Wat onmiddellijk te doen als er water in je kelder staat?  Water in de kelder door een loodgieterslek kan leiden tot schimmel, muffe geuren, en materiële schade.

Water in de kelder kan leiden tot schimmel, muffe geuren, beschadigde muren en vloeren, en vernielde meubels en bezittingen. Het is nodig om het water te verwijderen, onderliggende problemen met water in je kelder te verhelpen, en maatregelen te nemen om je kelder droog te houden.

Stappen die je nu kunt nemen als je kelder nat is:

Prioriteit #1: Blijf veilig. In water staan terwijl je een elektrisch apparaat hanteert kan een schok of elektrocutie veroorzaken. Als je toch naar beneden moet in een overstroomde kelder, draag dan rubber laarzen en zorg dat je droog kunt blijven. Raak geen natte elektrische draden of apparaten aan.
Probeer de bron van het water te bepalen. Is je kelderwaterprobleem een eenmalige gebeurtenis of heb je een voortdurend probleem? Als het probleem waterinsijpeling is, zal het zich waarschijnlijk blijven voordoen als er niets aan gedaan wordt. Als het water van een loodgieterlek komt, neem dan contact op met een ervaren loodgieter voor hulp.

Laat stilstaand water zo snel mogelijk wegpompen. Als je kelder slechts gedeeltelijk overstroomd is, kun je het stilstaande water opzuigen met een nat-droog stofzuiger. Anders moet je een loodgieter of een rampenbestrijdingsspecialist inschakelen om het water weg te pompen. Na het leegpompen van de kelder kan het nodig zijn een ontvochtiger te gebruiken om de ruimte te helpen drogen.

Verwijder materialen en voorwerpen die schimmel kunnen aantrekken. Sommige materialen zoals papier, stof, hout en leer trekken kelderschimmel aan als ze langer dan een dag of twee nat blijven. Droog uit en bewaar wat je kunt; gooi de rest weg als dat mogelijk is.

Water wegpompen met elektriciteit

Als u nog elektriciteit heeft, zijn er verschillende pompen die u kunt gebruiken om de ruimte te zuiveren. Veel kelders hebben een dompelpomp, maar als de elektriciteit uitvalt, kan de dompelpomp zijn werk niet doen.

Hoe water uit de kelder te krijgen zonder een dompelpomp?

Als uw dompelpomp nog werkt, zal hij zijn werk doen, zij het traag. Om het sneller te laten gaan, kunt u een draagbare dompelpomp huren of kopen. Deze moet uitgerust zijn met een zeef die voorkomt dat de inlaat verstopt raakt.

Vanaf ongeveer € 100 kunt u een model kopen dat ongeveer 1.600 liter per uur pompt, of u kunt er eentje kopen die meer dan 4.000 liter per uur kan pompen.

Water uit de kelder pompen zonder elektriciteit

Als de elektriciteit uitvalt, kunt u overwegen een generator en een pomp te huren. U kunt waarschijnlijk ook een benzinepomp huren of kopen met aanzuig- en afvoerslangen. Deze staan buiten opgesteld – u hoeft alleen maar de aanzuigslang naar beneden in het overstroomde gebied te leiden en de motor te starten.

Gebruik een emmer

Op zijn minst kunt u de kracht van de gemeenschap gebruiken. Verzamel een paar vrienden of familieleden om een emmerbrigade te vormen. Het zal even duren, maar uw kelder zal opdrogen.

Overtollig water opdweilen

En het resterende water dat nog steeds beneden staat? Plassen kunnen worden opgeruimd met een dweil. Als uw elektriciteit nog steeds uitvalt, maak dan gebruik van het snoerloze universum, dat zich ook uitstrekt tot nat/droogzuigers.

Waarom is je kelder nat?

Water lekkage waar de keldermuur de betonnen vloer raakt
Water dat doorsijpelt waar de keldermuur de vloer raakt is een veel voorkomende oorzaak van water in de kelder.

Behalve een loodgieterlek of plaatselijke overstroming zijn er twee belangrijke oorzaken van water in de kelder: oppervlaktewater en grondwater onder de grond.

Hieronder staan de drie meest voorkomende symptomen en de oorzaken van elk van deze problemen.

1. Symptoom: water dat door de betonnen keldervloer omhoog komt

Als er water door de keldervloer komt of naar binnen komt waar de keldermuren de vloer raken, dan is de bron van het water waarschijnlijk ondergronds grondwater. Hier zijn een paar oorzaken voor.

Oorzaken:

Hydrostatische druk – Stijgend grondwater en verzadiging tijdens nat weer veroorzaken hydrostatische druk, die tegen de fundering duwt en water door scheuren en openingen in het beton duwt. Deze druk kan ook de keldervloer en -muren doen barsten.

2. Symptoom: Water bij buitenmuur van de fundering of vlekken op funderingsmuur

Als het water in je kelder alleen bij de buitenmuren van de fundering lijkt te staan, dan is het probleem waarschijnlijk oppervlaktewater dat niet goed afgevoerd wordt. Er zijn verschillende problemen om rond je huis te zoeken.

oplossing water in kelder

Oorzaken:

Lekkende kelderramen of verstopte vensterputten – Bladeren en vuil kunnen vensterputten verstoppen en ervoor zorgen dat ze vollopen met water. Het water kan door kieren en spleten rond oude kelderramen in de kelder lekken.
Overstromende dakgoten – Water dat uit de dakgoten overloopt kan in de kelder terechtkomen en de grond eroderen, wat funderingsscheuren kan veroorzaken.
Korte regenpijpen – Regenpijpen moeten minstens 10 voet van het huis uitsteken om ervoor te zorgen dat afvloeiend water ver genoeg van de fundering wordt afgevoerd.

Landschapshelling – Je tuin en de grond naast het huis moeten van je fundering afhellen om te voorkomen dat water zich verzamelt en de grond verzadigt.

Ingezakte bestrating – Bestrating kan na verloop van tijd barsten en inklinken, waardoor regenwater naar het huis kan stromen. Een aannemer kan het plaveisel repareren of vervangen zodat het van het huis af helt.
Daklekken – Water dat via het dak naar binnen lekt kan naar beneden lopen en het plafond of de muren van je kelder beschadigen.
Leer meer over de oorzaken van water in de kelder na regen en manieren waarop je dit probleem kunt oplossen.

3. Symptoom: ondergelopen kelder met water dat de hele of het grootste deel van de keldervloer bedekt

Overstroming van de kelder bij nat weer is een veel voorkomend probleem. Het extra water aan de oppervlakte en onder de grond van hevige regens en smeltende sneeuw kan een zware belasting vormen voor afvoersystemen. Er zijn veel redenen waarom de kelder kan overstromen.

Oorzaken:

Problemen met de dompelpomp – Als je dompelpomp het niet kan bijhouden of als hij uitvalt door een mechanisch probleem, kan je kelder overstromen. Lees over de veel voorkomende problemen met een dompelpomp en wat je er aan kunt doen.

Defect loodgieterswerk of toestellen – Een beschadigde of gesprongen leiding, een gebarsten slang van de wasmachine, of een defecte warmwatertank kan grote overstromingen in de kelder veroorzaken.
Defecte afvoertegels buiten – Afvoersystemen buiten zijn vatbaar voor verstopping en andere problemen. Als het Franse afvoersysteem defect raakt of verkeerd geïnstalleerd werd, kan de kelder overstromen, vooral bij zware regenval.

Verstopping van het stormriool – Tijdens hevige regens kan het gemeentelijke stormriool overspoeld raken met water. Als het waterpeil te hoog wordt, kan water in het systeem en in je kelder terugstromen.
Hoe voorkom je een natte kelder
Of je nu een plasje hebt of een kelder vol water, elk water in de kelder kan dure schade aanrichten. Een effectief kelder waterdichtingssysteem kan waterschade helpen voorkomen. Hier zijn enkele verbeteringen die je kunt aanbrengen om je kelder droog te helpen houden:

Verbeter de buitenafvoer. Als er tijdens een storm water bij de fundering blijft staan, maak dan je dakgoten schoon om overlopen te voorkomen, voeg regenpijpverlengstukken toe zodat de goten van de fundering weglopen, en zorg ervoor dat de grond rond de fundering goed van het huis is afgeschuind.
Installeer of vervang een dompelpomp. Een gietijzeren dompelpomp, zoals het TripleSafe systeem van Basement Systems, kan een betrouwbare bescherming bieden tegen overstroming van de kelder. Overweeg een noodpomp op batterijen te installeren, zoals ons UltraSump System voor het geval de stroom uitvalt.
Voeg binnenriolering toe. Een binnenafvoersysteem kan een chronisch waterprobleem in de kelder effectief oplossen. Het gepatenteerde WaterGuard® Kelderafvoersysteem van Basement Systems is een verborgen binnenafvoersysteem dat het water opvangt voor het de keldervloer bereikt. Het water wordt naar een dompelpomp geleid die het water automatisch buiten je huis afvoert.

Bescherm tegen loodgieterswerk lekkages. Vervang een oude boiler van het tank-type voordat het binnenwerk doorroest en een grote keldervloed veroorzaakt. Vervang rubberen aanvoerslangen van wasmachines als ze tekenen van scheuren vertonen. Controleer watertoevoer- en afvoerleidingen op lekken, en neem bij koud weer maatregelen om te voorkomen dat waterleidingen bevriezen en barsten.

Installeer nieuwe ramen en vensterputdeksels. Het schoonmaken van vensterputten kan voorkomen dat ze verstopt raken door bladeren en ander vuil. Je kunt ook overwegen een afdekking voor de vensterputten te plaatsen en oude, lekkende kelderramen te vervangen. Deze verbeteringen zullen meer doen dan waterlekken voorkomen; ze kunnen je kelder ook aantrekkelijker en energiezuiniger maken.

Repareer scheuren in de fundering. Horizontale, verticale en trapsgewijze scheuren in de funderingsmuren worden veroorzaakt door veranderingen in de grond rond de fundering of door constructiefouten. Een funderingsherstel expert kan de scheuren inspecteren om de oorzaak vast te stellen en te bepalen of reparatie nodig is.

Controleer het dak op schade. Kijk uit naar versleten of ontbrekende dakshingles en andere tekenen van schade die tot een daklek kunnen leiden.

Dekt de verzekering overstroming van het kelder?

Doorgaans dekken de meeste polissen 100 procent van de waterschade, exclusief je eigen risico. Informeer echter bij je agent naar de dekkingsdetails.

Hoe ruim ik een overstroomde kelder op?

Gebruik een ontsmettingsmiddel om de muren, vloeren en meubels die met het overstromingswater in aanraking kwamen te ontsmetten. Laat ze drogen en herhaal dan.

Is het veilig om een overstroomde kelder binnen te gaan?

Je moet beoordelen hoe gevaarlijk de situatie is voor je je kelder binnengaat. Als er al water verzameld is, kun je gevaar lopen voor een elektrische schok als het water in contact gekomen is met een stopcontact of bedrading. Wees voorzichtig.