Structurele isolatiepanelen (SIP’s) zijn een modern bouwsysteem met uitstekende isolatiewaarden en supersnelle bouwsnelheden.
SIP’s (structureel geïsoleerde panelen) zijn voorgeïsoleerde, verdiepingshoge panelen die deel kunnen uitmaken van een gebouw of hele gebouwen.
De panelen zijn gemaakt van cement spaanplaat (CPB) of, meer in het algemeen voor zelf gebouwde, gemanipuleerde houten platen die bekend staan als oriented strand boards (OSB). Twee platen hiervan worden aan elkaar geklemd met een stijve isolatie (zoals polyurethaan).
SIP’s hebben warmte- en geluidsisolerende eigenschappen die voldoen aan de huidige bouwvoorschriften of deze vaak aanzienlijk overtreffen, en sommige hebben een dampremmende laag.
In welke vormen komen SIP’s voor?
SIP’s worden geleverd als losse panelen voor muren, vloeren en daken, of in kitvorm, klaar om samengevoegd te worden tot een heel huis.
Ze kunnen worden geleverd met reeds geïnstalleerde ramen en deuren, gipsplaatbekleding en eerste-passingselektriciteit. Een afgewerkt huis dat met SIP’s wordt gebouwd, kan worden bekleed met bakstenen, hout, pleisterwerk of steen.
Wat zijn de voor- en nadelen van het bouwen van muren met SIPS?
SIP’s hebben een hoge U-waarde in verhouding tot hun dikte, waardoor de beschikbare ruimte maximaal wordt benut. SIP’s zijn vergelijkbaar met betimmerde houtskeletbouw, omdat ze in een fabriek buiten de fabriek worden geprefabriceerd.
Het gebruik van Computer Aided Design (CAD) technologie zorgt ervoor dat elk paneel nauwkeurig gezaagd is, zodat ze altijd recht zijn. Dit betekent dat er weinig tot geen bouwafval ontstaat en dat het werk op de bouwplaats aanzienlijk wordt gereduceerd.
Hoewel SIP’s kunnen worden gebruikt als onderdeel van een conventioneel gebouw, is dit niet zo efficiënt in termen van tijd en materialen, of zo zuinig als het bouwen van een heel huis van SIP’s.
https://www.youtube.com/watch?v=6cJyCOiFNAQ&ab_channel=SIPConstruct
Wat zijn de voordelen van het bouwen van een heel huis met SIP’s?
Hoewel het er misschien uitziet alsof het een dure manier van bouwen is, zijn er toch besparingen mogelijk.
Snelle bouw
Omdat het huis in een paar dagen tijd omhoog kan gaan – de bouw is eenvoudiger gemaakt omdat ramen en deuropeningen kunnen worden voorgesneden, en de binnenkant is doorgelat om gipsplaat te accepteren, terwijl er ruimte overblijft voor de elektra – zijn er minder vakmensen nodig en voor een veel kortere tijd dan bij een conventionele bouw.
Een huis met vier slaapkamers kan bijvoorbeeld in minimaal vijf dagen worden gebouwd en is weerbestendig. Ook is er minder afval (je krijgt alleen de materialen die je nodig hebt) en rommel om op te ruimen en af te voeren.
Flexibiliteit in ontwerp
Het lichte karakter van de panelen kan leiden tot een vermindering van de funderingsbelasting, waardoor de constructeur flexibel kan ontwerpen en vaak ook de kosten van het grondwerk kan verminderen.
De wandpanelen in het structurele SIP-bouwsysteem zijn samengevoegd met mini SIP-verbindingen om koudebruggen te voorkomen. De kern van de panelen is grafiet EPS-isolatie die 100% recycleerbaar is.
Dit maakt SIP’s ideaal voor het toevoegen van bestaande structuren, zoals het verbouwen van bungalows tot woningen van twee verdiepingen. Andere toepassingen zijn het bouwen van een structuur in een bestaande schil voor verbouwingsprojecten, als invulpanelen voor houtskeletbouw, of om leefbare dakruimte te creëren.
Als de ruwbouw klaar is, kunnen de buitenmuren op allerlei manieren worden afgewerkt om een traditionele, eigentijdse of fusionistische esthetiek te creëren. Veel voorkomende afwerkingen zijn traditionele spouw- en gevelmetselwerk, houten bekleding, bakstenen slipjes en pleistersystemen.
De financiering van uw SIP-woning veiligstellen
Sommige hypotheekverstrekkers beginnen hun tarieven voor leners met een SIP-woning te verlagen.
Wat zijn de milieuvoordelen?
Vergeleken met sommige meer conventionele bouwmethoden bieden SIP’s extreem thermisch efficiënte, luchtdichte woningen.
“Door het gebruik van SIP’s kunnen deze nieuwe eisen gemakkelijk worden gerealiseerd, vooral wanneer de SIP-aanbieder vroeg genoeg in het ontwerpproces is geïntegreerd om een efficiënt en effectief ontwerp mogelijk te maken. ”
Lagere energierekeningen
Omdat een heel SIP-huis zeer luchtdicht en thermisch efficiënt zal zijn, zullen de verwarmingskosten lager zijn dan bij woningen die met andere systemen worden gebouwd.
De superieure isolatieniveaus van de methode bieden een enorm voordeel op het gebied van ruimteverwarming – SIP-woningen hebben weinig nodig – wat betekent dat het systeem zich perfect leent voor eco-verwarmingssystemen met een lage uitlaattemperatuur.
De standaardkeuzes voor verwarmingssystemen voor SIP-woningen omvatten warmteterugwinning en luchtventilatiesystemen, wat vooral goed is voor astmapatiënten.
Minder thermische overbrugging
Siptec beweert dat een SIP-woning een energiebesparing van 40 – 60 procent meer oplevert dan een houtskeletbouwwoning van gelijke grootte. Luchtdichte SIP-woningen voldoen gemakkelijk aan de luchtlektest voor alle nieuwbouwwoningen die deel uitmaken van de nieuwe bouwvoorschriften die binnen 12 maanden moeten worden uitgevoerd.
SIP’s bieden de efficiëntie van structurele en thermische prestaties binnen één product. U-waarden van slechts 0,11 W/m2K kunnen worden bereikt door het gebruik van SIP’s, terwijl ook de toename van de afmetingen van het gebouw (wanddikte) wordt beperkt.
SIP’s worden in de fabriek geproduceerd. Deze off-site fabricage betekent dat je weerbestendige bouwschil slechts een paar dagen nadat de grondwerken klaar zijn om ze te ontvangen, klaar kan zijn.
SIP panelen zijn of 142mm of 172mm dik. Meestal zijn ze 1220 mm breed en kunnen ze tot 7,5 meter lang zijn, zodat ze geschikt zijn voor elk afzonderlijk project.
De resulterende woningen zijn tochtvrij, warm in de winter en koel in de zomer – wat het energieverbruik en de uitstoot van kooldioxide voor de levensduur van het gebouw drastisch vermindert.
Wat zijn de nadelen van bouwen met SIP’s?
Een potentieel nadeel voor sommigen is dat er geen wijzigingen ter plaatse kunnen worden aangebracht: de klant moet alle beslissingen over de zelfbouw nemen en de tekeningen aftekenen voordat de bouw begint.
Het is van groot belang dat de afmetingen van de funderingen nauwkeurig worden gemeten en geconstrueerd, zodat de SIP’s perfect passen.
Wat heeft de toekomst voor SIPS in petto?
SIP-bouwwerken zijn booming. De overheid wil het bouwen met SIP’s graag stimuleren, omdat het snel en zuinig is – er wordt ongeveer 60 procent minder hout gebruikt dan bij conventionele houtskeletbouw.
Sommige fabrikanten leveren alleen kits voor zelfbouwers, andere leveren en stellen hun eigen regionale installateurs aan, weer andere bieden een ontwerp-, bouw- en installatiedienst aan.