Eén, hooguit twee kamers op één of twee verdiepingen, veel baksteen, steen en beton, enorme fabrieksramen – een loft flat is een interieur-bijzonder geval. Voor wie is loft wonen geschikt, hoe kun je het het beste inrichten en hoeveel kost een loft in vergelijking.
De eersten die in steden als Londen of New York ontruimde pakhuizen en fabrieksgebouwen voor woondoeleinden gebruikten, waardoor ze min of meer sociaal aanvaardbaar werden, waren de kunstenaars en creatievelingen van de jaren ’40. Bij deze verbouwing of herbestemming ging het er echter minder om een statement te maken en meer om goedkoop te kunnen wonen. Wat ooit als noodoplossing diende is nu meer in het luxe platte segment. Voor velen een lang gekoesterde droom, blijken de ruim bemeten fabrieksflats in werkelijkheid slechts voor weinigen geschikt voor het dagelijks leven. De nadelen van zo’n flat wegen minstens even zwaar als de voordelen.
Wat betekent “loft” eigenlijk?
Het woord komt uit het Engels. Het vertaalt in het Nederlands als “zolder” of het verwijst naar woonruimte die oorspronkelijk als fabrieks- of industriehal gebruikt werd. Het woord is ook verwant met het Nederlands woord “lucht”.
Chic maar onpraktisch
Het mooiste aan een loft flat zijn ongetwijfeld de enorme, hoge en met licht doorstroomde kamers en het gevoel van vrijheid dat ermee gepaard gaat. Niets is hier rommelig, krampachtig of somber. Naast een slaapkamer en badkamer heeft de standaard loft niets meer dan een oversized open woon-, kook-, eet- en werkruimte.
Op het eerste gezicht beantwoorden de grote, met licht doorstroomde woningen met meestal veel meer dan 100 vierkante meter woonoppervlak aan het idee van open-plan wonen, dat al vele jaren de trend is: de ruimten, zoals de keuken, eet- en woonruimte, gaan op een heel natuurlijke manier in elkaar over. Maar zo’n plattegrond betekent ook dat bewoners en bezoekers meteen in deze grote woon-, kook- en eetruimte “vallen” als ze de flat binnenkomen. In veel huizen is er vlak achter de voordeur geen aparte ruimte die onopvallend plaats biedt aan een garderobe, bijvoorbeeld. Dit is een groot nadeel, vooral voor gezinnen, want waar zet je vuile schoenen of natte jassen neer zonder dat ze voortdurend in het zicht liggen? Nog een no-go voor meerpersoonshuishoudens in veel gevallen: slaapkamers die niet gescheiden zijn van de woonruimte. En een toilet dat niet toegankelijk is via een kleine gang, maar direct van de grote woonkamer af ligt en een hoge mate van geluidsisolatie heeft, kan ook onaangenaam zijn voor bewoners en gasten.
Eenpersoons- en thuiskantoor hit
Voor alleenstaanden kan de open plattegrond van een loft meer voordelen dan nadelen betekenen. Kleine singles profiteren van de open plattegrond van deze flats, want de ruimtelijkheid geeft een gevoel van meer ruimte en uitgestrektheid. Een ruime eenkamerflat àla loft is ook ideaal als je vanuit huis werkt. De woonruimte zonder muren wordt dan een groot, licht thuiskantoor. Als je in staat bent om werken en wonen op deze manier te combineren, is het feit dat loft flats vaak midden in commerciële gebieden met een slechte infrastructuur worden aangeboden geen criterium meer voor uitsluiting.
Tip: Veel van de oude gebouwen waarin koele loft flats zijn ingericht, staan op de monumentenlijst. In zulke gevallen worden omschakelingsmaatregelen vaak speciaal gesubsidieerd! Je kunt hier actief geld besparen!
Duidelijk nadeel: de kosten
Lofts zijn zeldzaam op de vastgoedmarkt, vooral die welke al ontwikkeld en klaar voor bewoning zijn. Het is niet ongewoon om echte luxe lofts te vinden met koopprijzen vanaf 6.000 euro – per vierkante meter, let wel. Prijzen rond de 9.000 euro zijn ook niet ongewoon, en daarvoor hoef je niet naar Londen of New York te kijken.
Als je je huis zelf wilt uitbreiden, moet je ook rekening houden met hoge uitgaven. De installatie van een verwarmingssysteem, een goed watersysteem, de optisch aangepaste vervanging van de oude ramen, huiselijke vloerbedekking en misschien een of andere scheidingswand – dat kost wat! Net als verwarming – met minstens 130 vierkante meter en een kamerhoogte van meer dan vijf meter gaat er veel energie verloren.
Een loft inrichten – onze beste tips
Ondanks alle industriële chic is een beetje huiselijkheid ook goed in een loft. Maar hoe maak je het huiselijk?
- Zorg ervoor dat de buiten- en binnenmuren van de flat goed geïsoleerd zijn!
Installeer ramen met meerdere ruiten!
Gebruik paneelverwarming plus een houtkachel of open haard! - Richt woonzones in waar geen kamers zijn! Met andere woorden, zet scheidingswanden en galerijvloeren op en creëer eilanden.
- Werk met textiel! Gordijnen, tapijten en gestoffeerde meubelen (b.v. een XXL bank) absorberen geluid. Grote tapijten kunnen ook gebruikt worden om afzonderlijke woonruimten af te bakenen of zachtjes te zoneren.
- Richt de kamer in met oversized kamerplanten! We vinden monstera (= vensterblad), strelitzia, dadelpalm, vijg of banaan bijzonder mooi.
- Gebruik meubels spaarzaam in je flat! Te veel inventaris ziet er rommelig uit en vernietigt de typische flair en het gevoel van vrijheid van de loft. Grote meubelstukken in de stijl van de Wilhelminische periode of de Bauhaus stijl passen meestal goed bij de sfeer van een flat in loft-stijl.
- Versier je zolder maar matig! Ondanks de royale hoeveelheid ruimte moet je je beperken tot een paar bijzondere decoratieve voorwerpen. Ga voor grote sculpturen, hoge vloervazen en grootschalige foto’s en afbeeldingen aan de muur. Je kunt hier inspiratie opdoen.
- Maak plannen voor lichtbronnen! ’s Avonds wordt het donker, zelfs in zolders met hoge raamfronten. Daarom moet je grote vloerlampen in huis halen, bij voorkeur in de Bauhaus of industriële stijl.