In het onderstaande zullen we de mogelijkheden en voordelen, maar ook de beperkingen van glazen schuifdeuren, zowel binnen als buiten, bekijken.
Hoe goed zijn glazen schuifdeuren eigenlijk?
De vraag naar de kwaliteit van glazen schuifdeuren kan moeilijk op zo’n algemene manier worden beantwoord. Deze vraag is immers ook altijd een kwestie van individuele omstandigheden en selectie. Het spreekt vanzelf dat een standaard glazen schuifdeur die niet is aangepast aan de individuele plaatselijke omstandigheden, commercieel anders moet worden gekwalificeerd dan een enkele glazen schuifdeur die hoogwaardig is vervaardigd en aan de bijzondere omstandigheden is aangepast.
Als iemand bijvoorbeeld klaagt over de geringere geluidswering van een glazen schuifdeur, moet altijd worden nagegaan wat voor soort glazen schuifdeur er is geplaatst en wat er specifiek op het gebied van geluidswering is gedaan. Immers, enerzijds is er speciaal glas en zijn er speciale afdichtingen die een glazen schuifdeur extra geluid- en geluidsdicht maken. Zo zijn er bijvoorbeeld verlagings- of borstelafdichtingen. Indien dergelijke maatregelen niet worden genomen, is een glazen schuifdeur uiteraard minder geluids- en geluidswerend dan een vergelijkbare deur van hout. Met deze maatregelen is een glazen schuifdeur echter even doeltreffend en ook gewoon esthetisch aantrekkelijker.
Voor velen is naast deze factor ook de veiligheid bij een volledig glazen deur een belangrijk punt. Aangezien het bouwmateriaal glas voor velen nog kwetsbaar lijkt, twijfelen zij of een groot glasoppervlak in huis geen risico inhoudt. Voor een glazen schuifdeur wordt echter veiligheidsglas gebruikt, waardoor het risico op breuk (zonder invloeden van buitenaf) vrij laag kan worden geacht.
Een andere kwestie is de gebruiksbeperking als gevolg van de doorzichtigheid van glazen deuren. Hier is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar de verschillende soorten glas die in gewone speciaalzaken verkrijgbaar zijn. Van melkgeëtst tot gekleurd tot bijzonder sierlijk glas, alles is hier te vinden voor de koper. Schuifdeuren van glas kunnen ook worden gebruikt voor badkamers, gastenverblijven of bergruimten en garanderen privacy door privacybescherming.
Hoe dicht zijn glazen schuifdeuren?
Een belangrijk aspect voor de gebruiker is natuurlijk de dichtheid van glazen schuifdeuren, d.w.z. de vraag: Hoe goed sluit deze deur eigenlijk en ben ik er als gebruiker mee afgeschermd? Laten we eerst eens kijken naar geluidsisolatie. In de bouwsector wordt geluidsisolatie onderverdeeld in zes verschillende klassen:
1: 25 dB tot 29 dB
2: 30 dB tot 34 dB
3: 35 dB tot 39 dB
4: 40 dB tot 44 dB
5: 45 dB tot 49 dB
6: 50 dB
Enerzijds bieden de gewone schuifdeuren met een kozijnloze constructie geen merkbare geluidsisolatie door de afstanden tot de muur en de aanwezige luchtspleten. Door de schuifdeuren in de vloer te verzinken, zou de waarde minimaal hoger zijn. In het geval van systemen met meerdere vleugels kunnen deze bovendien worden uitgerust met spleetafdekkende profielen.
Ook de dikte van het glas speelt een doorslaggevende rol bij de geluidsisolatie: een glasdikte van 8 mm in een enkele ruit zal nauwelijks bescherming bieden tegen geluid. Glazen schuifdeuren bereiken alleen geluidsisolatieklasse 3 door het gebruik van speciaal glas en het gebruik van afdichtingen, waardoor zij ook geschikt worden geacht voor kantoren en voldoende geluid filteren voor een aangenaam en rustig binnenklimaat.
Geluidswerend glas bestaat uit twee glasbladen van verschillende dikte, die met een speciale lamineerfilm aan elkaar zijn bevestigd. Dit is dus een speciaal gelaagd glas. Deze drie onzichtbare lagen zorgen voor een doeltreffende geluidsisolatie en worden reeds met succes toegepast, vooral in open kantoorruimten.
Een andere variant zijn volledig omlijste systemen met isolerend glas of geluidsisolerend glas, die aanzienlijk betere waarden bieden op het gebied van geluidsisolatie.
Naast het gebruik van speciaal glas kunnen ook dichtingen op de schuifdeur worden aangebracht. Zowel de drop-down afdichting als de borstelafdichting zijn hier varianten. De uitvalafdichting wordt aan de onderkant van de deur bevestigd of gelijmd. Zoals de naam al zegt, zakt de afdichting wanneer de deur gesloten is en zorgt zo voor extra afdichting. Dit sluit de kamer af, zowel wat warmte als geluid betreft. Het voorkomen van tocht vermindert ook de verwarmingskosten. De borstelafdichting heeft een vergelijkbaar mechanisme en wordt ook in het onderste gedeelte van de deur aangebracht. Het is of erop geschroefd of eronder geschroefd. Normale klassieke borstelafdichtingen zijn uitgerust zonder functie. Er zijn ook complete systemen met een automatische deurafdichting.
Een zekere doorlaatbaarheid op het gebied van warmte, geluid en geuren is bij glazen schuifdeuren echter nauwelijks uit te sluiten. Overleg met een specialist is zeker de moeite waard als deze aspecten een doorslaggevende rol spelen bij de keuze van een glazen schuifdeur.
Hoe duur zijn glazen schuifdeuren?
De prijs van glazen schuifdeuren varieert sterk, afhankelijk van de kwaliteit en de kenmerken van de glazen deuren. Maar net als op andere gebieden geldt ook bij glazen schuifdeuren dat de aanschaf van kwaliteit op de lange termijn loont. Zo bieden veel doe-het-zelfzaken en online retailers soms glazen schuifdeuren met enkele panelen aan in het lage driecijferige segment en oplossingen met dubbele panelen in het middelste driecijferige segment, terwijl gespecialiseerde retailers meestal aanbiedingen zullen doen in het middelste en bovenste drie- tot viercijferige segment. Dit is echter wat u betaalt voor de deskundigheid en de kwaliteit van het gebruikte materiaal.
Bij aan het plafond gemonteerde glazen schuifdeuren moet ook aandacht worden besteed aan de kwaliteit vanwege de stabiliteit van de constructie. Het is de moeite waard een glaszetter of een gespecialiseerde handelaar om een vrijblijvende offerte te vragen. Gespecialiseerde detailhandelaren bieden ook voldoende onlinediensten met persoonlijk advies per telefoon en/of e-mail. Ten slotte kunt u bij een speciaalzaak altijd deskundig advies inwinnen over de verschillende mogelijkheden en eventueel ook leuke ontwerpideeën opdoen.