Voorzetwand wordt vooral gebruikt bij droogbouw, maar verkleint vaak de bruikbare ruimte. Maar wat is voorzetwand precies en in welke gevallen wegen de voordelen ervan op tegen de nadelen?
De belangrijkste feiten in het kort
- Met voorzetwand verbeter je de geluidsisolatie en de thermische isolatie, maar je verliest daarbij woonruimte.
- Een bekledingsplaat bestaat uit een onderconstructie en de eigenlijke bekledingsplaat (b.v. sheetrock).
- Om te voorkomen dat er schimmel ontstaat tussen de nieuwe scheidingswand en de bestaande muur, heb je een dampscherm nodig.
Wat is voorzetwand?
De voorzetwand is een niet-dragend bouwelement dat zowel in de droogbouw als aan de gevel van het gebouw gebruikt wordt. Het wordt ook wel voorzetwand, buitenbekleding of facing genoemd. Het element dient als een “tweede huid” van zowel wanden als plafonds en wordt op een onderconstructie gezet met enige afstand vóór een dragend bouwdeel. Tussen de twee elementen ontstaat een holte, die gebruikt kan worden voor extra isolatie.
Bij droogbouw zijn er twee soorten voorzetwand: direct bevestigde voorzetwand en vrijstaande voorzetwand. Met de rechtstreeks bevestigde tegenoverliggende bekisting bevestig je de onderconstructie aan de muur. Met de vrijstaande uitvoering kun je zelf de holte tussen de bekisting en de bestaande muur bepalen. In beide gevallen wordt de geprofileerde onderconstructie van hout of metaal beplankt met een- of meerlagig plaatwerk (of gipsplaten). Behalve plaatmateriaal zijn ook spaanplaat, vezelplaat of lemen bouwplaten mogelijk. Je kunt de beplankte planken schilderen of bepleisteren.
Wanneer heb je een voorzetwand nodig?
Er zijn verschillende redenen waarom het zinvol is om bij droogbouw voorzetwand te gebruiken. Hoewel je met de extra muur de woonruimte verkleint, geeft hij je ruimte voor verdere thermische isolatie met isolatiemateriaal zoals minerale wol en geluidsisolatie. Behalve spouwisolatie kun je een kamer ook visueel verfraaien met voorzetwand, als de bestaande muur bijvoorbeeld talrijke onregelmatigheden vertoont die veel werk zouden kosten om glad te strijken. Je kunt de holte tussen de bekisting en de bestaande muur ook gebruiken om elektriciteitskabels en leidingen te leggen.
Wat zijn de eisen voor voorzetwand?
Je kunt in principe in elke ruimte voorzetwand plaatsen – je hebt alleen genoeg ruimte nodig die je door de tweede muur verliest. Je hebt ook een onderconstructie of studframe nodig waaraan je de scheidingswand kunt bevestigen.
Kunnen bekledingen de geluidsisolatie verbeteren?
Als je in een bijzonder helder verlichte woning woont of in een lawaaierige flat, kan gevelbeschot een betere geluidsisolatie bieden. In het geval van de direct bevestigde variant kun je geluid-ontkoppelde bevestigingen gebruiken of direct trillende hangers met dempende rubbers aanbrengen om het geluid te onderdrukken. Bovendien kun je de geluidsisolatie van de muur verhogen met extra isolatie van de spouw. Vrijstaande bekistingen bieden een nog betere geluidsisolatie, omdat ze niet met de bestaande muur verbonden zijn en het geluid dus niet via bouwelementen wordt doorgegeven.
Als het lawaai van de flat boven je komt, kun je de plafonds ophangen met voorzetwand en extra geluidsisolatie. Speciale geluidsisolerende platen die je als voorzetwand kunt gebruiken bieden ook een goede bescherming tegen lawaai.
Hoe kun je voorzetwand bevestigen?
Zoals reeds gezegd heb je twee mogelijkheden om voorzetwand toe te passen. Je kunt de vrijstaande variant gebruiken als je de onderconstructie (of het noppenframe) niet aan de bestaande muur kunt vastschroeven, of als je achter de voorzetwand buizen wilt leggen die te groot zijn voor gewone C-profielen. De vrijstaande bouwwijze maakt ook een betere geluidsisolatie mogelijk, want je kunt de afstand tussen de wanden vrij kiezen. Anders volstaat ook een direct aangebrachte voorzetschaal met een bouwhoogte van 30 millimeter.
Het maakt niet uit welke bouwmethode je kiest: Je hebt een onderconstructie nodig als basis voor het plaatwerk. Houten latten zijn hiervoor voldoende. Metalen profielen zijn nu echter gemakkelijker te bewerken. De profielen zijn verdeeld in CW en UW. Gebruik UW profielen voor bevestiging aan vloeren en plafonds en CW profielen voor verticale montage. Voor de direct bevestigde variant bevestig je de CW profielen direct aan de massieve wand op een afstand van een meter van elkaar en breng je het isolatiemateriaal tussen de profielen aan. Zorg ervoor dat de bevestiging met geluidsabsorberende rubbers gemonteerd wordt. Als de nieuwe trendmuur als extra thermische isolatie dient, leg dan een dampwerende folie aan de kamerzijde op het isolatieniveau. Bevestig tenslotte plaatmateriaal, spaanplaat, vezelplaat of lemen bouwplaten op de profielen en breng eventueel pleisterwerk aan op de nieuwe muur of schilder de platen.
Monteer bij vrijstaande voorzetwand de profielen aan het plafond, de vloer en de zijwanden. Plaats ook hier de profielen op een afstand van een meter van elkaar. Breng dan isolatie, dampwerende folie, het bekledingsmateriaal (bv. gipsplaten of sheetrock) aan en, indien nodig, pleister of muurverf.
VAAK GESTELDE VRAGEN
Werkt gevelbeschot als dampscherm?
voorzetwand werkt niet als dampscherm. Wil je dat de scheidingswand thermisch isoleert, dan is het essentieel om na de isolatie een dampwerende folie aan te brengen.
Is er een verhoogd risico op schimmel met gevelbeschot op een buitenmuur?
Er is hier inderdaad een verhoogd risico op schimmel. Breng een dampwerende folie aan in gevelbeschot op een buitenmuur om het risico van schimmel op het metselwerk te verminderen.
Moet een tegenoverliggende schaal meegenomen worden in de mogelijke egalisatie van de vloer?
In de regel is het niet verplicht de metalen onderconstructie van een bekisting in de equipotentiaalverbinding op te nemen. Toch is het raadzaam dit te doen om de veiligheid te vergroten.