Donker, muf en met veel ongenode, vooral dierlijke gasten – zo stellen sommige mensen zich een kelderflat voor. Maar met een beetje creativiteit en werk is het mogelijk om heel goed in een kelder te wonen. Zoals bij elke woonvorm zijn er voordelen en nadelen, die we je hieronder laten zien. Maar één ding is al zeker: je moet een souterrainflat niet categorisch uitsluiten. Vaak zit er een onvoorstelbaar potentieel in.

Wat betekent kelder?

Het woord souterrain is afgeleid van het Franse “sous-terrain” en betekent “onder de grond”. De term wordt gebruikt om de ligging van een flat binnen een huis aan te duiden: Het kenmerkende van een souterrain flat is dat de vloer van de woonkamers onder het grond- en straatniveau ligt en dus minstens in het souterrain van het gebouw. Een flat kan echter als souterrain omschreven worden zodra de vloer enkele centimeters onder het maaiveld ligt. De kelder en kelderflat worden ook als synoniemen voor zulke woonruimtes beschouwd. In sommige huizen is er onder de kelderwoning nog een kelder, die lijkt op een catacombe die helemaal onder de grond ligt. Andere souterrainflats zijn zelf het souterrain. Dit komt omdat de kelder oorspronkelijk opslag- en keukenruimtes herbergde – of de kamers voor de bedienden. Daarom hebben souterrainwoningen de hoofdingang aan de straatkant, toegang tot de andere verdiepingen en de meeste hebben een extra deur naar de binnen- of achterbinnenplaats. Bijgevolg is de kans groot dat je in een souterrain appartement ook een terras of zelfs directe toegang tot een tuin hebt.

Voordelen van een souterrain flat

Koel in de zomer, warm in de winter

Tenminste gedeeltelijk in aarde ingebed, blijft het souterrain wonen in de zomer aangenaam gematigd, zelfs zonder airconditioning of passieve ruimtekoeling. Om dezelfde reden zijn souterrainwoningen in de wintermaanden goed geïsoleerd en houden ze warmte vast in de muren, zodat ze niet zo snel afkoelen. Bovendien lopen in veel flatgebouwen de verwarmingsbuizen door de kelderkamers en die zijn slecht geïsoleerd, vooral in oudere huizen – zodat ook de kelderflat passief verwarmd wordt. Dit heeft niet alleen een positief effect op je stemming, maar ook op je elektriciteits- en verwarmingsrekeningen.

Nauwelijks stappen, korte afstanden

Als je in een souterrain woont, kun je de voordeur bereiken op de begane grond of via een paar treden die naar beneden leiden. De souterrain flat zelf is binnen meestal vrij van trappen en de toegang tot het terras of de tuin is ook goed geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit. Sommige souterrainflats zijn zelfs helemaal drempelvrij.

Lagere prijs

Vooral in grote steden, waar stijgende huurprijzen mensen in de problemen brengen, kan wonen in een souterrain een betaalbaar alternatief zijn voor wonen op hogere verdiepingen. Juist omdat nogal wat mensen negatieve vooroordelen hebben over souterrainflats, is de kring van potentiële huurders kleiner dan die voor een moderne flat met dakterras. De lagere prijzen komen ook ten goede aan wie bereid is te kopen. Bovendien kunnen opgehoopte renovatie- en opknapwerkzaamheden de aankoopprijs verder drukken. Een deel van dit werk kan door de KfW Bank gesubsidieerd worden als je de kelderflat volgens je ideeën wilt herinrichten.

Enorm potentieel

Kelderflats zijn pas de laatste paar jaar echt interessant geworden voor de vastgoedmarkt. Nog maar zo’n 15 jaar geleden werden de meeste benedenverdiepingen bewoond door studenten. Langzaam verandert het beeld en steeds meer eigenaars van souterrainflats ontdekken hun enorme mogelijkheden. Zelfs een schemerig keldergat kan omgetoverd worden tot een nieuw thuis. Het enige nadeel: in de meeste gevallen kunnen de muren niet zomaar uit een souterrain flat gehaald worden, omdat ze belangrijk zijn voor de statica van het hele huis.

Nadelen van een souterrain flat

Weinig licht

Omdat de kelder gedeeltelijk onder de grond ligt en door het oorspronkelijke gebruik kleine ramen heeft, kunnen souterrainflats die (nog) niet gerenoveerd zijn nogal schemerig of zelfs heel donker zijn. Afhankelijk van de oriëntatie van het gebouw, schijnt de zon slechts enkele minuten per dag rechtstreeks in de kelderflat.

Lage plafondhoogte

Kelderflats hebben meestal een vrij lage plafondhoogte, wat betekent dat de plafonds van de woonkamers tot een meter lager kunnen zijn dan bij, bijvoorbeeld, een flat in een oud gebouw. Lange mensen kunnen problemen hebben met de algemene plafondhoogte, maar vooral met de deuren. Als je erg hoge meubelstukken hebt, moet je precies opmeten of ze in de kelderflat kunnen staan.

Dierlijke gasten

Kelderflats zijn gemakkelijk te bereiken voor spinnen, kevers, muizen en co. Omdat alle ramen, de voordeur en ook de tweede deur naar de tuin vrij dicht bij de grond staan, vinden griezelige kruipdieren snel hun weg naar je kamers. Het enige wat hiertegen helpt zijn vliegenhorren en hordeuren, die je gesloten moet houden als je de patiodeur opent om te ventileren. Je moet ook beschermende maatregelen nemen in geval van overstromingen, je uitvoerig informeren en je grondig voorbereiden op het ergste scenario. En niet alleen als je bij een rivier woont of in een stad aan zee. Bij hevige regenval kun je veel sneller in de kelder met je voeten in het koude water staan dan je je nu kunt voorstellen.

Gevaar voor schimmel

Over goede ventilatie gesproken: Dit kun je doen hoe goed en regelmatig ook – als de isolatie van het souterrain naar de grond gebrekkig is, dan zal er vrij snel en herhaaldelijk schimmel in de flat groeien. Vochtige muren zijn ook niet ongewoon en moeten meteen vanaf het begin consequent aangepakt worden.

Angst voor inbrekers

Kelderflats zijn gemakkelijke doelwitten voor inbrekers – vooral als ook de voordeur aan het oog onttrokken is achter een kleine dokkade of onder een afdakje. Als je geen tralies voor je kelderramen wilt, moet je investeren in goede, veilige ramen met veiligheidsglas die moeilijk in te breken zijn, en in een voordeur die ook inbraakwerend is. Kortom: laat inbraakbeveiliging installeren voor de deur en de ramen. Dit is in huurflats niet in dezelfde mate mogelijk als in koopflats. Maar misschien wil de huisbaas met je praten en de ramen en deuren upgraden.

Hier is waar je op moet letten als je een kelder bekijkt

Tip 1: Je kijkafspraak voor de kelderflat moet in de namiddag zijn. Tussen 12 uur ’s middags en 4 uur ’s middags is de beste tijd, want dan komt het meeste licht de flat binnen.

Tip 2: Ga minstens 15 minuten van tevoren in de frisse lucht en onthoud je van roken. Want als je de kelderflat binnenkomt, heb je een fijne, onbelemmerde neus nodig: Ruikt het muf? Ruikt het naar schimmel? Ruikt het naar rioolwater? Als dat zo is, moet de flat eerst droog gemaakt worden en moeten de oorzaken van de vochtige muren en de stank weggenomen worden. Onderkelderde flats hebben vaak een hoge vochtigheidsgraad. Voel je vrij om de muren aan te raken om te controleren of ze vochtig zijn. Zoek naar vlekken op de muren en het plafond, verkleuringen in de muurverf en golvend behang. Dit alles kan wijzen op slecht gerepareerde gesprongen pijpen, gebrekkige isolatie, binnendringend water of bedekte schimmel. En dit alles moet gerepareerd worden voor je in de kelderflat intrekt.

Tip 3: Hoeveel stopcontacten zijn er in de kelderflat? Omdat je in de herfst en de winter een of twee lichtbronnen meer nodig hebt, moeten er genoeg stopcontacten zijn. Zijn die er niet, dan zul je met verlengkabels moeten werken.

Tip 4: En net als bij elke andere bezichtiging van een flat geldt ook bij het bekijken van een souterrainflat: Voel je je op je gemak in de woning? Wat is het effect op jou? Hoe is de verwarming? Vloerverwarming is erg aangenaam in een souterrain flat – maar kan erg duur zijn als de muren slecht geïsoleerd zijn. Wat zijn de servicekosten? Is er een conciërgedienst of maken de bewoners van het huis zelf schoon? Ben je zelf verantwoordelijk voor de trap die naar je voordeur leidt – of wordt die ook door het schoonmaakbedrijf schoongemaakt en in de winter door de conciërge van sneeuw ontdaan?

Tip 5: Informeer bij je inboedelverzekering wat er precies gedekt is op je polis en, als je in de kelderflat wilt gaan wonen, voeg daar dan zeker overstromings- en stormschade aan toe.