Welk matras is het beste model? Veel mensen zoeken op het internet naar de beste matras. Het antwoord op de vraag welk matras het beste is, is niet zo eenvoudig.
Want een goed matras is als een maatpak – ieder mens heeft zijn eigen behoeften. Deze zijn afhankelijk van de slaaphouding, de lichaamsvorm en ook van de subjectieve smaak.
Daarom is de testwinnaar natuurlijk niet noodzakelijkerwijs de beste matras voor u en uw partner. In dit artikel hebben we samengevat hoe je een matras kunt vinden die echt bij je past.
De juiste matras voor mij is niet noodzakelijkerwijs het beste voor jou…
Als enthousiaste matrastesters worden we voortdurend door vrienden en bekenden gevraagd: Welke matras is goed? Welke matras is het beste? Welke matras raadt u aan?
Dit zijn allemaal goede vragen. Maar er is niet één juiste matras voor iedereen in een matrastest. Daarom testen we onze matrassen op verschillende aspecten en verschillende mensen.
Welke matras past bij mij? De juiste matras is afhankelijk van het lichaamstype, het slaapgedrag en de slaaphouding. Ieder mens heeft ook individuele behoeften en voorkeuren. Er kan dus geen sprake zijn van één enkel matras voor allemaal.
We zijn allemaal – gelukkig – heel verschillend en dat komt uiteindelijk tot uiting in onze slaapbehoeften.
Vergeet de magische vragenlijst en de online test
Hoewel dat vaak online wordt geclaimd: Er is geen magische vragenlijst of online test om u te helpen de perfecte matras te vinden! Maar er zijn belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een matras. We hebben ze hieronder samengevat.
Rekening houdend met een grote verscheidenheid aan factoren onderzoeken we voortdurend nieuwe matrassen, vaak maandenlang, en brengen we vervolgens verslag uit van onze ervaringen om te zien wie het specifieke model het beste past en wie niet.
Op basis van onze ervaring adviseren wij onze lezers vervolgens de meest geschikte matras te kiezen en deze vervolgens zelf thuis te testen, zonder risico’s.
Het vinden van de juiste matras
Nieuwe matras? U moet rekening houden met deze factoren bij het kiezen van de juiste matras
1. Welk budget is er voor mij beschikbaar?
2. Welke slaaphouding heb ik liever?
3. Hoe zit het met mijn lichaamstype?
4. welke graad van hardheid past het best bij mij?
5. welke maat matras heb ik nodig?
6. Kan ik de matras een paar weken lang zonder risico’s testen?
Op basis van ons werk en deze criteria kunt u veel beter zien welk type matras het beste bij u past en welk model matras het beste zou zijn. Nou, ga je gang dan!
…maar eerst moeten we het volgende ophelderen:
Welke soorten matrassen zijn er?
Kortom, er zijn veel verschillende soorten matrassen of matrastypes.
Daarnaast zijn er ook goedkopere matrassen die alleen uit zuiver polyetherschuim bestaan, evenals lucht- en watermatrassen. Wij raden dergelijke matrassen niet aan voor dagelijks gebruik.
De belangrijkste en meest voorkomende typen matrassen zijn: Koudschuim, veerschuim, latex en traagschuim.
Welk type matras past bij welke persoon?
Allereerst moet een onderscheid worden gemaakt tussen schuim- en veerkernmatrassen. Elk type matras heeft bepaalde voor- en nadelen.
Koudschuimmatras
Een koudschuimmatras heeft een zeer goede lichaamsaanpassing en puntelasticiteit. Het is de optimale matras voor mensen die vaker van slaaphouding veranderen en over het algemeen onrustig slapen.
Dergelijke matrassen zijn beter geschikt voor mensen die graag wat warmer slapen. Koudschuimmatrassen worden ook aanbevolen voor koppels, omdat ze een laag niveau van nagalm hebben.
Latexmatras
Een matras van latexschuim is vooral voor zij- en buikslapers een goede keuze. Voor pure rugslapers kan een puur latex matras soms te zacht zijn.
Latex heeft een zeer goede lichaamsaanpassing en puntelasticiteit en wordt ook aanbevolen tegen rugpijn. Mensen die veel zweten moeten liever geen latexmatrassen gebruiken. Latex kan ook problematisch zijn voor mensen met een allergie.
Veermatras
Matrassen gemaakt van veerkern zijn een goede keuze, vooral voor rug- en buikslapers. Het liegen is meestal wat steviger. Zijslapers moeten daarom een andere matras kiezen, omdat de veerkern vaak een te ondiepe zinkdiepte heeft.
Dit kan leiden tot rugpijn. Een binnenveringmatras is de optimale matras voor mensen die graag stevig, vrij rustig en wat koeler slapen. Het meest populaire type matras is het pocketveermatras.
Visco-schuimmatras
Dit type matras heeft een uitstekend ligcomfort door de hoogste lichaamsaanpassing en puntelasticiteit. Het wordt daarom ook regelmatig aanbevolen als orthopedisch matras voor spanning.
Het is geschikt voor elke slaaphouding en is de optimale matras voor mensen die graag wat warmer slapen, omdat het slaapklimaat vrij hoog is. Stellen vinden het erg prettig door de lage nazwaai. Mensen die zwaarder zweten en mensen die erg onrustig slapen, wordt geadviseerd om een ander matras te gebruiken.
Welk type matras tegen welke prijs?
Uw budget bepaalt vaak de uiteindelijke kwaliteit van uw matras, maar niet noodzakelijkerwijs het type matras dat u kunt kopen.
Inmiddels zijn er ook de historisch duurdere traagschuimmatrassen en latexmatrassen verkrijgbaar tegen vrij betaalbare prijzen.
Onze aanbeveling voor het zeer kleine budget (minder dan 200 euro):
Ribeco Visco-schuimmatras (Visco-schuim en comfortschuim).
Onze aanbeveling voor het kleine budget (onder 400 euro):
Emma One-matras (Airgocell, Visco-schuim en HRX-schuim)
Onze aanbeveling voor een middelgroot budget (400-600 Euro):
Ravensberger ERGOspring® (koudschuim met gelschuimlaag).
Onze aanbeveling voor een groter budget (meer dan 600 euro):
allnatura Supra Comfort (traagschuim).
Onze aanbeveling voor een premium model (meer dan 700 Euro):
Kipli-matras (natuurlatex-matras)
Welke matras is geschikt voor uw slaaphouding?
De optimale matras is afhankelijk van uw slaappositie. Let op: Als zijslaper heeft u een hogere zinkdiepte nodig dan pure rug- en buikslapers. Dit geldt voor alle matrassen, dus zeker voor de meest voorkomende maten zoals een matras 140×200, matras 160×200 en matras 180×200.
Alleen op deze manier kan de wervelkolom in een gezonde uitlijning blijven. Rug- en buikslapers hebben wat meer steun nodig. De optimale matras moet daarom iets steviger zijn om het hangmat effect – het doorhangen van de wervelkolom – te voorkomen. Dit leidt tot rugpijn.
De beste matrassen voor rugslapers
Het beste matras voor rugslapers is vrij stevig, puntelastisch en laat een zachte verzakking toe op het zwaartepunt van het lichaam.
Rugliggers hebben een breed scala aan matrasopties, zoals koudschuim, veerkern of traagschuim. Voor de pure rugslaper raden wij geen latex matrassen aan.
De beste matrassen voor zijslapers
Voor zijslapers is het belangrijk dat zowel de heupen als de schouder voorzichtig in de matras kunnen wegzakken. Alleen zo kunnen de wervelkolom en alle halswervels tijdens de slaap een ontspannen houding aannemen.
Idealiter zorgt uw matras er ook voor dat uw taille zeer goed wordt ondersteund om een onnatuurlijke kromming van uw wervels te voorkomen.
De sleutel tot de juiste matras is het gelijkmatig verdelen van de druk, zodat de matras zich op de juiste plaatsen aan uw lichaam kan aanpassen.
In het algemeen, als u een zijslaper bent, is bijna elke matras geschikt voor u! De optimale matras kan bestaan uit koudschuim, traagschuim of latexschuim. Innerspring matrassen blijken vaak te hard, dus we raden zijslapers liever af.
De beste matrassen voor buikslapers
Vermijd als buikslaper een ongezonde holle rug zoveel mogelijk met behulp van een geschikt matras – het zogenaamde hangmat effect.
Om dit te voorkomen, moet u een matras kiezen die steviger is in het bekkengebied en u niet te diep laat zakken.
Matrassen van veerkern, maar ook van koudschuim en traagschuim zijn hiervoor geschikt. Wij raden daarom de volgende modellen aan, die de heupen bijzonder goed ondersteunen en zorgen voor een comfortabele slaap!
Welke mate van stevigheid past bij mij?
De juiste mate van stevigheid is afhankelijk van uw slaaphouding en uw lichaamstype. Zijslapers moeten een model kiezen dat niet te moeilijk is. Buik- en rugslapers daarentegen kunnen ook kiezen voor een steviger model, maar moeten een zachter model vermijden.
Hetzelfde geldt voor zwaardere mensen. Ze hebben meer ondersteuning nodig en kunnen daarom kiezen voor een iets steviger model. Voor lichtere personen is een iets zachtere matras een goede keuze.
Zijn lattenbodems en toppers belangrijk?
Een goede lattenbodem is enorm belangrijk. Omdat het ervoor zorgt dat uw lichaam in de juiste rechte lijn blijft. Veel mensen geven echter niet de lattenbodem de aandacht die hij verdient. Als u uw oude lattenbodem wilt blijven gebruiken, moet u zeker controleren of deze niet gebogen of zelfs gebroken is.
Meer informatie over lattenbodems.
Een topper kan het liggevoel van een steviger matras verzachten en zo de spieren aan het oppervlak ontlasten. Bovendien zorgt een topper regelmatig voor een warmer slaapklimaat (hooguit even warm). Onze ervaring is dat een goede matras die echt bij u past geen topper nodig heeft.