Aangezien wij glas over het algemeen als een breekbaar materiaal beschouwen, verbaast het gebruik van glas als bouwmateriaal sommigen. Voor schuifdeuren wordt uiteraard speciaal glas gebruikt dat een zekere breukvastheid moet bezitten. Het gaat om de volgende soorten glas: veiligheidsglas met enkele beglazing (ESG), gelaagd veiligheidsglas (VSG) en acrylglas. Bij de afzonderlijke glassoorten hoeft de klant echter niet alleen te beslissen of hij het glas blank of mat wil hebben. Er is een grote verscheidenheid aan afwerkingen waaruit u kunt kiezen.
Welke glasversie te gebruiken?
Maar eerst moet u beslissen welk glas ideaal is voor uw eigen schuifdeur. Hier zijn modellen voor gebruik buitenshuis verkrijgbaar als gehard veiligheidsglas of gelaagd veiligheidsglas. Voor het interieur zijn er oplossingen van veiligheidsglas met enkele beglazing, gelaagd veiligheidsglas of ook de lichte varianten van acrylglas. De afzonderlijke varianten worden hieronder kort gepresenteerd.
Gehard veiligheidsglas (ESG)
Gehard veiligheidsglas wordt direct na het op maat snijden en na verdere rand- en oppervlaktebehandeling met warmte behandeld, waardoor het draagvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Het wordt blootgesteld aan meer dan 600 graden Celsius in een oven en daarna onmiddellijk afgekoeld. Deze verandering veroorzaakt een trekspanning in de kern van het glas en een drukspanning in het glasoppervlak. Het geharde glas, ook wel gehard glas genoemd, is dan relatief ongevoelig voor temperatuurschommelingen. De thermische behandeling maakt het glas minder gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals hagelbuien en hevige schokken in het algemeen. Als het toch breekt, valt het uiteen in kleine, randloze kruimels en is het dus minder gevaarlijk dan gewoon glas. Vanwege deze harding van het glas kan gehard veiligheidsglas alleen vóór het verhittingsproces worden verwerkt. Als je het daarna nog eens probeert te snijden, zal het breken omdat de spanning gebroken is.
Indien het gehard veiligheidsglas naast de gebruikelijke afkorting ESG het achtervoegsel ESG-H draagt, gaat het om gehard veiligheidsglas dat aan een warmtestuwproef is onderworpen. Bij deze test wordt het glas getest op nikkelsulfide insluitingen. In enkele gevallen veroorzaken nikkelsulfide insluitsels dat de ruit zonder enige reden breekt. Nikkelsulfide kan een bestanddeel van vlakglas zijn dat niet meer met het blote oog zichtbaar is. Toch kan het in glas voorkomen, ongeacht de fabrikant die het glas produceert en verwerkt. Bij de warmtestuwproef wordt het glas, nadat het tot gehard veiligheidsglas (ESG) is gefabriceerd, gedurende enkele uren bij 280 tot 300 graden Celsius bewaard. Gedurende deze tijd zou een glas met een nikkelsulfide insluiting normaal gesproken al in de oven versplinteren.
De voordelen van gehard veiligheidsglas in een oogopslag:
- grotere schok- en stootbestendigheid
- verhoogde weerstand tegen thermische schokken
- beter bestand tegen buigbelasting
- in geval van breuk een verminderd risico op verwondingen
- door de zogenaamde glaskruimelvorming.
De nadelen van gehard veiligheidsglas op een rijtje:
- Zelfs kleine beschadigingen (meestal aan de randen en in de hoeken) kunnen leiden tot de vernietiging van het glas.
- Als gevolg van de interne spanning is gehard veiligheidsglas gevoeliger aan de randen van het glas.
- na de warmtebehandeling tot ESG is geen verdere verwerking meer mogelijk.
Gelaagd veiligheidsglas (LSG)
Bij gelaagd veiligheidsglas worden twee glasbladen met elkaar verbonden door een dragerfolie. De twee ruiten worden met de zeer scheurbestendige en taai-elastische polyvinylbutyral-film verbonden door middel van warmte. De folie voorkomt alleen dat het glas breekt en versplintert. Op zichzelf verhoogt dit echter het draagvermogen niet in vergelijking met gewoon floatglas. Bij breuk blijft het glasoppervlak van gelaagd veiligheidsglas gesloten en wordt het risico op verwondingen tot een minimum beperkt.
Bovendien kunnen glasbladen van verschillende dikte met elkaar worden gecombineerd. Bovendien kunnen gedeeltelijk geharde of geharde ruiten ook worden gecombineerd om gelaagd veiligheidsglas te vormen. Ook het aantal folies kan verschillend worden gespecificeerd, afhankelijk van de plaats waar het latere gelaagde veiligheidsglas zal worden gebruikt. Door deze mogelijkheden binnen de combinaties kan gelaagd veiligheidsglas op vele gebieden zinvol worden toegepast en kan de veiligheid ervan worden verhoogd. Op het gebied van glazen schuifdeuren is het geluiddempende glas dat door de combinaties mogelijk is, bijzonder interessant, evenals het gebruik van gedeeltelijk geharde of geharde ruiten.
Een nadeel van gelaagd veiligheidsglas kan zijn dat de twee ruiten als gevolg van het productieproces ten opzichte van elkaar verspringen. Ook wordt aanbevolen om schuifdeuren van gelaagd veiligheidsglas in de looprails te verlijmen (b.v. Dorma Muto) of te kiezen voor systemen met schroefbare bevestigingen voor de looprails. Hierdoor wordt voorkomen of althans beperkt dat het glas uit de wagens glijdt.
Acrylglas
Acrylglas is aanzienlijk lichter en goedkoper dan enkelvoudig veiligheidsglas of gelaagd veiligheidsglas. Het gebruik van acrylglas is zinvol in alle binnenruimtes vanwege de lichtheid van het materiaal. Door het lichtere gewicht van acrylglas kunnen schuifdeuren ook worden geïnstalleerd op minder dan ideale muren binnenshuis.
De lange levensduur van een echt glasproduct kan echter niet worden bereikt, zelfs niet met acrylglas van de hoogste kwaliteit. Acrylglas is over het algemeen gevoeliger voor milieu-invloeden en vertoont na verloop van tijd ook tekenen van slijtage. Het gebruik van acrylglas is de moeite waard als u graag varieert met patronen en ook wilt dat de schuifdeur na een paar jaar een nieuw design heeft. Met acrylglas kunnen zelfs ongewone woonideeën relatief goedkoop worden uitgevoerd en kan een ruimte vanaf de grond opnieuw worden ingericht.
Ontwerp en uitvoering van het glas
Wat het ontwerp en de uitvoering van het glas betreft, is er een grote verscheidenheid aan ontwerpen, naast de glassoorten en -diktes. Deze verschillende opties worden hieronder kort gepresenteerd.
Glastypen
De glassoorten voor schuifdeuren zijn onder meer enkel veiligheidsglas en gelaagd veiligheidsglas. Enkelvoudig veiligheidsglas kan geluiddichter worden gemaakt met behulp van extra afdichtingen. Als u nog verder wilt gaan op het gebied van geluidsisolatie en thermische isolatie, is gelaagd veiligheidsglas met verschillende combinaties van verschillende glasdiktes en folies ideaal.
In omkaderde systemen kan ook isolerend glas of zelfs geluidsisolerend glas worden gebruikt. Uiteraard moet het schuifdeursysteem, gezien de aard ervan, voldoende geluidsisolatie kunnen bieden.
Glasontwerpen
De klant heeft een hoge mate van variabiliteit als het gaat om het ontwerp. Hij kan kiezen voor een ruit met een consequent helder uiterlijk. De ruit kan ook een combinatie van verschillende soorten hebben, zodat een patroon of afbeelding op de ruit wordt gecreëerd met behulp van satijnglans, zandstralen enz. De klant kan ook kiezen voor een doorzichtige ruit.
De klant kan ook opteren voor een doorlopende ruit van gesatineerd glas. Dit is dan niet direct doorzichtig, waardoor het gebruik van deze ruiten van gesatineerd glas goed mogelijk is in de sanitaire ruimte. Bovendien zijn gekleurde ruiten in alle mogelijke variaties denkbaar, en ook patronen kunnen op dit gebied worden gebruikt. Dit is het gemakkelijkst te bereiken met gelaagd veiligheidsglas.
Als u het nog individueler wilt maken, kunt u foto’s op de ruiten laten afdrukken. Er is ook de mogelijkheid om met lichteffecten te werken. Als u in deze mogelijkheid geïnteresseerd bent, is het de moeite waard contact op te nemen met een professional met uw eigen ideeën.
Ontwerpmogelijkheden
De ontwerpmogelijkheden van glas zijn legio door de verschillende methoden om het glas te bewerken. Alleen als u deze kent, kunt u zich werkelijk een voorstelling maken van uw eigen mogelijkheden bij de binnenhuisinrichting met glas.
De verschillende methodes zijn: Bewerking van glas door zandstralen, zeefdrukken en digitaal printen, poedercoaten, groefsnijden, alsmede toepassingen op het glasoppervlak als ontwerpmogelijkheid. De verwerkingsmethoden worden hieronder kort beschreven om een indruk te geven van de mogelijkheden.
Zandstralen
Patronen of filigraanmotieven kunnen met de zandstraaltechniek op blank glas worden aangebracht. Een ruit die volledig met zandstralen is behandeld, is echter niet ondoorzichtig. De ruiten zijn echter licht geruwd door de zandstraaltechniek. Daarom moeten gezandstraalde oppervlakken altijd verzegeld worden aangekocht.
Als u een volledig ondoorzichtige ruit wilt, kunt u beter glas met een kleurendruk gebruiken (afhankelijk van het ontwerp en de kleur). Dit blijft glad en is gemakkelijker schoon te maken. Met zandstralen kunnen echter gebogen of rechte lijnen op de deuren worden getoverd, waardoor deze een bijzonder elegante of zelfs moderne uitstraling krijgen. Individuele kleine elementen, geïnspireerd op verschillende stijlperiodes, kunnen ook door middel van zandstralen op de nieuwe ruit worden aangebracht. Op deze manier kan een eigenlijk moderne nieuwe glazen schuifdeur ook goed passen in oude huizen. De zandstraaltechniek is ideaal voor filigraanpatronen of zelfs motieven op de ruiten.
Zeefdruk en digitale druk
Zeefdruk en digitale druk zijn geschikt voor de bewerking van glasruiten met een groot oppervlak. Bij dit procédé worden keramische kleuren in zeefdruk in een glaselement gebrand.
Afhankelijk van de fabrikant zijn de mogelijkheden hier verschillend en moet navraag worden gedaan. Hoogwaardige kleuren zijn dan uiterst bestand tegen vocht, hitte of zonlicht. Tenslotte zou het vervagen van de motieven na verloop van tijd vervelend zijn, omdat in dat geval de hele deur zou moeten worden vervangen. U moet ook letten op de krasbestendigheid van de kleuren die de fabrikanten opgeven. Dit is van cruciaal belang voor de levensduur van de bedrukte glazen schuifdeur.
Poedercoating
Poedercoating is een verwerkingsmethode die bijvoorbeeld mogelijk is voor enkelvoudig veiligheidsglas. Met poedercoating kan elk motief op de achterzijde van de glazen deur worden aangebracht, erop worden gebakken of worden gehard.
De precieze verwerking kan van fabrikant tot fabrikant verschillen. Zo wordt het poeder, dat vroeger alleen werd opgespoten, tijdens het bakproces permanent aan het glasoppervlak gehecht. Het smelt tot een gelijkmatige en duurzame plastic laag. De resultaten zijn overtuigend door hun scherpte en de perfecte kleurenpracht van het motief.
Met poedercoating zijn individuele motieven in kleur mogelijk op de deur van enkel veiligheidsglas. Bovendien zijn poedercoatings over het gehele oppervlak in één kleur ook mogelijk. Afhankelijk van uw wensen kunnen de motieven dekkend of doorschijnend worden aangebracht.
Poedercoating is een milieuvriendelijk procédé. De coating is in de praktijk overtuigend door zijn hoge weerstand.
Groeven slijpen
Mooie accenten kunnen discreet gezet worden met het schuren van de groef. Het schuren van groeven kan uitstekend worden gecombineerd met de zandstraaltechniek. Zo kunnen doorsneden ondoorzichtig worden gemaakt met de zandstraaltechniek om ze vervolgens te bewerken of onder te verdelen met de groefsnede. Hier wordt een dunne groef in het glasoppervlak gesneden. Bij een excentrische snede wordt het glas dikker gesneden vanuit het midden van de groef, waardoor mooie lichteffecten worden verkregen. In combinatie met extra gekleurde glastoepassingen kan een veelheid aan vormgevingsvarianten worden gecreëerd.
Toepassingen
Met toepassingen kunnen interessante materiaalmixen en lichteffecten worden bereikt. Zo kunnen bijvoorbeeld kleine spiegeltjes op de glazen schuifdeur worden aangebracht, of gekleurde glasstukjes en steentjes. Deze kunnen worden gecombineerd met andere methoden, zoals een patroon met de zandstraaltechniek of de groefsnede, om kleine kunstwerken op de deur te creëren. Of het zijn roestvrijstalen toepassingen met een glazen kern voor een spannend beeld-in-beeld effect.
Gesmolten glas wordt voor de toepassingen vaak op het oppervlak van de glazen schuifdeur gelijmd. De gelijmde zones zijn echter meestal niet zichtbaar en verstoren dus het effect niet. Ook hier zijn er werkelijk geen grenzen aan de fantasie van de klant en loont het de moeite om zich bij een gespecialiseerde dealer uitvoerig te laten informeren over de verschillende toepassingsmogelijkheden.
Ontwerp met stof en roestvrij staal in gelaagd glas
In gelaagd glas bieden enkele bekende fabrikanten vormgegeven deuren in combinatie met stof of zelfs roestvrij staal. Deze mix van materialen creëert zeer speciale effecten en geeft de kamers een heel bijzonder tintje. De stoffen brengen snel en gemakkelijk quasi kleur in het glas en laten een individueel bereik toe.
De kleur kan worden gekozen in overeenstemming met de rest van de ambiance of als een duidelijk contrasterend kleuraccent. De combinatie met roestvrij staal oogt edel en zeer modern.