In andere landen, zoals de VS, is een en suite badkamer standaard in woningen, en ook in dit land wordt de combinatie van slaapkamer en badkamer steeds populairder. De term “en suite” is afgeleid uit het Frans en betekent zoiets als “in de kamer”, waarmee bedoeld wordt dat de badkamer direct met de slaapkamer verbonden is. Er is dus niet langer maar één gezinsbadkamer waartoe alle gezinsleden vanuit de gang toegang hebben, maar elke slaapkamer heeft zijn eigen badkamer. Of deze van de juridische kamer gescheiden wordt door een deur, halve wanden of kamerschotten is een kwestie van smaak. We laten je de voor- en nadelen zien van deze steeds populairder wordende badkamerinrichting.

De combinatie van badkamer en slaapkamer

Wat is een suite? Eenvoudig gezegd: een badkamer in de slaapkamer. Een badkuip of douche in de badkamer? Kun je je dat voorstellen? Voor we ingaan op de basis voor- en nadelen van deze combinatie, moet je natuurlijk beslissen of je deze stijl in principe mooi vindt. Ook hier kunnen onze en suite woonvoorbeelden helpen en inspiratie bieden. De en suite badkamer kan heel aantrekkelijk ingericht worden. Gescheiden met een deur of een kamerscherm of helemaal geïntegreerd – veel dingen zijn mogelijk! Op deze manier kun je vooraf een overzicht krijgen.

Wil je meer tips over moderne badkamerinrichting, dan raden we je ook dit ideeënboek aan over de mogelijkheden van naadloze badkamers. Neem nu meteen een kijkje!

Voordeel 1: Ruim gevoel van ruimte

En suite badkamers die direct in de slaapkamer geïntegreerd zijn of alleen van het slaapgedeelte gescheiden worden door een ruit of halve wanden zien er geweldig uit, brengen een luxueuze sfeer over en scheppen een gevoel van ruimtelijkheid dat in moderne woningen algemeen gewenst is. De slaapkamer wordt niet alleen optisch maar ook werkelijk vergroot en wordt een heel privé wellnessruimte.

Voordeel 2: Korte afstanden

Een onovertroffen voordeel dat je hebt als je voor een eigen badkamer kiest, zijn de korte loopafstanden die ermee gemoeid zijn. Een heel praktisch aspect dat duidelijk spreekt voor dit woonconcept. ’s Morgens bijvoorbeeld kun je je vanuit je bed meteen in de douche laten vallen, en ook ’s avonds is de weg van tandenpoetsen naar de behaaglijke kussens niet meer zo ver. Natuurlijk is dit concept bijzonder comfortabel als je ’s nachts op stap moet.

Voordeel 3: Eigen badkamer

Dit voordeel moet niet uit het oog worden verloren: als elke slaapkamer zijn eigen direct verbonden badkamer heeft, lopen de afzonderlijke gezinsleden elkaar niet meer in de weg. s Morgens is de hele familie sneller klaar en, in het algemeen, kan iedereen zoveel tijd in de badkamer doorbrengen als hij wil – en er zoveel troep van maken als hij wil. Haren in de wastafel, tandpastatubes die niet gesloten zijn en de vraag wie recht heeft op hoeveel schapruimte zijn geen twistpunten meer.

Nadeel 1: Angst voor privacy

Het argument dat tegenstanders van het en suite concept het vaakst noemen is de angst voor privacy. Wie wil immers het gevoel hebben dat hij in de etalage staat bij het douchen of zelfs maar naar het toilet gaan? Dit roept de vraag op hoeveel openheid en transparantie in dit opzicht werkelijk goed is voor een partnerschap. De oplossing voor dit probleem: plan de plattegrond slim, gebruik verfijnde wanden en werk eventueel met (schuif)deuren, zodat privacy in de badkamer behouden blijft. Overigens helpt dit ook tegen geurtjes die je niet per se in de slaapkamer wilt hebben.

Nadeel 2: Gevaar voor vochtvorming

Een ander nadeel van een in de slaapkamer geïntegreerde badkamer is het risico van vochtophoping. Het is daarom van essentieel belang om bij het plannen van de badkamer deskundig advies en steun in te winnen en aandacht te besteden aan belangrijke aspecten zoals voldoende luchtverversing en goede isolatie. Ook de materialen die zowel in de badkamer als in de slaapkamer gebruikt worden spelen een belangrijke rol.