Frisse lucht voor alle woonruimten, schimmelpreventie en aangenaam getemperde kamerlucht: een ventilatiesysteem in het gebouw zorgt voor dit alles. Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat er verschillen zijn in ontwerp, installatie en kosten. We leggen uit wat de verschillen zijn tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde ventilatiesystemen, waar je op moet letten bij de installatie en wat de prijsklasse van ventilatiesystemen is.

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem is een technische installatie in huizen en flats die dient om lucht uit te wisselen. Kamers waarin het systeem is geïnstalleerd worden voorzien van verse buitenlucht, ook wel toevoerlucht genoemd, terwijl muffe lucht – met inbegrip van verontreinigende stoffen, ziektekiemen en kwalijke geuren – uit het gebouw wordt gezogen via kleppen en naar buiten wordt afgevoerd. Zo is de binnenlucht altijd van optimale kwaliteit.

Tussen haakjes: Het ventilatiesysteem regelt automatisch de luchttoevoer voor je. Niettemin kun je nog steeds de ramen met de hand openen en zelf ventileren als je daar zin in hebt. Maar omdat ventilatiesystemen voor een gelijkmatige, constante luchtverversing zorgen, ben je niet gedwongen regelmatig te ventileren.

Hoe werkt een ventilatiesysteem met warmteterugwinning?
Veel mensen ventileren niet graag omdat ze bang zijn dat door steeds verse lucht binnen te laten er te veel warme lucht ontsnapt en zo de verwarmingskosten stijgen. Deze vrees is ongegrond bij een ventilatiesysteem, want er zijn speciale ventilatie-units die al geïntegreerde warmteterugwinning hebben. Dit is efficiënt, comfortabel en beschermt het milieu.

Het werkt als volgt: De warmtewisselaar gebruikt de bestaande warmte van de muffe lucht die als afvoerlucht uit het gebouw wordt geleid om de verse buitenlucht te verwarmen die wordt aangevoerd. Door zo’n ventilatiesysteem stroomt verse, maar nog warme toevoerlucht op een gecontroleerde en gelijkmatige manier het gebouw binnen.

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Er zijn twee soorten ventilatiesystemen: gecentraliseerde en gedecentraliseerde ventilatiesystemen. De twee systemen verschillen vooral in installatie en werking.

Centraal ventilatiesysteem

Een centraal ventilatiesysteem wordt, zoals de naam al zegt, meestal centraal op één plaats in het gebouw geïnstalleerd. Als die beschikbaar is, is deze plaats meestal de kelder. Van daaruit worden alle kamers centraal geventileerd en wordt het ventilatiesysteem geregeld.

Om het hele gebouw in de luchtcirculatie te kunnen integreren, moet er op de centrale plaats van de installatie een verbinding met de buitenlucht zijn, zodat de muffe lucht als afvoerlucht kan worden afgevoerd en de verse lucht kan worden aangevoerd. Bovendien moet het gebouw een buizenstelsel hebben dat alle kamers met elkaar verbindt en zo voor de uitwisseling van lucht zorgt.

Gedecentraliseerd ventilatiesysteem

In tegenstelling tot het centrale ventilatiesysteem, ventileert decentrale woonhuisventilatie alleen afzonderlijke kamers. Het toestel wordt daarom niet centraal in het gebouw geïnstalleerd, maar staat in de ruimte die geventileerd moet worden. Als je verschillende kamers in het gebouw met de woonruimteventilatie wilt ventileren, moet je ook in elke extra kamer een toestel opstellen. Bovendien moet je de luchtcirculatie in elke kamer afzonderlijk regelen, d.w.z. dat je die niet centraal kunt regelen.

Gedecentraliseerde ventilatiesystemen worden vooral geïnstalleerd in ruimten die moeilijk of onmogelijk met de hand te ventileren zijn, zoals een badkamer of keuken zonder ramen. In deze kamers ontstaat een relatief grote hoeveelheid vochtigheid die niet kan ontsnappen, waardoor het risico van schimmel- en vochtschade toeneemt. In zulke gevallen kan een gedecentraliseerd ventilatiesysteem een echte zegen zijn.

Heeft een ventilatiesysteem zin?

Juiste ventilatie moet geleerd worden: Als je de ramen te lang open laat staan, betaal je hogere energiekosten voor verwarming. Als je te weinig ventileert, loop je het risico dat schimmel en vochtschade zich door je huis verspreiden. Om dit te vermijden is een ventilatiesysteem volkomen zinvol. Het regelt de luchtverversing, zodat je het binnenklimaat verbetert en niet verschillende keren per dag de ramen hoeft te openen. In het volgende stellen we de voor- en nadelen van een ventilatiesysteem voor. Je kunt dan zelf beslissen of deze vorm van ventilatie voor jou zinvol is.

Voordelen van een ventilatiesysteem

Het grootste voordeel van een ventilatiesysteem is dat de ramen gesloten kunnen blijven door de constante, automatische luchtverversing. Dit is een immens voordeel, vooral voor mensen met een allergie, want pollen en stof kunnen zo moeilijker in het gebouw komen. Wie aan hooikoorts of astma lijdt, zou dus moeten overwegen een ventilatiesysteem te installeren om thuis tenminste rust te hebben van de vervelende allergiesymptomen.

Bovendien kan luchtvochtigheid maar heel slecht ontsnappen door zwaar geïsoleerde muren, zodat het niet ongewoon is dat schimmelgroei bevorderd wordt als er geen ventilatiesysteem geïnstalleerd is. Dit is vaak het geval in kamers zoals de keuken en de badkamer. Vooral in badkamers zonder ramen kan vocht slechts met veel moeite afgevoerd worden en wordt een juiste ventilatie in de badkamer een uitdaging. Het is dan ook niet zonder reden dat ventilatiesystemen meestal standaard zijn in nieuwe gebouwen.

Nadelen van een ventilatiesysteem

Een van de grootste nadelen van een centraal ventilatiesysteem is dat het in veel gevallen moeilijk is om de temperatuur van de kamers te variëren. Dit kan ertoe leiden dat de kamertemperatuur te warm is in de slaapkamer en te koud in de woonkamer. Met een modern verwarmingssysteem dat nauwkeurig kan worden afgesteld, kun je dit probleem echter vermijden.

Een ander probleem betreft de luchthygiëne: een ventilatiesysteem is uitgerust met filters en die moeten regelmatig vervangen worden – ongeveer om de zes maanden, maar let vooral op de aanwijzingen van de fabrikant. Als je nalaat het filter te vervangen, kunnen de mijten zich na verloop van tijd koloniseren en met de frisse lucht over de kamers verspreid worden. Deze organismen kunnen aandoeningen van de luchtwegen of allergieën veroorzaken. Een onaangename geur uit het ventilatie-apparaat wijst erop dat je dringend het filter moet vervangen. Als de geur dan nog niet verdwenen is, kan het toestel ook een defect hebben. Bij aankoop van een ventilatie-apparaat kies je best filters van kwaliteitsklasse F7 en een extra voorfilter. Dit zorgt ervoor dat het systeem zo hygiënisch mogelijk is. Regelmatig onderhoud door een specialist is ook aan te bevelen. Dit vervangt niet alleen de filters. Het onderhoud omvat ook het schoonmaken van de ventilatiekanalen en de warmtewisselaar. Onvoldoende onderhouden warmtewisselaars herbergen soms legionellabacteriën, die ook gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Wat kost een ventilatiesysteem?

De aanschaf van een ventilatiesysteem kost eerst geld, maar daarna bespaar je op je stookkosten en voorkom je vooral schimmel, vochtschade en slechte lucht. De prijzen variëren naargelang de leverancier – maar ruwweg kan gezegd worden dat je voor een centraal ventilatiesysteem met warmtewisselaar moet rekenen op 5.000 tot 9.000 euro voor het ventilatie-apparaat zelf met toebehoren. Bovendien wordt voor de installatie 3.000 euro in rekening gebracht. Een gedecentraliseerd ventilatiesysteem met warmtewisselaar kost ongeveer 1.500 tot 2.000 euro per eenheid, inclusief inbouw in de buitenmuur.

Goed om te weten: De installatie van het ventilatiesysteem wordt gesubsidieerd door de KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau).

Kan een ventilatiesysteem me ziek maken?

Met een ventilatiesysteem hoef je niet bang te zijn dat je kou vat, bijvoorbeeld, want het ventilatiesysteem genereert nauwelijks tocht. De luchtstroom van een ventilatiesysteem heeft zo’n lage snelheid dat hij zelden opgemerkt wordt. Het valt echter meer op onder de openingen van het ventilatiesysteem. Daarom moet je van tevoren goed nadenken over waar je ze plaatst.

Een ander aspect: Vooral in de winter veroorzaakt de verwarming extreem droge lucht in de woonkamers, wat een belasting vormt voor huid, haar en gezondheid. Met een ventilatiesysteem hoef je hier echter niet bang voor te zijn, want de woonkamerventilatie brengt alleen frisse lucht van buiten in de kamer. In de winter is de lucht die van buiten komt meestal erg koud en kan daardoor vocht minder goed opslaan. Daardoor kan de lucht die via het ventilatiesysteem van buiten wordt aangevoerd droger zijn. Dit zou echter ook het geval zijn bij handmatige ventilatie. Een luchtbevochtiger kan hier helpen.

Overigens is het geluidsniveau van ventilatiesystemen meestal ook geen probleem: Als de ventilatiesystemen door een vakman geïnstalleerd worden, is er meestal geen storend lawaai omdat de systemen meestal in de kelder geïnstalleerd worden en de leidingen bovendien met geluidsisolatie bedekt zijn.

Waarop moet gelet worden bij de installatie van een ventilatiesysteem?

In een nieuw gebouw heb je een centrale plaats nodig waar je het centrale ventilatiesysteem kunt installeren. De kelder is hiervoor meestal de beste plaats. Het moet ook een verbinding naar buiten hebben en toegang hebben tot het buizenstelsel van de kamers – alleen dan kan verse lucht naar binnen gezogen worden en muffe lucht als afvoerlucht weer uit het gebouw getransporteerd worden.

Bij de installatie zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden, afhankelijk van het gebruik van de ruimte, want niet elke ruimte kan op dezelfde manier behandeld worden. Woonkamers, eetkamers, slaapkamers of kinderkamers worden geventileerd door het centrale ventilatiesysteem. Dit betekent dat in deze zogenaamde luchttoevoerruimten gefilterde en getemperde lucht van buiten naar binnen moet stromen. In de badkamer en keuken, daarentegen, moet de muffe lucht afgezogen worden. Daartoe moet je in deze zogenaamde afzuigkamers speciale afzuigventielen plaatsen. Je hoeft trouwens geen verbinding in de gang aan te leggen, want die wordt als overloopkamer beschouwd. Dit betekent dat het al voldoende geventileerd wordt door de overloopopeningen van de andere kamers in het gebouw, d.w.z. de deuropeningen.

Kan een ventilatiesysteem achteraf ingebouwd worden?

Als je een afgewerkt huis betrekt of een flat koopt, zijn de mogelijkheden om achteraf een centraal ventilatiesysteem aan te brengen meestal beperkt – het is meestal erg duur om het nodige buizenstelsel voor de toevoer en afvoer van lucht aan te leggen. In geval van twijfel zijn gedecentraliseerde ventilatiesystemen in afzonderlijke kamers met een buitenmuur aan te bevelen.