Wil de investering in een warmtepomp de moeite waard zijn, dan moet het systeem efficiënt werken. Om dit te bereiken moeten het nieuwe verwarmingssysteem en het type ervan individueel aangepast worden aan de thermische isolatie van het huis en de verwarmingsbehoeften van de bewoners. Je bouwgids laat je zien waar je op moet letten voor je een warmtepomp koopt.

Een efficiënte warmtepomp kopen

Behalve de eisen van het gebouw en de individuele warmtevraag, spelen ook de soort warmtebron en het beoogde gebruik ervan een rol. Daarom moet niet alleen beslist worden welke warmtebron aangeboord kan worden, maar ook waarvoor de warmtepomp gebruikt gaat worden: voor verwarming, voor koeling of zelfs voor het verwarmen van het zwembad?

Al deze vragen moeten vóór de installatie opgehelderd worden, zodat het systeem aan de behoeften kan worden aangepast. Om het systeem correct te dimensioneren is vakkennis nodig, die alleen een professionele warmtepomp installateur kan bieden. Kijk uit naar kwaliteitsgarantie door certificaten.

Planning vanuit één bron

Als het mogelijk is, moet je een bedrijf inschakelen dat de hele klus op zich neemt, d.w.z. de planning en ontwikkeling van de warmtebron zowel als de installatie van de pomp en de aansluiting op het verwarmingssysteem. Dan kun je er zeker van zijn dat alles perfect op elkaar afgestemd is en zonder problemen werkt.

Installatie en plaatsing

Afhankelijk van het type warmtepomp kan het zijn dat je voor vergunningen moet zorgen. Praat met het gespecialiseerde bedrijf en bepaal, zo nodig, in het contract dat het bedrijf hiervoor zal zorgen. Hoe met vergunningen wordt omgegaan varieert van bedrijf tot bedrijf en van streek tot streek. Maar bovenal mogen grondgebonden warmtepompen niet zonder schriftelijke vergunning geïnstalleerd worden.

In het geval van een lucht/lucht of lucht/water warmtepomp speelt de plaats van installatie een belangrijke rol, want de geluidshinder kan meer of minder ernstig zijn. Het systeem moet daarom uit het zicht van het naburige pand geïnstalleerd worden, want alleen al het zicht beïnvloedt de subjectieve geluidsbeleving en zo kunnen klachten van meet af aan vermeden worden. De eigen levenskwaliteit mag echter niet lijden onder het voortdurende gezoem. Daarom is het raadzaam de warmtepomp niet te installeren in de ingangsruimte of aan een muur die direct grenst aan woon- en slaapkamers.

Kwaliteitsgarantie met de juiste installateur

Uitgebreid onderzoek is nodig om de juiste installateur te vinden. Het is ook de moeite waard om verschillende offertes te vragen, want een goede vergelijking kan je geld besparen. Je moet echter niet te gierig zijn, want als je aan het verkeerde eind geld bespaart, krijg je inferieure kwaliteit, en een goede pomp en een eersteklas installatie zijn het geld waard. Warmtepompen hebben een lange levensduur en de hoge investering wordt in de loop der jaren gecompenseerd door de besparingen op de verwarmingsrekening.

Vraag de installateur om referenties en praat, indien mogelijk, met de eigenaars van deze warmtepompen. Ze kunnen je zeker waardevolle ervaring opleveren. Je moet ook letten op kwaliteitszegels op warmtepompen, zoals het D-A-CH zegel, want dit certificeert het thermisch rendement (COP) van het systeem.

Promotie

Omdat de installatie van een warmtepomp gepaard gaat met hoge kosten, is het altijd de moeite waard om informatie in te winnen over subsidies. Praat met de aannemer, de plaatselijke energieleverancier en informeer bij het Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (BAFA) en de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Verduidelijk echter tijdig vóór de aankoop aan welke eisen voldaan moet worden.