Terwijl snoerloos gereedschap 20 of 30 jaar geleden nog tamelijk exotisch was, is daar intussen veel in veranderd. De snoerloze schroevendraaier behoort nu tenminste tot de basisuitrusting van de doe-het-zelver. De markt biedt echter veel meer snoerloos gereedschap – van zagen en slijpmachines tot heggenscharen en grasmaaiers.
Dankzij het ontbreken van een snoer zijn ze uiterst praktisch en handig in het gebruik. Maar welke hulpmiddelen zijn goed? Welk vermogen heeft de batterij nodig? Wat zijn de verschillende soorten oplaadbare batterijen? Hier kun je alle antwoorden krijgen over het onderwerp snoerloos gereedschap.
Welke soorten oplaadbare batterijen zijn er?
In principe zijn er drie soorten oplaadbare batterijen, elke variant heeft zijn voor- en nadelen:
- NiCD (nikkel-cadmium)
- NiMH (nikkel-metaal hybride)
- Lithium-ion batterij (Li-Ion)
Type #1: NiCD batterijen
Het NiCD type levert een spanning van 1,2 V, maar deze spanning daalt onder belasting. De inwendige weerstand is zeer laag, wat hem voorbestemt voor enorme piekprestaties, zelfs bij extreme temperaturen.
NiCD batterijen zijn echter al verboden omdat cadmium erg giftig is. Sinds 31.12.2016 geldt het verbod ook voor snoerloze gereedschappen. Hoewel er voor oudere gereedschappen nog vervangingsaccu’s verkrijgbaar zijn, moeten doe-het-zelvers bij een nieuwe aankoop niet langer vertrouwen op gereedschap met deze energie-opslagmogelijkheden.
Vooral hun zelfontlading is een groot nadeel. Als de accumulator lange tijd niet gebruikt is, mag aangenomen worden dat hij geen stroom meer levert.
Type #2: NiMH batterijen
Een NiMh oplaadbare batterij levert ook 1,2 V. De prestaties zijn verbeterd en het bevat geen giftig cadmium. Dit type batterij wordt echter als minder robuust beschouwd, en zijn gevoeligheid voor diepe ontlading of omgekeerde polariteit maakt een intelligente lader noodzakelijk.
NiMh batterijen worden daarom slechts in beperkte mate gebruikt in nieuwe snoerloze gereedschappen. Ze vervangen vooral de oudere NiCD batterijen.
Type #3: Lithium-ion batterijen
Vergeleken met de twee oudere technologieën bieden de nieuwe alleen maar voordelen. Ze hebben ook een hoge energiedichtheid, maar het geheugeneffect is opgeheven. De zelfontlading is minimaal, en ze kunnen zonder aarzelen gedeeltelijk ontladen of weer opgeladen worden.
En de batterijen hebben een aanzienlijk langere levensduur. Ze zijn bijzonder geschikt voor langdurig werk in handel en industrie, en voor incidenteel gebruik door doe-het-zelvers in de privésfeer.
Wat telt bij een goede oplaadbare batterij
Accugereedschap wordt gedefinieerd door verschillende factoren, zoals zelfontlading, diepe ontlading, capaciteit of spanning. Ontdek nu wat deze factoren zijn en waar je op moet letten als je een batterij koopt.
Factor #1: Zelfontlading
Elke batterij verliest zijn lading onder belasting. Afhankelijk van het type gebeurt dit echter ook als het niet in gebruik is. De gebruiker kan de verloren energie niet gebruiken, en als de batterij lange tijd bewaard wordt, is het resultaat een lege batterij.
In het geval van een NiCD batterij is de zelfontlading per maand 15 procent, in het geval van een Li-Ion batterij slechts drie procent. Wie zijn gereedschap dagelijks gebruikt kan dit verschil veronachtzamen. Voor occasioneel gebruik zijn de voordelen van de nieuwe batterijtechnologie echter aanzienlijk.
Factor #2: Diepe ontlading
Van diepontlading is sprake wanneer de prestaties van een batterij zo sterk dalen dat ze helemaal geen stroom meer levert. NiCD batterijen hebben geen last van dit verschijnsel.
Van tijd tot tijd moeten ze zelfs helemaal leeggezogen worden om het geheugeneffect te voorkomen. Een NiMh batterij mag maar korte tijd aan diepe ontlading worden blootgesteld; bij Li-Ion types is het zelfs gevaarlijk. Een diep ontladen batterij van deze technologie mag niet meer gebruikt worden.
Dit komt doordat zich in de energieopslag koperen bruggen ontwikkelen, die enorme hitte of zelfs kortsluiting veroorzaken. Ontsteking of zelfs een ontploffing is ook mogelijk. Maar om veiligheidsredenen is in moderne accu-aangedreven gereedschappen een diepontladingsbeveiliging ingebouwd, of in de accu. Dit voorkomt een diepe ontlading.
Factor #3: Capaciteit
Fabrikanten geven de capaciteit van een oplaadbare batterij op in milliampère-uur. Een energieopslagapparaat met 1 000 mAh levert 1 000 mA gedurende een uur of 200 mA gedurende vijf uur. Daarna levert hij geen spanning meer onder belasting. Dit zijn natuurlijk fysische verbanden die geldig zijn ongeacht merk of gereedschapstype.
Factor #4: Spanning
Een batterij-gereedschap heeft een stroomopslag met een bepaalde spanning. Deze spanning wordt gegeven in volt en kan liggen tussen 3.6 V en 36 V (of nog meer). De spanning van een batterij zegt echter niet noodzakelijk iets over het vermogen van de machine.
De goed geïnformeerde doe-het-zelver leidt gewoonlijk een hoge spanning af van een hoge prestatie. Maar er moet ook met andere factoren rekening gehouden worden. Met een juiste overbrengingsverhouding zal zelfs een gereedschap met een lage spanning een hoger vermogen bereiken dan een gereedschap met een hogere spanning.
Welk vermogen heeft een snoerloos gereedschap nodig?
Alvorens een aankoop te doen vragen veel doe-het-zelvers zich af of de kracht van het aangeboden gereedschap wel voldoende is. Er is echter geen algemeen antwoord op dit probleem, zelfs niet voor de minste van het gilde, de snoerloze schroevendraaier.
Wat telt is het soort gereedschap en het doel waarvoor het gekocht wordt. De snoerloze schroevendraaier is een populair gereedschap en zal hier als voorbeeld dienen.
Laten we aannemen dat een gemiddelde snoerloze schroevendraaier een stroomverbruik heeft van 150 W bij 12 V spanning. Dit levert 12.5 A op voor de stroomsterkte. De bijbehorende accumulator heeft een capaciteit van 2 ampère-uur (2 Ah), d.w.z. 1 A voor een uur of 2 A voor een uur.
De snoerloze schroevendraaier kan dus 9,6 minuten onder belasting gebruikt worden. Op het eerste gezicht klinkt dit als weinig werk (of capaciteit) en veel oplaadtijd. Maar kleine schroeven worden elk in 3 seconden vastgedraaid, wat 200 schroeven in 9,6 minuten maakt.
En één klein schroefje belast de accuschroevendraaier zeker niet tot 100 procent, dus veel meer schroefjes zijn mogelijk. De capaciteit moet dus niet in absolute termen worden gezien. Het hangt er eerder van af wat voor werk je wilt doen en welke capaciteit nodig is.
Is een snoerloos gereedschap met 18 V aan te bevelen?
Het hangt ervan af. In veel gevallen is een 12-volt batterij voldoende. Maar er zijn ook gevallen waarin je beter een batterij gereedschap met 18 volt kunt nemen. Dit geldt vooral voor toepassingen waar het er echt op aan komt. Bijvoorbeeld met:
- Haakse slijpmachines
- Cirkelvormige handzagen
- Cirkelzaagmachines
- afkort- en verstekzagen
- hamerboren en beitelhamers
Met een snoerloze schroevendraaier is 12 volt meestal voldoende. Je hoeft alleen maar schroeven aan te draaien, wat met minder krachtig gereedschap gemakkelijk gaat. En hoe zit het met de capaciteit?
Wie al een tijdje een snoerloze schroevendraaier gebruikt, weet dat 2 Ah volstrekt voldoende is voor normaal gebruik. Maar voor gereedschap met hogere voltages heb je een betere batterij nodig. Bij 18 V is 2 Ah het minimum; een hogere capaciteit is aan te bevelen.
Bovendien moet een verwisselbare batterij beschikbaar zijn om stroom te leveren terwijl de andere wordt opgeladen. Maar dan rijst de volgende vraag. Omdat de consument soms de keuze heeft tussen een exemplaar met 4 Ah of twee krachtopslagen met elk 2 Ah.
De variant met twee eenheden blijkt echter de betere te zijn, want hij garandeert langdurig gebruik. Met de grotere batterij werk je langer, maar dan is een langere pauze nodig om op te laden. Als het gereedschap tot het assortiment van een van de gevestigde merken behoort, kan de aanschaf van een tweede batterij gemakkelijker zijn dan bij goedkope gereedschappen.
Welk snoerloos gereedschap moet de doe-het-zelver bezitten?
In een goed gesorteerde hobbywerkplaats vind je tegenwoordig een aanzienlijk assortiment snoerloos gereedschap, want het assortiment is uitgebreid. Het begon allemaal met de snoerloze schroevendraaier, die nu zelfs in huishoudens te vinden is, vervaardigd door een grote verscheidenheid aan onbekende merken.
Dan is er de boorschroevendraaier, die, zoals de naam al doet vermoeden, ook gebruikt kan worden om gaten te boren. Zelfs slagmoersleutels en hamerboormachines zijn nu als oplaadbare apparaten verkrijgbaar.
De decoupeerzaag, de haakse slijper en de handcirkelzaag van verschillende merken completeren de uitrusting die een doe-het-zelver in voorraad heeft. Vlakschuurmachines en mini- of multigereedschappen zijn nu onmisbaar voor oppervlaktebewerking in de werkplaats.
De fabrikanten: merken en concurrenten
Dezelfde leveranciers zijn gezaghebbend voor snoerloos gereedschap als voor machines met snoer. Op de eerste plaats komen de merken Bosch en Makita, die goed ontworpen producten bieden met uitstekend vakmanschap en grote betrouwbaarheid. Je bent bijna in het professionele bereik met snoerloos gereedschap van Festool.
Dremel heeft altijd een bijzondere positie ingenomen op het gebied van mini slijpmachines, en de merknaam is zelfs de aanduiding geworden voor het overeenkomstige gereedschap als replica van andere, laaggeprijsde fabrikanten.
Het bedrijf Black+Decker lijkt zich van de doe-het-zelf merken te hebben afgekeerd en zich te hebben gespecialiseerd in tuin- en huishoudgereedschap, nadat het tientallen jaren als de serieuze en enige concurrent van Bosch werd beschouwd. De firma biedt nu alleen nog een 18 V accuschroevendraaier als snoerloos gereedschap aan.
Als het alleen een kwestie van prijs is, volgt Einhell op duidelijke afstand van de gevestigde merken. De gereedschappen worden betrouwbaar geacht, maar zijn niet geschikt voor professioneel gebruik. Maar voor de doe-het-zelver in een privé omgeving, vooral voor af en toe gebruik, zijn de producten meer dan afdoende.
Goedkope alternatieven
Dit geldt ook voor bedrijven die hun gereedschap altijd via discounters hebben verkocht. Over het algemeen nog iets goedkoper dan Einhell, zijn ook deze snoerloze gereedschappen meestal ruim voldoende voor de doe-het-zelver.
Vermeldenswaard zijn de Ferm Tools, die vooral in doe-het-zelf winkels verkrijgbaar zijn als promotieartikelen. ALDI verkoopt Workzone producten, en Parkside is in voorraad bij Lidl.
Overigens bieden deze machines niet per se dezelfde capaciteit en prestaties als de duurdere merken, maar het grootste verschil zit meestal in hun duurzaamheid op lange termijn. Alle snoerloze gereedschappen, van accuschroevendraaiers tot krachtige hamerboormachines, van Bosch, Parkside of anderen, zijn ook op het internet verkrijgbaar.
Welk snoerloos gereedschap moet het worden?
Je weet nu alles over snoerloos gereedschap en waar je op moet letten als je ze koopt. Je kunt ontspannen je zoektocht beginnen – in een speciaalzaak, een doe-het-zelf zaak of online.
Onthoud: kwaliteit heeft zijn prijs. Het is beter iets meer uit te geven dan je voortdurend te ergeren aan slechte prestaties en gebrek aan stabiliteit van de batterijen. Je zult zien – met het perfecte snoerloze gereedschap wordt het werk veel gemakkelijker.