Ligt het balkon van je flat op het zuiden en sta je de halve dag in de brandende zon? Waarom dan geen zonnemodules op je balkon gebruiken en elektriciteit opwekken uit je eigen balkon-centrale. Dit zijn de vier dingen die je moet weten als je de stap naar de energietransitie zet.

1 Hoe elektriciteit opwekken met je balkon

Zonnepanelen op daken zijn niet langer een onbekend gezicht. Maar wist je dat je ook vanaf je balkon of terras elektriciteit kunt opwekken? Fotovoltaïsche panelen op je balkon installeren is niet zo moeilijk. Het kleine systeem komt volledig functioneel van de fabrikant en alles wat je hoeft te doen is een geschikte plaats te vinden om de zonne-energie te gebruiken.

De privé balkoncentrale wordt dan in een stopcontact gestoken. Afhankelijk van het fotovoltaïsche systeem is een gewoon stopcontact geschikt of is een speciaal voedingsstopcontact nodig. Dit moet door een elektricien geïnstalleerd worden. De door de modules opgewekte gelijkstroom wordt in de bijbehorende omvormer omgezet in wisselstroom. De stekker in het stopcontact verbindt het systeem met het elektriciteitsnet van het huishouden en de aangesloten apparaten beginnen de zonnestroom te gebruiken. De elektriciteitsmeter telt langzamer en dankzij de modules wordt er minder elektriciteit uit het openbare net verbruikt.

2. het zonnesysteem correct uitlijnen op het balkon

Om optimaal gebruik te maken van fotovoltaïsche energie (PV), moeten de panelen altijd naar het zuiden gericht zijn, indien mogelijk. Een helling van tussen de 20 en 30 graden maximaliseert ook de inval van zonlicht en dus de produktie van zonne-elektriciteit. De modules kunnen echter ook op de muur of verticaal op de balkonreling gemonteerd worden. Merk hier op dat in midzomer de zon erg hoog staat en er minder energie gewonnen wordt door de modules verticaal te plaatsen.

3. de kosten en de elektriciteitsproductie van de zonnemodules correct te beoordelen

In tegenstelling tot de dure zonne-installatie op het dak, is de balkoncentrale verhoudingsgewijs goedkoop. Gemiddeld kosten de verschillende producten tussen 400 en 800 euro. Voor een 300-watt module met omvormer en montagetoestel betaal je ongeveer 500 euro. De hoeveelheid geproduceerde elektriciteit hangt sterk af van verschillende factoren: Montageplaats, oriëntatie, zonnestraling en aantal panelen. Gemiddeld kan het zonne-apparaat op het balkon tussen 200 en 600 kilowattuur per jaar produceren. Als we het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een 1-persoons huishouden van 1.300 – 1.600 kilowattuur per jaar als vergelijking nemen, kan de balkoncentrale zeker een niet bepaald klein deel van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik dekken. En het is gemakkelijk voor de portemonnee en het milieu.

4 De netbeheerder moet op de hoogte worden gebracht van het systeem

Je eigen kleine systeem op het balkon: zet het eenvoudig op, steek de stekker in het stopcontact en bespaar elektriciteit. Helaas is het niet zo eenvoudig. Als je een zonnesysteem op je balkon wilt installeren, heb je als huurder eerst de toestemming van je huisbaas of de vereniging van eigenaars nodig voor je het kunt installeren. Bovendien ben je verplicht systemen met een vermogen tot 600 watt te registreren bij je netbeheerder en de Federale Netwerkdienst. Als het vermogen hoger is dan 600 watt, moet een elektricien de melding uitvoeren.

Daarna kan het zijn dat de elektriciteitsmeter vervangen moet worden. De mini PV voor het balkon is eigenlijk alleen bedoeld voor zelfverbruik. Het is onwaarschijnlijk dat het overschot aan elektriciteit via de zonnemodules naar het net stroomt, maar het is toch mogelijk. Ouderwetse elektriciteitsmeters kunnen in dit geval achteruit lopen. De netbeheerder vervangt daarom de oude elektriciteitsmeter door moderne meters. De kosten voor de vervanging mogen je door de netbeheerder niet aangerekend worden.