Stroomkabels voorzien stopcontacten, lampen en schakelaars van stroom. Het zijn eenvoudige, geïsoleerde, meervoudige koperkabels die jarenlang een feilloze werking hebben. Voorwaarde is dat ze op de juiste manier worden gelegd. Leer in deze handleiding waar u op moet letten bij het bekabelen van voedingskabels.
Waarop moet u letten?
Thuisstroom is een zaak voor professionals!
Zorg ervoor dat de afhandeling van huishoudelijke elektriciteit (120 volt en hoger) uitsluitend in handen is van een professional. De hier beschreven instructies en werkstappen zijn een algemene beschrijving en dienen in geen geval als instructies voor leken! U brengt uzelf en anderen in gevaar als u zonder gecertificeerde expertise met huishoudelijke stroomkabels omgaat! Bovendien brengt u uw bescherming door uw inboedelverzekering in gevaar!
Niet alle stroomkabels zijn hetzelfde
Het primaire onderscheid tussen voedingskabels is de aard van de draad. De gestrande draad is de stroomvoerende kern van koper, die wordt omhuld door de rubber-kunststoflaag. Hier wordt een principieel onderscheid gemaakt tussen twee soorten:
- Stijve kabels: Voor permanente installatie in wanden en langs plafonds, zowel opbouw als inbouw.
- Flexibele kabels: voor het aansluiten van elektrische apparaten
Stijve kabels hebben monolithische binnenkabels die slechts uit één enkele streng bestaan. Flexibele kabels hebben een getwist vlechtwerk van vele dunne kabels. Ze worden gebruikt voor een betere behandeling van elektrische apparaten. De kabel bouwt geen weerstand op bij het bewegen. Flexibele kabels hebben echter de neiging om intern te breken. Daarom worden ze niet gebruikt voor wandinstallatie. Omgekeerd is het gebruik van een starre kabel voor een elektrisch apparaat ook niet toegestaan. Bij het verplaatsen kan een meervoudige kabel uit de aansluitmodules worden getrokken. Er is dan een risico op kortsluiting.
Kleuren stroomkabel
Een voedingskabel bestaat uit een buitenmantel waar twee of drie kleinere binnenkabels zonder spleten doorheen lopen. Tussen de buitenmantel en de binnenkabel hebben stroomkabels een vullaag van los rubber. Deze vullaag is bedoeld om te voorkomen dat er water binnendringt in het geval van schade aan de buitenmantel. Eenvoudige dubbele kabels zonder afdek- en vullaag en zonder gekleurde markeringen zijn alleen toegestaan voor het aansluiten van luidsprekers of andere laagstroomtoepassingen!
Permanent geïnstalleerde meerdere kabels hebben meestal een witte mantel. Stroomkabels voor elektrische apparaten zijn meestal in het zwart gehuld. Ze zijn echter meestal gelijkaardig in kleur aan de binnenste kabels. Houdt hier ook rekening mee als je een stroomkabel verlengen gaat.
Stijve installatiekabels voor lampen en schakelaars zijn “drie-aderige mantelkabels”. Hun kleuren betekenen:
- Buitenste geleider (fase): Zwart of bruin. De buitenste geleider is de stroomvoerende kabel.
- Neutrale geleider: Blauw of grijs. De nulleider is de “aarde”. Het draagt de stroom weer terug.
- Beschermingsgeleider: Rood of groen-geel gestreept: De beschermingsgeleider is de veiligheidskabel tegen elektrische schokken.
Bij installatie in huis wordt kleur altijd geassocieerd met kleur. Let er absoluut op dat u de kleuren niet verwisselt bij het bedraden van een aansluitdoos!
Stroomkabels voor elektrische apparaten hebben twee of drie interne kabels. Het hangt af van hun beschermingsklasse of ze een beschermingsgeleider nodig hebben of niet. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie beschermingsklassen:
Beschermingsklasse 1: Apparaten MET beschermingsgeleider. Deze apparaten zijn te herkennen aan het cirkelsymbool met het aarde-pictogram erin.
Beschermingsklasse II: Apparaten ZONDER beschermingsgeleider. Deze apparaten zijn gemarkeerd met twee vierkanten in elkaar.
Beschermingsklasse III: Apparaten met interne transformator. Deze apparaten hebben een afneembare stekkerverbinding. Hoewel dit slechts uit twee interne kabels bestaat, moet het niet worden gerepareerd. In geval van een defect wordt de kabel vervangen.
Wij hebben hier gedetailleerde informatie over de verschillende beschermingsklassen in de elektrotechniek voor u samengesteld: Beschermingsklassen in de elektrotechniek
Als een meervoudige kabel moet worden vervangen, verander dan altijd in dezelfde klasse of beter. Er zijn ook grote verschillen binnen elk type kabel. Zo hebben strijkijzers extra brandwerende ommantelingskabels nodig, zodat ze niet per ongeluk van buitenaf kunnen worden verschroeid. Ook voor elektrisch handgereedschap met een hoge belasting is een grotere kabeldoorsnede nodig dan voor de bedrading van de lampen. Zoek altijd naar het te repareren gereedschap en voeg “bedrading” of “voedingskabel” toe. Zo krijgt u altijd het juiste product.
Sluit de kabels correct aan
U hebt de juiste voedingskabel voor uw toepassing gekozen. Nu is het belangrijk om de kabels aan te sluiten. Voordat u zelfs de eerste schroef verwijdert, moet u de veiligheidsregels in acht nemen. Dit betekent: zekeringen uit! De bedrading is altijd “koud”. Probeer nooit een lijn aan te sluiten die live is! Als u niet zeker weet welke zekering de juiste is, hoeft u alleen maar de hoofdzekering uit te schakelen. Voor elektrische apparaten is het natuurlijk voldoende om de stekker eruit te trekken.
Er zijn verschillende modules beschikbaar voor het aansluiten van voedingskabels. De glitterterminal is al lang het standaardproduct voor dit doel. Het wordt nu echter op veel gebieden vervangen door andere oplossingen.
Stijve meerdere kabels
Verbinding maken met kroosteen of lasklemmen.
De “kroonsteen” is een traditioneel middel om elektrische kabels aan te sluiten. Hij ontleent zijn naam aan de “kroonluchter”, wat “kroonluchter” betekent. Kroonluchterklemmen zijn zeer eenvoudige oplossingen en zijn zeer geschikt voor het aansluiten van zowel stijve als flexibele meerdere kabels. De installatie ervan is echter enigszins gecompliceerd, en daarom hebben andere, snellere oplossingen de voorkeur in huishoudelijke installaties vandaag de dag.
De enkele kroonsteen bestaat uit een roestvrijstalen huls waarin twee kleine schroeven kruislings zijn geschroefd. De huls is ook ingepakt in een karakteristieke plastic omhulsel. Deze kunststof mantel isoleert de kroosnteen van buitenaf en beschermt ook de schroeven tegen contact. De schroeven staan ook na het aansluiten onder spanning. Bovendien hebben ze geen zekering, waardoor het essentieel is om te voorkomen dat ze opnieuw worden losgeschroefd door extern contact.
Instructies:
Voor het aansluiten van starre stroomkabels met een kroonsteen heeft u het volgende gereedschap nodig:
- Tang
- scherpe mes, maar idealiter een Ab-isolatietang
- fijne schroevendraaier
- Verwijder eerst ongeveer 3-5 cm van de buitenmantel van de meervoudige kabel. Let op dat u de binnenkabel niet beschadigt.
- vervolgens de meervoudige kabel door de openingen naar de beoogde locatie leiden. Inwendige gipsen dozen hebben eenvoudige uitwendige openingen. Opbouwdozen hebben rubberen openingen naar buiten. De buitenste afdekking van de voedingskabel moet een dichte verbinding met de rubberen coating vormen!
- de isolatie van de afzonderlijke binnenkabels tot ongeveer 2/3 van de lengte van de verlichtingsklem verwijderen.
- Draai vervolgens beide schroeven van de kroonsteen zo ver los dat de schroefdraad niet meer in de huls steekt. Zorg ervoor dat u de schroeven niet kwijtraakt.
- Steek vervolgens de eerste binnenkabel in de kroonsteen totdat de isolatie de eerste schroef bereikt. Trek het dan aan.
- Steek de aansluitkabel aan de tegenoverliggende zijde op dezelfde manier in. De kabels zullen elkaar automatisch raken in de kroonsteen.
- Herhaal de procedure met de andere twee binnenste kabels.
Een glitterterminal garandeert een permanente verbinding. Het is essentieel om ze absoluut droog te houden, omdat ze geen bescherming bieden tegen kortsluiting door vocht. Lusterterminals moeten worden beschermd tegen mechanische invloeden. Ze hebben slechts een zeer beperkte weerstand tegen spanning. Daarom moeten de kroonstenen altijd mechanisch worden ontkoppeld onder spanning. Sluit nooit een hanglamp alleen aan op de terminal! Een plafondhaak met een geschikt oog op de kabel is ALTIJD onderdeel van een stroomkabel onder spanning.
Aansluiting met lasklemmen
Een insteekklem bestaat uit een meervoudige huls. Het maakt de verbinding via een verend blad aan de binnenzijde. Bij het invoeren van de kabel bijt dit mes in de koperdraad.
De insteekklem heeft de kroonstenen in de gebouwinstallatie voor een groot deel verplaatst.
Het biedt verschillende voordelen:
- Snelle montage
- Er is geen gereedschap nodig voor het aansluiten
- Zeer duurzame verbinding
Het nadeel van het laskleemmenblok is de extreem nauwe verbinding. Eenmaal ingeplugd, kan hij alleen nog maar met grote kracht worden losgelaten.
Aansluiting van starre geleiders met lasklemmen
De binnenste draad is gestript tot aan de breedte van de insteekklem. Idealiter zou de koperdraad volledig moeten verdwijnen in de huls en niet meer zichtbaar zijn aan de buitenkant. Een lasklemmenblok heeft meerdere aansluitingen naast elkaar en meestal een andere aan de voorzijde. Dit maakt de bediening veel eenvoudiger en flexibeler dan bij glitterterminals. Ze zijn echter veel duurder: in een verpakking van 100 stuks kosten de plug-in terminals ongeveer 15 cent per stuk.
Plug-in terminals kunnen slechts in zeer beperkte mate herhaaldelijk worden gebruikt. Elke keer dat de koperen kabel wordt uitgescheurd, wordt het blad binnenin bot, totdat het na 2-3 herhalingen geen koperen kabel meer stevig vast kan houden. In dit geval kunt u uzelf helpen door over te schakelen naar een andere opening op de stekkerklem. Als de schakeling op dit punt echter echt regelmatig moet worden geopend, dan raden wij u aan om de kroonstenen of de nieuwe WAGO-klemmen te gebruiken.
Nieuw op de markt: WAGO klemmenblokken
De nieuw ontwikkelde WAGO-klemmen combineren de voordelen van de lasklemmen met die van de kroonstenen. Ze zien er uit en functioneren als lasklemmen. De interne verbinding van de draden wordt echter gemaakt door een scharnierende beugel. Deze zeer comfortabele uitbreiding maakt de WAGO-klemmenstrook flexibel inzetbaar. Met ongeveer 40 cent per stuk zijn ze aanzienlijk duurder dan de plug-in terminals. Ze zijn echter zeer geschikt voor leken en kunnen meerdere keren worden gebruikt.
Aansluiten van flexibele stroomkabels
Flexibele stroomleidingen in apparatuur zoals lampen of boren stellen iets andere eisen aan veilige verbindingen. Deze eisen zijn:
1. trekontlasting
Lusterterminalblokken zijn op zich zeer slecht bestand tegen trekspanning. Elektrische apparaten hebben daarom altijd trekontlasting ingebouwd. Deze bevindt zich in de behuizing direct voor de kroonstenen. Ze bestaan uit een geschroefde kabelschoen waarin de kabel met de buitenste isolatie wordt gestoken. Bij het vastschroeven zijn de behuizing en de kabel zo vast verbonden dat de stroomvoerende kabel wordt ontlast.
2. Stralingsbescherming
De strengen in flexibele voedingskabels zijn zeer gevoelig. Ze breken gemakkelijk af en bieden een groot oppervlak waar vocht en corrosie kunnen toeslaan. Om deze reden wordt het gebruik van adereindhulzen aanbevolen voor flexibele kabels. Deze hulzen sluiten de dunne afzonderlijke draden veilig af en beschermen ze zo tegen druk en vocht. Bovendien heeft de adereindhuls de juiste lengte voor een optimale aansluiting op de kroonstenen. Om de draad te verbinden met de andere eindhuls hoeft slechts 1-2 millimeter van de kabeltip te worden gestript.
Voor de aansluiting van flexibele kabels op een stekkerklem zijn de adereindhulzen onontbeerlijk.
Hoewel WAGO klemmen ook voor meerdere bundels flexibele kabels zijn toegestaan, zijn ze niet geschikt voor gebruik met andere soorten klemmenblokken. Wij adviseren echter altijd het gebruik van adereindhulzen bij het aansluiten van flexibele kabels.