Vloerverwarming installeren is een relatief gemakkelijke manier om je huis dat extra vleugje luxe te geven – of je nu kiest voor een kabel- of matkachel, die op water of elektriciteit werkt. Je Bouwgids heeft wat tips samengesteld over waar je aan moet denken en neemt de verschillende vloerverwarmingssystemen en de kosten onder de loep. Voel je vrij om op dit artikel te reageren of ons te schrijven in het forum. Lees meer over verschillende verwarmingssystemen onder het menu item Energie.
Checklist voor de installatie
Voordat je vloerverwarming installeert, zijn er een paar vragen die beantwoord moeten worden:
- Ben je bereid iets meer te betalen en een warme vloer te krijgen? Vloerverwarming is aangenaam, maar het heeft een prijs en bedrijfskosten.
- Weet je of de vloer geschikt is voor vloerverwarming? Is de isolatie voldoende? Als je het antwoord op deze vragen niet weet, is het tijd om een verwarmingsmonteur te raadplegen.
- Controleer verzekeringskwesties van tevoren.
- Wil je slechts één kamer met vloerverwarming uitrusten of meerdere? Denk goed na over je beslissing, zodat je later niet nog een installatie moet laten doen.
- Wil je de vloerverwarming zelf installeren? In dit geval moet je er vooral zeker van zijn. Onjuist geïnstalleerde vloerverwarming kan leiden tot vochtschade en verlies van verzekeringsdekking.
Vloerverwarming met warm water
Bij vloerverwarming op basis van warm water wordt de kamer verwarmd door buizen die onder de vloer lopen en waarin warm water circuleert. Deze optie is iets duurder om te installeren dan andere systemen, maar heeft lagere bedrijfskosten. Vloerverwarming op waterbasis is bijzonder geschikt als je al warmwaterverwarming hebt. Het kan echter nodig zijn extra regelaars aan te brengen.
Vloerverwarming met verwarmingskabel of verwarmingsmat
Een verwarmingsmat is een bijzonder praktische en eenvoudige oplossing die bij de meeste vloeren werkt. Als je een tegelvloer hebt, kunnen de matten direct onder de vloercoating op de dekvloer gelegd worden. Normaal gesproken kun je alles wat je nodig hebt in een doe-het-zelf zaak krijgen. Het aansluiten van de verwarming moet echter door een elektricien gedaan worden om de garantie te behouden. Verwarmingsmatten zijn bijzonder geschikt voor grote kamers omdat je ze eenvoudig kunt uitrollen.
Een ander alternatief zijn verwarmingskabels of -lussen. Deze passen bijzonder goed onder parket of laminaatvloeren. De verwarmingskabels worden eenvoudig in lussen onder de vloer gelegd. Deze lussen hebben echter meer ruimte nodig (10-15 mm) dan een vlakke warmtemat (3-5 mm). Het duidelijke voordeel is dat warmtekabels bijzonder goed passen in kamers met veel hoeken.
Isolatie en vloertype
Het basisidee van vloerverwarming is dat de warmte naar boven wordt uitgestraald en niet naar beneden kan ontsnappen. Daarom moet onder de vloerverwarming voldoende isolatie aangebracht worden. Omdat de warmte opstijgt als de vloer goed geïsoleerd is, geldt hetzelfde voor het dak. Ook hier moet voldoende isolatie aangebracht worden, zodat niet te veel warmte verloren gaat. Bovendien zijn sommige vloertypes geschikter voor vloerverwarming dan andere. Tegels en klinkers geven de warmte goed naar boven af, terwijl houten vloeren de warmte slechter geleiden en de verwarming daardoor aan effect inboet.
Besparingsmogelijkheden van vloerverwarming
Vloerverwarming is niet alleen een luxe die geld kost. Onder de juiste omstandigheden kunnen de verwarmingskosten verlaagd worden. Met een vloertemperatuur tussen 22 en 24 graden kan de kamertemperatuur nog steeds een aangename 20 graden zijn. De isolatie moet echter wel goed zijn. Door de lange levensduur van vloerverwarming betaalt de investering zich in elk geval terug. Een warmwaterverwarmingssysteem kan tot 40 jaar meegaan, de elektrisch aangedreven ongeveer 25.
Vloerverwarming: Kosten
Wat kost vloerverwarming? Uiteraard variëren de prijzen sterk, afhankelijk van hoe groot de kamer is, welke vakman je kiest, het merk en nog veel meer. Daarom kunnen we slechts een ruime schatting geven van wat vloerverwarming kost.
- Vloerverwarming op basis van warm water: 30-70 euro per vierkante meter.
- Elektrisch bediende vloerverwarmingssystemen kosten ongeveer 40 euro per vierkante meter.
In het algemeen zijn er twee manieren om de kosten te verlagen:
- Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter.
- Je kunt een nauwkeurige vergelijking maken op basis van verschillende aanbiedingen. Vraag daarom altijd om meerdere aanbiedingen.