We hebben schoon water nodig om te drinken, te koken en ons te wassen, en de vraag naar deze waardevolle hulpbron neemt met de dag toe. Ondanks regelmatige controles kan leidingwater verontreinigd zijn met verontreinigende stoffen. Omgekeerde osmose systemen, die deze stoffen met een membraan uitfilteren, beloven een remedie. We leggen je uit wat dit inhoudt en welke voor- en nadelen de methode met zich meebrengt.
De belangrijkste feiten in het kort
- Omgekeerde osmose filtert tot 95 procent van alle in vloeistoffen opgeloste stoffen uit drinkwater.
- Daartoe wordt water door een halfdoorlatend membraan geperst.
- Je moet osmosewater remineraliseren voor je het drinkt.
Wat is omgekeerde osmose?
Als drinkwater verontreinigd is met verontreinigende stoffen, moet het eerst behandeld of gezuiverd worden voor je het kunt drinken. Eén manier om water te behandelen is door omgekeerde osmose – ook wel omgekeerde osmose genoemd. Dit principe is een fysisch proces om in drinkwater opgeloste stoffen uit te filteren met behulp van een halfdoorlatend membraan. Wanneer ruw water door dit halfdoorlatende tussenschot stroomt, is het resultaat osmosewater of hoogzuiver water als concentraat, vrij van schadelijke stoffen maar ook van mineralen.
Osmosewater wordt meestal gebruikt in de technologiesector en minder in huishoudelijk gebruik. In Duitsland heb je gewoonlijk geen omgekeerde osmose systeem nodig om drinkwater te behandelen, want de waterkwaliteit in dit land is bijzonder hoog. Regelmatige controles door de waterleidingbedrijven moeten ervoor zorgen dat het drinkwater vrij is van verontreinigende stoffen zoals arsenicum, lood of pesticiden.
Het proces: Hoe werkt een omgekeerd osmose systeem
Omgekeerde osmose systemen gebruiken helemaal geen chemische producten zoals chloor en vertrouwen voor de filtratie op fysische elementen en verschillende concentraties van stoffen in het water. Zoals de naam al zegt, keren ze natuurlijke osmose om. In dit proces wordt vuil water van zuiver water gescheiden met behulp van een membraan. Door de osmotische druk stroomt het zuivere water naar het vuile water, omdat het zout erin het zuivere water aantrekt en ernaar streeft de concentratie in evenwicht te brengen.
Om osmose om te keren moet in het systeem een druk opgewekt worden die hoger is dan de osmotische druk en moet het vuile water door het halfdoorlatende osmose membraan geperst worden om drukvereffening binnen het systeem te bereiken. Maar alleen watermoleculen passeren het synthetische tussenschot, waardoor verontreinigende stoffen zoals asbest, nitraat, kalk, hormonen en bacteriën in het vuile water achterblijven om in het afvalwater te worden afgevoerd. Wat overblijft is zuiver osmosewater – vrij van verontreinigende stoffen. Maar omgekeerde osmose beperkt zich niet tot de onzuiverheden, maar filtert ook waardevolle mineralen uit het drinkwater.
Afhankelijk van de fabrikant wekt het systeem de druk op via de leiding of via een opvoerpomp, die elektrisch bediend wordt. De pomp wordt vaak gebruikt in systemen die een bijzonder hoge omgekeerde osmose opbrengst moeten leveren. Ze maken het mogelijk sneller een hogere druk op te bouwen. Afhankelijk van het omgekeerde osmose systeem wordt een druk opgewekt tussen 3 en 30 bar om de osmotische druk van drinkwater – 3 bar – te overwinnen.
Eenvoudig gezegd bestaat een omgekeerd osmose systeem uit een behuizing met membranen waarin een zeef het vervuilde drinkwater scheidt van het zuivere drinkwater en alleen zuivere watermoleculen doorlaat. Twee uitlaten zorgen ervoor dat het vuile afvalwater wordt afgevoerd en het zuivere osmose water uit de kraan stroomt.
Omgekeerde osmose systemen kunnen 95 procent van deze stoffen uit het water filteren:
- Bacteriën
- Chloor
- IJzer
- Opgeloste organische stoffen
- Hormonen
- Kalk
- ziektekiemen
- Nitraat
- Pesticiden en fungiciden
- Fosfaat
- Radioactieve stoffen
- Zware metalen zoals lood
Omgekeerde osmose toepassingen in de huishoudelijke sector
Oorspronkelijk werd omgekeerde osmose vooral gebruikt in de ruimtevaart en in de militaire sector om vervuild drinkwater weer drinkbaar te maken of om zeewater te ontzilten. In het huishouden dient omgekeerde osmose hetzelfde doel, maar is gewoonlijk niet nodig in Duitse huishoudens vanwege de zeer goede waterkwaliteit.
Er zijn in dit land echter uitzonderingen als de waterleidingen bijvoorbeeld van lood zijn, en niet vervangen kunnen worden. De systemen helpen ook bij water dat te veel kalk bevat en kunnen zo helpen vaatwassers en wasmachines kalkvrij te houden. Als je een omgekeerd osmose systeem voor je drinkwater wilt gebruiken, moet je beslist zogenaamde nafilters gebruiken – vooral remineralisatiefilters. Deze filters geven mineralen terug aan het drinkwater die belangrijk zijn voor de mineralenbalans van je lichaam.
Behalve na-filters kun je ook voor-filters gebruiken. Deze waterfilters filteren al grovere stoffen die in het water opgelost zijn. Op die manier bescherm je het gevoelige membraan in het systeem. Vaak zijn er tot zeven verschillende filters in een omgekeerde osmose systeem. Met actieve koolfilters als nafilters, bijvoorbeeld, zou je de smaak van zuiver water moeten kunnen verbeteren. Sedimentfilters als voorfilters, daarentegen, filteren al grovere stoffen uit het water voordat het op het omgekeerde osmose membraan stuit.
De systemen worden direct bij de wateraansluiting geïnstalleerd – je hoeft niets aan de hoofdwateraansluiting te doen, wat betekent dat je omgekeerde osmose ook zonder problemen in een huurflat kunt gebruiken. Er zijn echter ook zogenaamde table-top systemen, die een reservoir hebben dat je met de hand met water vult. Deze zijn geschikt als je osmosewater alleen voor bepaalde doeleinden wilt gebruiken – zoals strijken of het bereiden van babyvoeding, want de nieren en levers van baby’s en peuters hebben nog niet het nodige filtrerende vermogen om verontreinigende stoffen uit te filteren. Er zijn ook handige waterfilters die een soortgelijk proces gebruiken.
Je kunt bij het inrichten van een aquarium ook osmosewater gebruiken, want veel stoffen in drinkwater kunnen sommige vissen schaden. Vergeet echter niet het zuivere water weer te remineraliseren.
Is osmosewater gezond of niet?
Men waarschuwt vaak tegen osmosewater omdat belangrijke mineralen zoals magnesium en zink uit het drinkwater worden gefilterd. Hoe groot de bijdrage van drinkwater aan de menselijke behoefte aan voedingsstoffen is, wordt echter betwist. In de wijdere omgeving van Hannover wordt sinds 2017 onderzocht welke bijdrage leidingwater levert aan de mineralenvoorziening en men is tot nu toe tot de conclusie gekomen dat dit niet relevant is.
Daarom is de consumptie van osmosewater niet ongezond. Je kunt het mineraalgehalte van ultrapuur water echter nog verhogen met remineralisatiefilters. Je dekt op deze manier echter nog steeds niet de mineralenbehoefte van je lichaam – dat doe je via vast voedsel en een evenwichtige voeding.
Voordelen en nadelen van omgekeerde osmose
Omgekeerde osmose is een goede oplossing om verontreinigingen uit drinkwater te verwijderen zonder chemische hulp zoals chloor. Je kunt ook opgevangen regenwater gebruiken en het drinkbaar maken door omgekeerde osmose. Ze zijn verkrijgbaar als vast gemonteerde systemen of als mobiele eenheden en zijn ook geschikt voor huurflats, omdat een omgekeerd systeem niet op de hoofdwaterleiding aangesloten hoeft te worden.
Dit is echter ook een nadeel, want het systeem werkt alleen op het aansluitpunt en niet in de hele flat. Bovendien zijn er de vrij hoge kosten voor de apparaten – vanaf ongeveer 250 euro. Deze worden nog verhoogd door de bedrijfskosten. Om de nodige druk te bereiken is meestal een elektrische pomp nodig, wat je elektriciteitskosten opdrijft. Bovendien heb je drie liter water nodig om één liter osmosewater te verkrijgen, wat je waterverbruik aanzienlijk verhoogt. Sommige apparaten beperken de waterzuivering tot 100 tot 200 liter per dag, dus je moet vóór de aanschaf nadenken over hoeveel water je werkelijk per dag gebruikt.
Verwaarloos het schoonmaken van het systeem niet, want in stilstaand osmosewater kunnen zich ook ziektekiemen ontwikkelen. Veel systemen hebben hiertoe een zelfreinigende functie of een terugspoelklep.
Denk er daarom goed over na of je echt een omgekeerd osmose systeem nodig hebt. Test eerst je drinkwater op verontreinigende stoffen. Als die er niet zijn, is zo’n systeem voor jou niet de moeite waard. Je kunt geschikte testsets voor 20 tot 30 euro krijgen in apotheken. Een professionele wateranalyse wordt door gespecialiseerde laboratoria aangeboden voor 100 tot 150 euro. Als je een huurder bent, moet je contact opnemen met je huisbaas, die ervoor moet zorgen dat het leidingwater in je huis veilig is.