Met vloerverwarming zijn erg populair bij woningbouwers. De voordelen liggen voor de hand met de energiezuinige en stofvrije lucht. Toch zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden bij vloerverwarming.

Vloerverwarming wordt als aangenaam ervaren, niet in de laatste plaats vanwege de stralingswarmte. Vloerverwarmingssystemen zijn ook een alternatief voor radiatoren vanwege hun energiebesparingspotentieel. In principe is er een elektrische vloerverwarming en de warmwatervariant.

Vloerverwarming: Let op met elektronica!

Lage luchtcirculatie en weinig stof: Bij vloerverwarming verspreidt de warmte zich, in tegenstelling tot andere radiatoren, zelfs naar de voeten. Lage luchtcirculatie en weinig stof zijn een ander voordeel van elektrische vloerverwarming. De kamer wordt ook gelijkmatig verwarmd. Dit bespaart energie. De warmte wordt na het uitschakelen lang opgeslagen. De gelijkmatige warmteverdeling voorkomt ook de vorming van schimmel. De mythe dat vloerverwarmingssystemen aanzienlijk duurder in aanschaf zijn dan radiatorverwarmingssystemen is de laatste jaren meer en meer onwaar gebleken. Bij de installatie zijn vloerverwarmingssystemen duurder. Het verschil is echter niet meer zo opvallend.

Elektronica is relatief gevoelig: de aanschafkosten zijn bij installatie hoger dan bij andere radiatoren. Het achteraf inbouwen van vloerverwarming in bestaande huizen en appartementen is erg moeilijk. Bij vloerverwarming is de elektronica gevoelig en storingsgevoelig, dus moeten er ook onderhoudswerkzaamheden worden verwacht.

Wat kost vloerverwarming?

Wat zijn de kosten van vloerverwarming? De prijs van vloerverwarming is afhankelijk van de diensten die bij de installatie zijn inbegrepen. Voor een paneelverwarmingssysteem met twee verdelers, leidingen en meerdere verwarmingscircuits moet je rekenen met ca. 40 euro per m².

Passende isolatie is cruciaal: als je zelf vloerverwarming wilt installeren, moet je ervoor zorgen dat je alleen modellen gebruikt die geschikt zijn voor zelfbouw. Dan moet je geschikte isolatie aanbrengen. De gaten tijdens de installatie mogen niet te groot zijn. Om een gelijkmatige verwarming te bereiken, moet een redelijke afstand tussen de buizen worden gekozen. Het is aan te raden om foto’s te maken van het verwarmingssysteem. Zo kun je later zien waar de vloerverwarmingsbuis loopt.

Regeling bij inbouw van vloerverwarming

Niet alle verwarmingssystemen zijn geschikt voor het achteraf inbouwen van vloerverwarming. De installatie zou echter geen probleem moeten zijn met dunnelaagsystemen en droogbouwsystemen.

In 2020 hebben veel mensen besloten om vloerverwarming te installeren in combinatie met een warmtepomp. Als de watertemperatuur 35 graden is, werkt de warmtepomp gratis.