Betonnen barriers maken wegen veiliger, bijvoorbeeld door rijbanen van elkaar te scheiden. Deze barriers hoeven niet aan het wegdek te worden vastgemaakt, want ze zijn erg zwaar. Toch is het ook juist dat gewicht dat het plaatsen van een betonnen barrier erg lastig maakt. Daarom wordt er in veel situaties gekozen voor een vangrail, die lichter is en daardoor sneller kan worden geplaatst. Maar welke barrier is veiliger? Een vangrail van staal of een betonnen barrier, die met een beton mal wordt gemaakt? In dit artikel vertellen we je de verschillen tussen vangrails en barriers.
Vangrails en veiligheid
Als je regelmatig op de snelweg rijdt, kom je metalen vangrails waarschijnlijk dagelijks tegen. Ze worden veel geplaatst, omdat ze lichter zijn dan een betonnen barrier en aanvankelijk ook goedkoper. Maar uit onderzoek van het DVV (Duitse Verbond van Verzekeraars) blijkt dat vangrails niet altijd goed in staat zijn om moderne auto’s tegen te houden. Toen vangrails werden uitgevonden, waren auto’s namelijk nog een stuk lichter. Nu auto’s zwaarder zijn, breken ze sneller door een vangrail heen. Dit is gevaarlijk voor de bestuurder, maar ook voor de omgeving. Wat als je op de verkeerde rijbaan terecht komt?
De veiligheid van beton
Betonnen barriers (en keerwanden van beton, die ook weleens in het verkeer worden ingezet) zijn zwaarder dan metalen vangrails, waardoor het plaatsen meer tijd en geld kost. Een botsend voertuig kan echter niet door een betonnen barrier heen breken, waardoor die barrier ook na een ongeluk zijn werking blijft houden. De tijd en kosten van het plaatsen worden hierdoor weer teruggewonnen: je hoeft de barrier vrijwel nooit te repareren of vervangen. Ook raakt de bodem tijdens de productie van beton minder verontreinigd dan tijdens de productie van staal.
Hoe worden betonnen barriers gemaakt?
Heb jij een bedrijf dat is gespecialiseerd in betonproductie en wil je graag barriers maken? Dan is het belangrijk dat je de juiste betonmallen gebruikt. Bij Klusvakman vinden wij Betonblock® barriermallen hiervoor het beste. Met het stappenplan van Betonblock® is het produceren van verkeersbarriers heel eenvoudig. Daarbij kun je met Betonblock®-mallen restbeton verwerken tot een volledig betonproduct. Zo draag je bij aan een circulaire betonmarkt. Koop daarom al je betonmallen bij Betonblock®.