Het is beter om nieuwe elektriciteitskabels te leggen in oude huizen, omdat de veiligheidsnormen sterk zijn veranderd. Hier leggen wij uit waarmee u rekening moet houden bij het leggen van kabels. Lees hier meer over stroomkabel verlengen.

Tip 1: Controleer de elektrische installatie in oude gebouwen

Als u een huis wilt erven of kopen, moet u zeker de bestaande elektrische infrastructuur in een vroeg stadium controleren – idealiter al bij de eerste bezichtiging. Afhankelijk van de omvang van de noodzakelijke renovatie kunnen de kosten hoog oplopen. De buitenkant van de huisaansluiting en zekeringkast geeft een indruk van de algemene staat van onderhoud. Als u daar al broze kabels en kale draden kunt zien, kunnen meestal conclusies worden getrokken over alle leidingen in het huis. De zekeringkast laat ook zien hoeveel elektrische circuits er zijn. Vroeger waren drie circuits voldoende: voor het fornuis, de stopcontacten en het licht. Elk van hen kan nog uitgerust zijn met een oude zekering die, in het ergste geval, doorbrandt en moet worden vervangen. Tegenwoordig worden woongebouwen verdeeld in veel verschillende circuits, omdat zo een hoge continue belasting wordt vermeden en als één circuit uitvalt, niet het hele huis donker wordt. Afhankelijk van de staat van de elektrische installatie in het gebouw, moet u rekening houden met kosten van enkele tienduizenden euro’s voor de renovatie.

Waarschuwing

Stroomkabels verouderen sneller wanneer zij herhaaldelijk zeer heet worden door frequente overbelasting. Meervoudige contactdoosstroken zijn vaak de boosdoeners, omdat zij niet-bestaande contactdozen vervangen en zo de hoofdstroomaansluitingen in huis kunnen overbelasten. Gebruik daarom geen energie-intensieve apparaten zoals wasmachines, waterkokers of strijkijzers op meerdere stopcontacten.

De laatste jaren zijn er veel verstandige normen vastgesteld die gebouwen comfortabeler hebben gemaakt, maar ook veel veiliger voor allerlei soorten elektrische ongevallen. Zogenaamde aardlekschakelaars (ook RCD’s genoemd) schakelen bij overbelasting de stroom onmiddellijk uit en voorkomen smeulbranden in elektrische leidingen. Zij reageren in een oogwenk op overspanning of foutstromen, bijvoorbeeld wanneer een kind in het stopcontact prikt. Dergelijke schakelaars zijn nu verplicht, vooral voor vochtige ruimten zoals badkamers, en ook voor stopcontacten buiten in de tuin. Ze zijn ook geschikt voor de bijkeuken. Vijftig jaar geleden bestond zoiets niet.

Tip 2: Plan elektrische installaties in nieuwe gebouwen zorgvuldig

Veel mensen die voor het eerst bouwen, komen er later achter dat zij verschillende fouten hebben gemaakt bij het plannen van de elektrische installatie. Vaak zijn er te weinig stopcontacten voor de blender, het koffiezetapparaat, de magnetron, het televisietoestel en de satellietontvanger, de dvd-speler, de computer en de internetradio, en zitten ze op de verkeerde plaats. Daarnaast moeten intelligente apparaten zoals smartphones of tablets met het internet worden verbonden, maar misschien ook met de slimme bediening van verlichting, verwarming of rolluiken, en rookmelders. De noodzakelijke netwerkverbindingen ontbreken hier vaak. Sommige kamers zullen later ook anders gebruikt worden, bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn. In dit geval is het een voordeel als er voldoende lege buizen zijn gelegd. Latere elektrische installaties zijn vele malen duurder. Daarom moet u al in de planningsfase van de bouw van een huis goed nadenken over waar u inbouwkabels wilt leggen. Hier is een checklist van waar u aan moet denken:

  • Voldoende stopcontacten voor de behoeften van de betrokken ruimte.
  • Stopcontacten en lichtschakelaars
  • LAN-aansluitingen voor de internetverbinding
  • Ground-fault circuit interrupter
  • Aparte stopcontacten voor fornuis, wasmachine

In het Smart Home bovendien:

  • Aansluiting en bediening van rolluiken
  • Aansluitingen en schakelaars voor verlichtingsregeling
  • Aansluitingen voor alarm- en rookmelders
  • Draden voor temperatuur- en verwarmingsregeling
  • Extra gelijkstroomvoeding voor elektronische apparaten

Tip 3: Een elektricien inhuren om elektriciteitskabels te leggen

Waarschuwing:
Of het nu gaat om een nieuw of een oud gebouw: werkzaamheden aan de elektrische installatie mogen alleen door vakmensen worden uitgevoerd! Als u voldoende bekwaam bent, kunt u de muursleuven maken, lege buizen leggen en de stroomkabels door de lege buizen trekken volgens de specificaties van een professionele elektrische planning. Laat de “bedrading”, d.w.z. het aansluiten en verbinden van de stroomkabels, echter altijd over aan de vakman.

Bij het aansluiten van elektriciteitskabels moet niet alleen worden gelet op de veiligheid van vaklui en latere bewoners – er zijn ook veel zaken waarmee rekening moet worden gehouden die alleen een vakman goed kan beoordelen. Oude installaties zijn bijvoorbeeld slechts gezekerd met een paar ampères, vaak slechts zes. Tegenwoordig zijn 16 ampère en meer standaard, zodat wasmachines en drogers zonder onderbreking kunnen draaien. De kabels moeten daarom in de loop van de renovatie worden aangepast aan de eisen van vandaag, d.w.z. zij moeten een voldoende kabeldoorsnede hebben. Als u toch nieuwe elektriciteitskabels wilt laten leggen omdat ze ondermaats zijn, moeten ze worden aangelegd met drie geleiders met randaarde voor stopcontacten en licht en met vijf geleiders voor fornuisaansluitingen (driefasenstroom). Ruim gedimensioneerde stroomkabels betalen zichzelf snel terug omdat ze elektriciteit besparen: dikkere kabels hebben een lager vermogensverlies dan dunnere kabels omdat ze minder opwarmen, vooral bij hogere belastingen.

Vertrouw niet op de kleuren

In oudere stroomkabels werden de kleuren van de aders voor fase (zwart, bruin), nulgeleider (blauw) en beschermingsgeleider (groen-geel) die tegenwoordig worden voorgeschreven, nog niet gebruikt. Hoewel stroomkabels zonder beschermende geleiders sinds 1973 verboden zijn voor nieuwe installaties, worden zij nog vaak aangetroffen als onderdeel van de beveiliging van bestaande gebouwen.

Zorg ervoor dat u een elektricien opdracht geeft voor de renovatiemaatregelen. Hij zal met u bespreken welke maatregelen moeten worden genomen voor de nieuwe bedrading volgens de geldende norm RAL-RG 678 (plus).

Tip 4: Stroomkabels moeten volgens bepaalde regels worden gelegd

Stroomkabels worden altijd verzonken gelegd in zogenaamde installatiezones. Deze lopen verticaal naast ramen, deuren en hoeken van de kamer en horizontaal over de vloer en onder het plafond. Diagonale kabelinvoeren zijn alleen in de laatste toegestaan. De afstanden voor kabels in woonkamers zijn voorgeschreven in de DIN 18015-3 norm: 30 centimeter afstand tot plafond en vloer, 15 centimeter voor deurkozijnen, hoeken en ramen. Alleen in de keuken mogen elektriciteitskabels parallel aan de vloer worden gelegd in een extra installatiezone van één meter hoog en 30 centimeter breed. In de badkamer zijn er beschermingszones rond natte ruimten waar in principe geen kabels mogen worden gelegd of schakelaars mogen worden aangesloten.
Deze installatiezones helpen u om later stroomkabels te vinden en onaangename verrassingen te voorkomen bij het ophangen van schilderijen.

Elektrische kabels moeten ook gescheiden van data-, besturings- (EIB of KNX-bus) en telefoonkabels in aparte lege buizen worden gelegd, omdat ze anders de data-, TV- en telefoonoverdracht verstoren. De minimumafstand tussen voedings- en datakabels is afhankelijk van hun afscherming en eventuele ingebouwde aluminium of stalen scheidingsstukken. Uw elektricien kan u hierbij helpen.

Om elektrosmog te verminderen, dient u stroom- en datakabels met een speciale afscherming te gebruiken, hoewel deze aanzienlijk duurder zijn. Als u gevoelig bent, moet u ook het gebruik van draadloze DECT-telefoons of WLAN voor het internet vermijden – in plaats daarvan moet u netwerkkabels leggen. Deze hebben aanzienlijk lagere emissies en vereisen geen eigen stroomvoorziening.

Tip 5: Hoe geld te besparen bij het leggen van elektriciteitskabels

Om geld te besparen op de renovatie, kunt u een deel van het werk zelf doen. De elektricien zal u vertellen welke muurdoorgangen, muursleuven of gaten voor aansluit- en apparatuurdozen u zelf kunt maken.

Als kabels en leidingen eenmaal zijn gelegd, kunt u ze zelf bepleisteren of vullen. Meer ervaren doe-het-zelvers kunnen ook de inbouw- of opbouwcontactdozen voor lichtschakelaars en stopcontacten installeren. Tussen haakjes: Als u al plafonds en muren in de installatiezones openzaagt, moet u tegelijkertijd voldoende lege buizen leggen. Zo kunt u later meer stroom- of datakabels trekken en ondermaatse leidingen gemakkelijk vervangen.

Tip 6: Zelf muursleuven maken

Doe-het-zelvers kunnen zelf muursleuven snijden met hamer en beitel of met een muursleuvenfrees (te huur bij bouwmarkten). Voor de sleufdiepte moet rekening worden gehouden met de wanddikte: Dunne wanden laten geen dikke kabelgoten toe zonder de statica in gevaar te brengen. Zo zijn bijvoorbeeld horizontale sleuven niet toegestaan als de wand minder dan 17,5 centimeter dik is. Tot een dikte van 24 centimeter mag u een sleufdiepte van 25 millimeter uitsnijden, 30 millimeter voor muren dikker dan 30 centimeter. Pas vanaf een wanddikte van 24 centimeter mogen de wandgleuven voor het leggen van de buizen langer zijn dan 1,25 meter.

Tip 7: Stroomkabels op de ondergrond leggen

Natuurlijk is het leggen van verzonken stroomkabels tijdrovend en veroorzaakt het wat vuil. Indien u er daarentegen de voorkeur aan geeft ze op de ondergrond te leggen, hoeft u zich niet aan de installatiezones te houden en hebt u de volgende mogelijkheden:

  • Kabelgoten zijn zichtbaar, maar ze zien er tenminste beter uit dan kabelwarboel. U kunt de U-vormige kunststof goten gewoon tegen de muur plakken, de kabels erdoor duwen en klaar is Kees. Als u wilt, kunt u ze in dezelfde kleur verven als de muur.
  • Plinten met kabelgoten kosten iets meer, maar zijn een nette manier om rondslingerende stroomkabels te laten verdwijnen.
  • Klemmen zijn kleine hulpjes van plastic en spijkers waarmee u de kabel langs de muur kunt vastzetten. Dit is een goedkope oplossing die bekend is van oude gebouwen. De kabel is opgeruimd, maar blijft zichtbaar.
  • Kabels kunnen ook onzichtbaar in verlaagde plafonds worden gelegd. Voor dit doel worden ook kabelgoten gebruikt, die de zaken netjes houden.