De winterkou is ingetreden, en je doet misschien een beroep op je verwarming om het binnenshuis behaaglijk en warm te houden. Met langdurig gebruik van je verwarming komen forse energierekeningen die elke huiseigenaar de wenkbrauwen kunnen doen fronsen.
Hoe wanhopig je ook wilt dat je verwarmingsrekeningen omlaag gaan, je verwarming uitzetten is niet de beste oplossing. In deze blog gaan we bespreken waarom je je verwarming in de winter beter niet kunt uitschakelen.
Wat gebeurt er als je je verwarming in de winter uitzet?
- Je leidingen zullen daardoor barsten
- Je moet vermijden je verwarming uit te zetten in de winter, vooral als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Omdat je verwarming bij zulk guur weer meer gebruikt wordt, kun je verwachten dat je energierekeningen hoger zullen uitvallen dan gewoonlijk.
Dit kan je in de verleiding brengen je verwarming uit te zetten, al is het maar voor even, om je energierekeningen te verlagen. Maar als de verwarming uit staat, zal de temperatuur snel dalen, waardoor uiteindelijk het water in je leidingen bevriest. Als het water in je leidingen bevriest, zet het uit, waardoor sommige ervan kunnen barsten. Met water dat je huis overstroomt, kost de waterschade je veel meer dan wat je voor de verwarmingsrekeningen verwacht te betalen.
Het is een inefficiënte methode om geld te besparen
Het is veel beter om de temperatuur van je huis te verlagen dan je verwarming helemaal uit te zetten. Thermostaat terugschakeling is een methode om je thermostaat lager te zetten op momenten dat je minder warmte nodig hebt, zoals wanneer je slaapt, aan het werk bent, of op vakantie bent. In feite kun je 1% op je verwarmingsrekening besparen voor elke graad dat je de thermostaat lager zet. Het is aan te raden je thermostaat ongeveer 8 uur per dag op 65 graden terug te zetten om een flink bedrag op je verwarmingsrekening te besparen.
- Je thermostaat maar een paar graden lager zetten kan een merkbaar verschil maken in je energieverbruik zonder veel aan je comfort te raken!
- Het veroorzaakt ongemak voor jou en je huisdieren
- Nu de temperatuur ’s nachts snel daalt, kun je verwachten dat de binnentemperatuur keldert zodra je je verwarming uitzet. In feite is het zo dat hoe kouder het buiten is, hoe sneller de binnentemperatuur zal dalen. Vandaar dat je er beter voor kunt kiezen de verwarming niet uit te zetten, ook niet als je slaapt of naar buiten gaat. Je kunt de temperatuur van je verwarming natuurlijk lager zetten.
- Er is nog een reden om ervoor te zorgen dat je verwarming draait, en dat is om je huisdieren het aangenaam te houden. Afhankelijk van wat voor huisdier je hebt – een hond, een kat, of een ander dier – kan het nodig zijn de temperatuur in je huis aan te passen.
Tips om op verwarmingskosten te besparen
Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd en tochtvrij is. Het is nooit een slecht idee om geld uit te geven aan de isolatie van je huis, met inbegrip van geïsoleerde spouwmuren, geïsoleerde zolders, en tochtwerende deuren.
Maak gebruik van natuurlijke warmtebronnen zoals de zon. Zet de ramen open als het buiten een beetje warm is om de warmte en het licht binnen te laten. Een andere optie is het aanschaffen van een programmeerbare thermostaat. Met zulke thermostaten kun je de temperatuur op bepaalde tijdstippen van de dag automatisch terugschakelen met vooraf in te plannen opties.
Zoek lekken en gaten rond het huis en bedek ze. Enkele veel voorkomende plekken zijn spleten rond schoorstenen en deuren, en ook achter kasten.
Als je wilt, kun je ook warmere kleren dragen als je thuis bent.