Een hardhouten vloer is een van de populairste opties die voor vloeren in huizen en appartementen gebruikt worden. Het is tijdloos, en verbetert niet alleen het uitzicht van je huis, maar geeft er ook meerwaarde aan. Maar hardhouten vloeren komen ook met hun eigen reeks problemen. Een daarvan is het af en toe ontstaan van kieren en scheuren tussen de vloerdelen.
De kieren en scheuren tussen vloeren van hardhout kunnen variëren van haarscheurtjes in de breedte tot de dikte van een kwartje. Nu je gezien hebt hoe mooi het er in perfecte staat uitziet, vraag je je misschien af of kieren in hardhouten vloeren normaal zijn?
In het algemeen kunnen spleten en barsten in hardhouten vloeren normaal in een jaar ontstaan. Vloerplanken gaan uit elkaar als de lucht droger is en als het hardhout zijn vochtgehalte verliest, maar sluiten zich weer als het vochtiger wordt. Hoe breder de vloerplank is, hoe breder de spleet naar verwachting ook zal zijn.
Onder normale omstandigheden ontstaan er in een jaar seizoensgebonden kieren in de hardhouten vloeren, maar je moet verwachten dat ze weer dichtgroeien als de luchtvochtigheid stijgt, meestal in de zomer als het vochtiger is. Als de spleten aanhouden en niet weer dichtgaan, wordt dit als een abnormale toestand beschouwd en moet onderzocht worden.
Het is het beste om de echte oorzaak van de kieren te kennen voor je beslist wat je nu moet doen. In de meeste gevallen is het probleem van de spleten gering en kun je het gemakkelijk zelf verhelpen. Onnatuurlijk grote kieren tussen de vloerdelen kunnen echter iets ernstigers betekenen en het is aan te raden een professionele aannemer te bellen om je te helpen het onderliggende probleem te vinden en de houten vloer goed te repareren.
Moeten er kieren in een houten vloer zitten?
Veel huiseigenaren zijn bezorgd als ze spleten in hun hardhouten vloer zien verschijnen of dat hun vloerdelen uit elkaar lijken te gaan. Maar moeten ze zich zorgen maken, en is het normaal om kieren in een hardhouten vloer te hebben? Seizoensgebonden kieren of scheuren van vloerdelen komen meestal voor bij hardhouten vloeren en je merkt dit meestal in de winter of als de buitenlucht droog en koud is. En in de meeste gevallen zul je merken dat deze kieren zich weer sluiten tijdens het warme seizoen, of wanneer de buitenlucht warm en vochtig is.
Hardhouten vloeren zijn, net als elk ander hout, hygroscopische materialen. Dit betekent dat ze vocht opnemen, hetzij door vloeistoffen waarmee ze in aanraking komen, hetzij door het vocht dat in de lucht zit. Hardhouten vloeren hebben de neiging uit te zetten als ze meer vocht opnemen en in te krimpen als ze het afgeven.
Normaal gesproken past het zich aan en brengt het zichzelf in evenwicht met de actuele omstandigheden van zijn omgeving. Dus als de lucht vochtiger is, meestal in de zomer, draagt de houten vloer meer vocht in zich en zal hij geneigd zijn breder te worden. Dit in tegenstelling tot wanneer de lucht droog en minder vochtig is, bijvoorbeeld in de winter, zal de houten vloer minder vocht in zich hebben en kleiner worden. Je zult de kieren en de vloerdelen uit elkaar zien gaan in de winter of wanneer de hardhouten vloer minder vocht draagt.
Wat Zijn Aanvaardbare Kieren in Hardhouten Vloeren?
De breedte en dikte van de spleten hangt af van een aantal dingen. Hoewel de vochtigheidsgraad een grote rol speelt in hoe breed de kieren en scheuren worden, zijn er nog een paar andere factoren die invloed hebben op hoe sterk de hardhouten vloer zal krimpen en kieren.
Sommige houtsoorten bijvoorbeeld zijn vormvaster dan andere. Dit betekent dat sommige vloerdelen niet zoveel uitzetten of krimpen als andere soorten dat doen. Zo zouden bijvoorbeeld esdoorn en hickory hardhouten vloeren grotere spleten vertonen dan eiken of grenen houten vloeren als ze onder dezelfde omstandigheden geobserveerd worden.
De soort zaagsnede waarvan de houten vloeren gemaakt zijn draagt ook bij tot hoe ze in de loop van de tijd zullen uitzetten en inkrimpen. Verschillende zaagsneden laten verschillende nerfpatronen zien en hoe de nerfpatronen gerangschikt zijn zal anders uitzetten en krimpen dan andere. Gewoon gezaagd of plat gezaagd hout vertoont een kathedraalpatroon op de voorkant van het hout, terwijl het rift- en kwartiers gezaagd hout een recht nerfpatroon vertonen.
Gewoon gezaagd of plat gezaagd hout heeft de neiging uit te zetten en te krimpen langs de zijkanten van de plank, terwijl de gekloofde en kwartiers gezaagde vloerdelen verticaal uitzetten en krimpen. Hierdoor ontwikkelt het gewoon gezaagde hout meer kieren dan het gekloofd en kwartiers gezaagde hout. Een gegroefde en kwartiers gezaagde houten vloer wordt dus als meer dimensionaal stabiel beschouwd dan gewoon gezaagd hout.
Bredere vloerdelen hebben ook de neiging meer uit te zetten en te krimpen dan kleinere en dunnere vloerdelen. Dit betekent dat de bredere vloerdelen meer zullen kieren dan de kleinere vloerdelen. Dus onder dezelfde omstandigheden zal een 5″ brede vloerplank twee keer zoveel krimpen als een 2-1/4″ brede plank.
Het is normaal en aanvaardbaar dat een hardhouten vloer die 2-1/4″ breed is een kier heeft van 1/32″ dikte en dat dezelfde houtsoort die 5″ breed is een kier heeft van 5/8″ dikte. Aanvaardbare kieren kunnen variëren van 1%-5% van de breedte van de hardhouten vloer, afhankelijk van de omstandigheden van de omgeving, de houtsoort die gebruikt werd, en de soort zaagsnede waaruit de vloerdelen gemaakt werden.
Moeten er kieren zijn in een nieuwe parketvloer?
Bij een pas gelegde hardhouten vloer moeten de vloerdelen dicht tegen elkaar aan liggen en geen kieren vertonen, ervan uitgaande dat de plaatsing correct gebeurde. Als je de plaatsing van de hardhouten vloeren zelf doet, mag je geen kieren tussen de vloerdelen laten. Afhankelijk van de soort hardhouten vloer die je plaatst, kan een uitzettingsvoeg rond de omtrek van de vloer nodig zijn, maar niet tussen de vloerdelen zelf.
Als een pas gelegde hardhouten vloer spleten vertoont tussen vloerdelen of onnatuurlijk uit elkaar gaat, is dat hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door onjuist en slecht leggen. Als dit de situatie van je vloer is, moet je hem door een professionele vloerenlegger laten nakijken.
Er is een juiste manier om hardhouten vloeren te plaatsen en die omvat een paar stappen. Het omvat de juiste acclimatisatie van de hardhouten vloer om hem in staat te stellen zich aan zijn omgeving aan te passen en aan te passen, wat ook kan helpen de spleetdikte die hij in de toekomst produceert tot een minimum te beperken.
Niet alle kieren in een hardhouten vloer zijn echter normaal, en sommige kunnen dringende maatregelen nodig hebben om ze te verhelpen. Als de kieren niet meer dichtgroeien of de kieren worden ongewoon groter dan voorheen, dan heb je misschien een ander probleem dat je misschien moet oplossen. Bij elk probleem met kieren in houten vloeren moet je eerst nagaan wat de mogelijke redenen zijn waarom het gebeurt, zodat je de mogelijke oplossingen kent om de situatie goed aan te pakken.
7 Mogelijke redenen waarom er kieren ontstaan in je hardhouten vloer
Hardhouten vloeren zullen gewoonlijk tijdens een droog seizoen gaan klapperen en zich tijdens een vochtig seizoen weer moeten sluiten. De cyclus van vloerdelen die na een jaar uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen is te verwachten en hoort bij het leven van een hardhouten vloer.
Merk je dat spleten in je vloerplanken niet meer dichtgaan, onnatuurlijk groter worden, of dat het gapende probleem zich over de hele hardhouten vloer uitbreidt, dan kan dat als iets abnormaals beschouwd worden en moet het onderzocht worden. Hieronder staan 7 mogelijke redenen waarom je hardhouten vloer scheidt of gaat klapperen.
1. Verzuim om hardhouten vloerplanken goed te acclimatiseren voor de plaatsing
Een van de belangrijkste stappen die gedaan moeten worden vóór de plaatsing van de hardhouten vloerplanken is ze goed te laten acclimatiseren in de ruimte waar ze komen te liggen. Acclimatiseren is een proces waarbij de hardhouten vloerdelen worden geplaatst en opgeslagen in de ruimte waar ze zullen worden gelegd.
De vloerdelen worden daar een paar dagen gelaten terwijl het ventilatiesysteem van de kamer continu laat draaien om het normale microklimaat van de kamer op de meeste dagen van het jaar na te bootsen. Zo kunnen de hardhouten vloerdelen zich aanpassen en in evenwicht komen met het vochtgehalte en de vochtigheid van de normale omstandigheden in de kamer.
Door de hardhouten vloerdelen in staat te stellen zich aan te passen aan de normale omstandigheden in de kamer, wordt de kans op problemen met de hardhouten vloer door vochtigheid en vochtgehalte in de toekomst geminimaliseerd. Dit omvat kieren, barsten, en vloerdelen die uit elkaar gaan.
Als de hardhouten vloerdelen vóór de plaatsing niet goed geacclimatiseerd werden, kunnen ze vochtgehaltes hebben die niet overeenkomen met de normale vochtgehaltes van de kamer. Hardhouten vloerdelen die tijdens het leggen een hoog vochtgehalte hebben, zullen wat breder zijn dan wanneer ze goed geacclimatiseerd zijn. Als de hardhouten vloerdelen eenmaal geïnstalleerd zijn, en ze zich beginnen aan te passen aan de normale omstandigheden van de kamer, zullen ze wat van het overtollige vocht dat ze hebben loslaten en langzaam krimpen. Dit zal in de toekomst resulteren in onnodige vloerplank kieren die niet meer dicht gaan.
2. Hardhouten vloeren werden gelegd in een onnatuurlijk hoge vochtigheidsgraad
Bij het plaatsen van een hardhouten vloer is het ideaal een dag uit te kiezen waarop de vochtigheidsgraad als het gemiddelde voor een jaar beschouwd wordt. Het zal gemakkelijker zijn het normale microklimaat van de kamer in te stellen als je de hardhouten vloerdelen binnen op die manier acclimatiseert. Ook tijdens het leggen van de vloerplanken moeten de vochtigheidsgraad en vochtigheid van de kamer voortdurend op peil gehouden worden met ventilatie of HVAC systemen om de vloerplanken niet onnodig te laten uitzetten of inkrimpen.
Als de omgeving van de hardhouten vloerplanken tijdens het leggen een onnatuurlijk hoge vochtigheidsgraad heeft, zullen de houten vloerplanken overtollig vocht dragen en breder zijn dan normaal. Als de luchtvochtigheid en het vochtgehalte van de kamer dalen tot hun gemiddelde niveau, zullen de vloerplanken ook iets van hun vochtgehalte afgeven om zich aan te passen aan de kamer. Hierdoor ontstaan spleten tussen de vloerplanken omdat ze samentrekken en zich misschien niet meer sluiten.
3. Onjuiste spijkerafstand werd toegepast bij het leggen van een hardhouten vloer
Loofhouten vloerdelen worden gewoonlijk op de ondervloer of op de vloerbalken gespijkerd. Er is een aanbevolen spijkerpatroon en -afstand die gevolgd moet worden bij het bevestigen van de hardhouten vloerplanken op de ondervloer of de vloerbalken. Een verkeerd spijkerpatroon kan in de toekomst problemen geven aan de hardhouten vloer. Zo kunnen minder gebruikte spijkers grotere spleten in je hardhouten vloer veroorzaken, terwijl te veel gebruikte spijkers splijten in de vloerplanken kunnen veroorzaken.
Volg altijd de normen en aanbevelingen van de fabrikant om deze problemen in de toekomst te vermijden.
4. Hardhouten vloerdelen werden verkeerd geïnstalleerd
Als de hardhouten vloerdelen goed geacclimatiseerd zijn en het normale microklimaat van de kamer ingesteld is en tijdens het leggen gehandhaafd wordt, is het volgende wat je moet doen het leggen van de vloerdelen beginnen. De vloerdelen moeten goed op elkaar passen, waarbij je ervoor zorgt dat het goed aansluit. Alle vloerdelen moeten ook op één lijn liggen en perfect recht zijn, beginnend bij de eerste plank tot aan het eind.
Als de vloerdelen niet goed op elkaar pasten, en als sommige planken niet perfect recht geplaatst werden, zullen ze na verloop van tijd hoogstwaarschijnlijk uit elkaar gaan, waardoor uiteindelijk de kieren zullen ontstaan. In het algemeen zal een verkeerd gelegde hardhouten vloer in de toekomst veel verschillende problemen veroorzaken, waaronder kieren en vloerdelen scheiden.
5. Extreme veranderingen in de vochtigheid binnenshuis voorbij de ideale niveaus
Relatieve vochtigheid (RH) is de maat in percentage van de hoeveelheid waterdamp in de lucht. In principe is het een maat voor de vochtigheidsgraad van een ruimte. Het ideale RV niveau binnenshuis ligt tussen 30 – 50%, bij een temperatuur van 15 – 30 graden. Deze waarden worden ook geacht een goed thermisch comfort te geven aan de mens, en daarom zijn het ook de waarden die gevolgd worden bij het instellen van het normale microklimaat van een kamer bij het plaatsen en onderhouden van hardhouten vloeren.
Extreme veranderingen in de luchtvochtigheid en het vochtgehalte binnenshuis kunnen invloed hebben op de hoeveelheid vocht die in de hardhouten vloerplanken zit. Als het RV niveau getallen bereikt van onder de 30% of boven de 50%, hebben hardhouten vloerdelen de neiging op te drogen of meer vocht op te nemen, waardoor ze ofwel onder hun ideale bereik inkrimpen, ofwel boven hun ideale bereik uitzetten. Deze extreme veranderingen in vochtigheid veroorzaken kieren tussen je hardhouten vloerdelen.
Deze problemen doen zich gewoonlijk voor in de winter als de kamer door een open deur of raam tijdelijk blootgesteld wordt aan de buitenlucht, waardoor de RV in de kamer daalt. De koele en droge lucht van buiten zuigt vocht uit de hardhouten vloerdelen, terwijl je verwarmingsventilatie binnenshuis ze verder uitdroogt. Hierdoor zullen de planken samentrekken en spleten en barsten ontwikkelen.
Je kunt bij Bol.com een vochtmeter kopen, die een goede manier is om de relatieve vochtigheid en temperatuur van je huis bij te houden.
6. Hardhouten vloerdelen liggen te dicht bij een verwarmingsventilator of een open haard
Als hardhouten vloerplanken te dicht bij een verwarmingsventilator of een open haard zijn gelegd, kan dat ertoe leiden dat ze te droog worden. Door de HVAC systemen op een hoge verwarmingsstand te zetten, meestal in de winter, kan ook de relatieve vochtigheid (RH) van de kamer omlaag gaan. Hierdoor zullen de vloerdelen ook over-drogen. Overdroging van de hardhouten vloerdelen kan ertoe leiden dat ze samentrekken en krimpen, en dat er kieren en scheuren tussen de planken ontstaan.
7. Structurele problemen of problemen met de fundering van het huis
Als de structurele voet of fundering van je huis begint te verzakken, gaan de muren, kolommen, steunen en balken bewegen. Ook het oppervlak van je hardhouten vloer kan bewegen en uitrekken, wat de voegen van je vloerdelen aantast. Deze structurele bewegingen leiden tot het ontstaan van kieren in je hardhouten vloer.
Structurele zettingsproblemen moeten meteen aangepakt worden omdat ze niet alleen je hardhouten vloer aantasten, maar ook het hele huis in het algemeen.
7 Manieren om de kieren en scheuren in hardhouten vloeren te verhelpen
De onderliggende oorzaak van het probleem opsporen is de eerste stap om te weten wat je met de kieren in je hardhouten vloer moet doen. Na het vaststellen van de oorzaak van je hardhouten vloerkloven en vloerdelen scheiding, kun je dan beslissingen nemen over hoe je het probleem beter kunt aanpakken.
Niet alle spleten in je hardhouten vloer hoeven gerepareerd te worden. Als je hardhouten vloeren seizoensgebonden kloven vertonen, dat wil zeggen als de kloven in het vochtigere seizoen toch weer dichtgroeien, wordt dat als normaal beschouwd en hoef je verder niets te doen. Laat je hardhouten vloeren gewoon normaal uitzetten en inkrimpen, maar zorg er wel voor dat je de kieren af en toe schoonmaakt of stofzuigt om vuil of afval dat in de kieren gevallen kan zijn te verwijderen.
Het is echter belangrijk te begrijpen dat de oorzaak van het onnatuurlijk of abnormaal ontstaan van spleten en scheuren in je hardhouten vloeren meestal komt door de verkeerde plaatsing van de vloer. De ideale oplossing hiervoor is meestal dat je de hele vloer vervangt of opnieuw plaatst. Dit is natuurlijk duur en voor de meeste mensen misschien niet praktisch. Sommige van de hieronder genoemde oplossingen zijn dus maar tijdelijk en sommige zijn alternatieve oplossingen. Dit is misschien niet zo goed als de hele vloer vervangen, maar het zal een stuk goedkoper zijn en het zal toch werken om de gaten op te vullen en het uiterlijk van je hardhouten vloer te verbeteren.
Als je hardhouten vloeren last hebben van seizoensgebonden kieren, en de kieren sluiten zich tijdens de vochtige seizoenen wel weer normaal, begrijp dan dat het opvullen van de kieren met welk opvulmateriaal dan ook niet aan te bevelen is. Al het vulmateriaal dat je in de kieren aanbrengt of aanbrengt zal bij het dichtgroeien naar buiten worden geperst, en je vloer kan er slechter uitzien dan wanneer je geen vulmateriaal aanbrengt. Ook kan het vulmateriaal, als het de vloerplank spleten niet normaal laat dichtgroeien, cupping op je hardhouten vloer veroorzaken.
Hieronder staat een lijst van 7 manieren om de kieren en scheuren in je hardhouten vloer te repareren.
1. Gebruik een luchtbevochtiger om de relatieve vochtigheid van je huis te beheren
Meestal is de oorzaak van kieren in hardhouten vloerplanken de daling van de relatieve vochtigheid van de omgeving. Hierdoor geven de vloerdelen vocht af, waardoor ze samentrekken of krimpen en tot kieren leiden. Dit kan gebeuren tijdens seizoenswisselingen, zoals in de winter.
Ventilatie- en verwarmingssystemen kunnen je vloerplanken ook te droog maken, waardoor ze vocht wegzuigen, wat er ook toe kan leiden dat ze krimpen en er kieren in je hardhouten vloer ontstaan.
Wat de reden ook is waarom het vochtgehalte van je vloerplanken afneemt, je kunt proberen een luchtbevochtiger te gebruiken om vocht aan de lucht toe te voegen. Dit zal helpen het vochtgehalte van de vloerdelen op peil te houden en te voorkomen dat ze krimpen en van elkaar loskomen. Zolang je een RV peil boven 35% houdt, zullen de vloerplanken niet krimpen, en zullen er geen kieren ontstaan.
Zorg er alleen voor dat het RV niveau niet boven de 55% komt, anders kunnen je vloerdelen te veel uitzetten en cupping problemen in je hardhouten vloer veroorzaken.
Vochtigheidsregelaars kunnen eigenlijk samen met je HVAC systemen geïnstalleerd worden om het RV niveau van je huizen te regelen. Als er geen HVAC systeem in je huis geïnstalleerd is, kun je altijd een goede luchtbevochtiger kopen. Ook heb je misschien een hygrometer nodig om het actuele RH niveau bij te houden.
2. Vul de kieren van de hardhouten vloer met houtplamuur
Voor kieren in de hardhouten vloer die zich niet meer sluiten zoals ze normaal zouden moeten, kun je besluiten de kieren op te vullen met houtplamuur. Zorg er alleen voor dat je werkelijk houtplamuur gebruikt en geen houtvuller. Het zijn allebei verschillende producten in die zin dat een houtplamuur na opdrogen nog een beetje elastisch zal zijn, terwijl houtvuller hard wordt. Ook kan houtplamuur alleen gebruikt worden op onafgewerkte houten vloeren, terwijl houtplamuur gebruikt kan worden om kieren te vullen op afgewerkte houten vloeren, vooral op voorgefinishte houten vloeren.
Je houten vloeren zullen in de loop van de tijd nog steeds uitzetten en inkrimpen, tegelijk zullen de spleten tussen de vloerdelen ook uitzetten en inkrimpen. Je zou iets flexibel willen om de kieren op te vullen dat zich aan die veranderingen kan aanpassen. Houtplamuur, dat zijn flexibiliteit behoudt nadat het gedroogd is, zou een goed materiaal zijn om de kier mee op te vullen.
Voor deze methode zou je een houtplamuur nodig hebben, die je bij Bol.com kunt kopen. Kies een houtplamuur met een tint die dicht bij de beits of kleur van je houten vloer ligt. Je hebt ook een doek nodig om schoon te maken, en een plamuurmes.
Stappen om gaten in de hardhouten vloer te vullen met houtplamuur
Maak de kier vrij van vuil en afval met de stofzuiger of je plamuurmes. Maak ook de randen van de vloerdelen aan weerszijden van de kieren schoon met een licht vochtige doek. Het schoonmaken van de kier en de oppervlakken van de vloerplanken zorgt voor een goede hechting van de houtplamuur.
Breng met een kleine hoeveelheid tegelijk houtplamuur aan op de kier. Werk je langzaam langs de lengte van de kier en duw met je vinger, met ronddraaiende bewegingen, de plamuur binnenin de kier. Verwijder overtollige houtplamuur van het oppervlak van de vloerplaat met het plamuurmes, maar wees voorzichtig dat je geen krassen op de plaat maakt.
Laat de plamuur minstens 24 uur drogen voor je op de vloer loopt. Veeg de vloerplanken schoon van alle houtplamuurresten met een vochtige doek.
3. Vul de gaten in de hardhouten vloer met zaagsel
Vergelijkbaar met houtplamuur hierboven, creëer je door kieren in vloerplanken te vullen met zaagsel en houtlijm, zoals PVA of polyurethaan, een elastische kierenvuller die zich aanpast aan de veranderingen als de kieren in de houten vloer uitzetten of inkrimpen.
Je hebt voor deze oplossing zaagsel nodig, bij voorkeur van dezelfde houtsoort als je hardhouten vloer. Misschien heb je zaagsel verzameld van je schuurmat of verstekzaag dat je kunt gebruiken. Je hebt ook houtlijm nodig, en houtfinish of houtbeits die lijkt op wat op je hardhouten vloer gebruikt wordt. Je hebt ook een poetsdoek nodig, en een plamuurmes.
Stappen om gaten in vloerdelen te vullen met zaagsel
- Maak de kieren vrij van vuil of puin met de stofzuiger of het plamuurmes. Je kunt het oppervlak ook afvegen met een licht vochtige doek. Dit zal ervoor zorgen dat de zaagselpasta die je zult aanbrengen goed aan de vloerplanken zal hechten.
Maak je zaagselplamuur in kleine hoeveelheden tegelijk, hooguit ongeveer 2 eetlepels zaagsel in één mengsel. Dit is omdat de pasta snel opdroogt en je hem snel op je kieren zou moeten aanbrengen zodra je het mengsel hebt. Om het zaagselvulsel te maken meng je ongeveer 2 eetlepels zaagsel met je houtbeitskleur, en breng dan wat houtlijm op het mengsel aan. Meng alles goed tot je een consistent gekleurde pasta krijgt. - Breng de zaagselvuller snel aan op de kieren, gebruik het plamuurmes om het mengsel erin te duwen.
- Laat de pasta drogen, dit zal ongeveer 10 min. zijn.
- Breng extra afwerking of houtstift aan als je de kleur van de opgevulde openingen nog nauw moet laten aansluiten bij die van je hardhouten vloer.
4. Vul de kieren van de hardhouten vloer met houtstrips
Voor bredere vloerplank kieren kun je houten strips gebruiken om de kieren op te vullen. Dit is ook een prima oplossing en methode om oude hardhouten vloeren te restaureren en kieren tussen oude houten vloerdelen op te vullen. Je kunt deze methode het beste doen als het weer het vochtigst is en de kieren het kleinst zijn. Zo voorkom je dat de hardhouten vloer gaat cuppen als hij probeert uit te zetten.
Voor deze methode heb je reserve vloerdelen nodig van dezelfde houtsoort als je hardhouten vloer, of gebruik je gewoon stukken bij elkaar passend hardhouten timmerhout. Begrijp wel dat je bij deze methode de hele vloer moet schuren en bijschilderen nadat je de houtstroken in de vloerspleten hebt aangebracht.
Je hebt ook de volgende uitrusting en materialen nodig:
- Tafelzaag
- Verstekzaag of handzaag
- Meetlint
- Hamer of moker
- Schuurpapier of schaaf
- Doek
- Houtlijm
- Afwerking van hout
- Stappen om kieren te vullen met houtstrips
- Meet met het meetlint de breedtes en lengtes van elk van de kieren in je hardhouten vloer.
- Zaag met een tafelzaag de reserve vloerdelen in rips op de gemeten breedtes van de kieren.
- Zaag met een verstekzaag of handzaag de houtstroken op de lengtes van de vloergaten die ermee opgevuld moeten worden.
- Breng houtlijm aan op de zijkanten van de houtstrook. Steek hem in de spleet en tik er met een hamer of moker genadig op tot hij er helemaal in zit. Veeg overtollige houtlijm van het oppervlak van de hardhouten vloer.
- Snijd met schuurpapier en een schaaf eventuele hoge punten van de houten stroken af.
- Je kunt dan de hele vloer normaal schuren en afwerken.
5. Vul de gaten in de hardhouten vloer op met touw
Dit is een andere goede methode om grote kieren in hardhouten vloeren te vullen. Vergelijkbaar met het gebruik van houtstroken om kieren op te vullen, kan deze methode ook gebruikt worden voor het restaureren van oude hardhouten vloeren om kieren tussen oude houten vloerdelen op te vullen.
Zorg er bij deze methode voor dat je een touw van natuurlijke vezels gebruikt, zoals jute of katoen. Omdat we het touw zullen beitsen om het bij de kleur van de hardhouten vloer te laten passen, zal een touw van natuurlijke vezels de beits kunnen verdragen, terwijl een synthetisch touw dat niet kan.
Je hebt de volgende gereedschappen en materialen nodig:
- Jute touw
- Afwerking van hout
- 5-in-1 schildersgereedschap
- Stofzuiger
- Emmer
- Hobbymes
- Stopverfmes
- Doek
Stappen in Hoe je vloerkieren kunt vullen met touw
Maak de kieren schoon en verwijder vuil en rommel met de stofzuiger. Je kunt ook het 5-in-1 schildersgereedschap gebruiken om oude plamuur of lijm die los in de kieren kan zitten weg te schrapen. Zorg ervoor dat de spleten helemaal schoon zijn.
Het touw dat je moet gebruiken moet zijn diameter iets groter hebben dan de spleet. Giet in een emmer de houtbeits die bij de beits van je hardhouten vloer past. Dompel het touw in de emmer tot het verzadigd is door de houtbeits.
Haal het touw voorzichtig uit de emmer en span het langzaam uit op een schoon carboard om het te laten drogen. Stel het echter niet bloot aan direct zonlicht of enige hitte, want sommige houtbeitsen zijn ontvlambaar en het touw zou spontaan kunnen ontbranden.
Duw met het 5-in-1 schildersgereedschap of plamuurmes het touw in de spleten. Duw het naar binnen tot het touw gelijk ligt met de vloer. Snijd overtollig touw bij met het hobbymes. Je kunt ook lijm gebruiken om het touw vast te zetten op de vloerplank spleten.
Als het touw goed vastzit, kun je er een doorzichtige vernis of urethaan op aanbrengen om het een verhard oppervlak te geven.
Maak de plek zo nodig schoon met een poetsdoek.
Bekijk de video hieronder om je een idee te geven van hoe deze methode in zijn werk gaat.
6. Schuif de zwevende vloerplanken weer op hun plaats met zuignappen en een hamer
Als je een zwevende hardhouten vloer gebruikt, of als je vloerbedekking niet op de ondervloer gespijkerd is, kun je je vloerdelen gewoon weer op hun plaats schuiven. Dit is gewoon een makkelijke oplossing voor zwevende vloeren met spleten of waarbij vloerplanken uit elkaar gaan, want je hebt alleen een glazen zuignap en een hamer nodig.
Alles wat je hoeft te doen is de glazen zuignap op de aangetaste vloerplank te plakken, of op de vloerplank die je weer op zijn plaats wilt schuiven, en dan met de hamer voorzichtig op de zuignap te slaan in de richting waarin je de vloerplank wilt laten schuiven.
7. Vervang de hele vloer
Als je het budget hebt, en de hardhouten vloer heeft te veel kieren en is beschadigd om gemakkelijk gerepareerd te kunnen worden, kan het het beste zijn om de hele vloer gewoon helemaal te vervangen. Dit geldt vooral als de onderliggende oorzaak van de kieren in de hardhouten vloer de structurele of funderingszakking van je huis is.
Als de kieren door structurele problemen veroorzaakt werden, moet je dit eerst oplossen voor je je hardhouten vloer repareert.
7 Tips om kieren in hardhouten vloeren te voorkomen en te minimaliseren
Voorkomen is beter dan genezen zoals ze zeggen en met betrekking tot hardhouten vloeren zijn er stappen die je kunt nemen om te voorkomen of te minimaliseren dat er in de toekomst kieren ontstaan. Je kunt eigenlijk niet helemaal voorkomen dat er kloven in je hardhouten vloeren ontstaan, want dat is een normaal verschijnsel bij veranderingen in het weer. Je kunt echter een dunne kleine spleet minimaliseren, of op z’n minst in stand houden als die zich aan je hardhouten vloeren ontwikkelt.
Hieronder staan 7 tips om te voorkomen en te minimaliseren dat hardhouten vloeren in de toekomst gaan scheiden en spleten ontwikkelen.
1. Acclimatiseer de hardhouten vloerdelen vóór de plaatsing
Het goed acclimatiseren van je hardhouten vloerdelen vóór de plaatsing is van cruciaal belang om te voorkomen dat de afmetingen plotseling veranderen als ze al geïnstalleerd zijn. Dit omvat het ontstaan van kieren en vloerdelen die van elkaar loskomen. Acclimatiseren is het proces van het in evenwicht brengen van het vochtgehalte van de vloerdelen met de vochtigheidsgraad van de kamer. Het is belangrijk dat bij het acclimatiseren van de vloerplanken de verwarming en de ventilatie van de kamer ingeschakeld worden om aan te sluiten bij de normale microklimaatomstandigheden van de kamer bij normaal gebruik.
2. Zorg ervoor dat de hardhouten vloerplanken goed geïnstalleerd zijn
Een juiste plaatsing van de hardhouten vloerdelen is belangrijk. Zorg ervoor dat alle hardhouten vloerdelen recht uitgelijnd zijn. Ook moeten alle vloerdelen goed tegen elkaar aan liggen. Door alles goed passend te houden, zal je hardhouten vloer in de toekomst zo min mogelijk spleten vertonen.
3. Reguleer en handhaaf de juiste vochtigheid in je huis
Als de hardhouten vloerplanken eenmaal gelegd zijn, moeten de vochtigheidsgraad en de vochtigheid van je huizen, of waar de hardhouten vloeren ook gelegd worden, op een bepaald peil gehouden en geregeld worden. De aanbevolen RV waarden liggen tussen 35%-55% en de kamertemperatuur tussen 10 – 20 graden. Je kunt een luchtbevochtiger gebruiken of een HVAC systeem met vochtigheidsregelaars installeren om de RV niveaus te regelen.
Zorg er ook voor dat in de winter of het koude seizoen, omdat de lucht buiten droger zal zijn, al je ramen en deuren goed afgesloten zijn. Je wilt voorkomen dat je hardhouten vloer blootgesteld wordt aan de droge buitenlucht, die er vocht uit kan zuigen.
Een constante en aanvaardbare luchtvochtigheid en vochtigheidsgraad in je huis zal voorkomen of minimaliseren dat er in de toekomst spleten in je hardhouten vloeren ontstaan.
4. Kies voor meer dimensionaal stabiele houtsoorten voor je hardhouten vloerdelen
Sommige houtsoorten zijn meer dimensionaal stabiel dan andere houtsoorten. Dit betekent dat sommige houtsoorten meer uitzetten en krimpen dan andere, wat ook betekent dat hardhouten vloeren van die soorten meer kunnen kieren of kepen dan andere. Esdoorn en hickory zetten meer uit en krimpen meer dan eiken of grenen. Als je de keus hebt, kies dan voor het meer vormvaste eiken- of grenenhout voor je hardhouten vloer. Dit kan het ontstaan van kieren en vloerdelen in de toekomst tot een minimum beperken of voorkomen.
5. Kies voor meer maatvaste houtsoorten voor je hardhouten vloerplanken
De soort zaagsnede die voor je vloerdelen gebruikt wordt, beïnvloedt hoe ze zullen uitzetten of inkrimpen bij veranderingen in vochtigheid en vochtigheid in de lucht. Een gewoon gezaagde of vlak gezaagde houten vloerplank zet uit en krimpt zijwaarts, terwijl een gekloofde en kwartiers gezaagde vloerplank verticaal uitzet en krimpt. Dit betekent dat een gewoon gezaagde vloerplank hoogstwaarschijnlijk meer spleten zal ontwikkelen dan een gegroefde of kwartiers gezaagde vloerplank.
Als je een gegroefde of kwartiers gezaagde vloerplank voor je hardhouten vloer gebruikt, zul je het ontstaan van kieren in de toekomst tot een minimum beperken en helpen voorkomen.
6. Kies voor slankere of dunnere hardhouten vloerdelen
Hoe breder de vloerplank, hoe groter de uitzetting en inkrimping, en hoe groter de kieren die kunnen ontstaan. Bij gebruik van een slankere en dunnere hardhouten vloerplank ontstaan dus dunnere kieren, terwijl bij gebruik van een bredere vloerplank dikkere kieren ontstaan.
Als je kunt, ga dan voor de slankere of dunnere hardhouten vloerdelen voor je hardhouten vloer om te voorkomen dat er kieren ontstaan, of om tenminste een minimale dikte van de kieren in je vloer te handhaven.
7. Kies eerder voor een kunsthouten vloer dan voor een massief houten vloer
Geëngineerde hardhouten vloeren zijn vormvaster dan massief houten vloeren. Zelfs bij extreme veranderingen in vochtigheid zijn kunsthouten vloeren beter bestand tegen uitzetten en krimpen dan massief houten vloeren. Als je kunt kiezen voor samengestelde hardhouten vloeren in plaats van massief hardhouten vloeren. Ze hebben meer kans om in de toekomst geen kieren te krijgen.