Wat is vurenhout?

Vurenhout is de meest voorkomende houtsoort in Europa. In Duitsland beslaat de spar alleen al 30% van het totale bosareaal en is daarmee de meest voorkomende boom in de Duitse bossen.

De spar behoort tot het naaldbos en is verspreid over verschillende soorten. Het bekendste is echter het hout van de gewone spar, evenals het hout van de Sitka-spar. Vurenhout dat afkomstig is uit Rusland, Polen of Scandinavië wordt vaak aangeduid als Scandinavisch sparrenhout. De bomen groeien vooral in bergachtige gebieden, zoals de Alpen, maar strekken zich uit over heel Europa. Sparren zijn ook te vinden in Noord-Amerika en Azië.

Als constructiehout heeft vurenhout een ideaal gewicht, daarom kunt u in vrijwel elke bouwmarkt vurenhouten planken kopen.

Vurenhout – eigenschappen en voordelen

Naast de vele toepassingen heeft vurenhout ook een aantal positieve eigenschappen. Een van de kenmerken van vurenhout is dat het vrij zacht en elastisch is in vergelijking met andere houtsoorten, zodat het hout van vurenhout een laag gewicht heeft en gemakkelijk kan worden verwerkt. De dichtheid van vurenhout ligt in het middengebied met ongeveer 470 kg/m³.

Bovendien kan vurenhout snel drogen en is het minder gevoelig voor scheuren. Bovendien wordt vurenhout beschouwd als een snelle hernieuwbare grondstof en is vurenhout daarom een relatief goedkope grondstof, waardoor het ook wordt gebruikt voor de productie van papier. Bij de verwerking van vurenhout is bijna elke techniek zonder problemen mogelijk. Het hout kan worden gefreesd, gezaagd, geschroefd, gebeitst en gelijmd zonder kwaliteitsverlies.

Afhankelijk van het soort gebruik wordt hout van verschillende leeftijden verwerkt. Van vurenhout is bekend dat het bij toenemende breedte van de jaarringen aan dichtheid verliest, waardoor de eigenschappen van het hout veranderen. Daarom zijn verschillende soorten sparrenhout toegestaan voor verschillende toepassingsgebieden. Aangezien vurenhouten planken bijzonder gevoelig zijn voor schimmelaantasting en weinig bestand zijn tegen verwering, moeten ze worden behandeld met houtconserveringsmiddelen voordat ze in de open lucht worden gebruikt. Dit is natuurlijk niet het geval met vurenhout als constructiehout.

Hoe ziet vurenhout eruit?

Vurenhout heeft een lichte, geelwitte tot roodachtige kleur en een zijdeachtige glans. Als vurenhout aan licht wordt blootgesteld, wordt het donker en krijgt het een donkere, geelbruine tint. De jaarringen van de spar zetten zich zichtbaar af op het hout en zorgen voor een rechte nerf.

Omdat vurenhout, net als andere zachthoutsoorten, zeer harsachtig is, heeft het hout ook zichtbare harskanalen. De spar wordt tot 60 meter hoog en blijft enorm recht. Als u het verschil wilt bewonderen, vooral in de schors en de nerven, moet u een Noordse spar en een Sitka-spar kopen ter vergelijking.

Gebruik van vurenhout

Vurenhout wordt in veel verschillende gebieden gebruikt. Vooral sparrenhout wordt veel gebruikt:

  • Hout voor de bouw
  • Meubelhout
  • Brandhout
  • gezaagd hout
  • Rondhout
  • Fineerhout
  • Multiplex
  • kerstbomen

Vurenhout wordt ook gebruikt voor de productie van papier. Naaldhout is hiervoor bijzonder geschikt, omdat het lange vezels heeft die ervoor zorgen dat papier en cellulose zeer sterk zijn. Vooral de Noordse spar heeft eigenschappen die hem geschikt maken voor gebruik als kerstboom.

In de meeste gevallen wordt vurenhout gemengd met sparrenhout en verder gebruikt als gezaagd hout. Het kan echter ook op zichzelf worden verwerkt, bijvoorbeeld als fineerhout of als materiaal op houtbasis (spaanplaat, gelijmd hout, enz.). Vurenhouten planken zijn ook erg populair als constructiehout. Daar is het te vinden in de vorm van dakconstructies, trapleuningen, houten lambrisering en nog veel meer. Naast het gebruik in de woningbouw is er natuurlijk ook meubilair van vurenhout. Vuren of sparren bijvoorbeeld, dienen vaak als onderconstructie voor boxspringbedden.