De gaskosten verdubbelen op dit moment in veel huishoudens. Wie verwarmt, wie vriest – en wie heeft de beste tips om warmte te besparen? We hebben 8 ongebruikelijke producten gevonden waarmee je efficiënter kunt verwarmen en de warmte in de kamer kunt houden voor lage aanvangskosten.

De gaskosten verdubbelen op dit moment in veel huishoudens. Wie verwarmt, wie bevriest – en wie heeft de beste tips om warmte te besparen? We hebben 8 ongewone producten gevonden op dit moment die je helpen efficiënter te verwarmen en de warmte in je kamer te houden voor zo weinig als de initiële kosten.

Tip: Als je praktisch ingestelde vrienden of familieleden hebt, kun je natuurlijk een van de energiebesparende hulpmiddelen (bijv. #2, 5, 7 of 8) overwegen als verstandig kerstcadeau.

#1 Isolerende folie voor het raam

Als je alleen ramen met enkel glas hebt, biedt de Thermo Cover raamisolatiefolie van Tesa je een goedkope manier om je ramen beter te isoleren. De folie creëert een warmte-isolerend luchtkussen tussen het raam en de folie – volgens de fabrikant bespaart dit 6 tot 8 procent op de energiekosten.

Om de folie te installeren knip je hem op de gewenste maat, bevestig je hem op het raamkozijn met de dubbelzijdige plakband, en in de laatste stap verwijder je kreukels en vouwen met een föhn.

Voordelen: Minder warmteverlies en condensatie op slecht geïsoleerde ruiten.
Nadelen: Folie kan geen ramen met dubbel glas vervangen. Praat met je huisbaas over de dringende noodzaak van modernisering!

#2 Radiator booster: verdeelt de warmte beter

Om centrale verwarming effectiever te maken heeft het Nederlandse bedrijf Speedcomfort radiatorventilatoren ontwikkeld. Volgens het bedrijf kunnen de versterkers tot 22 procent besparen op verwarmingskosten. De ventilatoren zijn onderaan of bovenaan met magneten aan de radiator bevestigd en verdelen de verwarmingslucht beter in de kamer. Ze zijn stil en schakelen automatisch aan en uit.

Voordelen: De aanvoertemperatuur in de ketel kan verlaagd worden; de temperatuur bij de radiator kan ook wat lager ingesteld worden zonder dat je een verschil merkt in de kamer. De radiatorversterker is vooral nuttig als je radiator wordt afgedekt door brede vensterbanken of meubelstukken (dit laatste moet je indien mogelijk vermijden).
Nadelen: Als je meerdere radiatoren wilt uitrusten, lopen de aanschafkosten snel op. Je kunt het beste beginnen met de woonkamer. En: De versterkers hebben een stroomaansluiting in de buurt van de verwarming nodig (wat ook betekent dat ze zelf wat energie verbruiken).

#3 Warmtebesparende klassieker: afdichtingsband

Er zijn veel manieren waarop je kunt controleren of je ramen en deuren goed afgesloten zijn. Je kunt bijvoorbeeld in een strook papier knijpen: Als het papier er bij het sluiten van de deur of het raam weer uitgetrokken kan worden, moet de afdichting vervangen worden. Een afdichtingsband is de eenvoudigste oplossing tegen warmteverlies en kan tot 20 procent van de stookkosten besparen. Je plakt de zelfklevende tape gewoon in de randen van raam- of deurkozijnen om ze beter af te sluiten.

Volgens energie-experten.org maakt het verschil wat voor afdichtingsband je gebruikt: Goedkope schuimtape staat erom bekend niet erg lang mee te gaan. Betere afdichtingsmiddelen, zeggen ze, zijn E-profiel, dat kieren tussen 1 en 3,5 mm kan dichten.

Voordelen: Gemakkelijk aan te brengen; helpt effectief tegen warmteverlies en tocht.
Nadelen: E-profiel tapes zijn iets duurder dan foam tapes, maar gaan naar verluidt langer mee en sluiten beter af.

#4 Automatische radiatorontluchter

Je weet waarschijnlijk al dat radiatoren alleen optimaal werken als ze regelmatig ontlucht worden. Op zijn laatst moet je actie ondernemen als je verwarming vreemde geluiden maakt. Gelukkig hoef je voor het ontluchten van de radiator geen specialist in te schakelen; je kunt de lucht ook zelf ontluchten. Je kunt de ontluchtingssleutel voor ongeveer 1,50 euro kopen bij een bouwmarkt (of hier bij Obi of Amazon), en de instructies vind je hier: De verwarming ontluchten – zo gaat dat.

Een elegantere en efficiëntere oplossing is over te stappen op automatische radiatorontluchters, die de verwarmingslucht vanzelf laten ontsnappen. Zodra de bronschijf in contact komt met water, sluit de klep weer. Een constant geventileerde verwarming kan tot 20 % besparen op de stookkosten.

De luchtroosters van Duro kosten ongeveer 5 euro per stuk; de installatie is niet erg ingewikkeld, maar je moet de in- en uitlaat van de verwarming uitschakelen terwijl je het doet (instructies zijn bijgevoegd).

Voordelen: Je hoeft de verwarming niet zelf te ontluchten (waarvoor je een bak, doeken en handdoeken nodig hebt) en je weet zeker dat hij optimaal werkt.
Nadelen: enige doe-het-zelf vaardigheden vereist.

#5 Goedkope warmtebespaarder: Tochtstopper

Grappige tochtstoppers in de vorm van een langwerpige teckel die gewoon voor de deur worden geplaatst zijn leuk om naar te kijken, maar niet echt nuttig. Want: zodra iemand de deur opent, zit de deurrol niet meer op de juiste plaats!

De oplossing is een tochtwering met twee rollen. Je duwt de stopper gewoon onder de deur, zodat beide in de toekomst alleen samen bewegen.

Je kunt zo’n deurstopper kopen van natuurlijke materialen: De wasbare hoes is van katoen (biologisch); de tijk is van katoenen netel met speltvulling. Het model is gemaakt in een werkplaats voor mensen met een handicap. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen: Zelf tochtstrips maken: 6 ideeën

Voordelen: De tochtwering voorkomt dat verwarmingslucht ontsnapt of koude lucht binnenkomt.
Nadelen: ziet er niet zo schattig uit als de teckelworst.

#6 Radiatorfolie – straalt warmte terug

Als je radiator voor een slecht geïsoleerde muur staat, kan daardoor veel warmte verloren gaan. Van een radiatorfolie zoals Noma Reflex Isolatiefolie wordt gezegd dat het 95% van de warmte terugstraalt in de kamer.

De folie kan op maat worden geknipt, is zelfklevend en kan gemakkelijk op de muur worden aangebracht – als de radiator niet in de weg zat! Gelukkig hoef je de radiator niet te demonteren om hem te installeren (hoewel dat natuurlijk wel de beste manier is). Met een beetje handigheid, een schaar – en misschien een YouTube-tutorial – zou je de isolatie toch achter de radiator moeten kunnen plaatsen.

Voordelen: Onopvallend en effectief.
Nadelen: De installatie kan wat lastig zijn, wat ook afhangt van het type radiator dat je hebt.
Kopen: voor ongeveer 20 euro op Amazon, als merkloos alternatief op Ebay of van Tesa op Amazon of (telkens verschillende lengtes).

#7 Slimme thermostaat – binnenkort standaard?

Als je de conventionele bedieningsknop van je verwarmingssysteem vervangt door een slimme thermostaat zoals deze, zijn er veel nieuwe manieren om geld te besparen:

  • Je kunt de verwarming tot op de minuut en tot op de graad programmeren.
  • Hij kan via een app en dus ook op afstand worden bediend.
  • De thermostaat kan open ramen detecteren (ook zonder aparte sensor) en dan automatisch de temperatuur verlagen (dit werkte het beste met Homematic in de slimme thermostaat test van Consumentenbond).
  • Alle radiatoren in het huis kunnen via Smarthome in een netwerk worden opgenomen en bediend.

*honeywell thermostaat resetten

Voor- en nadelen van slimme thermostaten

Voordelen: Ze helpen je automatisch typische stookfouten te voorkomen. Het intelligent lager zetten van de verwarming kan ongeveer 8 procent besparen op de energiekosten.
Nadelen: Als je meer dan één kamer wilt ombouwen, kost dat al snel meer dan honderd euro, inclusief de smarthome-centrale. Volgens de Consumentenbond verdien je de kosten echter in vijf tot zes jaar terug. (Naast de CO₂-besparing voor het milieu).

#8 Dikke (thermische) gordijnen

Om te voorkomen dat de dure warmte door de ruiten ontsnapt, zijn zware, dichte gordijnen geschikt: zulke thermische gordijnen bestaan meestal uit een dubbele laag en bewijzen hun waarde zowel in de winter als in de zomer.

Op zoek naar producten? Klik hier voor ons artikel over de beste thermische gordijnen van natuurlijke materialen, waarin we verschillende gordijnen presenteren.