De solar markt biedt ook solar dakpannen aan als een speciale vorm van in-roof oplossing. Zonnepannen zijn een esthetisch interessante oplossing voor zonnesystemen op pannendaken. Lees hier meer over de voor- en nadelen van zonnetegels.

Een andere mogelijkheid om fotovoltaïsche systemen in de dakbekleding te integreren naast in-dakmodules zijn zogenaamde zonnedakpannen of zonnepannen. Dit zijn fotovoltaïsche modules in de vorm van dakpannen of dakbedekking. Het eerste patent voor zonnedakpannen dateert van 1993, toen zonnecellen gewoon op de kleidakpan werden gelijmd. De huidige zonnetegels zijn gemaakt van keramiek, kunststof of leisteen en hebben uitsparingen waarin de zonnecellen worden geplaatst. Er zijn ook producten, bijvoorbeeld van kwartsglas, waarin de zonnecellen de tegel vormen.

De zonnedakpannen kunnen worden gebruikt in plaats van conventionele dakpannen om het dak te bedekken. Het idee klinkt op het eerste gezicht goed, maar het concept is in de praktijk niet altijd gemakkelijk uit te voeren. Zonnedakpannen kunnen net als conventionele dakpannen worden gelegd, maar de afzonderlijke zonnedakpannen moeten stuk voor stuk elektrisch worden verbonden door een specialist. Dit is uiterst tijdrovend en dus ook kostenintensief. Met ongeveer 15 dakpannen per vierkante meter dakoppervlak zijn er ook een groot aantal potentiële foutenbronnen. Vanwege de hoge kosten passen particuliere investeerders daarom alleen in uitzonderlijke gevallen zonnedakpannen toe, bijvoorbeeld bij monumentale huizen.

Fabrikanten van zonnedakpannen

Er zijn wereldwijd een aantal fabrikanten van zonnepanelen die ook zonnedakpannen in hun assortiment hebben. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Atlantis Energy Systems en Tesla in de VS, het Italiaanse bedrijf REM, de Zwitserse bedrijven Meyer Burger en Megasol, en in Duitsland Paxos en SolteQ. De zonnedakpannen verschillen sterk qua ontwerp en functionaliteiten. Zo zien de zonne-leien “Sunslates” van Atlantis Energy Systems eruit alsof ze van leisteen zijn gemaakt. Dus als je graag een leien dak wilt hebben, moet je voor deze zonnedakpannen gaan en een “leienlook” op je huis krijgen. Het Italiaanse bedrijf REM daarentegen brengt met zijn modellen Zuid-Europese flair op het dak. De REM zonnetegels verschillen visueel niet van de traditionele kleitegels. In plaats van klei is de moderne versie echter van plastic. De zonnecellen bevinden zich onder een transparante ruit. Tesla produceert daarentegen zonnetegels van kwartsglas, die indruk maken door hun uiterlijk, duurzaamheid en uitstekende isolerende eigenschappen. Het bijzondere is dat er verwarmingselementen in zijn geïntegreerd, die ijs en sneeuw smelten en zo ook in de winter elektriciteit kunnen opwekken. Megasol, daarentegen, vertrouwt op een tegellook met zijn “Match” serie, die compatibel zijn met gewone dakpannen. Bovendien worden de zonnedakpannen in verschillende kleuren aangeboden. Concurrent Meyer Burger heeft samen met Paxos een geheel nieuw systeem ontwikkeld, waarbij de afzonderlijke module in een metalen constructie wordt gestoken. De “metalen doos” zelf kan gewoon in de daklatten gehaakt worden en wordt daarop vastgeschroefd. Het scala aan mogelijkheden is dus groot. De beslissing over het gebruik van zonnetegels moet echter per geval en afhankelijk van de omstandigheden worden genomen.

Een transparante prijsvergelijking van zonnetegels is nu nog niet te geven. De kosten van het gebruik van zonnedakpannen moeten afzonderlijk worden berekend en hangen af van veel verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de helling en de conditie. Belangstellenden kunnen echter voor hun project individuele prijsaanvragen doen via de internetportalen van de fabrikanten.