De beste waterontharders in vergelijking.

Aankoopadvies voor de wateronthardertest of vergelijking 2022

De belangrijkste feiten in het kort
Het Nederlandse leidingwater is vrij van schadelijke stoffen en bevat veel belangrijke mineralen, zoals calcium. Het mineraal leidt echter tot een zogenaamde verharding van het water, die onder andere verantwoordelijk is voor kalkafzetting in de keuken en de badkamer, de smaak van gekookte thee aantast en het haar op het hoofd doet vervagen.
In de meeste steden in Nederland ligt de gemeten waterhardheid ver boven een optimale waarde van 8,4 °dH (graad van hardheid). Door de installatie van een waterontharder bij de huiswateraansluiting kan het leidingwater echter worden ontkalkt en “zachter” worden gemaakt. Nieuwe mineralen zoals natrium en kalium worden dan toegevoegd.
Voordat u een waterontharder voor uw huis koopt, is het belangrijk om uw eigen waterverbruik te berekenen. Afhankelijk van het verbruik zijn er verschillende modelgroottes beschikbaar. Het is ook de moeite waard om het mineraalzoutverbruik van het systeem vooraf te berekenen om eventuele kosten die zich in een vroeg stadium kunnen voordoen te beperken.

Volgens het Bundesmilieubureau is het drinkwater uit Nederlandse leidingen van “zeer goede” kwaliteit. Het bevat zelden schadelijke micro-organismen of andere stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. In feite levert het water belangrijke mineralen voor het menselijk organisme, zoals calcium en magnesium. Er is echter één addertje onder het gras: het water van de Bondsrepubliek is “hard”. Hard water is slecht voor ons haar en onze kleren, maar ook voor de armaturen en elektrische apparaten in de keuken en de badkamer die in contact komen met het water.

Om het water weer soepel en zacht te maken, zijn zogenaamde waterontharders voor de woning een goed idee. Ze worden direct bij de wateraansluiting van het huis geïnstalleerd en maken het leidingwater schoon voordat het wordt doorgegeven aan de wasmachine, de douche of de keuken. In onze waterontharder Test 2020 kunt u alles te weten komen over deze systemen.

1. onderscheid tussen zacht en hard water
Voordat we de eigenlijke waterontharder-vergelijking maken, willen we de vraag naar het zinvolle onderscheid tussen zacht en hard water verduidelijken. Hoe dit wordt bereikt, hoe het wordt gemeten en hoe u kunt achterhalen welke hardheid uw water thuis heeft, wordt in de volgende paragrafen uitgelegd.

1.1 Onderverdeling in hardheidsgraden

In de toegepaste chemie wordt H2O verdeeld in verschillende hardheidsgraden, die rekening houden met de invloed van aardalkalimetalen op het karakter van het water. De ionen in de metalen lossen op in het water en vormen nieuwe, zogenaamde onoplosbare verbindingen, die het karakter van het water permanent veranderen. Een klassiek voorbeeld van een onoplosbare verbinding is kalk, die bestaat uit de verbinding van calcium, koolstof en zuurstof.

Om de hardheidsgraad van het water te bepalen, wordt het gehalte aan onoplosbare minerale ionenverbindingen in het water gemeten. Hoe meer verbindingen aanwezig zijn, hoe harder het water wordt geclassificeerd. Hoeveel kalk per liter water bepaalt welke hardheid precies door de wet wordt bepaald.

Indeling van de hardheidsbereiken van het water:

Hardheidsgraad Water karakter Kalkgehalte
onder 8,4 °dH zacht water (1) onder 1,5 mmol/l
8,4 – 14 °dH middelhard water (2) 1,5 – 2,5 mmol/l
van 14 °dH hard water (3) over 2,5 mmol/l

*Legenda: °dH – graad van Nederlandse hardheid | mmol/l – millimol per liter
(1), (2), (3) – hardheidsgraden

Bepaal de hardheidsgraad: De hardheid van leidingwater in Nederland verschilt per regio. Vaak heeft het water in de grote steden bijzonder hoge waarden, terwijl waterleidingbedrijven op het platteland voor zacht water zorgen. Deze trend kan echter niet worden veralgemeend. Een telefoontje naar de servicehotline van het verantwoordelijke waterleidingbedrijf is meestal voldoende om de exacte hardheidsgraad van het water in uw eigen huis te weten te komen. De waterhardheidsmap biedt op voorhand een ruwe oriëntatie.

1.2 Hard water in het dagelijks leven

Natuurlijk voelt het water niet echt harder aan op de huid met een hoger kalkgehalte, maar het is minder helder en heeft een ander effect bij gebruik. U kunt hier lezen over de verschillen tussen zacht en hard water in het dagelijks gebruik:

Zacht water: Het bevat nauwelijks mineralen (bijv. kalk) en is daarom zacht voor kranen, wasmachines en andere apparaten die in contact komen met het verwarmde water en de stoom. Aan de andere kant leidt het tot een sterke schuimvorming bij het gebruik van reinigingsmiddelen en verwijdert het slechts langzaam de zeepresten.
Hard water: Het bevat een grote hoeveelheid calcium en magnesium, waarvan het menselijk lichaam kan profiteren bij inwendig gebruik. De mineralen tasten echter de smaak van warme dranken zoals thee en koffie aan en maken het haar dof. Ze leiden ook tot verkalking van het beslag en de keukenapparatuur en belasten de kleding bij elke wasbeurt extra.

Zacht of hard? Zoals zo vaak is een goede middenweg te vinden in de waterhardheid. Terwijl zacht water vervelende kalkafzettingen voorkomt en zacht is voor kleding en ons haar, levert hard H2O, als drinkwater, ons belangrijke mineralen zoals magnesium en calcium. Een waterhardheid tussen 8,3 en 8,4 °dH wordt als ideale waarde opgegeven, die zich op de grens tussen zacht en middelhard water bevindt (hardheidsbereik 1-2).

2. de voordelen van een waterontharder

Maar nu de eigenlijke wateronthardertest. Zoals hierboven vermeld, wordt een waterhardheidsgraad tussen 8,3 en 8,4 graden van de hardheid (dH) aanbevolen. Deze meting komt overeen met een hardheidsgraad van 1-2. In de meeste steden liggen de gemeten waarden echter duidelijk boven het optimum: tot 20 °dH kan worden geregistreerd, afhankelijk van de regio, en een meerderheid van de steden vestigt zich op waarden in hardheidsgraad 3. Op dit punt is een waterontharder nuttig. Maar wat is een waterontharder eigenlijk? In het volgende hoofdstuk komt u meer te weten over het ontwerp, de functie en de werking van de apparaten.

2.1 Externe structuur van een ontharder

Waterontharders zijn grote apparaten, die in hun ontwerp vaak lijken op een centrifuge of een droger. Zuiver uitwendig gezien bestaan ze uit een grote container en een kleine boordcomputer. Deze laatste is ofwel op een duidelijk zichtbare plaats aan de buitenkant van de container bevestigd, ofwel zo goed mogelijk in het totaalbeeld geïntegreerd. De innerlijke structuur is wat complexer, want hier vindt het echte wonder plaats: het ontharden van het water.

2.2 Interne werking van waterontharders

Water “snijden”
Om te voorkomen dat de waterontharder het water reinigt tot 0 °dH en het berooft van eventuele mineralen, heeft het ook een controle-eenheid die de verhouding tussen zacht en hard water regelt. Het eerder ontkalkte water wordt gemengd met binnenkomend hard water tot een waarde van 7-8 °dH voordat het in de waterleidingen wordt geloosd.

De gehele wateronthardingstechniek bevindt zich in de grote tank van de installatie. Het is gebaseerd op verschillende chemische processen en wordt daarom ook wel een chemische waterontharder genoemd.

Het hart van de ontharder is een bal of een kolom met een harsbehuizing. Hier wordt het harde leidingwater gereinigd van de overtollige mineralen. Hiervoor wordt het water door de behuizing en langs de hars geleid, die de positieve calciumionen absorbeert die verantwoordelijk zijn voor de vorming van onoplosbare verbindingen. Om deze reden wordt het ook wel een uitwisselingshars of ionenwisselaar genoemd. Terwijl de positieve ionen vervolgens als afval in een aparte tank worden opgevangen, wordt het eerder gezuiverde water ververst met nieuwe, niet verhardende mineralen zoals natrium en kalium. De noodzakelijke aanvoer van alternatieve mineralen bevindt zich ook in de tankbehuizing.

2.3 De juiste werking van een waterontharder

Waterontharders zijn volautomatische apparaten die niet elke keer dat het water wordt behandeld, moeten worden aangepast. Voor het eerste gebruik is het echter belangrijk om de boordcomputer te voeden met de belangrijkste informatie. Wat deze informatie is, kunt u hier vinden:

Waterhardheid: Vraag uw plaatselijke waterleidingbedrijf naar de hardheidsgraad voor uw regio en voer de waarde in de computer in. Alleen met deze informatie kan het systeem het water optimaal ontkalken.
Regeneratietijd: De wisselaarhars moet regelmatig worden vernieuwd om de calciumionen te kunnen blijven absorberen. Op welk tijdstip deze regeneratie precies plaatsvindt, kan aan het begin worden ingesteld. Aangezien het regeneratieve proces (ca. 15 – 20 minuten) de output van het systeem tijdelijk vermindert, wordt een tijd buiten actief huishoudelijk gebruik aanbevolen, bijv. om 2 uur ’s nachts.
Producttip: Om op elk moment van de dag of de nacht van voldoende zacht water te kunnen profiteren, bieden sommige merken duplexsystemen met twee ingebouwde ionenwisselaars aan. Op deze manier worden de regeneratiefasen van de ene harskolom zonder verlies overbrugd door gebruik te maken van de andere kolom.

3. aankoopcriteria voor waterontharders

Voordat u een waterontharder koopt, adviseren wij u om u voldoende te informeren over uw eigen verbruiksgewoonten en de specifieke kenmerken van de aanbiedingen. De eerste aanschaf van een ontharder is immers een kostbare aangelegenheid. De fabrikanten bieden alleen de grootste en beste waterontharders vanaf 1.000 euro aan. Zelfs goedkope waterontharders zijn niet beschikbaar voor minder dan enkele 100 euro. Om de vervolgkosten tot een minimum te beperken, is de keuze van de juiste plantgrootte cruciaal. Het is ook belangrijk om een oogje in het zeil te houden op het aanbestede verbruik van regenererend zout. Meer hierover vindt u in de volgende paragrafen.

3.1 Het kiezen van de juiste maat

De juiste waterontharder mag niet meer water behandelen dan nodig is enerzijds en niet minder water dan nodig is anderzijds. Om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens en tegelijkertijd rekening te houden met de verschillende consumptiegewoonten van elk individu, laten de fabrikanten van deze kalkverwerkers modellen van verschillende grootte produceren: kleine eenheden voor particulieren, middelgrote eenheden voor twee tot vier huishoudleden en bijzonder krachtige types voor hele eengezinswoningen.

? Aankoopadvies: Zorg er niet alleen voor dat de ontharder voldoende capaciteit heeft. Vermijd ook de aankoop van apparatuur waarvan de prestaties aanzienlijk boven uw verwachtingen liggen om de onderhoudskosten onder controle te houden.

3.2 In het oog houden van het zoutverbruik

Elke waterontharder heeft een voorraad regeneratiezout nodig. Het onthardingszout dient als leverancier voor natrium en kalium, die als een minerale bom aan het gezuiverde water worden toegevoegd. Elke gebruiker moet zelf voor het niveau van de minerale zouten zorgen en draagt dus ook de kosten van de waterontharder. Daarom wordt over het algemeen een ontkalkingsinstallatie met een laag zoutverbruik van minder dan 1 kg per regeneratiefase aanbevolen.

? Aankoopadvies: Niet alleen het verbruik heeft invloed op de hoogte van de kosten, maar ook het soort zout. Er zijn drie categorieën “waterontharderzout” voor het ontkalken van planten: steenzout (goedkoop), zonnezout en ingedampt zout (normale prijsverhoudingen).

Voordelen van steenzout:

Voordelen
90 % natriumchloridegehalte – Regeling van de waterbalans in het lichaam
erg goedkoop

Nadelen
Stortingen in de container bij veelvuldig gebruik – slechts geschikt voor enkele gebruikers

? In vergelijking met steenzout lossen zonne- en ingedampt zout beter op, waardoor er nauwelijks resten in de bak van de ontharder achterblijven. Om deze reden zijn beide varianten hoger geprijsd. Terwijl verdampt zout zelfs een natriumchloridegehalte van bijna 100 procent heeft, bevat zonnezout slechts iets minder dan 85 procent.

4. vragen en antwoorden over waterontharders

4.1 Hoe vaak moet de ontkalkingseenheid regenereren?

Hoe vaak de ontkalkingsinstallatie geregenereerd moet worden, d.w.z. welke capaciteit het systeem heeft, hangt af van twee factoren: het dagelijkse waterverbruik en de waterhardheid. Hoewel u gemakkelijk informatie kunt krijgen over de hardheidsgraad van uw watervoorziening bij uw plaatselijke waterleidingbedrijf, is de berekening van het waterverbruik voor huishoudelijk gebruik iets ingewikkelder. Als een ruwe berekening voor u echter voldoende is, vindt u op het internet talrijke aanbiedingen voor gratis rekenmachines en formules, zoals hier.

4.2 Wat is het verschil tussen een ontkalkingsmiddel en een waterfilter?

Terwijl een ontkalkingsmiddel een heel huishouden van ontkalkt water voorziet, zijn waterfilters alleen voldoende om het drinkwater uit de kraan te zuiveren van calcium. De filters kunnen worden gebruikt als tafelfilters in de vorm van eigen waterkannen of direct bij de kraan worden geïnstalleerd ter bescherming tegen kalkaanslag.

“Meer over het onderwerp “Behandeling van drinkwater

Ze zijn echter niet geschikt voor de wasmachine of de douche. Waterontharders lijken meer op een huiselijke variant van een huishoudelijk watersysteem, terwijl waterfilters slechts de capaciteit van een kleine gieter hebben.

4.3 Welke wateraansluiting heb ik nodig voor een nieuwe kalkaansluiting?

Om de ontharder op uw huiswateraansluiting te kunnen installeren, heeft u over het algemeen een nominale aansluitmaat van 1 inch nodig. In zeldzame gevallen is de buismaat echter gebaseerd op een 2-inch buitendiameter volgens DIN EN-norm. Controleer vooraf zorgvuldig de specificaties van de fabrikant in de productbeschrijving.

4.4 Wat betekent DVGW-getest?

De afkorting DVGW staat voor de onafhankelijke en non-profit Technische en Wetenschappelijke Vereniging van de Gas- en Waterindustrie, die technische normen en voorschriften voor een betrouwbare gas- en watervoorziening vastlegt. Op basis hiervan certificeert de vereniging ook producten en bedrijven die aan de hoge eisen voldoen.

Als de door u gekozen waterontharder een testwinnaar is en het DVGW CERT-merk heeft gekregen, kunt u er zeker van zijn dat deze voldoet aan de hoge technische normen van het apparaat. In de meeste gevallen komt de eer van de oorkonde echter ook tot uiting in de aankoopprijs. Voor een waterontharder die door de DVGW is getest, zul je veel dieper in je zakken moeten graven.

5. test: Aqmos BM-60 waterontharder

Wie kent het niet: Zodra u klaar bent met het schoonmaken van de badkamer, verschijnen de eerste witte cirkels op de armaturen. Zoals bekend bevat ons leidingwater kalk en als het water verdampt, blijven er lelijke kalkvlekken achter. Maar de zichtbare kalkvlekken zijn nog steeds het minst kwaadaardig. Erger nog zijn de afzettingen die niet zichtbaar zijn. Deze afzettingen kunnen de verwarmingselementen in wasmachines en dergelijke belegeren of de koffie uit de volautomatische machine grappig laten smaken.

Er zijn talloze ontkalkingsmiddelen, chemicaliën en huishoudmiddelen om de kalkafzettingen op te lossen, maar waarom zouden we niet tot de kern van het probleem doordringen? Dit is precies wat waterontharders doen en ik heb vandaag een waterontharder in mijn test. De BM-60 van Aqmos.

 

Kalkaanslag op fittingen en wastafels is vaak slechts een optisch probleem, dat met enige moeite kan worden vermeden of geëlimineerd. Aanzienlijk negatiever zijn de afzettingen in elektrische apparaten die voor warm water zorgen. Onopgemerkt raken de verwarmingselementen door kalk verstopt en verslechteren zo de warmteafgifte, wat leidt tot blijvende kosten. Ook het regelmatig ontkalken of vervangen van verkalkte verwarmingselementen brengt kosten met zich mee.

Als kalkaanslag op de hoofdaansluiting wordt voorkomen, heeft dit een positief effect op alle apparaten die op de drinkwatervoorziening zijn aangesloten. Het is niet nodig om het koffiezetapparaat, de waterkoker of de badkamerinrichting te ontkalken. Een interessant neveneffect is dat vaatwas- en wasmiddelen effectiever werken, waardoor er minder kan worden gebruikt.

Meer informatie over de waterhardheid en de functie van een waterontharder vindt u aan het einde van het testrapport.

5.1 Installatie van de Aqmos BM-60 ontharder

De ontharder wordt op een kleine pallet geleverd om door een expediteur te worden getest. Ja, het is groot – of in ieder geval relatief hoog.

Zo hoog dat het karton bij het uitpakken niet naar boven kan worden getrokken (afhankelijk van de plafondhoogte). Daarom besluit ik het karton te snijden met een snijmes. Zet het mes slechts minimaal uit om schade aan de ontharder te voorkomen.

Binnenin de ontharder zelf en enkele accessoires komen aan het licht.

Er zijn niet noodzakelijkerwijs veel afzonderlijke onderdelen en deze moeten ook door een “niet-professionele” kunnen worden geassembleerd.

De uiteindelijke aansluiting vereist echter een ingreep in de hoofdwaterleiding, dus het zal voor veel mensen veiliger zijn om een professional in te huren.

De installaties van Aqmos beperken zich tot de bevestiging van een verbindingsgroep en de bevestiging van de verbindingsslangen.

De aansluitingen zijn allemaal gemaakt met rubberen pakkingen en zijn voornamelijk insteekbaar, zodat er geen hennep nodig is. Lekken moet dus onmogelijk zijn.

Wat ik niet zo leuk vind is de rechte slanguitgang naar achteren.

Later zullen veel mensen de ontharder veilig voor de hoofdwaterleiding of een muur installeren, en een slanguitlaat naar beneden zou de afstand tot de achterkant bij de installatie verkleinen.

Daarom heb ik besloten om tijdens de installatie extra ellebogen te gebruiken, waardoor de slangen nu naar beneden kunnen wijzen.

Met 14 € voor beide ellebogen een redelijke en niet overdreven investering voor mij.

5.2 Optioneel montageblok – moet een must zijn

Wateronthardingssysteem Aansluiting
Oorspronkelijk worden de slangen recht naar achteren geleid. Met twee extra ellebogen kan het systeem ruimtebesparend worden opgesteld.

Met ongeveer 100 € als een enkel onderdeel is zo’n maandblok zeker niet goedkoop.

En het is ook niet absoluut noodzakelijk, want de hoofdwaterleiding kan op elke willekeurige schroefplaats eenvoudig worden gescheiden en het water kan achteraf met de aansluitslangen door de ontharder worden omgeleid. Technisch gezien geen grote onderneming.

Het kan echter nodig zijn om de ontharder volledig los te koppelen van de waterleiding als gevolg van schade, onderhoud of in afwachting van reparaties.

Vervolgens moet het eerder afgescheiden deel weer in elkaar worden gezet, waarbij de watertoevoer moet worden afgesloten en eventueel ook het water uit de leiding moet worden afgevoerd.

Tip: Aqmos biedt ook alle waterontharders aan als combinatie met een montageblok voor minimale meerkosten. U moet zeker gebruik maken van dit aanbod.

Het montageblok wordt eenmalig geïnstalleerd en biedt een directe doorgang van de bestaande waterleiding.

Daarnaast heeft het twee aansluitingen voor de slangen van de ontharder en de mogelijkheid om zelf het debiet te bepalen.

Door de drie kranen te openen en te sluiten, kan het water direct worden doorgegeven.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om de omweg te maken via de waterontharder, afhankelijk van uw behoeften.

Als de ontharder van het net moet worden losgekoppeld, wordt de stroom geopend en worden de slangaansluitingen uitgeschakeld.

De ontharder kan dan worden losgekoppeld en later weer worden aangesloten zonder het hele watergebruik te onderbreken, zelfs niet voor een korte tijd.

Zelfs een persoon die een douche neemt, zou het niet eens merken onder garantie.

Een eenmalige kleine inspanning, die ik in ieder geval zou investeren in de installatie van de ontharder.

5.3 Aansluiting van de Aqmos BM-60 op het leidingsysteem

Als het montageblok wordt gebruikt, is het aansluiten van het systeem kinderspel, omdat de gepantserde slangen kunnen worden aangesloten zonder de gehele watertoevoer te onderbreken.

Men moet er echter wel voor zorgen dat de stroomrichting correct is. Hiervoor zijn er kleine pijltjes op het aansluitblokje, maar die zijn moeilijk te zien. Op de foto waren ze rood gekleurd, wat de fabrikant graag overneemt.

Naast de aansluiting van de hoofdleiding is ook een afvoer nodig, waarvoor twee dunne slangen op de ontharder moeten worden aangesloten. Dit gebeurt met slangklemmen en vergt weinig inspanning.

5.4 Inbedrijfstelling van de Aqmos BM-60 ontharder

Waarom werd de installatie zo gedetailleerd beschreven voor het testen van de ontharder? Omdat er nauwelijks meer nodig is voor de bediening of installatie.

Het systeem is al voorgeconfigureerd en hoeft slechts één keer met regeneratiezout te worden gevuld en tijdens de eerste opstart handmatig te worden gespoeld. Dat is het en de komende weken zal het rustig en ongemerkt zijn werk doen. Bijna een beetje saai.

Het was toch niet zo saai en op de een of andere manier heb ik tijdens mijn laatste tests altijd het “geluk” om de steun op de tand te moeten voelen omdat iets met het testapparaat niet werkt zoals het zou moeten.

Bij het testen van de ontharder merkte ik dat deze bijna dagelijks spoelde – dat kan niet kloppen. Volgens berekeningen (verdere uitleg aan het einde van het testrapport) moet het de hars ongeveer om de negen dagen regenereren vanwege het waterverbruik of om de tien dagen vanwege het gedwongen afspoelen.

Een goede gelegenheid om de ondersteuning te testen: wachtlus, automatische aankondigingen… Niets! Met één telefoontje komt u natuurlijk direct bij een medewerker terecht en niet in een callcenter. Nadat hij mijn probleem had beschreven, bevestigde hij de storing, vroeg hij naar een stroomstoring of soortgelijke stroomschommeling en zei hij dat de basisinstellingen blijkbaar niet meer klopten. “Druk tegelijkertijd op de drie knoppen om het onderhoudsmenu te openen. “Welke waarde is er?” “Ja, dat is verkeerd. Voer ….. in”. Gedaan.

Het duurde minder dan vijf minuten van probleem tot oplossing en de ontharder liep naar wens.

5.5 De ontharder in de praktijktest

Wat valt er te zeggen over de praktijktest? In principe niets, want met een wateronthardingslaag moet je alleen af en toe regeneratiezout bijvullen, anders valt het nauwelijks op. Dit is het geval met de Aqmos BM-60.

Er is noch een lagere waterdruk, noch is het spoelproces, dat is ingesteld op 1:00 uur ’s nachts, merkbaar of op enigerlei wijze hoorbaar. Na de ingebruikname (en verschillende willekeurige steekproeven tijdens de werking) toonde de waterhardheidstest daadwerkelijk 0° dH en dat er een waterontharder aanwezig is, wordt alleen opgemerkt door het ververste water.

Hoe het water verandert kan natuurlijk niet worden geëvalueerd, omdat deze veranderingen ervoor zorgen dat de waterhardheid afneemt en niet de kwaliteitskenmerken van de ontharder zijn.

Toch wil ik graag mijn ervaringen met zacht water delen. Deze hebben alleen betrekking op de omgang met zacht water en zijn geen evaluatie in de test van de ontharder.

Voordelen

  • Wanneer het vaatwerk in de vaatwasser wordt gedroogd, zijn witte randen op kunststof onderdelen (broodtrommels, kommen, etc.) nauwelijks zichtbaar.
  • Zodra de kalkvlekken rond de armaturen zijn verwijderd, blijven ze uit de buurt.
  • Er is veel minder zeep of wasmiddel nodig.
  • Koffie, thee en andere dranken zouden anders moeten smaken – ik heb geen verschil gemerkt.

Nadelen

  • Bij het met de hand afwassen heeft men het gevoel dat het vaatwasmiddel aan de vaat blijft kleven en voelt men de noodzaak om de vaat met schoon water af te spoelen.
  • Hetzelfde gebeurt bij het wassen van je handen. Nogmaals, het is moeilijker om de zeep van je handen te wassen.

Belangrijk: De voor- en nadelen hebben betrekking op zacht water en niet op het testapparaat.
Let voor de nadelen op de informatie aan het einde van de pagina over de ingestelde waterhardheid.

Al met al doet de Aqmos BM-60 wat hij moet doen – hij maakt het water betrouwbaar zacht. Het regeneratieproces verloopt automatisch en is onopvallend.

Als u geen volledige ontharding tot 0° dH wilt (wat ook niet aan te raden is), heeft u de mogelijkheid om de gewenste resthardheid handmatig op het regelventiel in te stellen.

Daarna moet de werkelijke capaciteit van de ontharder worden berekend met een kleine berekening en de waarde moet worden ingevoerd in het hanteerbare menu van de regelaar.

Dat kan toch ook met een gecompliceerde besturingseenheid en de aansturing en bewaking van de onthardingsinstallatie via een app, maar waarvoor?

Meer technologie zou meer kosten en de inrichting van de installatie wordt slechts één keer gedaan. Daarom is regeneratie als automatische functie voor mij absoluut voldoende. Meer heb ik niet nodig.

5.6 Conclusie over de test van de ontharder Aqmos BM-60

Doorslaggevend voor het testresultaat is niet het feit dat zacht water geen kalkafzetting achterlaat, reinigingsmiddel bespaart en andere voor- en nadelen heeft. Dit zijn de kenmerken van zacht water en ze zijn niet afhankelijk van de waterontharder.

Bij de evaluatie van de ontharder zijn de installatie, de inbedrijfstelling en het lopende gebruik van bijzonder belang.

De installatie moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Maar ook een ervaren doe-het-zelver is hiertoe in staat. Misschien is het zelfs opzettelijk, maar ik zou graag een uitgebreidere installatiehandleiding willen hebben. Er moet echter ook worden vermeld dat een ervaren persoon geen instructies nodig heeft voor de eenvoudige aansluiting. Als je ze nodig hebt, wil je het werk misschien in professionele handen leggen.

De inbedrijfstelling is zeer eenvoudig, omdat het systeem al is geconfigureerd. Als er wijzigingen moeten worden aangebracht, is het menu van de besturing zeer duidelijk en kunnen wijzigingen snel worden aangebracht. Er is geen behoefte aan overbodige franjes.

Tijdens de werking waren er geen bezwaren tijdens de test van de Aqmos waterontharder. Stil en stil voert het zijn werk voortdurend uit en het resultaat van het werk laat nu “geen sporen na” op de fittingen, de waterkoker en het koffiezetapparaat.

Op basis van de in de test opgedane ervaring zou ik iedereen die met hard water moet leven een waterontharder aanraden. De Aqmos BM-60 is een zeer eenvoudige ontharder en werkt zonder WLAN, app en smartphone, maar werkt degelijk en dingen die ik niet echt nodig heb kunnen niet kapot.

Hiermee kon de Aqmos BM-60 waterontharder glanzen met bijna volle punten. Er zijn echter kleine aftrekposten voor de wat ongunstige slanguitstroom, die met twee ellebogen snel verbeterd kan worden, en de magere installatie-instructies. Je kunt er zeker goed mee leven en nog meer met de Aqmos BM-60.

6. nadere informatie over waterontharding

6.1 Hoe werkt een waterontharder?

Onwetendheid is geen schande en ik dacht ook dat het zout dat ik in de vaatwasser deed, het water zacht maakte.

Dat doet het niet en de naam “regeneratiezout” had je je al moeten afvragen.

De kationenuitwisselingshars is verantwoordelijk voor het ontharden van het water, dat de Ca2+ en Mg2+-ionen (verantwoordelijk voor de kalkafzettingen) uitwisselt voor natriumionen in het passerende water. Het ionenuitwisselingsproces.

Als de hars geen Na ionen meer heeft om te ruilen, moet hij geregenereerd worden.

Hier komt het zout in het spel, dat als natriumchloride de ionenuitwisseling in de hars omkeert – de hars wordt geregenereerd.

Het water dat hiervoor wordt gebruikt (natriumchlorideoplossing) kan niet verder worden gebruikt en loopt in de afvoer.

De twee slangen zijn om veiligheidsredenen nodig als overloop en voor de waterafvoer bij het spoelen van het systeem om de hars te regenereren.

Tijdens de test van de waterontharder kon ik de slangen in de afvoer van de veiligheidsgroep van de warmwaterbereiding plaatsen.

6.2 Bepaling van de waterhardheid

dehydratatie eenheid-test-aqmos-water test1
Een indicator wordt gebruikt om de waterhardheid te controleren.

Of een waterontharder nodig is of dat het rendabel is, hangt af van de waterhardheid. Voor degenen die al relatief zacht water hebben, zal de investering slechts in beperkte mate de moeite waard zijn. Waarbij het onwaarschijnlijk is dat er echt zacht water uit de kraan komt.

Hoe hard het aangrenzende water is, is snel online te vinden. Als u de term “waterhardheid” in verband met uw woonplaats googelt, vindt u snel wat u zoekt. Bij ons thuis is het resultaat beangstigend en een waterontharder is meer dan gepast. Volgens de laatste testresultaten zou het een volledige 22° dH moeten zijn.

Hardheidsbereik Millimol Totale hardheid per liter waterhardheid in °dH
1 (zacht) tot 1,3  tot 7,3
2 (medium) 1,3 tot 2,5  7,3 tot 14
3 (hard) 2,5 tot 3,8  14 tot 21,3
4 (zeer hard)  over 3,8 over 21,3

Om de huidige waterhardheid exact te controleren, wordt de waterontharder van Aqmos voorzien van het nodige equiment om de waterhardheid te bepalen.

Er is een klein glazen potje dat gevuld is met 5 ml water en waarin vervolgens de indicator wordt gedropt.

Het druppelen van het water is belangrijk omdat de druppels moeten worden geteld en het testwater na elke druppel moet worden gezwenkt.

Na 21 druppels verandert de kleur van de indicator in de test en wordt deze groen. Dit betekent dat ons water een waterhardheid heeft van 21° dH, wat ongeveer de waarde is die online wordt gevonden.

6.3 Welke maat moet een waterontharder hebben?
“Moet” is de verkeerde uitdrukking. Een kleiner systeem werkt net zo goed als een groter systeem. Het is een kwestie van effectiviteit.

Als de ontharder te klein is, moet hij te vaak regenereren, wat resulteert in een hoger waterverbruik. Als de plant te groot is, wordt de regeneratie in gang gezet voordat de hars daadwerkelijk “opgebruikt” is.

De juiste grootte van de ontharder is dus de optimale verhouding tussen maximaal gebruik en het aantal regeneraties.

6.4 Zacht vs. hard water

De voor- en nadelen van zacht water zijn hierboven al beschreven en het is duidelijk dat zacht water de voorkeur verdient. Alles heeft echter zijn grenzen en zelfs als de waterhardheid bij het testen van de ontharder tot het maximale minimum werd gereduceerd, is deze instelling slechts in beperkte mate aan te bevelen.

Zoals beschreven als een nadeel, zijn zeepresten zeer moeilijk op te lossen en ons lichaam heeft ook enkele mineralen nodig. Daarom moet de waterhardheid worden ingesteld op ongeveer 6 tot 7° dH. Bij deze waarde gaan de voordelen nauwelijks verloren, maar de nadelen worden geminimaliseerd.