Vloerverwarming is vandaag de dag een van de meest populaire verwarmingssystemen. Het is praktisch onzichtbaar en belooft een gelijkmatige warmte in de kamer. Aan de andere kant zijn er echter de hoge kosten die veel gebouweigenaren afschrikken. Maar wat is de waarheid van de vele uitspraken over vloerverwarming die vandaag de dag worden gedaan? Wat zijn de voor- en nadelen van dit type verwarming? We leggen het uit.
Vloerverwarming biedt deze voordelen
Iedereen die besluit om gebruik te maken van vloerverwarming heeft tal van voordelen. Onder de belangrijkste zijn zeker de volgende:
- Vloerverwarming is onzichtbaar en neemt geen ruimte in met radiatoren
- Vloerverwarming belooft knusse warmte in de hele kamer
- Vloerverwarming kan worden gecombineerd met lage verwarmingssystemen (bv. warmtepomp/zonnecollectoren), waardoor geld wordt bespaard en het milieu wordt ontzien.
Inmiddels is vloerverwarming door de vele voordelen zelfs zo populair geworden dat deze in bijna elk tweede vrijstaand huis en appartementsgebouw wordt geïnstalleerd. Het kan worden ontworpen als warm water of elektrische vloerverwarming.
De behaaglijke warmte van de vloerverwarming wordt gecreëerd door de zachte en milde stralingswarmte die van onderaf komt. Koude voeten zijn niet meer aanwezig in een huis met vloerverwarming, zelfs het lopen op blote voeten, de gezondste vorm van lopen, is weer een genot. Ook het economisch rendement van vloerverwarming is niet te ontkennen. Door de grote oppervlakte waarover de afzonderlijke elementen voor deze vorm van verwarmen worden gelegd, kan de bedrijfstemperatuur tot twee graden Celsius worden verlaagd zonder de gewenste warmte op te geven. Dit kan tot twaalf procent energie besparen.
Tip 1
De vloerverwarming zorgt ook voor milieuvriendelijke verwarmingsoplossingen. Het kan dus gemakkelijk worden bediend met alternatieve energieën, d.w.z. het kan worden gecombineerd met de warmtepomp of de zonnecollectoren. Tegelijkertijd zorgen de alternatieve energieën voor een verdere besparing, omdat de energie vrijwel gratis wordt verkregen. Allergiepatiënten zijn ook goed geadviseerd bij vloerverwarming. Bij klassieke radiatoren wordt het stof opgewerveld, dat zich in de radiatoren nestelt en wordt opgewerveld met de verwarmde lucht die naar buiten stroomt. Vloerverwarming daarentegen wordt onder de vloer geïnstalleerd zodat er geen stof wordt opgewerveld. Tegelijkertijd is de vloerverwarming minder gevoelig voor schimmelvorming.
Vloerverwarming wordt ook als zeer flexibel beschouwd. Naast de reeds genoemde energiebronnen kan het ook samen met tal van andere verwarmingssystemen worden gebruikt. De onzichtbaarheid door de plaatsing onder de vloer is ook een groot voordeel. Klassieke radiatoren worden meestal onder de ramen geplaatst. Als gevolg daarvan kunnen de ramen op vloerniveau niet overal worden geïnstalleerd. Ook al kun je zonder, de radiatoren zorgen er toch voor dat er geen plank of iets dergelijks op het betreffende wandoppervlak kan worden geplaatst. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat banken, fauteuils etc. niet te dicht bij de radiator worden geplaatst, omdat dit de verwarmingscapaciteit kan verminderen. Deze nadelen gelden niet voor vloerverwarming.
Ook de veiligheid spreekt voor deze verwarmingsvariant. Het voldoet aan de kwaliteitsnorm van de Duitse normcommissie, die een van de hoogste in Europa is. Bovendien laat vloerverwarming, in tegenstelling tot de wijdverbreide opvatting, een combinatie toe met tal van vloerbekledingen. Of het nu gaat om tapijt, kurk, parket, natuursteen, tegels of laminaat – al deze vloerbedekkingen harmoniëren ideaal met de stralingswarmte van de vloer.
Of het nu gaat om nieuwe of oude gebouwen – vloerverwarming kan overal worden geïnstalleerd. Voor oude gebouwen hebben de fabrikanten zelfs speciale systemen ontwikkeld met een bijzonder lage inbouwhoogte. Voor de installatie van vloerverwarming in oude gebouwen moet echter de hele vloer worden verwijderd, wat het project aanzienlijk complexer maakt.
De nadelen van vloerverwarming
Naast de vele voordelen heeft vloerverwarming echter ook een aantal nadelen die niet over het hoofd mogen worden gezien bij de keuze van het toekomstige verwarmingssysteem. Een van deze nadelen is de tijdvertraging bij het wijzigen van de temperatuurregeling. Renovatie en installatie zijn iets complexer, uitgebreider en ook duurder dan bij klassieke verwarmingssystemen.
Een belangrijk nadeel van vloerverwarming is de “trage” manier van verwarmen van de kamer. Het kost meer tijd dan bij klassieke radiatoren totdat de kamer naar wens is opgewarmd door de warmte via de vloer af te geven aan de lucht in de kamer. Daarom moet de vloerverwarming niet te veel naar beneden worden gedraaid, zelfs niet ’s nachts.
Vaak wordt beweerd dat vloerverwarming niet geschikt is voor een tapijtbekleding. In feite was dit correct tot een paar jaar geleden. De carpeting remt de warmte-uitwisseling zeer sterk. Ondertussen hebben de tapijtfabrikanten echter ook gereageerd en speciale tapijten ontwikkeld die geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarmingssystemen. Deze tapijten kosten echter iets meer geld en zijn meestal alleen verkrijgbaar in speciaalzaken.
Een van de belangrijkste en meest genoemde nadelen van vloerverwarming zijn de kosten van installatie en reparatie. Deze kosten zijn beduidend hoger dan bij klassieke verwarmingssystemen. Door de voortdurende ontwikkeling van vloerverwarming zijn de kosten echter al gereduceerd. Dit betekent dat gebouweigenaren geen enorme kosten hoeven te maken voor deze verwarmingsinstallatie.
Een nadeel van vloerverwarming blijft echter bestaan: Na de ingebruikname moet het eerst “aangepast” worden, en dit moet voor elke kamer afzonderlijk gebeuren. De reden hiervoor is dat de woonkamer een andere feel-good temperatuur heeft dan de slaapkamer of de keuken. In de woonkamer wil je het meestal knuffelig warm hebben, in de slaapkamer verfrissend koel, in de keuken moet je een middenweg vinden, want er is sowieso een temperatuurstijging bij het koken en bakken.
Tip 2
Ook de renovatie van de vloerverwarming is niet eenvoudig. Vooral bij oudere modellen en de destijds gebruikte plastic buizen is er vaak het probleem van verstopping en het moeten vervangen. De hele vloerbedekking moet dan wel worden verwijderd. Bovendien zijn oudere plastic buizen meestal nog niet diffusiebestendig gemaakt tegen zuurstof. Dit kan leiden tot corrosie van de metalen systeemonderdelen en er kan roestslib ontstaan in het hele verwarmingssysteem. De pijpen moeten dan tegen hoge kosten worden doorgespoeld, maar zelfs deze maatregel leidt niet altijd tot succes. Bij nieuwere vloerverwarmingssystemen zijn deze nadelen echter niet meer aanwezig bij diffusiedichte kunststof buizen.
Door het gebrek aan radiatoren kan er zelfs licht klamme was niet op gedroogd worden. Vooral in de badkamer raden deskundigen daarom aan om minstens één handdoekradiator te installeren om de handdoek, die na het douchen vochtig is, dienovereenkomstig te drogen.
Bovendien moet bij het combineren van een warmtepomp en vloerverwarming een systeemscheiding worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld met een platenwarmtewisselaar, wat echter extra kosten met zich meebrengt. Systeemscheiding is nodig om het vloerverwarmingssysteem te beschermen tegen dichtslibben.