We gaan nu over tot de keuze van houtsoorten die je voor de bekleding van je schuurtje kunt gebruiken.
De keuze van de houtsoort samen met het profiel van de sectie is een andere manier waarop je de kosten van je schuurbekleding aanzienlijk kunt beïnvloeden.
Je zult bijvoorbeeld merken dat geschaafde en geprofileerde eikenhouten loodsbekleding een van de duurste materialen is die er zijn. Maar als je echt graag wilt dat je schuurtje bekleed wordt met een soort als eik, een goed uitziend en duurzaam hout, dan is het misschien een alternatief om ruw gezaagde vederrand of waney edge planken te gebruiken. Hout is er in veel soorten, maar een houtsoort heb je dan ook weer op verschillende manieren verzaagd. Voor schuurtjes worden vaak rabat delen gebruikt.
1. Europees roodhout gevelbekleding (grove den)
Europees roodhout wordt vaak omschreven als grenenhout en wordt vaak gebruikt als gevelbekleding op in massa geproduceerde schuurtjes.
Voor sommige schuurtjes wordt gewoon onbehandeld hout gebruikt, dat dan met een verduurzamingsmiddel moet worden geverfd of gebeitst om het tegen de elementen te beschermen. Sommige schuurtjes worden beschreven als dip treated. Dit betekent dat het hout door een bad met verduurzamingsmiddel is gehaald. Dit geeft het hout een oppervlaktecoating om aantasting door insecten te voorkomen en vocht af te voeren.
Een verdere oppervlaktebehandeling is nodig voor duurzaamheid op lange termijn. Zie hier voor meer over houtbeits versus verf
2. Europees vurenhout – Noorse spar
Europees vurenhout heeft veel van dezelfde eigenschappen als sequoia. Maar wordt als minder duurzaam beschouwd en als resistent tegen aantasting door schimmels en insecten.
3. Lariks
In tegenstelling tot dennen is lariks (een andere naaldboom) eigenlijk heel duurzaam. In Groot-Brittannië gekweekt lariks wordt vaak voor gevelbekleding gebruikt, maar het eersteklas hout is langzaam gekweekt lariks uit Siberië.
4. Douglas spar
Samen met lariks is dit een van de duurzamere naaldhoutsoorten
Douglas vederrand gevelbekleding. Toont de verscheidenheid aan kleuren in onverweerde staat.
5. Ceder
Waarschijnlijk het meest duurzame van de naaldhoutsoorten. Zijn voornaamste bron is de westkust van Noord-Amerika. Het zal dus waarschijnlijk een behoorlijke afstand afgelegd hebben als je in Europa woont. Het is vooral nuttig voor dakshingles. Het kan in taps toelopende ‘lei-achtige’ platen gezaagd worden die op daken bevestigd worden zodat ze op dakpannen lijken. Het uiterlijk verandert in de loop van de tijd; het hout begint als rood/bruin en veroudert in de zon en regen tot een aantrekkelijke zilverkleur.
Ceder gevelbekleding, toont een kleurenpalet van licht- tot donkerbruin
Ceder is ook gezaagd en gevormd verkrijgbaar in veel van de eerder besproken gevelbekledingsprofielen.
Bestudeer bij alle cederproducten nauwkeurig de kwaliteit die je koopt.
Ceder voor sheddaken en ook voor gevelbekleding komt in een grote verscheidenheid van gestandaardiseerde sorteringen. Als je online een ceder product ziet dat te goedkoop lijkt om waar te zijn kijk dan heel goed naar de kwaliteit. Het is waarschijnlijk dat als het goedkoop is het een lage kwaliteit is waar een groot aantal knoesten of scheuren in kunnen zitten. (meer over de sorteringen van ceder shingles)
6. Eik
Is een van nature duurzaam hardhout en wordt voor gevelbekleding gebruikt in een grote verscheidenheid van vormen, van wankel randhout tot geschaafde en bewerkte profielen. Ik zie niet veel schuren met machinaal bewerkte profielen, want dat wordt al gauw duur. Maar het gebruik van waney edge of ruw gezaagde planken met vederrand kan een heel kosteneffectieve manier zijn om een duurzame en goed uitziende tuinhuis te krijgen.
7. Tamme kastanje
Tamme kastanje is geen wijd verbreide boomsoort, maar hij heeft uitstekende milieukwaliteiten en veel van dezelfde eigenschappen als eiken.
Als hakhoutgewas wordt het geoogst in een cyclus van 15-30 jaar, afhankelijk van het eindgebruik. Het grote voordeel van hakhout is dat de bomen niet worden geveld. Het hout wordt net boven de stam van de boom afgezaagd en het groeit snel weer aan met behulp van het bestaande gevestigde wortelstelsel.
8. Behandeld/geanaliseerd naaldhout
Bij de bespreking van het gebruik van dennensoorten noemde ik het dompelbehandelen van hout om een oppervlaktecoating te geven die aantasting door insecten en schimmelgroei voorkomt. Deze bescherming is niet erg duurzaam of langdurig.
Getanaliseerde tand en groef bekleding. De twee zijplanken zijn gezaagd en moeten aan de uiteinden tegen rotting beschermd worden.
Er zijn duurzamere procédés ontwikkeld dan dompelbehandeling. Het proces wordt vaak tanaliseren of drukbehandeling genoemd. Dit proces houdt in dat je de stukken houten gevelbekleding in een groot drukvat legt, het vat vult met een verduurzamingsmiddel en de druk opvoert tot ongeveer 12 atmosfeer. De hoge druk dwingt de chemicaliën in en tussen de cellen van het hout, zodat het hout niet alleen aan de oppervlakte beschermd wordt.
De diepte van de bescherming varieert naar gelang van verschillende factoren, waaronder het vochtgehalte van het hout, de houtsoort en de gebruikte chemicaliën. De chemicaliën zijn een mengsel van koper, chroom en arseen (Tanaliseren wordt ook wel CCA behandeling genoemd).
Het meeste getanaliseerde hout is naar schatting zo’n 15 jaar duurzaam op een plaats als gevelbekleding van een schuur. Als je bij het gebruik van getanaliseerd hout het hout zaagt nadat het getanaliseerd is, kun je in het midden van het hout wat blootleggen dat niet beschermd is. Het is daarom nodig dat je eventuele sneden verft met een product dat de bescherming herstelt, zoals Ensele of Jakcure.
9. Thermohout
Dit is deels een antwoord op de bezorgdheid over de giftigheid van de chemicaliën die bij de behandeling van hout gebruikt worden. Thermowood is ontwikkeld in verschillende Scandinavische landen. Bij deze behandeling wordt naaldhout gedurende een vrij lange periode (2-3 dagen) in ovens met warmte behandeld bij wisselende vochtgehaltes.
Thermohout gevelbekleding monsters. Je kan dit hout herkennen aan dat in tegenstelling tot het getanaliseerde hout thermohout niet groen gekleurd is. Deze behandelingsprocessen zijn ontwikkeld door wisselende bedrijven en de details zijn dus vaak commerciële geheimen. Een van de grootste bedrijven die thermohout maken is Metsaa uit Finland.
Behalve dat het de structuur van het hout omvormt, zodat het beter bestand wordt tegen rot en aantasting door insecten. De warmtebehandeling verandert ook de structuur van het hout, zodat het stabieler wordt en beter bestand tegen thermische beweging.
De warmtebehandeling is echter geen wondermiddel. Ondanks dat de warmtebehandeling de duurzaamheid en stabiliteit van gevelbekledingshout verhoogt, vermindert de sterkte van het hout.
Thermowood is dus vooral nuttig voor bekledingstoepassingen waar het uiterlijk en de duurzaamheid van het hout van primair belang zijn en niet de sterkte.
10. Triplex
Triplex kan een uitstekend bekledingsmateriaal zijn. Het werd veel gebruikt in de Verenigde Staten, waar het bekend stond als T1-11 siding. De 8×4 triplex platen werden geleverd met de voorkant bewerkt om op planken te lijken. Het was een heel snelle en eenvoudige manier om een schuur te bekleden. In de V.S. is schuurtjes bekleden meer algemeen bekend als siding.
De laatste jaren is de triplex beplating ingehaald door het gebruik van OSB.
11. Pallethout
Palletwood wordt steeds meer gebruikt als bekleding voor schuurtjes. Het is niet iets dat ik bijzonder zou aanraden voor gebruik buitenshuis. Het hout zelf is van vrij slechte kwaliteit en niet behandeld, dus de duurzaamheid is iets waar ik vraagtekens bij zou zetten. Ook zou het bewerkt moeten worden zoals hierboven beschreven om de vereiste overlapping of vervlechting te krijgen.
Maar voor het inwendig bekleden van een schuurtje heeft pallethout wel enkele visuele aantrekkingspunten. Het is inwendig duurzaam, zijn variabele textuur en tekening geven het wel enige visuele aantrekkingskracht.
Er komt heel wat werk bij kijken om pallethout klaar te maken voor bekleding. Eerst en vooral moet je een bron van ongewenste pallets zoeken en die naar een werkruimte vervoeren waar je ze kunt demonteren. Het demonteren van een pallet is een tamelijk aangeleerde vaardigheid en als je er meer dan 1 of 2 uit elkaar gaat halen, raad ik je aan een gespecialiseerde demontagebalk te kopen. (zie hier voor het demonteren van een pallet)
Als je het pallet gedemonteerd hebt, zorg er dan voor dat je alle spijkers en eventueel ingebed metaalwerk verwijdert. Het laatste stadium is de stukken op gelijke breedte te snijden en dan op de vereiste lengte om ze op hun plaats te bevestigen.
Gevelbekleding voor buiten zijn er in een grote verscheidenheid van profielen. Het soort plank dat je gebruikt heeft veel te maken met persoonlijke voorkeur, je budget en wat plaatselijk voor je beschikbaar is.
Als het gaat om het materiaal waarvan je schuurbekleding gemaakt is zou ik altijd gaan voor het duurzaamste hout dat je je kunt veroorloven.