Hoe gebeurt de verwijdering van de olietank?
Voordat uw olietank veilig geladen en getransporteerd kan worden door de verantwoordelijke specialist, wordt de verbinding tussen de ketel en de tank verbroken, wordt het leidingwerk verwijderd en gereinigd. Eventuele resterende olie wordt dan weggepompt. Meestal blijft er een dikkere laag olie over, die door een grondige inwendige reiniging kan worden verwijderd.
Of uw olietank dan in losse onderdelen of uit één stuk wordt geladen, hangt af van zowel de grootte als het model. Zorg er in ieder geval voor dat u uw stookolietank door een gecertificeerd vakbedrijf conform § 19 I WHG laat afvoeren.
Olietankafvoer in één oogopslag:
- Oliepeilmeting
- Het wegpompen van de resterende olie
- Ontgassing en reiniging van de stookolietank
- Demontage en verwijdering van de tank
- Het afgeven van een afvoercertificaat voor uw verantwoordelijke lagere waterbeheerder
Professionele verwijdering van de olietank: Kosten
De kosten voor een professionele verwijdering van een olietank zijn afhankelijk van verschillende factoren. Ze variëren onder andere afhankelijk van het type en de grootte van de tank en de inspanning die nodig is voor de verwijdering.
Omdat ze gemakkelijker te hanteren zijn, zijn accutanks van kunststof of staal het goedkoopst te verwijderen. De prijzen voor plastic olietanks liggen tussen 500 en 1.300 euro, afhankelijk van de grootte en het gespecialiseerde bedrijf, en voor stalen olietanks betaalt u tussen 600 en 1.700 euro.
De ontmanteling en het vullen van een ondergrondse tank is het duurst. Hier betaalt u van 900 euro tot 2.000 euro, afhankelijk van de grootte. Als de tank gecoat of dubbelwandig is, kunnen er kosten ontstaan tot 3.400 euro voor een grootte van 10.000 liter. Olietanks met een kleinere capaciteit liggen onder deze prijs.
Bijkomende kosten kunnen ontstaan door reiskosten, restolieverwijdering en het gebruik van extra materiaal. Daarom is het altijd de moeite waard om de prijzen van verschillende leveranciers voor de verwijdering van uw olietank te vergelijken. Bij ons is de verwijdering van de olietank in de prijs voor de vervanging van uw verwarmingsinstallatie inbegrepen.
Wat gebeurt er met de resterende olie?
Idealiter wacht u met het weggooien van de tank tot uw stookolie in de tank grotendeels is opgebruikt. Als u echter voor een ander verwarmingssysteem hebt gekozen, is een vlotte overgang tussen nieuwe verwarming en olieverbruik nauwelijks mogelijk. U kunt zelf bepalen wat er met uw restolie gebeurt. Na overleg kunt u het overbrengen naar uw buurman of familielid, terwijl u voortaan bijvoorbeeld met een nieuwe gasverwarming kunt verwarmen.
Kan ik mijn olietank zelf afvoeren?
U kunt uw olietank onder bepaalde voorwaarden zelf afvoeren. Afhankelijk van waar u woont, bent u echter verplicht dit te melden.
Maar let op: Terwijl u de pure afvalverwerking in eigen hand kunt nemen, is het met de voorgeschreven tankreiniging heel anders. Volgens § 19 (Waterwet) moet dit door een gecertificeerd vakbedrijf worden uitgevoerd!