Een zonnestroomsysteem voor de tuin maakt het mogelijk om elektriciteit te leveren – zelfs als er geen aansluiting is op het elektriciteitsnet. In tuinen met een aansluiting op het elektriciteitsnet kunnen de elektriciteitskosten omlaag dankzij een PV-systeem. Het PV-systeem kan bijvoorbeeld op het dak van een tuinhuisje worden gemonteerd of op een gazon worden geplaatst. Benieuwd wat de beste zonnepanelen zijn van dit moment? Bekijk de lijst met beste zonnepanelen 2023.
Een zonnestroomsysteem in de tuin installeren en zonnestroom opwekken
Een tuin wordt meestal gebruikt op momenten dat er veel zonne-energie kan worden opgewekt: in de lente- en zomermaanden en op zonnige dagen. Dit is een van de redenen waarom steeds meer tuinbezitters besluiten een fotovoltaïsch systeem in hun tuin te installeren. Afhankelijk van de grootte van het systeem kan zonne-energie worden gebruikt om afzonderlijke verlichtingselementen of vijverpompen, maar ook grotere elektrische apparaten aan te drijven.
In dit artikel presenteren we de voordelen van zonnesystemen voor de tuin en belangrijke informatie over het plannen en kiezen van een geschikt fotovoltaïsch systeem.
Dit zijn de voordelen van zonnesystemen voor de tuin
De zonnesystemen die voor tuinen in aanmerking komen, worden onderverdeeld in fotovoltaïsche systemen – die zonnestroom opwekken – en thermische zonnesystemen, waarmee warmte wordt opgewekt.
Als een tuin niet is aangesloten op het openbare elektriciteitsnet of niet wordt voorzien van warm water, biedt een zonnesysteem de mogelijkheid om elektriciteit of warm water te gebruiken. Vooral kleine zonnesystemen voor volkstuinen zijn heel gemakkelijk te installeren en in gebruik te nemen.
Door de lange levensduur van zonnesystemen is het soms mogelijk om goedkoop zonnestroom op te wekken voor de tuin of om tientallen jaren drink- of zwembadwater te verwarmen – of zelfs om een verwarmingssysteem in het tuinhuisje te laten werken.
Zowel thermische als fotovoltaïsche systemen kunnen bijzonder effectief worden gebruikt in de tuin, omdat een tuin meestal wordt gebruikt in de tijden van de grootste zonne-energieopbrengst. In tuinen geïnstalleerde zonnesystemen worden meestal uitsluitend gebruikt voor eigen verbruik.
Waarom het zinvol is om zonne-energie in de tuin te gebruiken
Niet alleen in woonhuizen, maar ook in de meeste tuinen moeten elektrische apparaten gebruikt worden. Wie een fotovoltaïsch systeem in de tuin opzet heeft een 230 V stroombron die geschikt is voor huishoudelijke-typische elektrische apparaten. Deze omvatten:
- Keukenapparatuur zoals koffiezetapparaat, waterkoker, enz.
- Grote elektrische apparaten zoals koelkasten, televisies of grasmaaier
- Verlichting (bijvoorbeeld feeënlichtjes)
- Oplaadstations voor oplaadbare batterijen, bijvoorbeeld voor elektrisch tuingereedschap of e-bikes
- Permanent werkende apparaten zoals vijverpompen.
PV systemen voor de tuin worden meestal ontworpen als autonome zonnesystemen. Dit betekent dat ze volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet werken.
Fotovoltaïsche systemen hoeven niet vaak schoongemaakt te worden, ze zijn ook onderhoudsarm en ze werken betrouwbaar over lange perioden – bijvoorbeeld ook als de tuin in de wintermaanden niet gebruikt wordt. In deze tijden kan de in de tuin opgewekte zonne-energie dus ook gebruikt worden om een alarmsysteem te bedienen – omdat veel inbraken natuurlijk ’s nachts plaatsvinden, is het zeer aan te bevelen om een stroomopslag te hebben die de overdag opgewekte zonne-energie ’s nachts aan het alarmsysteem levert.
Hoe worden fotovoltaïsche systemen in de tuin geïnstalleerd?
Er zijn verschillende manieren om fotovoltaïsche systemen in de tuin te installeren. Gewoonlijk worden de zonnepanelen permanent geïnstalleerd, bijvoorbeeld als een fotovoltaïsch systeem op een tuinhuisje of op een gereedschapsschuurtje. Het dak van een carport in de tuin kan ook gebruikt worden voor installatie.
Het is echter ook mogelijk om zonnepanelen op een gevel te monteren, bijvoorbeeld op de muur van een tuinhuisje.
Bovendien kan een fotovoltaïsch systeem vrijstaand in de tuin worden geïnstalleerd. Hiervoor worden speciale verhogingen op een terras of op een gazon geplaatst, waarop dan de zonnemodules worden gemonteerd. Vrijstaande zonnepanelen hebben het voordeel dat ze optimaal gericht kunnen worden, zodat het systeem op de specifieke plaats de hoogst mogelijke opbrengst oplevert.
Men moet echter bedenken dat op de grond geplaatste zonnepanelen meer blootstaan aan schaduw dan zonnepanelen op een dak. Bovendien verminderen zonnepanelen de oppervlakte die gebruikt kan worden voor tuinieren. Ze bieden echter ook de mogelijkheid om planten te kweken die direct zonlicht niet zo goed verdragen.
Ten slotte zijn er ook draagbare fotovoltaïsche systemen voor in de tuin. Als de behoefte aan zonne-energie in de tuin vrij gering is, zijn dergelijke mobiele PV-systemen een denkbare optie. In dit geval worden de zonnepanelen bijvoorbeeld aan een muur gehangen of op de grond in de zon uitgerold.
Hoe groot moet een zonnestroomsysteem voor de tuin zijn?
In principe moet een pv systeem voor de tuin altijd zo gedimensioneerd worden dat het zoveel mogelijk vraag dekt. Dan is de efficiëntie het grootst.
Als alleen een radio, kleine verlichtingselementen of een kleine vijverpomp af en toe moeten werken, of als batterijen voor tuingereedschap moeten worden opgeladen tijdens langere perioden van afwezigheid, dan kan in de overeenkomstige elektriciteitsbehoefte worden voorzien met een klein fotovoltaïsch systeem voor de tuin dat aanzienlijk minder dan 1.000 W vermogen produceert.
Als daarentegen krachtige elektrische apparaten zoals een koelkast of zelfs een grasmaaier moeten worden bediend, moet het systeem groter zijn. Dit geldt vooral als de vraag naar elektriciteit niet geleidelijk over een lange periode kan worden gedekt – zoals in het geval van batterijen die moeten worden opgeladen – maar er in relatief korte tijd veel elektriciteit nodig is.
Om de grootte of het vermogen van het systeem te bepalen moet de stroomvraag van alle te bedienen apparaten worden opgeteld en vervolgens royaal naar boven worden afgerond, zodat de vraag ook op bewolkte dagen kan worden gedekt. Anderzijds is het raadzaam om energiebesparende apparaten te gebruiken, zoals kleine 12 V koelkasten die in kampeerwinkels verkrijgbaar zijn. In dit geval is echter nog steeds een transformator nodig.
Belangrijk: Als er zeer krachtige apparaten gebruikt moeten worden, is het de moeite waard de omvormer van een PV-systeem kritisch te bekijken. Deze component moet ook geschikt zijn voor het gewenste totale vermogen.
Last but not least wordt de grootte van het fotovoltaïsche systeem in een tuin ook beperkt door de beschikbare ruimte. De daken van tuinhuisjes en schuurtjes bieden vaak niet veel ruimte. Een zonnesysteem op het dak kan echter worden aangevuld met vrijstaande panelen op het gazon.
Belangrijke tips voor het opzetten van een zonnestroomsysteem in de tuin
De opbrengst van een zonnestroomsysteem hangt af van de hoeveelheid zonlicht op de locatie. In het algemeen is de opbrengst iets hoger voor systemen in Zuid-Duitsland dan voor systemen in Noord-Duitsland. De oriëntatie van een fotovoltaïsch systeem is ook van invloed op de opbrengst. Als je een fotovoltaïsch systeem in je tuin installeert, moet je de plaats en oriëntatie zo kiezen dat de zonnestralen de zonnemodules zo dicht mogelijk bij loodrecht raken gedurende een zo lang mogelijke periode van de dag.
Vooral bij zonnesystemen in de tuin kunnen bomen en struiken schaduw veroorzaken. Bij de planning is het daarom belangrijk ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet onder bomen worden geplaatst. Bij vast geïnstalleerde systemen ook niet onder bomen die nog jong zijn en in de volgende jaren groot zullen worden.
In de zomermaanden is de opbrengst van een tuin-PV-systeem hoger dan in de winter. ’s Avonds en ’s nachts wordt er weinig of geen zonne-energie geproduceerd. Hier kan een elektriciteitsopslagsysteem de moeite waard zijn als aanvulling op het PV-systeem. Het slaat overtollige zonne-energie op, die op verschillende momenten kan worden vrijgegeven en gebruikt. Een opslagsysteem voor thuis is echter zelden de moeite waard. Exploitanten van fotovoltaïsche systemen in de tuin vertrouwen daarom meestal op eenvoudige auto-accu’s.