Bij de bouw van een huis, kantoorgebouw, of een ander bouwwerk kunnen tijdens verschillende fasen van het bouwproces gebreken optreden. In de meeste gevallen zijn die gebreken betrekkelijk gering en kunnen ze dingen omvatten als oneffenheden, deukjes in muren, kleine scheurtjes, of algemeen verval. Aanzienlijke bouwgebreken kunnen echter grote materiële schade veroorzaken en de veiligheid van de eigenaar van het pand, en van degenen die zich in het gebouw of op het terrein bevinden, ernstig in gevaar brengen. Jammer genoeg worden veel van deze gebreken pas ontdekt lang nadat het werk voltooid is. Daardoor kan het moeilijk zijn om juridische stappen tegen een aannemer of bouwbedrijf te ondernemen als een eigenaar van een eigendom of een andere persoon gewond raakt als gevolg van een bouwfout. Een ervaren advocaat voor materiële schade kan een grondig onderzoek instellen naar de details van het ongeval en de financiële vergoeding nastreven die de cliënt verdient. Zo’n partij heeft hier vaker mee te maken en de schade expertise in huis.

Wat zijn bouwgebreken?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag omdat er veel gezichtspunten en belangen betrokken zijn bij het identificeren van een bouwfout. In de meeste gevallen is een constructiefout een fout in het ontwerp, de afwerking, en/of de gebruikte materialen, die een mislukking in een of ander aspect van de constructie tot gevolg heeft. Afhankelijk van de aard van het gebrek kan dit aanzienlijke materiële schade en ernstig letsel veroorzaken. Om als een constructiefout beschouwd te worden, moeten de volgende drie factoren van toepassing zijn:

  • Slecht ontwerp, slechte materialen, of slecht vakmanschap veroorzaakten een gebrek in het bouwproces.
  • De tekortkoming leidde tot een mislukking in de constructie die gebouwd werd.
  • Het gebrek veroorzaakte schade aan het eigendom of verwondingen van een persoon.

De volgende zijn voorbeelden van de duurste bouwgebreken:

  • Gebrekkige producten
  • Uitzettende grond
  • Niet bouwen volgens goedgekeurde plannen
  • Ondeugdelijke installatie
  • Afwerkingen
  • Afdichtingen
  • Ontoereikende afschuif muren
  • Mechanisch
  • Negatieve helling
  • Slechte kwaliteit van de binnenlucht
  • Structurele integriteit: beton, metsel- en scheiding werk, timmerwerk, onstabiele funderingen
  • Scheuren in stucwerk
  • Thermische en vochtbescherming
  • Waterindringing, die giftige schimmel tot gevolg kan hebben

Wat zijn de meest voorkomende soorten bouwgebreken?

Bouwgebreken worden over het algemeen ingedeeld in verborgen of patente gebreken. Patente gebreken zijn duidelijk en moeten bij de inspectie onmiddellijk opgemerkt worden. Ze zijn ook gemakkelijker te verhelpen omdat het gebrek meestal esthetisch van aard is en geen uitgebreide en invasieve reparaties vereist. Latente gebreken zitten meestal onder de oppervlakte of kunnen een gebrek zijn in het algemene ontwerp van het project. Deze hebben de neiging problematisch te zijn en zijn moeilijker te herstellen. Hieronder volgen voorbeelden van de meest voorkomende soorten bouwgebreken:

  • Ontwerpfouten: deze kunnen zich voordoen wanneer een ingenieur, architect, of andere ontwerper nalaat nauwkeurige, georganiseerde en gedetailleerde bouwdocumenten te ontwikkelen. Deze gebreken zijn meestal het gevolg van een vergissing of een weglating. Fouten vereisen een herontwerp en vervanging van een onderdeel, terwijl weglatingen kunnen worden verholpen door de werkopdrachten van de aannemer te herzien.
  • Materiaalfouten: deze treden op wanneer bouwmaterialen beschadigd of ongeschikt zijn. Materiaalgebreken kunnen bijzonder problematisch zijn wanneer de gebreken van de fabrikant komen, omdat het onwaarschijnlijk is dat de bouwvakkers die het materiaal gebruiken zich van het gebrek bewust zullen zijn tot nadat ze het in het bouwproject verwerkt hebben. Het verhelpen van deze gebreken kan zeer kostbaar zijn, omdat ze vaak nieuwe materialen en extra arbeid vereisen. Voorbeelden zijn inferieure gipsplaat, verslechterend gootstuk, en asfalt dakshingles van slechte kwaliteit.
  • Vakmanschap gebreken: deze gebreken kunnen zich voordoen wanneer een aannemer het project niet volgens het bouwplan afgewerkt, waardoor de afwerking van slechte kwaliteit is. Voorbeelden zijn ondeugdelijk loodgieterswerk dat tot lekken leidt, beschadiging van elektrische draden binnen een muur, of scheuren in de fundering of muren.
  • Gebreken aan de ondergrond. Als een bouwwerk gebouwd wordt op een fundering die instabiel is, kan dat leiden tot gebarsten funderingen, vloerplaten, of andere belangrijke schade aan het gebouw. Als de ondergrond geen adequate afwatering toelaat, kan het eigendom verschuiven en een groter risico lopen op overstromingen of zelfs aardverschuivingen als het probleem ernstig wordt.

Wat is de zorgvuldigheidsnorm in de bouw?

Of de ontwerper nu een aannemer, een adviseur of een onderaannemer is, hij heeft de plicht het project te voltooien in overeenstemming met het bouwcontract, dat een essentieel document in het bouwproces is geworden. Aannemers hebben de verantwoordelijkheid om de bouwplaats te bezoeken, vertrouwd te raken met de plaatselijke omstandigheden, en de contractdocumenten nauwkeurig te bekijken om te verzekeren dat het vakmanschap aan de standaard binnen de bouwsector voldoet. Terwijl de aannemer verantwoordelijk is voor het toezicht op het project en ervoor moet zorgen dat het werk vrij van gebreken is, is het de taak van de ontwerper ervoor te zorgen dat de bouwdocumenten volgens de plaatselijke wetten, statuten en verordeningen worden opgesteld.

Heb ik recht op financiële vergoeding voor een bouwfout?

Als iemand ernstig gewond raakt als gevolg van een bouwfout, kan de claimprocedure uiterst ingewikkeld zijn, eenvoudigweg vanwege het aantal scenario’s dat een bouwfout kan veroorzaken en de verschillende partijen die erbij betrokken zijn. Bovendien zijn er bepaalde criteria waaraan moet worden voldaan om schadevergoeding te eisen. Een bekwame advocaat voor bouwschade zal zijn cliënt echter door elke stap van het claimproces loodsen, op veel voorkomende hindernissen anticiperen, en ervoor zorgen dat zijn of haar wettelijke rechten bij elke stap beschermd worden. Voor een bouwfout kan financiële schadevergoeding worden verhaald, mits de bouwer nalatig kan worden gesteld voor het volgende.

Het gebruik van gebrekkige bouwmaterialen of onderdelen

  • Het niet voldoen aan de aanvaarde normen van vakmanschap bij de bouw van de woning.
  • Het overtreden van bouwvoorschriften tijdens het bouwproces.
  • Het niet voldoen aan de professionele normen voor het ontwerp toen de plannen werden goedgekeurd. 

Zelfs als aan de bovenstaande criteria voldaan is, is het niet zeker dat iemand schadevergoeding zal kunnen krijgen. Om schadevergoeding te kunnen innen voor materiële schade of verwondingen veroorzaakt door een bouwfout, moet er een verzekeringspolis zijn waartegen de claim kan worden ingediend. Verzekeringspolissen dekken de aansprakelijkheid van de bouwer slechts gedurende een bepaalde periode. Als het tijdstip van het risico zich voordoet nadat de polis eindigde of werd opgezegd, kan het zijn dat de betrokkene geen schadevergoeding kan innen. Bovendien, als de verzekeringsmaatschappij tegen wie de vorderingen worden ingesteld geen gelden kan verhalen op de verzekering van de onderaannemer, kan het moeilijk zijn schadevergoeding te innen. Om deze reden is het ten zeerste aan te raden dat individuen een ervaren advocaat voor materiële schade raadplegen. Het kan in veel gevallen dan ook slim zijn om een contra expertise in te schakelen 

Welke schade kan ik verhalen?

Gelukkig bevoordeelt wet de eigenaar van het eigendom. Wanneer bouwgebreken verwondingen of materiële schade veroorzaken, kunnen vorderingen worden ingesteld wegens nalatigheid en schending van de garantie. De schadevergoeding kan het volgende omvatten:

  • Waarde van de reparatie.
  • Redelijke kosten van herstel van schade veroorzaakt door de herstelpogingen.
  • Redelijke kosten voor het herstellen van schade die het gevolg is van het niet voldoen van de woning aan de normen.
  • Redelijke kosten voor het verwijderen en vervangen van onjuiste reparaties door de bouwer.
  • Redelijke kosten voor verhuizing en opslag.
  • Gederfde bedrijfsinkomsten als de woning als bedrijfsruimte werd gebruikt.
  • Redelijke onderzoekskosten voor elke overtreding.
  • Alle andere kosten in verband met het bouwfout.

Hoe kunnen bouwgebreken voorkomen worden?

Er zijn een reeks proactieve stappen die ontwerpers, aannemers en onderaannemers kunnen nemen om bouwgebreken tot een minimum te beperken, waaronder de volgende:

  • Bekijk de voorwaarden van het contract: er zijn meerdere partijen die de schuld van een bouwfout kunnen krijgen, dus is het van cruciaal belang dat het contract duidelijk aangeeft wie waarvoor verantwoordelijk is. Als er verantwoordelijkheden veranderen, moet dat in het contract vermeld worden.
  • Zorg voor programma’s voor kwaliteitscontrole: alle deelnemers aan het project moeten direct betrokken zijn bij een kwaliteitsborging groep. Dit moet een samenwerkingsverband zijn, waarin personen regelmatig bijeenkomen om plannen te bekijken, beoordelingen ter plaatse te maken, en ervoor te zorgen dat er een dagelijks rapportagesysteem is. Dit zal helpen problemen op te sporen voor ze kostbaar worden om te verhelpen.
  • Pak het probleem aan: als een bouwfout ontdekt wordt, moet iemand een rondgang maken en de eigenaar, aannemer, of het management team zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Een doeltreffend programma voor kwaliteitscontrole zal ervoor zorgen dat de nodige reparaties tijdig en kosteneffectief worden uitgevoerd.