Een slagschroevendraaier is een eenvoudig gereedschap voor het vastschroeven en vooral losdraaien van schroeven en moeren door een sterke hamerslag op de massieve metalen kop. Dit levert een veel hoger koppel op, dat niet tegen het gereedschap hoeft te worden gehouden.
De handmatige slagschroevendraaier wordt vaak gebruikt om grotere schroeven en moeren los te draaien wanneer een normale schroevendraaier wordt gebruikt om alleen de schroefkop te beschadigen. Als gevolg van de impact wordt bijv. een kruiskopinzetstuk stevig in de schroef gedrukt en zit dus goed. Tegelijkertijd wordt de stootkracht via een hellend vlak (worm) en een inwendige schroefdraad omgezet in een navenant krachtige draaibeweging.
Er moet onderscheid worden gemaakt tussen aangedreven apparaten zoals pneumatische, elektrische of impulssleutels of apparaten met hydraulische aandrijving, die ook worden gebruikt in industriële assemblagelijnen met een hogere koppelnauwkeurigheid en een lager geluidsniveau (voertuigconstructie).
Afgebroken schroeven kunnen worden verwijderd met een linksdraaiende afzuigkap.
Slagmoersleutels zijn enerzijds ontworpen om op een snelle en effectieve manier afneembare schroefverbindingen te maken. Aan de andere kant zijn ze geschikt door hun beersterke draaimoment, uitstekend rond vastzittende, verroeste schroeven of moeren om los te maken.
Moderne, hoogwaardige slagmoersleutels hebben meestal ook meerdere koppel- en snelheidstrappen. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden in elke autoreparatiewerkplaats, in de voertuigbouw, in de metaalbouw maar ook in de houtbewerkingsindustrie.
Door het gebruik van moderne, krachtige lithium-ionbatterijen ** vinden steeds meer draadloze slagsleutels hun weg naar de particuliere sector.
Classificatie: slagschroevendraaier
Deze worden gedifferentieerd op basis van het type aandrijving. De meest voorkomende zijn:
- Pneumatische schroevendraaiers
- Elektrische schroevendraaier
- Impulsschroevendraaier
Elektrische schroevendraaiers zijn weer onderverdeeld in:
- Hoofdbediende schroevendraaiers
- Batterij schroevendraaiers
Pneumatische slagschroevendraaier
Deze modellen zijn uiterst robuust geconstrueerd en zijn daarom zeer geschikt voor een maximaal draagvermogen. Ze hebben ook een grote torsietolerantie.
Omdat ze geen vonken produceren, in tegenstelling tot elektrische schroevendraaiers, worden ze daarom vaak gebruikt in potentieel explosieve omgevingen.
Smering (olie) is ook nodig voor pneumatische slagmoersleutels.
Dit heeft echter het nadeel dat de olie tijdens het gebruik ontsnapt in de vorm van een aërosol (olie/luchtmengsel).
Bovendien bieden de persluchtaangedreven slagmoersleutels weinig mobiliteit en hebben ze ook wat extra apparatuur nodig, zoals een compressor, luchtslangen, enz.
Elektrische slagschroevendraaier
De beschikbare versies zijn op het elektriciteitsnet en op batterijen.
In beide varianten dient een elektromotor als drijvende kracht.
De elektrische slagschroevendraaier voor het elektriciteitsnet heeft een kabel en heeft noodzakelijkerwijs een stroomaansluiting nodig. Ook de mobiliteit van deze schroevendraaiers is beperkt.
Impulsschroevendraaier
De impulssleutels zijn verkrijgbaar met luchtmotor aan de ene kant en met elektromotor aan de andere kant. Beide versies hebben met elkaar gemeen dat ze snel, comfortabel maar vooral efficiënt zijn in het schroeven en losdraaien van bouten en moeren.
In tegenstelling tot conventionele slagsleutels is de aandrijfmotor van impulssleutels niet mechanisch verbonden met de uitgaande as.
Een zogenaamde impulsgever, die gevuld is met olie, dient voor de bijbehorende krachtoverbrenging.
Impulssleutels worden voornamelijk gebruikt in industriële assemblage, zoals in de voertuigbouw, vanwege hun hoge effectiviteit en efficiëntie.
Impulsschroevendraaier op accu
Een slagmoersleutel die ook steeds populairder wordt, is zonder twijfel de accu-slagmoersleutel.
Door moderne, innovatieve technologieën zoals de lithium-ionbatterij zijn zowel het vermogen als de prestatieduur enorm toegenomen.
Koppelwaarden van 1000 Nm (Newtonmeter) zijn dus geen utopie meer.
De Makita DTW1001 met een brutale 1050 Nm is slechts één voorbeeld.\
Bovendien belichamen ze maximale flexibiliteit, onafhankelijkheid en ook een hoge mate van comfort.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer particuliere gebruikers en hobbyisten zich richten op accu-aangedreven slagmoersleutels. Voor ervaren gebruikers maakt dit niet alleen het wisselen van banden op de auto kinderspel.
Indeling in spanningsklassen
De accuslagschroefsleutels zijn weer onderverdeeld naar hun spanning in volt.
De meest voorkomende volt klasse is zonder twijfel de 18 volt klasse.
Machines met 18 V motor en bijbehorende accu, belichamen een enorm vermogen, een uitstekende effectiviteit en niet in de laatste plaats een hoge vermogensduur.
Verdere volt klassen zijn:
- 7,2 V
- 10,8 V
- 14,4 V
- 36 V
Gereedschapshouder voor slagschroevendraaiers
De grootte van de gereedschapshouder speelt ook een belangrijke rol in uw aankoopbeslissing.
Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn er verschillende ontwerpen.
Gebruikelijke maten zijn hier, de “¼” inch inbussleutel als bithouder.
Het klassieke ½” inch buitenvierkant.
En vooral in de professionele handel, het ¾” inch externe vierkant.