Tenzij er ergens in je huis een nare geur vandaan komt, is de luchtkwaliteit binnenshuis iets dat velen geneigd zijn te negeren. Uit het oog, uit het hart, nietwaar? Het zit zo, we brengen de meeste tijd binnenshuis door (ongeveer 90%), en de binnenlucht die we inademen kan vaak 3 of 4 keer zo vervuild zijn als de buitenlucht. Een recente studie heeft ontdekt dat de luchtkwaliteit in de gemiddelde woning, of kantoorgebouw even vervuild kan zijn als de lucht in een willekeurige grote stad. Dit kan beangstigend nieuws zijn, vooral omdat de meesten van ons bijna al onze tijd in hun huis of kantoor doorbrengen. Maar het is niet onmogelijk om het te verhelpen. Hier zijn een paar hotspots om je aan het denken te zetten over wat er werkelijk in je huis hangt en hoe het de gezondheid van jou en je gezin beïnvloedt.

Hoe kun je de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren?

Er zijn verschillende benaderingen die je kunt gebruiken om de luchtkwaliteit binnenshuis aan te pakken. Je kunt de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren door systemen als een HRV of ERV te gebruiken, ontvochtigers, en andere technieken zoals gebruik maken van luchtzuiverende planten. Dat zijn twee heel verschillende manieren om het probleem aan te pakken, die heel verschillende resultaten opleveren. Maar bedenk wel dat, hoewel deze nuttig kunnen zijn, niets zo krachtig is als het verwijderen van producten en materialen uit onze huizen bij de bron van slechte of giftige luchtkwaliteit.

Verbeteren luchtfilters de luchtkwaliteit?

Filters voor luchtzuiveraars, ERV en HRV, airconditioners, en andere vormen van mechanische ventilatie zijn een essentieel onderdeel van het verwarmings- en koelsysteem van je huis. Ze helpen pollen, schimmels, bodems, huidschilfers van dieren, insectenbeten, huid- en haarcellen, en andere veel voorkomende luchtverontreinigingen te verminderen en te verwijderen. Het is belangrijk ze regelmatig schoon te maken of te vervangen, volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Er zijn verschillende filters, en het is van essentieel belang te weten welk filter voor jou geschikt is, maar waar begin je? Deze complete gids voor luchtfilters voor thuis legt de vele voordelen uit die luchtfilters kunnen bieden. Maar niet alle luchtfilters zijn compatibel met je systeem. Het is van cruciaal belang de fabrikant of de gebruiksaanwijzing te raadplegen om te weten welke filters voor jou het beste zullen werken. De algemene vuistregel is dat hoe beter je filter is, hoe groter de kans dat je systeem je binnenlucht kan reinigen. Als het airconditioningsysteem van je huis via buizen werkt en dempers bevat, zoek dan naar dempers met een lange levensduur of die biologisch afbreekbaar zijn. Dit bespaart je niet alleen geld in de loop van de tijd, maar vermindert ook de hoeveelheid afval.

Verbeteren energie- en warmteterugwinningsventilatoren de luchtkwaliteit?

In plaats van hard voor je ventilatoren te werken, kunnen huiseigenaren beter investeren in ventilatoren die hard voor hen werken. Energie- en warmteterugwinningsventilatoren hebben geen lekbak nodig, maar kunnen warmte en energie besparen die gewoonlijk door het verwarmen en koelen van een huis verspild wordt. Dit zorgt ervoor dat een woning zo comfortabel mogelijk is terwijl het alle verspilling tegenhoudt die gewoonlijk door HVAC systemen veroorzaakt wordt.

Verbeteren planten de luchtkwaliteit?

Planten die in een woning gebruikt worden kunnen de luchtkwaliteit en de esthetiek verbeteren. Pothos en andere snelgroeiende planten kunnen een mooie aanvulling zijn. Sommige planten nemen het stof in je huis op en moeten na verloop van tijd afgestoft of afgeveegd worden. Planten moeten volgens een vast schema water krijgen en onderhouden worden om te voorkomen dat ze te veel of te weinig water krijgen, dus zorg ervoor dat je alles onder controle hebt. Onze Luchtzuiverende planten: How to Incorporate them In Interior Design gids geeft je per kamer suggesties.

Hoe beïnvloedt formaldehyde de luchtkwaliteit binnenshuis?

Formaldehyde komt niet alleen voor in kasten en houtwerk waarin spaanplaat en triplex gebruikt wordt. Je vindt het ook in gipsplaat en zelfs in elektronica. Dus waarom zouden we ons zorgen maken over al die formaldehyde om ons heen? Vooral voor kinderen is blootstelling aan formaldehyde verantwoordelijk voor hogere percentages bronchitis, astma, en keelirritatie.

Als je een nieuwe keuken of badkamer bouwt of houtwerk hebt dat gedaan moet worden, kies dan voor niet-toxische alternatieven. Je houtbewerker zal weten wat dat betekent, en als hij dat niet weet, heb je misschien een nieuwe houtbewerker nodig. Producten die FSC gecertificeerd hout gebruiken en formaldehydevrij MDF (medium-density fibreboard) zijn goed om voorrang te geven bij je aankoopbeslissingen.

Beïnvloedt meubilair de luchtkwaliteit binnenshuis?

Vlamvertragers zijn tegenwoordig bijna overal, en dan bedoelen we ook overal. In de lucht, waterbronnen, voedselbronnen, en in onze huizen. Chloor en broom zijn hier de chemische boosdoeners. Ze hebben de neiging in hoge concentraties op te duiken in bedden, kussens, sofa’s, elektronica, isolatie, tapijtvulling, en zelfs in kinderwagens.

Je kunt ze vermijden, maar het kan betekenen dat je een beetje creatief moet worden bij het kiezen van meubilair. Kiezen voor natuurlijke materialen zoals katoen en wol en lokaal kopen kan ook helpen.

Is isolatie slecht voor de luchtkwaliteit?

Je isolatie is meer dan alleen wat een gebouw koud of warm houdt. Het houdt ook verontreinigende stoffen tegen, dempt geluid, helpt de temperatuur regelen, en zorgt ervoor dat insecten en schimmels geen binnenmuren aantasten. Isolatie zoals schapenwol, hennep vleermuizen, of Polyiso zijn niet giftig en bieden een uitstekende R-waarde, verminderen warmteverlies en luchtstroom en houden verontreinigende stoffen tegen.

Lage kwaliteit of beschadigde isolatie kan leiden tot schimmel- en zwamproblemen, waardoor de kans op ademhalingsproblemen toeneemt. Wees dus voorzichtig met je isolatiekeuze en zorg ervoor dat ze veilig is en goed werkt.

Beïnvloedt het verbranden van hout of gas de luchtkwaliteit binnenshuis?
Koolmonoxide is, net als radon, een stille indringer – een die dodelijk kan zijn. Open haarden, kachels en ovens op hout en gas zijn vaak de oorzaak van het binnendringen van deze gassen in je huis (dat en aangebouwde garages). De sleutel hier is dat je ervoor zorgt dat deze brandbare toestellen goed onderhouden zijn en dat je op elke verdieping een CO detector hebt.

Hoe kun je de luchtkwaliteit binnenshuis in muren en tapijten verbeteren?

VOC’s – als je er nog niet van gehoord hebt: Vluchtige Organische Stoffen zitten op de loer in verfproducten en tapijt/textiel. Ze kunnen ook aanwezig zijn in andere dingen zoals huishoudelijke producten, elektronica, enz. Ze veroorzaken allerlei gezondheidseffecten, zoals misselijkheid, duizeligheid, ademhalingsproblemen. VOC’s kunnen leiden tot schade aan lever, nieren en zenuwstelsel.

Het is een goed idee om het VOC gehalte te controleren als je verf koopt, waar duidelijk staat aangegeven of er VOC’s aanwezig zijn en in welke hoeveelheid. Tapijt maakt ook vorderingen om sommige van deze oude problemen aan te pakken; kijk maar naar bedrijven als Interface. Maar wees bewust bij het kiezen van producten zoals vloerkleden. Ga na waar ze gemaakt worden en hoe ze samengesteld zijn. Sommige fabrikanten zijn niet zo bewust bezig met wat er in hun producten gaat.

Hoe kan ik de luchtkwaliteit in mijn kelder verbeteren?

Schimmel en meeldauw liggen op de loer in kelders. Ze zijn meestal het gevolg van niet goed aangebrachte isolatie of gebrek aan isolatie in het geheel, of van scheuren in de fundering. Heb je je kelder de laatste tijd al eens gecontroleerd? Muffe geuren zijn niet alleen vies ruikend; die schimmel die je inademt kan je regelrecht ziek maken.

Een uitstekende manier om wat van de vochtigheid uit kelders te weren is met een luchtontvochtiger. Je kunt er voor een paar honderd dollar voor zorgen dat een aanzienlijke hoeveelheid vocht uit de lucht wordt opgevangen. We zien dit initiatief als een geldbespaarder, want het kost je misschien €10/maand om te werken. Je maakt dat meer dan goed door te besparen op het verwarmen van die lucht (het is veel minder duur om droge lucht te verwarmen).

Iets anders dat veel voorkomt in kelders is radon – een gas dat alleen met de juiste apparatuur of toestellen kan worden gedetecteerd, en dat een belangrijke oorzaak van longkanker is. Meer over Radon hier.

Beïnvloedt de gebouwomhulling van je huis de luchtkwaliteit?

De luchtuitwisseling tussen binnen en buiten gebeurt door mechanische ventilatie, natuurlijke ventilatie (je ramen openzetten), en infiltratie. Infiltratie is meestal ongewenst; lekkende lucht verandert door kieren, voegen, openingen, en rond slecht afgedichte ramen en deuren. Volgens de EPA kan infiltratie leiden tot een toename van luchtverontreinigende stoffen zoals radon, ozon, lood, kooldioxide, stikstofdioxide, koolmonoxide, zwaveldioxide, en fijnstof, onder andere. Het is van essentieel belang een dichte bouwschil te hebben met een goed afgedichte fundering, deuren en ramen om te helpen ongewenste luchtverontreinigende stoffen uit je huis te weren.

Conclusie

Of het gebouw dat je maakt nu een woonhuis of een kantoor is, de luchtkwaliteit moet schoon en helder zijn. Slechte luchtkwaliteit kan alles beïnvloeden, van onze lichamelijke gezondheid tot ons emotioneel welzijn, en kan een grote spelbreker zijn in hoe we in ons dagelijks leven met anderen omgaan.

Je kunt het verschil voelen als de lucht die je inademt ineens schoon en goed onderhouden is. Elk van de zes bovenstaande mogelijkheden is een uitstekende optie om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Zorg er dus voor dat elk gebouw op succes is ingesteld door zo vroeg mogelijk fantastische filters en ventilatieroosters in het geraamte van het huis op te nemen. Voer het dan door met goed filterbeheer en geef het plantenleven de kans die het verdient. We zijn het aan onze longen verplicht om beter ons best te doen.