Het maakt niet uit of het gaat om een doe-het-zelf project, fietsreparatie of timmerwerk: Voor het werk in de eigen werkplaats mag een goed lichtontwerp niet ontbreken! Het moet voldoende licht geven en energiezuinig zijn. Moderne LED-technologie combineert beide – en is ook gemakkelijk op uw portemonnee. We geven nuttige tips en leggen uit waar u op moet letten bij het verlichten van uw werkplaats.
De belangrijkste dingen in één oogopslag:
- LED-verlichting bespaart energie en kosten, heeft de langste levensduur en is verkrijgbaar met beschermingsmiddelen
- Zorg voor heldere achtergrondverlichting (minimaal 500 lx)
- Werkoppervlakken afzonderlijk en met een hoge lichtsterkte verlichten
- Zorg voor een koele kleurtemperatuur (4.000 K of 6.500 K), weinig schittering en een hoge kleurweergave.
- Ideaal voor kelder, zolder of garage: LED-vochtwerende armaturen of LED’s met
- IP65-niveau (beschermd tegen stof en water)
Waarom zijn LED’s geschikt voor werkplaatsverlichting?
Armaturen met LED-technologie bieden veel voordelen ten opzichte van conventionele lichtbronnen zoals TL-buizen of halogeenlampen. Ze verbruiken tot 70% minder energie en besparen zo op de elektriciteitskosten. Bovendien zijn de onderhouds- en vervangingskosten dankzij de langere levensduur niet meer nodig. In tegenstelling tot halogenen, waarvan de reflector erg warm wordt, kun je jezelf niet op LED’s branden. Dit betekent dat u niet gestoord wordt door toevallig, pijnlijk contact tijdens uw werk in de werkplaats. LED-verlichting is ook flikkervrij, wat het gebruik ervan veel gemakkelijker maakt dan tl-buizen en geen nawerkingen veroorzaakt zoals irritatie aan de ogen of migraine. Voor uw algemene welzijn en gezondheid zijn LED-lampen daarom zeer aan te bevelen – vervang dus vandaag nog uw oude lichtbronnen!
Basisverlichting voor de werkplaatsruimte
Ongeacht in welke ruimte uw werkplaats zich bevindt: Er moet altijd goede basisverlichting zijn met voldoende lichtintensiteit. Vooral voor een werkplaats in de kelder of de garage, waar weinig natuurlijk daglicht is, is helderheid door middel van kunstlicht essentieel. Om zowel de visuele prestaties als het visuele comfort te garanderen, moet de verlichtingssterkte minstens 500 lux bedragen volgens de Europese norm DIN EN 12464-1. Een plafondarmatuur, een LED-paneel of één of twee LED-buizen in het midden van de ruimte zijn bijvoorbeeld geschikt voor sfeerverlichting met LED’s.
Welke lichtbronnen voor welke gebieden?
Werkoppervlakken worden het best afzonderlijk en met een hogere verlichtingssterkte (hogere lumenwaarde) verlicht. Zo kunt u gemakkelijk fijn werk verrichten dat speciale aandacht en dus veel licht nodig heeft. De LED-wandarmaturen zijn hiervoor ideaal, omdat ze geen ruimte innemen op de werkbank. U kunt ook een stabiele tafel- of vloerlamp opstellen, bijvoorbeeld met een E27 of E14 LED-lamp. Klemlichten bieden ook flexibele verlichting, die u desgewenst op een wandplank of tafelrand kunt monteren.
Als er wandkasten beschikbaar zijn, is het raadzaam om onderkastverlichting aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat u genoeg kunt zien bij het werken op de werkbank. U kunt ook indirect licht gebruiken met behulp van LED-strips: U kunt de energiezuinige strips naar behoefte inkorten en bevestigen waar u ze nodig heeft, zonder ingewikkelde installatie. Mobiele zaklampen kunnen ook worden gebruikt om moeilijk bereikbare plaatsen te verlichten, bijvoorbeeld tijdens autoreparaties. Heldere, draaibare LED-spots zijn ook een populaire werkplaatsverlichting. Hierdoor kan het licht uit verschillende richtingen schijnen naar de plaats waar het nodig is.
Verblindingswaarden, kleurtemperatuur en kleurweergave
Om geen afbreuk te doen aan de visuele prestaties, mogen zich geen reflecties vormen op werkstukken of gereedschappen. Armaturen of lampen moeten daarom goed afgeschermd zijn met een UGR <19. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden in ons artikel X.
De lichtkleur koud wit (4.000 K) is geschikt voor werkplaatsverlichting. Het zorgt voor concentratie en productief werk. Als er weinig of geen natuurlijk daglicht is, bijvoorbeeld in de kelder, gebruik dan armaturen in daglichtwit (6.500 K). Het koele blauwe licht stimuleert ook het concentratievermogen en houdt je wakker.
Als het gaat om detailwerk, bijvoorbeeld bij het meten van onderdelen of het markeren van boorgaten, moet een hoge kleurweergave van 90-99 Ra gegarandeerd zijn. Dit zorgt ervoor dat de kleuren van verlichte objecten realistisch en intensief worden gereproduceerd, wat uw werk veel gemakkelijker maakt.
Veiligheidsvoorzieningen en veiligheid
De verlichting in een werkplaats wordt soms blootgesteld aan sterke invloeden van buitenaf en dient te worden voorzien van beschermingsmiddelen. Dit is vooral gunstig voor gebruik in kelders, garages, zolders of tuinhuisjes. Voor de kelder of de zolder wordt een armatuur met IP65-bescherming aanbevolen. Dit beschermt de lichtbron tegen stof en water. U kunt meer lezen over de beschermingsklassen voor LED’s in het artikel IP en IK beschermingsklassen.
LED-vochtwerende armaturen die aan het plafond van uw werkplaats kunnen worden gemonteerd, bieden ook een goede bescherming tegen vocht. Als er schokken zijn als je aan het werk bent, hoef je je geen zorgen te maken: LED’s zijn ongevoelig voor trillingen. Als u zich zorgen maakt over de montage aan hoge plafonds (bijv. op zolder), zijn LED-buizen met splinterbescherming of een polycarbonaatkap ideaal voor uw verlichtingsontwerp. Dit is een bijzonder splintervrije kunststof die uw armatuur extra robuustheid geeft.