Lekken en beschadigingen aan daken moeten onmiddellijk worden hersteld. Boeren voeren dit werk vaak zelf uit. Dit stelt hen bloot aan een hoog risico op ongelukken. De sociale verzekering voor land-, bos- en tuinbouw (SVLFG) adviseert daarom het risicovolle dakwerk te laten doen door gespecialiseerde bedrijven en
wijst erop dat daken over het algemeen alleen op een voldoende beveiligde manier worden betreden mogen.

Wie ondanks het hoge risico zelf reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan het dak uitvoert moeten de volgende punten in acht nemen. Belangrijk: Minimaliseer het risico op ongevallen, zelfs tijdens de inspectie van de dakbedekking. Kijk voor meer informatie op de website van dakveiligheid specialist Eyecatchersafety.

Veilig werken op het dak – de belangrijkste feiten in het kort:
Plan het werk op voorhand: Bent u of uw medewerkers technisch en fysiek in staat om dit werk uit te voeren? Is de juiste werk- en veiligheidsuitrusting beschikbaar in het bedrijf of kan deze worden geleend?
Als aan deze punten is voldaan, kies dan voor een veilige werkmethode. Het gebruik van een hoogwerker biedt een veilige stand, vooral bij het bekijken van de dakvlakken.
Ook een werkplatform op de frontlader van de trekker of op een telescooplader, biedt
een veilige werkplek om de dakoppervlakken te controleren. In sommige gevallen kunnen reparaties direct vanaf het hefwerkplatform of vanaf het hefwerkplatform worden uitgevoerd. kan worden verzorgd.

Als het dak moet worden betreden, zijn er veiligheidsmaatregelen nodig:

Vanaf een hoogte van twee meter moet een dakveiligheidssteiger worden opgericht voordat de dakwerkzaamheden worden gestart om alle dakranden in de buurt van welke (montage)werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, te beveiligen tegen vallen. Veiligheidssteigers op daken met een hellingshoek van 22,5 graden en
meer moeten worden uitgerust met zijdelingse netten of draadgaas in de dakrand. zal zijn.

In het geval van daken die niet toegankelijk zijn voor voetgangers, is het ook noodzakelijk om te voorkomen dat het dak doorbreekt. Niet De golfkartonplaten zijn bestand tegen indringing, bijvoorbeeld van vezelcement of kunststof. en trapeziumvormige plaatwerk. Ze geven een bedrieglijk gevoel van stabiliteit dat niet wordt gegeven is.

Voor het betreden van dergelijke dakoppervlakken moeten er minstens 30 millimeter dikke en 50 centimeter brede loopplanken op het dak worden gelegd. De planken mogen niet uitglijden, om de nodige bescherming te bieden tijdens het werk.
Verder in alle gebouwen zonder vloer of verlaagde plafonds, bijvoorbeeld in hallen of schuren, met een vangnet onder het dak zal zijn. Ook voor dakbedekking met gelijktijdige vervanging van de oude latten, waarop de bakstenen liggen, moet een extra veiligheidsnet in het gebouw worden aangebracht om te voorkomen dat mensen vallen.

Bij de keuze van dakbedekkingen is het raadzaam om ervoor te zorgen dat ze doorvalbestendig zijn. Dit vermindert het risico op ongelukken als er per ongeluk een stap naast de treeplanken wordt gezet.
Als een stroomkabel over het dak loopt, moet deze voor het begin van de werkzaamheden worden losgekoppeld van de stroomvoorziening of worden gestript.
Op een werkhoogte van zeven meter en meer moet er een veiligheids- en beveiligingsbeveiliging worden geïnstalleerd.

Voorzorgsmaatregel door middel van veiligheidsdakhaken

Degenen die voorzorgsmaatregelen nemen met dakhaken kunnen later veilig kleinere dakwerkzaamheden uitvoeren. Zij bieden een eenvoudige en goedkope oplossing om vallen vanaf het begin effectief te voorkomen om het te beveiligen. Veiligheidsdakhaken kunnen worden geïnstalleerd op nieuwe gebouwen en ook op bestaande gebouwen. Ze maken het mogelijk om dakladders op te hangen en vormen de ankerpunten voor veiligheidsharnassen. Bij de aankoop en installatie van de veiligheidsdakhaak dient u er echter rekening mee te houden dat er verschillende uitvoeringen zijn:
Veiligheidsdakhaken volgens EN 517 bieden alleen veiligheid in geval van een val in de dakvallijn.
Veiligheidsdakhaken, die ook bescherming moeten bieden bij een zijdelingse val in het gebied van de puntgevel, moeten ook worden getest volgens EN 517 B (belasting ook naar links en naar rechts). rechts).
De haak in de haak: De genoemde dakhaken worden voornamelijk in de nokzone gebruikt. gemonteerd. Ze bieden geen veiligheid bij het klimmen over de nok of op lessenaarsdaken, omdat de belasting wordt tegen de vallijn aangebracht.
Ook veiligheidsdakhaken volgens EN 795 lossen dit probleem op. Deze haken worden met een touwlus om het dakspant bevestigd, naast de schroef- of spijkersluiting. U bieden dus veiligheid bij valpartijen in alle richtingen.