Een schuifdeur is een deur die wordt geopend door de deur of deuren horizontaal te verschuiven. Een gewone deur wordt geopend door een draaiende beweging en heeft dus een vrij zwenkend oppervlak nodig. Een schuifdeur kan uit één element bestaan of uit meerdere deurbladen. Dit deurblad of deze deurbladen worden geleid in rails aan de onder- en/of bovenkant. Bij schuifdeuren die in de vloer rollen, ligt de sikkelvormige rail op de vloer, terwijl de deur wordt geleid in een geleidingsprofiel boven aan de muur of het plafond. Dankzij het speciale mechanisme bespaart de schuifdeur ruimte op smalle plaatsen en creëert zij door haar karakter snel een opening in de ruimte. In veel oudere huizen zijn schuifdeuren in twee delen te vinden, die zich tussen de klassieke salon en de eetkamer bevonden. Deze ruimten kunnen dus afzonderlijk worden gebruikt en tegelijkertijd een extra gevoel van ruimte creëren door de schuifdeuren open te laten. Een tijdlang werd de schuifdeur verwaarloosd in de architectuur, maar nu is zij ook te vinden in moderne gebouwen. In de moderne architectuur wordt de voorkeur gegeven aan schuifdeuren van glas, waardoor de ruimtelijkheid die door schuifdeuren wordt gecreëerd, wordt benadrukt.
Verklaring van begrippen
Elke deur die werkt met een schuifmechanisme in plaats van een draaimechanisme is een schuifdeur. Een speciale vorm van een schuifdeur is de vouwdeur, die aan de ene kant wordt geduwd en aan de andere kant wordt dichtgeklapt. Dit wordt een vouwschuifdeur genoemd.
Er zijn verschillende versies van de constructie mogelijk. Het loopmechanisme van de schuifdeur kan zich in een looprail boven de deur bevinden. Dit spoor draagt de last van de deur. Als men wil voorkomen dat de deur tijdens de beweging gaat zwaaien, wordt naast de looprail een zogenaamde geleiderail aan de vloer bevestigd. Dit type installatie van de schuifdeur wordt hangend genoemd. De looprail van de schuifdeur kan echter ook functioneren met een loopketting. In dit geval wordt de last gedragen door een groot aantal wielen die zich in een looprail bevinden. De onderste geleider loopt over een geleidepen die op de vloer is gemonteerd. Dit type bevestiging wordt ook wel ophanging genoemd, het verschil tussen de twee ophangingstypen is het type deursteunprofiel. Wanneer de schuifdeur rechtop is gemonteerd, ligt de geleiderail op de vloer en rijdt de wagen daarin. Om te voorkomen dat de deur kantelt, kan of moet in het bovenste gedeelte een rail worden aangebracht. Bij moderne schuifdeuren is handmatig openen en sluiten even goed mogelijk als openen of sluiten met behulp van actuators. Deze kunnen zowel elektrisch als pneumatisch of hydraulisch werken.
Schuifdeuren worden zowel binnen als buiten gebruikt. Ontgrendeling en vergrendeling worden geregeld met speciaal schuifdeurbeslag. Het bijpassende schuifdeurbeslag maakt een wind- en hittedichte installatie mogelijk. Er zijn verschillende soorten schuifdeuren voor gebruik binnenshuis. Bij zogenaamde schuifdeuren die voor de muur langs lopen, wordt meestal eerst een looprail voor de schuifdeur aan de muur gemonteerd. Deze atletiekbaan is zichtbaar, maar kan desgewenst ter plaatse worden bekleed in een sfeervolle omgeving. Wanneer de schuifdeur wordt geopend, ligt zij zichtbaar “op” de muur aan de rechter- of linkerkant. Dit type schuifdeur kan ook zonder veel moeite achteraf worden ingebouwd.
De situatie is anders bij schuifdeuren die in de muur doorlopen. Hier is de atletiekbaan tussen twee muren aangebracht. Als de schuifdeur wordt geopend, verdwijnt hij vrijwel in de muren. Het is mogelijk een dergelijk systeem op een later tijdstip te installeren, maar dit vergt aanzienlijk meer inspanning. Voor de bestaande kamerwand wordt een zogenaamde voorzetwand geplaatst, zodat de schuifdeur daarachter kan verdwijnen. Er zijn ook schuifdeuren met boxsystemen. Ook hier verdwijnen de schuifdeuren als ze geopend worden. De inbouwdozen zijn van metaal en worden in de muur gestoken. Zij kunnen zowel in metselwerk als in de droge bouw worden gebruikt. De inbouwdozen worden vervolgens bekleed en vallen dus achteraf niet meer op.
Bij dit soort installatie is het raadzaam een inspectieopening aan te brengen, zodat het verborgen installatiegedeelte zo nodig kan worden betreden.
Hoe lang bestaan schuifdeuren al?
Hoewel schuifdeuren, vooral in hun glazen uitvoering, ideaal passen in het moderne design van jonge architectuur, zijn zij geen uitvinding van de moderne tijd. Integendeel, schuifdeuren werden door archeologen reeds aangetroffen in Romeinse gebouwen uit de 1e eeuw na Christus. Opgravingen in Pompeii tonen aan dat schuifdeuren aanwezig waren in deze antieke gebouwen.
In de architectuur van rond de vorige eeuwwisseling werden schuifdeuren gebruikt als stilistisch element in het interieur. In deze periode werden veel huizen ontworpen met een doorgang van kamer naar kamer op één verdieping, zodat men niet de gang hoefde over te steken, maar rechtstreeks van elke kamer naar de aangrenzende kamer kon gaan. Enerzijds dienden de schuifdeuren om ruimten met verschillende functies van elkaar te scheiden, maar anderzijds konden zij ook samen worden gebruikt. Voor feesten, bijvoorbeeld, zouden de salon en de eetkamer door een open schuifdeur een breder effect kunnen krijgen en zouden de gasten zich in beide ruimten kunnen verspreiden.
Later werden schuifdeuren nog steeds gebruikt voor openheid in het gebouw, maar ze werden ook voor meer praktische doeleinden gebruikt. In smalle toiletten of badkamers konden zij voorheen onbruikbare ruimte bruikbaar maken door het schommelgedeelte weg te werken. Tegelijkertijd worden zij ook in het bijzonder gebruikt op het gebied van terrasopeningen, omdat zij ook hier ruimtebesparend en tegelijkertijd mooi zijn.
Waar worden schuifdeuren gebruikt?
Schuifdeuren zijn te vinden in verschillende woonruimtes. Enerzijds worden ze meer en meer gebruikt voor terrassen. Zij maken ruime doorgangen mogelijk en besparen tegelijk ruimte, omdat zij niet naar binnen of naar buiten hoeven te worden gezwenkt.
Een ander voordeel van schuifdeuren is dat ze drempelloos kunnen worden geïnstalleerd. Met name op terrassen of balkons zijn er drempels met een klassiek deurontwerp die niet kunnen worden overwonnen door een rolstoel of met een rollator. Een schuifdeur kan zonder drempels worden ontworpen, zodat geen barrière hoeft te worden overwonnen. Er moet gebruik worden gemaakt van flexibele beslagfabrikanten zoals Teufelbeschlag. Deze kunnen een aantal van de systeemgebonden schroeven vervangen door hoogwaardiger schroeven van roestvrij staal.
Een schuifdeur is echter niet alleen buiten nuttig. Ook binnenshuis kan een schuifdeur een zinvolle en mooie aanvulling zijn. Een schuifdeur van glas oogt licht en niet erg massief, wat vooral kleine woonruimten een bijzondere ruimtelijkheid geeft. Als u bijvoorbeeld mat en gekleurd (getint) glas gebruikt, kan dat extra opbergruimte bieden in een kleine gastenbadkamer. Het kan ook de keuken van de eetkamer scheiden. Op die manier kunnen geuren in de keuken blijven en is tegelijkertijd een doorkijk – afhankelijk van de glaskeuze – naar de keuken mogelijk.
De kamers kunnen snel van elkaar worden gescheiden en afzonderlijk worden gebruikt door een schuifdeur, en tegelijkertijd vormen ze snel een eenheid. Dit kan ook nuttig zijn voor kamers die bijvoorbeeld als gastenruimte worden gebruikt. Ze kunnen snel worden gesloten door de schuifdeur en bieden zo privacy aan gasten, terwijl ze tegelijkertijd open zijn in het gewone dagelijkse leven en de kamers ruimer laten lijken. Met name glazen schuifdeuren geven de indruk van breedte in de gehele woonruimte en doen de ruimten ruimer lijken. Evenzo zijn zij altijd een echte ruimtewinst door het weglaten van het schommelgedeelte. Ze kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt om opslagruimtes op een aantrekkelijke manier af te scheiden.
Schuifdeuren kunnen worden geïnstalleerd met één of twee deuren of zelfs met meerdere vleugels en zijn daarom nog flexibeler in het gebruik. Zo kunnen bijvoorbeeld in het terrasgedeelte hele wanden worden geopend en in de zomer als doorgang worden gebruikt. Als u zo’n meerbladige oplossing voor een balkon gebruikt, kunt u in het bovenste woongedeelte uw eigen dakterras creëren door alle elementen open te zetten. Aangezien glas niet zomaar glas is, kan met glazen deuren in de interieurbouw ook privacy worden gecreëerd. In dit geval is het de moeite waard de verschillende verwerkingsmogelijkheden te bekijken om het ideale glas voor het eigen doel te vinden.
Schuifdeuren zijn ook te vinden in klassieke meubelconstructies. De gebruikte materialen variëren van houten bladeren, groef of zelfs glazen inzetstukken. Schuifdeuren zijn ook zeer populair in de voertuigbouw omdat zij geen expliciete stootkant hebben. Daarom worden zij vooral gebruikt op het gebied van minibussen of ook op het gebied van het openbaar vervoer.