Het huis van je dromen bouwen en tegelijk iets doen voor je eigen gezondheid en het milieu? Strobalen huizen bieden de mogelijkheid om plaatselijke bouwmaterialen te gebruiken, de eigen CO2 voetafdruk te verkleinen en een goed woonklimaat te scheppen. Maar hoe wordt een strobalenhuis gebouwd? En wat zijn de voor- en nadelen van een strobalen gebouw? Hier vind je de antwoorden.

Wat is een strobalen huis?
Een strobalenhuis is een gebouw waarvan de muren van stro zijn gemaakt. Deze bouwvorm is verdeeld in dragend en gecombineerd met houtskeletbouw. Vaak worden behalve de met stro gevormde muren met een dikte van tussen de 24 en 59 centimeter ook het dak met stro geïsoleerd – maar niet alle strohuizen hebben hun dak ook met strobalen geïsoleerd.

Sinds strobalen gebouwen in combinatie met houtskeletbouw in 2014 in Nederland door de bouwautoriteiten werden goedgekeurd, is het aantal strohuizen gegroeid tot meer dan 1000. Daaronder bevindt zich het hoogste strobalenhuis van Europa. Volgens de Duitse Vereniging voor Strobalenbouw (FASBA) heeft het vijf verdiepingen en staat het in Veden, Nedersaksen. Dragende strohuizen, daarentegen, zijn in Nederland alleen mogelijk met een speciale vergunning van de plaatselijke bouwautoriteit – en idealiter gebouwen van één verdieping, want stro kan minder gewicht dragen dan stenen en wordt daarom alleen in individuele gevallen als enig bouwmateriaal toegestaan.

Hoe wordt een strobalen huis gebouwd?

Het klassieke strobalenhuis heeft een houten geraamte als constructiebasis, waarvan de balken veel dikker zijn dan, bijvoorbeeld, de dakbalken in een gewone woningbouw. De afzonderlijke strobalen worden tussen de balken geperst en verdicht. Deze techniek wordt zowel voor dakisolatie als voor de bouw en isolatie van muren gebruikt.

Een compartiment, d.w.z. een muurdeel met vier tot vijf strobalen, is ongeveer 2,60 tot 2,80 meter hoog en ongeveer een meter breed. Leempleister aan beide kanten biedt bescherming tegen weersinvloeden en vocht; aan de binnenkant kan ook kalkpleister gebruikt worden. Maar voor de klei aangebracht kan worden, moeten de rietjes die uit de vakjes steken op dezelfde lengte gesneden worden.

Bovenop de klei wordt de onderlaag op de buitenmuur aangebracht en, afhankelijk van je planning en smaak, moet je houten beschot aanbrengen of een buitenpleister aanbrengen. Overigens kunnen strohuizen zeker als eco-huizen omschreven worden en voldoen ze zonder problemen aan de eisen voor een passiefhuis.

Welke bouwmaterialen worden in een strobalen huis gebruikt?
Volgens de Duitse wet moet de dragende functie van een strobalenhuis door hout of een ander statisch stabiel materiaal worden overgenomen. Elk graan is geschikt als uitgangsmateriaal voor de strobalen. Als je voor de productie van de benodigde strobalen samenwerkt met een plaatselijke boer, dan kun je misschien actief deelnemen aan elke stap, van het oogsten van het stro, tot het persen van de strobalen, tot het uitzoeken van elke afzonderlijke strobaal.

Het is belangrijk dat het stro niet te klein gehakseld wordt, maar dat de boer oogst met een maaidorser die de stengels zo lang en heel mogelijk laat. Dit komt omdat hoe langer en minder beschadigd de afzonderlijke rietjes zijn, hoe stabieler ze zijn en hoe beter ze isoleren. Een ander belangrijk punt is dat alle balen die je in je strohuis gebruikt gecertificeerd zijn als bouwstro. Dit wordt door een extern instituut gedaan als aan alle eisen is voldaan. Voor meer informatie over strobalen als bouwmateriaal, zie de FASBA’s richtlijnen voor stro bouwen, die in 2019 in herziene vorm zijn verschenen.

Drie mythen over strobalen huizen in een feitencheck

Als mensen denken aan muren en daken die met stro geïsoleerd zijn, denken ze meestal aan oude gebouwen of boerderijen uit een vervlogen tijd en aan de vele problemen die het oude stro in de muren schijnt te veroorzaken. Te beginnen met ongedierte, dat zich vrolijk achter de muren vermenigvuldigt, tot schimmelgroei en verhoogd brandgevaar. Maar geldt dit alles ook voor moderne strobalen huizen? We hebben de drie meest besproken mythes over strobalen huizen onder de loep genomen:

Mythe 1: In een strobalen huis leeft het in de muren.

Niet waar. Dieren gaan niet in het stro van een modern strobalenhuis, want het is sterk verdicht stro. Zowel insecten als grotere dieren zoals muizen of ratten hebben geen kans en geen zin om erin te komen, want ze kunnen er geen tunnels in graven. Een modern strohuis is, als het goed gebouwd is, vrij van ongedierte in de muren.

Mythe 2: strohuizen branden gemakkelijk af

Ook deze mythe is onjuist. Door de strakke samendrukking van de afzonderlijke strobalen komt er geen zuurstof binnen de muren van een strohuis. Dus als de buitenkant van de strobalen vlam vatte, zou die door het gebrek aan zuurstof de binnenkant van de balen helemaal niet bereiken. Een strobalen huis is net zo ontvlambaar als een conventioneel gebouw.

Hout-stro constructies die, zoals in het geval van een strobalen huis, met klei of kalk of met beide materialen bepleisterd zijn, bieden 90 minuten weerstand tegen brand en voldoen dus aan de brandwerendheidsklasse F90. Mocht een strohuis branden, dan betekent de natuurlijke constructie dat er minder giftige dampen en gassen ontstaan dan in een huis dat geïsoleerd is met polystyreenplaten.

Mythe 3: Strobalen huizen worden gemakkelijk vochtig

Ja, dit is juist – maar slechts gedeeltelijk. De meest kritieke fase in de bouw van een strobalenhuis is als alle strobalen op hun plaats liggen, maar het lemen pleister nog niet overal volledig is aangebracht. Dit is omdat het stro in geen geval nat mag worden, anders zal het later in de muren gaan rotten.

Als je slordig gewerkt hebt bij het verdichten van de strobalen tussen de balken en het aanbrengen van de leempleister, loop je het risico dat het strobalenhuis vochtig wordt. Maar als het strohuis eenmaal staat en al het werk goed gedaan is, is het niet meer en niet minder gevoelig voor vocht dan een gewoon huis. Onder normale omstandigheden komt schimmel, volgens de stro-handelsvereniging FASBA, helemaal niet voor in een strobalenhuis – integendeel. De natuurlijke bouwmaterialen van stro, hout en klei scheppen een heel goed binnenklimaat.

Een strobalen huis heeft deze voordelen en nadelen
Door zijn constructie is een strobalenhuis een heel natuurlijk huis. Daarom is het bijzonder geschikt voor bouwers die aandacht besteden aan hun ecologische voetafdruk en duurzaam willen bouwen.

Voordelen

  • Stro en hout kun je ter plaatse kopen.
    Er zijn geen lange transportroutes –
    heeft dit een zeer gunstig effect op het ecologisch evenwicht.
  • Stro en hout zijn hernieuwbare grondstoffen en binden CO2. In het geval van een eengezinswoning van stro kan meer dan 22,7 ton zijn.
  • Stro is warmte-isolerend en geluidsabsorberend.
  • De kleipleister regelt de luchtvochtigheid en verwijdert geurtjes en verwijdert geuren en verontreinigende stoffen uit de lucht.
  • De teelt van stro en het bouwen met stro wordt geen afval geproduceerd. De energiebehoefte is laag in beide laag in beide gevallen.
  • Een strobalenhuis kost ongeveer twee tot vijf procent minder dan huizen van vergelijkbare grootte met conventionele constructie.

Nadelen

  • Grote afhankelijkheid van goed weer
    – te beginnen met de strooogst, via
    winteropslag en de bouw van de
    en de bouw van het strohuis.
  • Nat of beschimmeld stro leidt tot problemen in de
    problemen in het huis, want het zou
    omdat het zou gaan rotten en het strohuisje zou beschadigen.
    beschadigen het strohuisje.
  • Een strobalen huis vereist meer planning en
    planning en bouwkosten.

Wat kost een strobalen huis?

Een strobaal kost vanaf ongeveer vijf euro als je hem rechtstreeks bij de boer koopt. Je moet goed letten op de kwaliteit van het stro. Bouw alleen met aangewezen bouwstro, want alleen dan zijn de balen voldoende verdicht om hun werk in het strobalenhuis te doen. Voor een gemiddeld vrijstaand huis zijn ongeveer 1000 tot 1200 strobalen nodig. Je moet echter niet precies 1000 strobalen kopen, want je hebt een reserve nodig voor het geval er iets misgaat, strobalen worden nat, beschimmeld en moeten voor of tijdens de bouw vervangen worden.

Bovendien zijn er de gebruikelijke kosten van het bouwen van een huis, die niets te maken hebben met het soort huis, maar met de uiterlijke omstandigheden en de persoonlijke smaak van de bouwers. Hoewel er een grotere inspanning voor planning en constructie nodig is en natuurlijke materialen zoals de klei voor het leembehang iets duurder zijn dan conventionele produkten, is een strohuis ongeveer twee tot vijf procent lager geprijsd dan vergelijkbare huizen van andere bouwtypes.

Leveranciers van huizen gebouwd met strobalen

In samenwerking met deskundigen kun je je eigen strobalen huis bouwen. De beroepsvereniging biedt cursussen en praktische seminars aan voor toekomstige bouwers om de strobalenbouwmethode en het pleisteren met klei te leren. Samen met een architect wordt de strobalenbouw gepland en grotendeels door de bouwers zelf uitgevoerd. Maar ook wie niet alles zelf wil doen, maar slechts een deel van het werk, kan zijn droom van een strohuis verwezenlijken.