Vocht in de muur – een verschrikking voor zowel huurders als eigenaars. Een vochtige muur leidt snel tot schimmel of materiaalbreuk. Een muurvochtmeter kan hier helpen, want de meestal kleine handzame apparaatjes bepalen snel en gemakkelijk de mate van vocht in de muur. Veel apparaten werken niet-destructief en zijn al zonder veel kosten in de handel verkrijgbaar.

Onze grote muurvochtmeter test 2021 moet je helpen de juiste muurvochtmeter voor je te vinden. We hebben handmeetapparatuur vergeleken met verschillende meetmethoden (weerstandsprincipe vs. capacitief) en waardebereiken (percentages vs. cijfers) en de respectieve voor- en nadelen belicht. Nu kun je gemakkelijk de meest geschikte wandvochtmeter voor je aankoop kiezen.

De belangrijkste feiten in een notendop

  • Een muurvochtmeter helpt je om vochtige plekken in de muur in een vroeg stadium op te sporen, want hij kan snel en gemakkelijk de mate van vocht op de betreffende plek vaststellen. Zo voorkom je schimmelgroei of andere gevaren die door vocht veroorzaakt worden.
  • De meeste modellen meten de vochtigheidsgraad ofwel met het weerstandsbeginsel met percentages, ofwel met de capacitieve meetmethode in cijfers. In de meeste gevallen kunnen verschillende wandmaterialen met één toestel gemeten worden.
  • Ben je een nieuw huis aan het bouwen of aan het verbouwen en moet je het droogproces van de muren controleren, dan is een muurvochtmeter een snelle, praktische en gemakkelijke methode, die, afhankelijk van het model, het materiaal NIET licht zal aantasten.

De beste all-round muurvochtmeter

Deze stevige, handige wandvochtmeter van Brennstuhl kan voor allerlei materialen gebruikt worden. Het wordt weergegeven via een groot LCD scherm met een praktische hold functie. Het heeft ook een beschermend kapje.

Andere klanten zijn vooral blij dat je na het inschakelen kunt kiezen tussen hout en metselwerk/bouwmaterialen en dat je de gemeten waarden kunt vastzetten.

De beste kogelkop sensor vochtmeter voor op de muur

De vochtmeter voor de muur van Peak Tech meet niet-destructief op een diepte tot 40 mm. Het heeft een akoestisch waarschuwingssignaal dat klinkt als het vochtgehalte te hoog is. Het geeft ook direct de boodschappen “Dry”, “Risk” en “Wet” weer voor de respectieve bouwstof. Een tabel is dus niet nodig.

Een groot, verlicht display met grote symbolen maakt het mogelijk de waarden snel af te lezen.

De beste goedkope vochtmeter voor de muur

De vochtmeter voor hout en bouwmaterialen van Hinmay is goedkoop en heeft toch een groot HD LCD om de meetresultaten weer te geven. De waarden zijn dus gemakkelijk af te lezen. Nauwkeurige meting is mogelijk in het bereik van 0-99.9% en een nauwkeurigheid van minder dan ±0.5%.

Dankzij de data hold functie kun je de gegevens gedurende langere tijd aflezen. On Top: Om stroom te besparen schakelt de meter automatisch uit.

De beste professionele muurvochtmeter

De professionele wandvochtmeter biedt een bijzonder comfort. Het model van Trotec heeft een minimum, maximum en hold functie, een groot touch screen met hoge resolutie en een vochtalarmfunctie. Hij wordt gebruikt voor de snelle niet-destructieve bepaling van vochtverdelingen tot een diepte van 4 cm.

Wil je een professioneel apparaat met alle extra’s, dan is deze vochtmeter een heel goede keus.

Wat is een vochtmeter voor de muur?

Je kunt het gemakkelijk raden uit de naam. Een muurvochtmeter meet het vocht in de muur. Zo kun je snel en gemakkelijk nagaan of een muur te vochtig is.
Als er te veel vocht in de muur zit, kan dat een groot gevaar voor de gezondheid zijn en leiden tot ernstige ziekten door schimmelgroei. Bovendien kan het bouwmateriaal ontleden, wat zeer gevaarlijk kan zijn voor de statica van een gebouw.

Een muurvochtmeter kan een vroegtijdige remedie bieden. Dit zijn meestal kleine handapparaten die gebruikt kunnen worden voor verschillende materialen, zoals beton, gips of zelfs hout. Het is niet altijd nodig om een gat in de muur te boren. Veel apparaten werken niet-destructief en hoeven alleen maar tegen de muur gehouden te worden.

De meest gangbare modellen meten de vochtigheidsgraad ofwel met het weerstandsbeginsel ofwel met de capacitieve meetmethode. Beide meetmethoden zijn gebaseerd op bepaalde fysische voorwaarden. Beide methoden hebben hun respectieve voor- en nadelen.

Bijna alle gangbare apparaten die online of in doe-het-zelf winkels te koop zijn, hebben een digitaal display dat je snel het resultaat laat zien. Alle apparaten worden gebruikt om de vochtigheid in een gebouw te meten. Sommige kunnen ook buiten gebruikt worden.

Waarom heb ik een muurvochtmeter nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je een muurvochtmeter nodig hebt. Dit kan van groot belang zijn in drie gevallen in het bijzonder:
Je bouwt een nieuw huis en wilt het droogproces van de muren controleren.
Je vermoedt dat een bestaande muur te vochtig is.
Je bent aan het renoveren en wilt controleren of de vochtige muur weer droog is.

Controle van de vochtigheid in de muur is altijd erg belangrijk, want vochtige muren kunnen het materiaal doen vergaan, bijvoorbeeld. Vochtige muren leiden tot hoge vochtigheid of schimmel. Uiteindelijk kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.

Als je vroeg genoeg herkent dat een muur te vochtig is, kun je, dankzij een vochtmeter, snel ingrijpen en tegenmaatregelen nemen. Er zijn eerste tekenen van vochtigheid in de muur waar je snel op moet reageren:

  • het is vaak klam in de flat
  • er zijn donkere vlekken zichtbaar op de muur
  • schimmel is al zichtbaar
  • muffe geur in de flat
  • het pleisterwerk brokkelt af

Als deze tekenen verschijnen, moet het werkelijke vochtgehalte in de muur zo snel mogelijk gemeten worden. Alleen een concrete meting kan je laten zien hoe vochtig de muur in werkelijkheid is.

Met een hoogwaardige vochtmeter voor de muur kun je ook een thermische beoordeling maken van complete muren of bouwdelen.

Welke waarden meet een vochtmeter voor de muur?

Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende waarden voor het meten van muurvocht. Dit leidt vaak tot verwarring. In de handel verkrijgbare vochtmeters geven meestal een van de volgende eenheden aan:

  • Cijfers
  • Percentage

Een cijfer is een schaaleenheid die uitgevonden werd voor meetinstrumenten. Het zijn geen absolute waarden, maar relatieve. De waardebereiken kunnen daarom van fabrikant tot fabrikant verschillen en moeten altijd gecontroleerd worden aan de hand van de bijbehorende waardetabel.

Als het de huidige spanning is die het apparaat meet, wordt het resultaat meestal in cijfers weergegeven. Aangenomen kan worden dat 1 cijfer overeenkomt met ongeveer 0,1 volt spanning.

Omdat het voor de leek directer te begrijpen is, gebruiken veel apparaten percentages om de vochtigheidsgraad te bepalen. De waarden kunnen oplopen tot meer dan 100 %. In deze overzichtstabel hebben we de standaardbereiken voor cijfer en procent vergeleken. De oriëntatiewaarden hebben betrekking op betonnen muren, binnen.

Vochtigheidscategorie Vochtigheid in cijfers Vochtigheid in procenten

  • droog minder dan 80 % 25 – 84 cijfers
  • vochtig 80 – 100 % 85 – 140 cijfers
  • nat van 100 % van 141 cijfers

Duurdere modellen slaan direct alarm als een waarde buiten de norm valt. Andere fabrikanten verwijzen naar de gegeven tabellen, die meestal in de handleiding te vinden zijn. Het is belangrijk om de waardebereiken aan het respectieve materiaal toe te kennen. Omdat afhankelijk van het bouwmateriaal verschillende normreeksen geldig zijn.

Wat kost een muurvochtmeter?

Je kunt vaak voor weinig geld een muurvochtmeter krijgen. Modellen zijn op het Internet te koop voor minder dan 10 euro. Natuurlijk stijgt de prijs met toenemende kwaliteit en extra functies – ook voor huishoudelijk gebruik. Hier kun je verwachten dat je tot 100 euro betaalt. Het gemiddelde ligt rond de 40 euro.
Een professionele machine kan ongeveer 600 euro kosten. Deze zijn echter vooral bedoeld voor bouwopzichters of soortgelijke beroepen. Voor een betere oriëntatie hebben we ze daarom niet in onze overzichtstabel opgenomen.

Hier hebben we de kosten van een vochtmeter met percentages en cijfers vergeleken:

Type Prijsklasse

  • Vochtigheidsmeter met cijfers ca. 9 – 100 €
  • Vochtigheidsmeter met procentuele weergave ca. 7 – 100 €

De prijs stijgt met de kwaliteit en het materiaal waarvan het apparaat gemaakt is, maar ook met de toepassingsmogelijkheden die zo’n apparaat biedt. Belangrijke factoren zijn het aantal toepassingsgebieden, de fluctuerende indringdiepte, min-max uitlezing, hold functie of een verlichte uitlezing.

Wat zijn de alternatieven voor wandvochtmeters?

Als je een alternatief voor wandvochtmeters zoekt, moet je eerst bedenken waarvoor je het apparaat eigenlijk nodig hebt.
Wil je niet weten hoe hoog de luchtvochtigheid in de muur is, maar ben je alleen geïnteresseerd in de luchtvochtigheid in de kamer? Dan is een vochtigheidsmeter de juiste oplossing. Het is waar dat de vochtigheid in de muur het binnenklimaat beïnvloedt. Er worden echter verschillende apparaten gebruikt om het te meten.

Als je echt de vochtigheid in de muur wilt meten, is een expert een alternatief voor het meetapparaat. Het is echter een hele dure. Onder bepaalde omstandigheden kan dit zeer langdurig en kostbaar zijn. Omdat er een gat in de muur geboord wordt of een stuk verwijderd wordt voor een professionele meting, kan er verdere schade in de muur ontstaan.

Het is daarom beslist aan te bevelen eerst een muurvochtmeter te gebruiken voor je een landmeter inschakelt.

Ben je vooral bezorgd over het risico van schimmelvorming, dan is vochtmeting met infrarood laser een ander alternatief. Strikt genomen meten deze apparaten echter niet rechtstreeks vocht. Ze berekenen het risico op basis van de temperatuur van het oppervlak en referentiewaarden van de kamertemperatuur en de vochtigheid in de lucht.

Meestal zien deze apparaten er pistoolachtig uit en hoeven ze alleen maar op de muur gericht te worden. Uiteindelijk geven ze informatie over of de muur gevaar loopt beschimmeld te worden of niet.

Besluit: Welke wandvochtmeters zijn er en welke is geschikt voor jou?
Als je besloten hebt een vochtmeter voor muren te kopen, zorg er dan eerst voor dat je het juiste apparaat koopt, d.w.z. een vochtmeter voor muren(!).

Een muurvochtmeter moet onderscheiden worden van andere vochtmeters zoals:

  • Luchtvochtigheidsmeter (hygrometer)
  • Plantenvochtmeter
  • Wandthermometer

Al deze toestellen meten andere parameters, waaruit geen directe conclusies over de vochtigheid van de wand getrokken kunnen worden. Denk daarom van tevoren goed na over wat je wilt meten.

Als je eenmaal voor een muurvochtmeter gekozen hebt, hoef je alleen nog maar tussen deze twee alternatieven te kiezen:

Wandvochtmeter met weerstandsprincipe

Wandvochtmeter met capacitieve meetmethode
Afhankelijk van het werk waarvoor je het meetapparaat wilt gebruiken en in welke mate en intensiteit, zijn de bijbehorende methoden geschikt. In de volgende paragrafen hebben we de voor- en nadelen van elke methode op een rijtje gezet om je te helpen beslissen.

Wat maakt een wandvochtmeter met weerstandsprincipe en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Vochtmeters die met het weerstandsbeginsel meten hebben twee elektroden. Door deze twee elektroden wordt stroom geleid. Het apparaat meet nu de weerstand die nodig is om van de ene elektrode naar de andere te gaan.

Als de muur of het bouwmateriaal droog is, geleidt het de stroom slecht. Hoe vochtiger het materiaal, hoe sneller de stroom geleid wordt. De gemeten waarde is dus laag.

Als het vochtgehalte van de muur hoog is, neemt de geleidbaarheid toe, want water geleidt elektriciteit zeer goed. De gemeten waarde is hier navenant hoog.

Je kunt het vocht meten met het weerstandsbeginsel zowel aan het oppervlak van het materiaal als in diepe gedeelten. Dit is echter niet helemaal non-destructief. Afhankelijk van het apparaat moeten gaten geboord worden om langere elektroden in de wand te kunnen steken.

Voordelen

  • Eenvoudige procedure
  • Direct begrijpelijke waarden (percentages)
  • Handig
  • Diepe metingen mogelijk

Nadelen

  • Andere geleidende materialen kunnen tot vervalsingen leiden
  • Destructief: diepe metingen alleen met penetratie in het materiaal

Als je de weerstandsmeting gebruikt, wees dan voorzichtig dat je NIET per ongeluk andere geleidende stoffen meet. Waterleidingen of kabels kunnen snel tot vervalsing leiden, omdat ze de stroom ideaal geleiden.

Andere storende factoren kunnen zijn: temperatuur, materiaaldichtheid, slecht contact van de elektroden of ongelijkmatige vochtverdeling.

Wat spreekt in het voordeel van een wandvochtmeter met capacitieve meetmethode en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij de capacitieve meetmethode wordt meestal een elektrisch strooiveld opgewekt via een bolvormige sensor, die de capaciteit meet. Daartoe wordt elektrische spanning op de bol gezet. Er ontstaat een zogenaamde condensator tussen de sensor en het materiaal. De hoeveelheid lucht in de condensator wordt gemeten.

Als de capaciteit laag is, is er veel lucht en dus weinig water. Dit betekent dat het materiaal droog is. De capaciteit is navenant groter als het materiaal vochtiger is.

Zo is het mogelijk enkele millimeters diep in het materiaal te meten zonder het te vernietigen. Dus als je bijzonder diep wilt meten – zonder de muur te vernielen – is deze methode de betere. Goede toestellen kunnen tot 40 millimeter diep meten.

Voordelen

  • Absoluut niet-destructieve meettechniek
  • Snelle afbakening van vochtige gebieden
  • Eenvoudige procedure
  • Handig

Nadelen

  • Weinig tastbare cijfers
  • Alleen meting dichtbij het oppervlak
  • Relatief gevoelig voor interferentie

Microgolftechniek is een speciale vorm van capacitieve meting. Hij meet ook niet-destructief en metingen tot 30 cm diepte zijn mogelijk. Het is een zeer snelle methode, maar ook erg duur. Bovendien moeten voor de meting het zoutgehalte en de temperatuur van de wand vooraf bepaald worden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vochtmeters voor de muur te vergelijken en te evalueren

  • Toepassingsgebied
  • Meeteenheid
  • Variërende penetratiediepte
  • Materiaal
  • Andere functies

Toepassingsgebied

Voordat je een vochtmeter voor de muur koopt, moet je goed kijken naar het toepassingsgebied waarvoor je het apparaat nodig hebt en naar het scala van toepassingen waarvoor het betreffende apparaat gebruikt kan worden.

Eerst en vooral is het belangrijk hem te onderscheiden van andere vochtmeters, zoals een vochtmeter voor planten of een vochtigheidsmeter (ook wel hygrometer genoemd). Omdat de vochtigheid in de muur op een andere manier bepaald wordt, heb je hier beslist een muurvochtmeter nodig.

Omdat het bouwmateriaal voor muren heel verschillend van aard kan zijn, moet je nagaan van welk materiaal de muur die je wilt opmeten gemaakt is. Beton, metselwerk, pleisterwerk, hout? Er zijn veel mogelijkheden. Vooral bij de evaluatie van de waarden is het belangrijk deze te vergelijken met de bijbehorende tabel.

Hier is een overzichtstabel die je laat zien in welke mate de gemeten waarden variëren voor de verschillende materialen:

Materiaal Normale waarde in %
Buitenpleister 1 tot 6
Beton 5
Hout 1 tot 25
Houtvezelplaat 1 tot 15
Binnenpleister 1 tot 10
Kalkzandsteen 5
Kurk 10
Triplex/spaanplaat 1 tot 15

In de meeste gevallen zijn de toestellen ontworpen om verschillende bouwmaterialen te meten. Het is belangrijk de metingen te vergelijken met de bijbehorende tabel. Bij apparaten van hoge kwaliteit kun je vóór de meting meestal zelfs het betreffende materiaal instellen, zodat je direct een passende waardeschatting krijgt.

Als je veel verschillende muren wilt meten, moet je er zeker van zijn dat het apparaat vooringesteld kan worden op het bouwmateriaal. Zo krijg je altijd een zeer afgesteld, precies resultaat.

Meeteenheid

“Cijfer of procent?” is de vraag naar de meeteenheid. Percentage is snel en gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor de leek, want het apparaat geeft een eenvoudige procentuele vochtigheidsmeting.

In het algemeen geven toestellen met een capacitieve meetmethode de waarden in cijfers weer. Eenheden met weerstandsmeting in procenten.
De eenheid digit, die uitgevonden werd voor meetinstrumenten, is genoemd naar het Engelse woord “digit”. Er zijn verschillende reeksen voor cijfers. Meestal zijn het 0 tot 100 of 0 tot 200 cijfers. Eén cijfer is dus één stap.

Alvorens te kopen moet je beslissen bij welk toestel je je het meest op je gemak voelt. Meestal worden alle eenheden geleverd met een bijbehorende waardetabel, zodat alle gegevens snel en duidelijk in een concreet resultaat kunnen worden omgezet (bv. nat of droog).

Fluctuerende indringdiepte

Een zeer belangrijk aankoopcriterium is de zogenaamde indringdiepte van de toestellen. Dit betekent echter NIET de diepte die het toestel of zijn sensoren in de muur moeten binnendringen om te meten. Capacitieve meetapparatuur wordt alleen op het oppervlak aangebracht en weerstandsmeetapparatuur dringt slechts minimaal door, zoals vereist.

De indringdiepte geeft aan hoe diep het apparaat in de muur kan meten. Dit is belangrijk als je vermoedt dat er diep in de muur vocht zit of dat de muur uit verschillende lagen materiaal bestaat, bijvoorbeeld. De meetgegevens van een apparaat met een grote indringdiepte zijn daarom meestal nauwkeuriger.

Er zijn goedkope apparaten verkrijgbaar met een maximale penetratiediepte van 4 mm. Apparaten van hoge kwaliteit reiken tot 60 mm in de muur.

Afhankelijk van het materiaal en het project kan de geringe indringdiepte echter volkomen voldoende zijn. Je moet alleen van tevoren bedenken waar je precies wilt meten en hoe nodig het is om zo diep mogelijk te meten.

Materiaal

Hoe hoger de kwaliteit van het materiaal waarvan de vochtmeter gemaakt is, hoe duurzamer het apparaat zal zijn. De vraag is: Hoe vaak wil je het apparaat gebruiken?

Als je alleen een bepaalde muur wilt meten die van tijd tot tijd door vocht en schimmel bedreigd wordt, is een toestel van kunststof prima geschikt.

Ben je van plan een huis te kopen, te bouwen of te verbouwen of gebruik je het toestel om beroepsredenen? Zal het heel vaak en intensief gebruikt worden? In dat geval is een model van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld van metaal, aan te bevelen.

Andere functies

Als je eenmaal een hulpmiddel hebt gevonden dat aan alle aankoopcriteria voldoet, is een blik op de andere functies uiterst leerzaam. Veel van de functies maken het werken met een wandvochtmeter veel gemakkelijker.

Minimum/maximum weergave: Deze functie toont je ook de minimum en maximum waarden. Dit is vooral handig als je de vochtigste plekken op een muur wilt vinden.
Hold functie: Met deze functie kun je de bepaalde waarde voor een bepaalde tijd “on hold” zetten. Met andere woorden, om de weergave te stoppen. Dit is vooral handig als je het toestel op moeilijk bereikbare plaatsen moet vasthouden. Je wordt dan elke verdraaiing bespaard, want je kunt eerst meten en dan aflezen.
Verlicht display: Werk je veel in slecht verlichte ruimten, bv. in de kelder, in de ruwbouw van een gebouw – zonder elektriciteit? Dan is een verlichte display onmisbaar. Dit bespaart je gepruts met een zaklamp.
Bluetooth interface en/of app verbinding: De mogelijkheid om het apparaat direct op een smartphone of printer aan te sluiten is uiterst praktisch, want je krijgt toegang tot veel andere functies, bv. de resultaten kunnen direct ter plaatse gedocumenteerd worden. Het is ook gemakkelijk om de resultaten door te sturen.

Trivia: Interessante feiten over de vochtmeter muur

Hoe gebruik ik de muurvochtmeter?

Het gebruik van een muurvochtmeter is eenvoudig, maar er zijn bepaalde punten die je in het oog moet houden. Je kunt het beste in deze volgorde te werk gaan, die afhankelijk van het apparaat iets kan verschillen.

  1. Plaats de batterijen en zet het toestel aan. Maak je de eerste keer vertrouwd met de verschillende functies.
  2. Zoek een geschikte plek in de muur om het vochtgehalte te meten. Er mogen geen waterleidingen voorbij dit punt lopen, want dat vervalst het resultaat.
  3. Laat het apparaat wennen aan het kamerklimaat. Om dit te doen laat je het een paar keer meten in de kamer. Zo kan het toestel zichzelf dienovereenkomstig kalibreren.
  4. Kies het juiste bouwmateriaal in de eenheid.
  5. Houd nu het meetapparaat tegen de muur op een geschikte plaats (zo soepel mogelijk).
  6. Lees de eerste waarde af! Idealiter herhaal je dan het meetproces op verschillende plaatsen en hoogten.
  7. Sommige apparaten slaan de gemeten waarden direct op. Dit is heel goed om een globale indruk van de muur te krijgen.
    Het is het beste om de plaatsen waar je gemeten hebt te markeren. Zo kun je de muur over een langere periode steeds opnieuw controleren.
    Vergelijk de waarden met de bijbehorende waardetabellen om een goede beoordeling te krijgen.

Hoe werkt een muurvochtmeter?

Alle wandvochtmeters maken gebruik van natuurkundige wetten. Er zijn echter twee verschillende manieren waarop ze werken.

Een vochtmeter meet volgens het weerstandsbeginsel de geleidbaarheid van materialen, want die neemt toe met vocht. Natte bouwmaterialen geleiden elektriciteit sneller dan droge.

Muurvochtmeters op basis van een capacitieve meetmethode wekken gewoonlijk een zwervend elektrisch veld op via een bolvormige sensor, die de capaciteit meet. De hoeveelheid aanwezige lucht of water wordt gemeten. Als de capaciteit laag is, is het materiaal navenant droog.

Kan ik mijn vochtmeter voor de muur ook voor andere materialen gebruiken?

Omdat muren van veel verschillende materialen gemaakt kunnen zijn, kunnen wandvochtmeters meestal voor veel verschillende materialen gebruikt worden.

Vooral veel apparaten die op het weerstandsbeginsel gebaseerd zijn, worden ook gebruikt om het vochtgehalte van brandhout te bepalen. Bij brandhout kunnen de elektroden diep in het hout gedrukt worden. Zo krijg je een heel nauwkeurige meting en vind je de ideale tijd om het hout te verbranden.

Apparaten op basis van het capacitieve principe kunnen ook goed gebruikt worden in stacaravans of caravans, omdat de apparaten niet-destructief zijn en ook werken met de materialen die in de stacaravan gebruikt worden.

Hoe helpt een muurvochtmeter me bij schimmelvorming?

Vocht in de muur is de “nummer 1” trigger voor schimmel in huis. Als je vochtige muren of vochtige plekken vroeg ontdekt, kun je maatregelen nemen voordat er zelfs maar schimmel ontstaat.

Als je vermoedt dat een muur vochtig kan zijn, moet je geen tijd verliezen en zo snel mogelijk de mate van vochtigheid bepalen met een vochtmeter. Afhankelijk van het resultaat kun je actie ondernemen en verdere tegenmaatregelen beginnen.

Als je al schimmel in je huis hebt, kan een vochtmeter je helpen de oorzaak op te sporen. Woon je in een huurflat, dan heb je ook een betonnen vochtwaarde, die je kunt gebruiken om je huisbaas rechtstreeks op de hoogte te brengen en te bewijzen dat het aan het vocht in de muur ligt.

Kan ik ook een muurvochtmeter lenen/huren?

Ja, je kunt ook een muurvochtmeter lenen of huren. Dat kan vaak in bouwmarkten of bij speciale bedrijven die allerlei apparaten verhuren.

De echte vraag is of huren überhaupt winstgevend zou zijn.
Omdat veel apparaten al voor weinig geld verkrijgbaar zijn, is het vaak niet de moeite waard en ook niet de prijs. Investeer zo nodig een paar euro meer. Dan kun je het apparaat houden en gebruiken zolang je het nodig hebt. Als je eenmaal een vochtige plek gevonden hebt, moet je die misschien steeds opnieuw controleren. Daarom heeft de aankoop hier meer zin.

Een uitzondering moet je maken als je een echt professioneel toestel nodig hebt dat ruim boven de 100 euro kost. In dit geval moet je de prijs goed vergelijken met de huurmarkten, want huren zou meer de moeite waard zijn.