Stijgende olie- en gasprijzen brengen verwarming met elektriciteit weer onder de aandacht. In feite kan elektrische verwarming in bepaalde gevallen de moeite waard zijn. Dit artikel laat zien welke radiatoren op elektriciteit kunnen werken en welke voor- en nadelen, en vooral welke kosten, verwarming met elektriciteit met zich meebrengt.

Is verwarmen met elektriciteit de moeite waard? Welke soorten elektrische kachels zijn er? Als het gaat om de aanschaf van een nieuw verwarmingssysteem of de aanpassing daarvan, zijn elektrische kachels ook een mogelijke optie. Vergeleken met andere gangbare verwarmingssystemen zijn deze vaak goedkoop in aanschaf. Maar zijn ze – zeker met het oog op de stijgende energieprijzen – ook goedkoop in het gebruik? En welke andere aspecten naast de kosten van elektrische verwarming moeten worden overwogen? Een inleiding tot verwarming met elektriciteit. In een ander artikel hebben we een goede tip, hierin lichtten we de könighaus infraroodverwarming uit en geven advies wat de beste infraroodverwarming is.

Infrarood, nachtopslag, etc: Deze soorten elektrische kachels zijn beschikbaar

Er zijn vele soorten elektrische kachels. Het is niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over welke de beste of goedkoopste is. Het hangt niet alleen af van de kosten en het elektriciteitsverbruik van nachtopslagkachels, infraroodkachels of luchtwarmtepompen, maar ook van de manier waarop ze gebruikt worden. Hier volgt een overzicht van soorten elektrische verwarming. Benieuwd naar wat de beste infraroodkachel is? Klik op de link.

Infraroodverwarming: elektriciteitsverbruik naar behoefte

Iedereen die bekend is met infraroodlampen weet hoe weldadig hun warmte is voor het lichaam. Veel mensen denken hetzelfde over infraroodverwarming: dit type elektrische verwarming bestaat meestal uit verwarmingspanelen die in woonkamers kunnen worden geplaatst als afbeeldingen, spiegels of natuurstenen panelen als designelementen. Ze geven stralingswarmte af, die niet de lucht in de kamer verwarmt, maar de vaste stoffen in de omgeving. Dit betekent dat infrarood gebruikt kan worden voor snelle en gerichte verwarming.

Het feit dat het lichaam stralingswarmte direct opneemt en opslaat en daarom lagere kamertemperaturen vaak voldoende zijn om zich comfortabel te voelen, heeft een positief effect op het elektriciteitsverbruik en dus op de elektriciteitskosten van een infraroodverwarming. Ook de aanschafkosten blijven binnen redelijke grenzen. Dus als je alleen verwarmt naar behoefte, kun je relatief goedkoop verwarmen met een op elektriciteit aangesloten infraroodverwarming – zelfs het laten draaien van een centrale verwarming met elektriciteit is onder bepaalde omstandigheden te overwegen.

Nachtopslagverwarming: elektriciteit uit groene bronnen?

Nachtboilers ontstonden in de jaren vijftig toen men ’s nachts de elektriciteitscentrales op volle capaciteit wilde gebruiken. Dienovereenkomstig zouden nachtelijke opslagverwarmingen goedkoop kunnen werken met nachtstroom. Het feit dat de elektriciteit lange tijd uitsluitend werd opgewekt met fossiele brandstoffen gaf dit type verwarming een “vuile” reputatie. Maar als de elektriciteit voor nachtboilers afkomstig is uit hernieuwbare bronnen, hoeft dat niet het geval te zijn. De bij elektrische verwarming opgewekte warmte wordt meestal opgeslagen in vuurklei of natuurstenen en langzaam en gelijkmatig afgegeven.

Goedkope nachtstroomtarieven worden zelden aangeboden. Bovendien moet de door elektriciteit opgewekte warmte die in de ruimte vrijkomt “gepland” worden, omdat de opslag ervan de avond tevoren plaatsvindt. Moderne apparaten hebben hiervoor nu intelligente regelaars aan boord – maar het kan nog steeds gebeuren dat er te weinig warmte is ingecalculeerd en de kamer niet goed wordt verwarmd. Qua aanschafkosten is de elektrische nachtboiler (of elektrische voorraadkachel) vaak de duurste van de elektrisch aangedreven warmtebronnen.

Luchtwarmtepomp: hoger elektriciteitsverbruik dan andere warmtepompen

Warmtepompen worden nu op grote schaal toegepast in nieuwe gebouwen. Een veel gebruikte vorm is de luchtwarmtepomp of – beter gezegd – de lucht-water warmtepomp. Hij onttrekt warmte voornamelijk aan de buitenlucht. Het werkingsprincipe lijkt op dat van een koelkast; de opgewekte warmte wordt meestal afgegeven aan het watercircuit van het huis. Daarom kan een luchtwarmtepomp niet alleen gebruikt worden om kamers te verwarmen, maar ook om water te verwarmen. Het wordt vaak gecombineerd met vloerverwarming.

In het algemeen kan gezegd worden dat het elektriciteitsverbruik van een luchtwarmtepomp wat hoger is in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Een van de redenen daarvoor is dat de temperatuur van de buitenlucht in dit land aan grotere schommelingen onderhevig is dan bijvoorbeeld aardwarmte. Anderzijds is de aanschafprijs van een luchtwarmtepomp meestal lager dan die van andere warmtepompen. Het rendement van een warmtepomp van alle typen hangt vooral af van een juiste planning.

Vloerverwarming, radiator, convector: andere soorten elektrische verwarming

Naast de al genoemde typen zijn er natuurlijk nog andere kachels die op elektriciteit kunnen werken, zoals radiator- of convectorkachels. Ook spotjes halen hun energie uit elektriciteit en de populaire vloerverwarming kan elektrisch gebruikt worden. Deze straalt stralingswarmte van onderen uit en zorgt zo voor een aangenaam binnenklimaat. Het moet echter tijdens de bouwfase worden geïnstalleerd, en als zelfstandig verwarmingssysteem kan het vrij duur zijn. Welk systeem het meest geschikt is voor verwarming met elektriciteit moet daarom altijd individueel worden afgewogen.

Verwarmen met elektriciteit: Dit zijn de algemene voor- en nadelen

Voor veel mensen zijn het elektriciteitsverbruik en de kosten de belangrijkste factoren als het gaat om verwarming. Bij de keuze voor een verwarmingssysteem moet echter ook rekening worden gehouden met andere aspecten.

Deze redenen spreken in het voordeel van het gebruik van elektriciteit voor verwarming:

  • Kosten: Bij verwarming met elektriciteit zijn de bedrijfskosten relatief hoog vanwege de elektriciteitsprijzen, maar de aanschafkosten zijn laag: De benodigde apparaten kunnen bij gespecialiseerde handelaren en markten voor een paar honderd euro worden gekocht – en kunnen in geval van nood ook snel worden vervangen. In de regel hoeven huiseigenaren geen dure centrale verwarming te kopen.
  • Eenvoudige installatie en onderhoud: Elektrische radiatoren kunnen overal worden geïnstalleerd of gemonteerd – ook achteraf. Een stopcontact en kabel is meestal alles wat nodig is om ze te bedienen. Dit betekent dat er hooguit elektricienskosten worden gemaakt bij de installatie. Een afspraak met de schoorsteenveger is ook niet nodig, omdat er meestal geen rookkanalen zijn. Bovendien vergen de eenheden weinig of geen onderhoud.
  • Ruimte besparen en het huis schoonhouden: Met elektrische verwarming is er geen aparte stookruimte of kelder nodig. Dit maakt verwarming met elektriciteit aantrekkelijk voor huizen met beperkte ruimte. Bovendien produceren de apparaten noch uitlaatgassen, noch stof of roet en zijn dus zeer schoon.

Dit zijn de nadelen van verwarming met elektriciteit:

  • Kosten: Qua gebruikskosten zijn elektrische kachels meestal vrij duur in vergelijking met de meeste andere verwarmingssystemen. Hoewel alle energieprijzen de laatste tijd zijn gestegen, zijn de kosten van elektrische verwarming relatief hoog, vooral voor continu gebruik en voor grote ruimtes. Het wordt goedkoper als huiseigenaren de voor verwarming benodigde elektriciteit zelf produceren, bijvoorbeeld met een eigen fotovoltaïsch systeem.
  • Milieueffecten: Als verwarming gebeurt met elektriciteit uit fossiele bronnen, is de ecologische voetafdruk van elektrische radiatoren niet beter en door omzettingsverliezen vaak zelfs slechter dan die van andere soorten verwarming – alleen groene stroom maakt elektrische kachels milieuvriendelijker.
  • Combineerbaarheid: In tegenstelling tot andere verwarmingssystemen kunnen veel typen elektrische kachels niet gecombineerd worden met waterverwarming; dat moet vaak apart gebeuren. De situatie is bijvoorbeeld anders wanneer huiseigenaren kiezen voor een luchtwarmtepomp die zowel de ruimteverwarming als de bereiding van warm water dekt.
  • Brandgevaar bij overbelasting: Als veel elektrische kachels tegelijk werken, kan het elektriciteitsnet van het huis overbelast raken. Hier bestaat, net als bij slecht onderhouden apparaten, een verhoogd risico op brand.

Zijn elektrische kachels de moeite waard? Meer over kosten en elektriciteitsverbruik

Goedkope verwarming met elektriciteit – is het echt mogelijk? Afgezien van de aankoop- en installatiekosten, die voor elektrische kachels in de meeste gevallen lager zijn dan voor andere soorten verwarming, is het voor de meeste gebruikers essentieel om te weten hoeveel elektriciteit hun verwarmingssysteem verbruikt en tegen welke prijs dat beschikbaar is.

Het werkelijke verbruik van een verwarmingssysteem kan alleen individueel worden berekend. Naast het elektriciteitsverbruik van het betreffende verwarmingssysteem spelen ook andere aspecten een rol, zoals de grootte van de ruimte, het stookgedrag, enz. Veel deskundigen zeggen dat warmtepompen boven een bepaalde jaarlijkse prestatiefactor (APF) het beste rendement hebben onder de elektrische kachels in termen van elektriciteitsverbruik en bedrijfskosten. Als je kijkt naar het elektriciteitsverbruik van infraroodverwarmingen, presteren ze ook beter in vergelijking met radiatoren of convectoren.

Dure “verwarmingsstroom”? Berekening van de verwarmingskosten voor elektriciteit
Veel typische berekeningen die de kosten van verwarming met elektriciteit bepalen gaan uit van een gemiddelde energiebehoefte van 120 kilowattuur (kWh) per vierkante meter per jaar. Deze waarde hangt echter onder andere af van de plafondhoogte en de isolatie van het gebouw. Toch kan het algemene elektriciteitsverbruik van elektrische kachels ruwweg worden berekend door de individuele energiebehoefte in kWh te vermenigvuldigen met de huidige elektriciteitsprijs en de vierkante meter van de te verwarmen ruimte.

Elektrische kachels: Hoe zit het met subsidies?

Als je van plan bent een nieuw verwarmingssysteem aan te schaffen, rijst ook de vraag naar subsidies. Wie echter van plan is zijn verwarmingsbehoefte te dekken met een conventionele elektrische kachel kan momenteel niet rekenen op overheidssubsidies. Sommige fabrikanten bieden echter wel subsidies voor verwarming. De KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) biedt daarentegen overheidssubsidies voor het gebruik van warmtepompen in efficiënte huizen.

Huiseigenaren die met elektriciteit willen verwarmen en geld willen besparen, kunnen de kosten voor de benodigde vaklui declareren bij de belasting. Want ook al kost de installatie van elektrische radiatoren minder moeite, de kosten voor de elektricien zijn normaal gesproken toch nog steeds een gevolg van de installatie of ombouw. Omdat 20 % van de kosten van de vakman van de belasting kan worden afgetrokken tot een maximum van 6.000 euro per jaar, is dit een mogelijkheid om de kosten van elektrische verwarming laag te houden – althans wat de installatie betreft.

Als je daarentegen overweegt te verwarmen met elektriciteit die door je eigen fotovoltaïsche (PV) systeem is opgewekt, zijn er enkele subsidiemogelijkheden voor het PV-systeem, maar niet voor de elektrische verwarming zelf.

Conclusie: Zal verwarmen met elektriciteit in de toekomst lonen?

Als men de exploitatiekosten van elektrische verwarming vergelijkt met die van andere soorten verwarming, blijkt verwarming met elektriciteit vaak een vrij dure optie te zijn, omdat deze centraal afhankelijk is van de elektriciteitsprijs. Het is waar dat de prijzen voor olie en gas momenteel ook stijgen, maar aangezien hetzelfde geldt voor de prijs van elektriciteit, levert dit geen doorslaggevend voordeel op. Dit geldt echter alleen voor degenen die elektriciteit van het net afnemen. Voor eigenaars van een fotovoltaïsch systeem die hun eigen elektriciteit produceren, kunnen stroomverwarmers zeker de moeite waard zijn – ook omdat hun eigen verbruik daardoor geoptimaliseerd kan worden.

Bovendien kan het de moeite waard zijn om radiatoren op elektriciteit te laten werken, bijvoorbeeld in kleine kamers die slechts situationeel verwarmd worden. Elektrische kachels kunnen ook nuttig zijn als overgangs- of bijverwarming. Bovendien zijn elektrische kachels schoon, omdat er tijdens de werking geen uitlaatgassen ontstaan. Maar om echt milieuvriendelijk te zijn, moet verwarming gebeuren met elektriciteit uit groene bronnen zoals wind- of zonne-energie.

Bij de beslissing voor of tegen een elektrische verwarming moet altijd rekening worden gehouden met de energie-efficiëntie. Dat wil zeggen, hoeveel primaire energie wordt gebruikt om welke hoeveelheid warmte op te wekken. Bij een vergelijking van verwarmingssystemen op elektriciteit biedt alleen de warmtepomp een echt ecologisch duurzame oplossing.