Als u het echt schaduwrijk in huis en vlak wilt hebben, installeert u rolluiken voor de ramen. Aankoop en installatie zijn kostbaar, maar een rolluik biedt nog meer voordelen dan alleen zonwering.
Rolluiken zijn voor veel huiseigenaren de meest betrouwbare zonwering, die ook jarenlang meegaat. Het materiaal kan nogal wat vergen: Rolluikpantser, kisten en rails zijn gemaakt van PVC of aluminium, zelden van staal. In de speciaalzaken vindt u een grote keuze aan kleuren, de vorm van de doos, het type controle en natuurlijk de extra’s.
Er zijn drie soorten rolluiken:
1. Opbouwrolluiken: Hier wordt de rolluikkast van bovenaf op het raam geplaatst en in elkaar gezet.
2. Voor het raam zitten rolluiken. De doos is onzichtbaar in de muur geïntegreerd of komt als blikvanger op de gevel.
3. In het metselwerk boven het raam worden ingebouwde rolluiken geplaatst, en dit bijna uitsluitend in nieuwe gebouwen.
Hoe dan ook – rolluiken kunnen veel meer dan alleen maar bescherming bieden tegen de zon. Het zijn echte allrounders in huis. We laten u zien waar de voor- en nadelen van rolluiken liggen en wat ze kosten.
Voordelen van rolluiken
Rolluiken zijn stabiel en strak, dus dat is een begin. Maar er is meer aan de hand dan dat.
Rolluiken houden je koel en schaduwrijk
Rolluiken in lichte kleuren reflecteren de zonnestralen, zodat ze het glas niet raken. Op deze manier blijft de kamer mooi in de schaduw en warmt ze minder op. Dit bespaart de kosten voor ventilatoren of airconditioningsystemen.
In de winter blijft de warmte binnen
Als het buiten koud is, laat je ’s avonds de “luiken” zakken – of als je er niet bent. Zo komt de kou van buiten niet binnen en gaat de waardevolle warmte van het verwarmingssysteem niet verloren. PVC-rolluiken zorgen vaak voor een betere warmte-isolatie dan aluminium versies.
Rolluiken als privacybescherming
Vooral in de slaapkamer scoren rolluiken ook pluspunten als privacybescherming. Extra privacy of zonwering in de slaapkamer zoals gordijnen, plisségordijnen, rolgordijnen of jaloezieën zijn niet nodig.
Goede bescherming tegen slecht weer
Rolluiken vormen een stevige barrière tegen hevige stormen en hagel of slagregen.
Rolluiken maken het leven moeilijk voor inbrekers
Veiligheidsrolluiken (van hoogwaardig aluminium of staal) beschermen tegen ongenode gasten. Dankzij versterkte componenten zijn ze gecertificeerd volgens DIN EN 1627 met weerstandsklasse (RC) 2. Tip: De KfW Förderbank helpt u met een subsidie tot 1.600 euro als u uw ramen en deuren tegen inbraak beschermt.
Geluid en muggen blijven buiten
Er is meer dat niet van buitenaf moet komen. Zoals lawaai dat wordt afgeschermd door een rolluik of vervelende wezens. Gelukkig zijn er rolluiken met geïntegreerde insectenhorren.
Rolluiken verbeteren de gevel
In moderne huizen met ramen van vloer tot plafond worden rolluiken een belangrijk designelement. Ze zijn verkrijgbaar in talloze kleuren, bijvoorbeeld bij de voordeur, het dak en de raamkozijnen. U kunt ervoor kiezen om het gordijn in een andere kleur te bestellen dan de doos of de geleiderails.
Gemakkelijk te bedienen
Trek de veiligheidsgordel om, dat werkt ook. Het is leuker met een motor om de klus te klaren. Ook met radiografische afstandsbediening vanaf de bank of vanuit een andere kamer. Dankzij Smart Home kunt u de rolluiken via het internet bedienen met een smartphone of tablet. Of het gebeurt allemaal vanzelf als een weerstation de commando’s of een timer geeft. Ook een goed idee om tijdens je vakantie te doen alsof je er bent.
Rolluiken kunnen achteraf worden gemonteerd
Rolluiken kunnen ook later worden geïnstalleerd, vooral omdat ze meestal toch op maat worden gemaakt. Als de ramen worden gerenoveerd, kunnen zowel aan de voorzijde als aan de bovenzijde gemonteerde rolluiken worden overwogen.
Nadelen van rolluiken
Natuurlijk hebben rolluiken ook een paar minder goede eigenschappen.
Rolluiken maken het raam kleiner
Als u rolluiken achteraf wilt inbouwen, verliest u een deel van het raamoppervlak. Immers, zowel de dozen aan de bovenkant als de geleiderails aan de zijkanten hebben wat ruimte nodig.
Zonwering met zwaargewicht
Een rolluik weegt gemakkelijk tien of zelfs 20 kilo. Als je meerdere ramen hebt, trek je hem niet elke dag met spierkracht omhoog. Vooral voor grotere ramen kun je het niet zonder een motorbesturing, en daar is elektriciteit voor nodig.
Hoge prijs
Vergeleken met interne zonwerende maatregelen zoals plisségordijnen of jaloezieën hebben vooral hoogwaardige metalen rolluiken hun prijs. Daarbij komen nog de installatie-inspanning en de kosten voor het onderhoud van de motoraandrijvingen.
Vervanging alleen moeilijk
Een rolluik hangt niet eens snel voor het raam, de zonwering is vast geïnstalleerd. Als dit eenmaal gebeurd is, kan het niet meer zo gemakkelijk worden vervangen als een rolgordijn of gordijn.
Rolluiken maken lawaai
Nee, de roltank loopt niet geruisloos voor het raam. Je moet hier altijd voorzichtig zijn. Volgens de arrondissementsrechtbank van Düsseldorf moeten huurders op elk moment van de dag normale geluiden accepteren bij het bedienen van de rolluiken. Echter, geen gepiep of gekrab, hier moet de verhuurder verbeteringen aanbrengen.
Wat kosten de rolluiken?
Rolluiken worden in de regel op maat gemaakt, dus het is moeilijk om prijzen te noemen. Als u ramen in standaardafmetingen heeft, kunt u via een onlineshop een eenvoudig aluminium rolluik voor de voorzijde configureren en bestellen. Voor een 80 centimeter breed raam van vloer tot plafond moet u 130 euro rekenen, met motor en radiozender ongeveer 220 euro. Dan gaat de prijscurve steil omhoog.
Rolluiken als zonwering: Onze conclusie
Rolluiken beschermen effectief tegen te veel zon en scoren punten met vele andere voordelen. De aankoop en installatie zijn echter vrij complex en duur. Er wordt een goede service verleend aan diegenen die naast de klimaatregulerende eigenschappen ook waarde hechten aan stabiliteit, een gemakkelijke bediening en een hoge mate van veiligheid.