Als fanatiek klusser heb je waarschijnlijk kostbaar gereedschap in je schuur liggen. Maar wat als daar wordt ingebroken en je met lege handen staat? In dit artikel lees je wat je dan moet doen, hoe je je gereedschap het beste kunt verzekeren en geven we enkele tips om een inbraak te voorkomen.

De schade kan flink oplopen

In hun zoektocht naar kostbare items hebben dieven het steeds vaker gemunt op schuren. Naast elektrische fietsen en luxe barbecues slaan veel mensen er ook hun dure gereedschap op. De waarde van de gestolen spullen kan dan snel oplopen tot duizenden euro’s.

Schuren zijn vaak minder goed beveiligd of ze zitten soms helemaal niet op slot. Dit maakt het een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers.

Wat te doen na een inbraak?

Tot je schrik zie je dat het slot of de deur van je schuur is geforceerd. Je vermoedens worden bevestigd en je ontdekt dat er spullen zijn gestolen. Wat moet je nu doen?

  • Bel de politie – Raak niets aan en neem contact op via 0900-8844 om aangifte te doen. De politie komt ter plaatse en stelt een rapport op, dat je nodig hebt voor je verzekering.
  • Maak foto’s – Fotografeer de schade en de plekken waar je gereedschap lag. Dit is handig voor je verzekeringsclaim. Doe dit pas als de politie klaar is met het sporenonderzoek. Door door de ruimte te lopen, kun je namelijk belangrijk bewijsmateriaal vernietigen.
  • Inventariseer je verlies – Maak een lijst van alles wat gestolen is en noteer, indien mogelijk, de aanschafwaarde en datum van aankoop. 
  • Contacteer je verzekeraar – Meld de inbraak direct aan je verzekeraar en dien een claim in. Voeg het politierapport, je aankoopbewijzen en de foto’s toe om je claim te ondersteunen.

Bij welke verzekering moet je aankloppen?

Zakelijke inventaris

Voor de zakelijke klussers die hun schuur gebruiken als opslagplaats voor al hun gereedschap, is het van groot belang om goed verzekerd te zijn. Je inkomen hangt immers af van deze apparatuur. 

Een zakelijke inventarisverzekering biedt uitkomst: hiermee verzeker je je gereedschap tegen schade en diefstal. Zo kun je bij een onverwachte gebeurtenis snel weer aan de slag en hoef je je geen zorgen te maken over hoge kosten. 

Inboedelverzekering

Als hobbyklusser met waardevol gereedschap in je schuur, heb je je gereedschap niet zakelijk verzekerd. Worden ze gestolen? Dan vallen ze onder de dekking van je inboedelverzekering.

Je woonverzekering bestaat uit een inboedelverzekering voor losse spullen in je huis en een opstalverzekering voor zaken die aan je woning vastzitten. Daarnaast bieden sommige polissen ook dekking voor schuren buiten je eigen perceel. Je kan verschillende aanbieders van een woonverzekering vergelijken om de beste optie te kiezen voor jouw situatie.

Tips om een inbraak te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om het inbrekers in ieder geval moeilijker te maken:

  • Goede sloten – Let op het SKG-keurmerk bij het kiezen van sloten. Hoe meer sterren, hoe beter de beveiliging van je schuur. Veel verzekeraars eisen bovendien dat je kunt aantonen dat je schuur goed op slot zat voordat je in aanmerking komt voor vergoeding.
  • Beveiligingscamera’s – Plaats camera’s rondom je schuur. Dit schrikt inbrekers af en biedt tegelijkertijd gemoedsrust.
  • Verlichting – Zorg voor goede verlichting rond je schuur. Bewegingssensoren kunnen ook helpen om ongenode gasten weg te houden, zeker als deze wat verder van je huis staat.
  • Alarm – Kies voor een alarmsysteem dat direct een melding stuurt naar je telefoon of zelfs naar een beveiligingsbedrijf.

Blijf met een gerust hart klussen

Bescherm je gereedschap goed, zodat je zonder zorgen kunt blijven klussen. Een inbraak in je schuur is natuurlijk altijd vervelend, maar gelukkig kun je met de juiste voorbereidingen en verzekeringen de (financiële) schade zo veel mogelijk beperken. Zo kun je zo snel mogelijk weer aan het werk of je hobby uitoefenen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here