Hier presenteren we u alle secondelijmen/superlijmen die we tot in detail hebben getest. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en ook een samenvatting van de klantreviews op het net gezet.

Wij willen uw aankoopbeslissing gemakkelijker maken en u helpen de beste superlijm voor u te vinden.

U kunt ook antwoorden op veelgestelde vragen vinden in onze gids. Indien beschikbaar bieden wij u ook interessante testvideo’s aan. Verder vindt u op deze pagina belangrijke informatie, waar u op moet letten als u een superlijm wilt kopen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Secondelijmen zijn ideaal voor reparaties of kleine verlijmingen in de kortst mogelijke tijd.
  • De sterke en sneldrogende kracht van superlijm is voordelig voor de verlijming op diverse materialen zoals kunststof, rubber of hout.
  • Afhankelijk van de viscositeit en de verpakkingsvorm is superlijm geschikt om in elke mogelijke situatie binnen enkele seconden iets te verlijmen en goed te fixeren.

Plek 1: Pattex Ultra Gel Secondelijm

De Pattex Ultra Gel Matic superlijm is een van de tophits onder alle secondelijmen. Je kunt hem in verschillende maten kopen, maar de meest populaire is de 3 en 10 grams versie.

Het bijzondere aan dit product is de verpakkingsvorm. De lijm zit in een doseerautomaat, waardoor de lijm door de fijne doseertip nauwkeurig en druipvrij kan worden aangebracht.

Bovendien is deze superlijm zeer hechtend en zeer flexibel. Volgens de verkoper is het ook trillingsdempend en onbreekbaar. Veel kopers prijzen deze gelachtige lijm, omdat het het werken ermee veel gemakkelijker maakt.

Pattex-supergielijm is ook geschikt voor een grote verscheidenheid aan materialen, wat vooral goed is voor het handwerk.

Plek 2: HG Powerglue Oersterke Industriële Lijm

De professionele lijmset van HG Power Glue bestaat uit twee flessen met een totaal van ca. 100 gram. Volgens de verkoper is deze lijm uniek en heeft hij een grotere kleefkracht dan een normale lijm. Door het mengsel van granulaat en lijm wordt deze lijm vooral gebruikt voor industriële doeleinden.

Dit product is perfect voor het repareren van kapotte voorwerpen, zoals sprongen in de bumper of de kapotte bel van een fiets.

De lijm is bestand tegen chemicaliën en is bij het drogen ook transparant. Veel klanten zijn aangenaam verrast door deze lijm, hoe sterk de verbinding is en hoe de toevoeging van granulaat een verschil kan maken. Sterk aanbevolen voor de verlijming met metaal.

Plek 3 UHU Secondelijm

De UHU superlijm Lightning Fast Minis bevat 3 buisjes met 1 gram per buisje. De kleine buisjes worden aangeboden in een praktische opbergdoos.

De vloeibare vorm van de lijm is ideaal voor het verlijmen van kleine hoekjes en gaatjes. De gelijmde voorwerpen kunnen ook in de vaatwasmachine worden afgewassen.

Klanten van dit product waarderen de kleine hoeveelheden, omdat u niet meer nodig heeft in het dagelijks gebruik. Een ander voordeel is dat de geur van de lijm nauwelijks merkbaar is en dat de lijm zeer bruikbaar is in de modelbouw. Het product houdt zich aan wat het belooft.

Wanneer moet je superlijm gebruiken?

Als u snel iets wilt repareren, is deze lijm perfect! De lijm kleeft aan bijna alle soorten oppervlakken en droogt in enkele minuten, zodat hij klaar is voor gebruik.
Zorg ervoor dat de lijm niet in contact komt met uw huid of oogleden, want deze kunnen in zeer korte tijd aan elkaar kleven.

In het huishouden, op kantoor of in de werkplaats kun je je het leven niet voorstellen zonder secondelijm, want de lijm wordt vaak gebruikt voor kleine reparaties of voor snelle bevestiging. De snelle droging en de sterke duurzaamheid zijn de grote voordelen van superlijmen.

Het feit dat de lijm aan allerlei oppervlakken en materialen kleeft, is een ander pluspunt. Vanwege deze positieve eigenschappen wordt de lijm ook vaak gebruikt in de industrie.

Superlijmen zijn ook geschikt voor de acute behandeling van kleine snijwonden. Deze methode werd al tijdens de oorlog gebruikt om het grote bloedverlies van de soldaten te stoppen. Vandaag de dag zijn er speciaal geproduceerde lijmen in de geneeskunde die bedoeld zijn voor de genezing van open wonden.

Welke eigenschappen moet superlijm hebben?

Superglues, die ook bekend zijn onder de chemische naam “Cyanoacrylaat”, zijn in principe oplosmiddelvrij. Daarom is de toepassing minder schadelijk, omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens de droogfase.
Ruwweg moeten superlijmen sneldrogend zijn, d.w.z. dat ofwel binnen enkele seconden tot maximaal 60 seconden de lijm moet worden uitgehard omdat deze direct reageert op contact met lucht.

De toepassingsgebieden zijn universeel. De lijm wordt voornamelijk gebruikt voor keramiek, kunststoffen, hout en rubber. Het is ook geschikt voor ruwe of zelfs gladde oppervlakken. Er zijn ook speciale superlijmen voor plastic en glas.

Attentie! Vermijd dat de superlijm in contact komt met de huid of de ogen.

De bediening moet eenvoudig en snel zijn. Zorg ervoor dat uw vingers de lijm niet aanraken, want de lijm verhardt in enkele seconden. Laat vooral de lijm niet in je oogleden komen. Als dit gebeurt, ga dan onmiddellijk naar een dokter voordat u verder letsel kunt veroorzaken.

Een andere eigenschap van superlijm is de kracht ervan. Als de lijm in enkele seconden is uitgehard, is de verbinding zeer sterk.

Vergeleken met de hoge temperatuur en de hoge luchtvochtigheid is superlijm minder sterk. Vanaf een temperatuur van ca. 180 graden lost de verbinding op. Zo worden ze weer vloeibaar.

Als de lijm langere tijd onder een hoge vochtigheidsgraad blijft, lost hij ook op. Daarom is de superlijm vooral geschikt voor snelle en vrij korte termijn temperaturen.

Over het algemeen zijn superlijmen allemaal hetzelfde, maar er zijn ook verschillende soorten lijm, die verschillen in materiaal, viscositeit, droogtijd en sterkte.

Voor welke materialen is superlijm geschikt?

In principe is superlijm geschikt voor alle materialen. Vooral goed, maar dan op keramiek, metaal en glas. Voor kleine voorwerpen en oppervlakken is de lijm goed geschikt, daarom is de lijm meestal verkrijgbaar in kleine buisjes.

Met plezier kan de lievelingsbeker of -juwelen worden gerepareerd met superlijm. Maar als u grotere oppervlakken aan elkaar wilt lijmen, kunt u beter contactlijmen en universele lijmen gebruiken.

Welke voor- en nadelen hebben superlijmen?

Zoals reeds beschreven in de gids, hebben superlijmen veel voordelen en ook enkele nadelen. Hoewel ze supersnel en gemakkelijk te gebruiken zijn, zijn ze niet ideaal voor alle omgevingen.
In vochtige ruimtes met hoge temperaturen kan het gebeuren dat de lijm na verloop van tijd loskomt en de verlijmde oppervlakken uit elkaar vallen. Daarom moet u voor bouwprojecten waar u een langdurig resultaat wilt, andere alternatieven kiezen.

Om u een beter overzicht te geven, hebben we hier de voor- en nadelen van superlijm voor u op een rijtje gezet:

Voordelen

Nadelen

snellijm in enkele seconden niet stabiel bij hoge luchtvochtigheid
universeel gebruik niet temperatuurbestendig
eenvoudig gebruik mag niet in contact komen met de huid
sterke stevigheid
geschikt voor kleine klussen, reparaties

Waar moet je op letten bij het kopen?

Bij superlijmen moet u letten op de beschrijvingen op de verpakking, want die laten zien hoe lang de lijm moet drogen, voor welke materialen hij geschikt is, wat de viscositeit is en vele andere nuttige en belangrijke informatie.
Een goede superlijm moet de volgende eigenschappen hebben:

  • Tijdsspecificatie van de droogtijd
  • Sterkte van de kracht
  • Vermelding van de hoeveelheid
  • of het schokbestendig en/of waterdicht is
  • geschikt voor welk materiaal
  • transparant of niet
  • Viscositeit van de lijm
  • Specificaties van de temperatuurbestendigheid
  • Toepassing voor binnen en/of buiten

U kunt ook controleren of de lijm vaatwasmachinebestendig is, trillingsdempend is en een lekvrije behuizing heeft.

Welke soorten superlijm zijn er en welke is geschikt voor u?
De meeste mensen zijn verbaasd als ze zeggen dat je superlijmen kunt onderscheiden in verschillende categorieën. Fabrikanten als UHU en Pattex verkopen superlijmen voor gespecialiseerde materialen, bijvoorbeeld voor schoenen, rubber of metaal.

Het meest populair is waarschijnlijk de 100% superlijm, die voor vrijwel alle materialen in huis kan worden gebruikt.

Naast hun geschiktheid voor verschillende materialen kunnen superlijmen ook worden onderscheiden op basis van hun viscositeit. U kunt ze onderscheiden op basis van de consistentie van de lijm.

Er zijn dunne, stroperige en gelachtige supergluimen op de markt…

Wat zijn de kenmerken van dunne superlijm en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit type superlijm is veruit de meest voorkomende en ook de meest populaire. De dunne vloeistof is bijzonder geschikt voor gladde en grotere oppervlakken, omdat de vloeibare lijm gemakkelijk met een borstel of spatel over bredere oppervlakken kan worden uitgespreid.

Het is belangrijk dat de te verlijmen oppervlakken zo worden gepositioneerd dat de vloeibare lijm niet kan weglopen. Hier moet u dunne lagen aanbrengen om de lijmverbinding te versterken. Superlijm is vooral populair voor reparaties met hout of kunststof.

Hoe dunner de lijmlaag, hoe sterker de kleefkracht.

Wat zijn de kenmerken van viskeuze superlijm en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit tussenniveau van de lijm is ideaal voor hellende en verticale oppervlakken. Omdat de vloeistof taaier is, loopt de lijm niet zo snel weg als de dunne superlijm.

Dikkere lagen kunnen hier ook worden aangebracht. Populair op het gebied van modelbouw, want hier is de superlijm elastisch genoeg om zelfs lastige plekken te verlijmen.

Daarom vooral aanbevolen voor flexibele materialen.

Wat zijn de kenmerken van gelachtige/dikke superlijm en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze hoogviskeuze superlijm is een taaie en gelachtige lijm. Het wordt voornamelijk gebruikt voor ruwe en poreuze oppervlakken.

Het is niet geschikt voor precieze en kleine verlijmde gebieden, omdat de lijm moeilijk te vervormen is door de gelaagdheid en daarom niet zo flexibel is als de dunne of stroperige superlijm.

Een voordeel voor de dikke vloeistof is dat de lijm tijdens het verlijmen niet druppelt en dus zeer geschikt is voor schoon werk. Met de superlijm kunt u ongelijkmatige oppervlakken verlijmen.

Het verschil tussen deze lijm en bijvoorbeeld contact- en/of montagelijm is dat deze superlijm geen spleten of gaten kan opvullen of comprimeren. In dit geval moet u andere speciale lijmen gebruiken.

Viscositeit

Geschikte oppervlakken

lage viscositeit grote, gladde oppervlakken
viskeuze verticale, schuine vlakken
viskeuze/gel ruwe, poreuze oppervlakken

Met deze factoren kunt u superlijmen vergelijken en beoordelen

Hieronder laten we u zien welke factoren u kunt gebruiken om te kiezen tussen verschillende superlijmen.

Samengevat zijn dit:

  • Verpakkingsvorm
  • Droogtijd
  • Viscositeit
  • Duurzaamheid / kracht
  • Temperatuurbestendigheid
  • Verpakkingsvorm

Een belangrijk detail dat velen vergeten is de vorm of eigenschappen van de verpakking van superlijm. U moet dit criterium in overweging nemen als u uw (lijm)plannen op voorhand kent.

De typische vorm van superlijm bestaat uit een buisje en een klein dopje, zodat je kleine puntjes precies kunt verlijmen. Als u iets grotere oppervlakten wilt verlijmen, zijn superlijmen geschikt, die met een penseel worden aangebracht.

Er zit ook superlijm in een dispenser, waardoor het veel gemakkelijker is om de gewenste hoeveelheid aan te brengen.

Droogtijd

Het belangrijkste van superlijm is de snelle droogtijd, die de naam al aangeeft.

Gemiddeld ligt de uithardingstijd van (vloeibare) superlijmen tussen de 20 en 60 seconden, afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en het te verlijmen materiaal.

Lees hier vooral de informatie over de lijm zelf, want die bevat meer gedetailleerde instructies over het uithardingsproces. Hoewel de lijm binnen enkele minuten lijkt te drogen, is het verlijmde gebied pas na één of meerdere uren 100% veerkrachtig.

Dit voorkomt dat de lijm, die aan de binnenkant nog vloeibaar is, uit de materialen oplost of de lijmverbinding verbreekt.

Viscositeit

Naast de verpakkingsvorm en droogtijd speelt ook de viscositeit een rol. In het hoofdstuk van het beslissingshoofdstuk worden de drie verschillende vormen van viscositeit (dun, stroperig, gelachtig) van superglues nader besproken.

Afhankelijk van uw project moet u hier letten op de consistentie van de superlijm, want deze kan nuttig zijn bij het verlijmen. Zo is bijvoorbeeld gelatineuze superlijm perfect voor het werken in huis, omdat het niet druipt en zeer goed is voor ruwe oppervlakken.

In de meeste gevallen is de dunne superlijm het meest geschikt voor elk project. Door de flexibele elasticiteit en de universele toepassingsmogelijkheden kunnen vooral kleine en schuine hoeken goed verlijmd worden.

Duurzaamheid / kracht

Een goed duurzaam resultaat is wat je wilt van superlijmen. Daarom is de sterkte van de superlijm een doorslaggevend criterium. Omdat je snelle en sterke resultaten wilt.

De superlijm reageert binnen enkele seconden met de lucht en verhardt binnen enkele minuten.

Om de beste resultaten te bereiken, moet de droogtijd worden verlengd tot ongeveer een uur om ervoor te zorgen dat de lijm ook aan de binnenkant uithardt.

Alleen dan is het object belastbaar, daarvoor is het al gelijmd, maar er is geen garantie dat dit lang zal duren. Hiervoor moet u de reviews van verschillende klanten op verschillende superglues lezen voordat u een beslissing neemt.

Temperatuurbestendigheid

Een ander criterium, dat in de industrie belangrijker is, is de temperatuurbestendigheid van supergluimen. Normale superlijmverbindingen lossen op bij temperaturen boven 180 graden.

Bij een temperatuur van min 50 graden zou de band kunnen breken. Aangezien dit tamelijk onwaarschijnlijke temperaturen zijn in normale huishoudens, zijn ze belangrijk in de industrie of op het werk.

Hierbij dient men te letten op de producteigenschappen van de verkochte superlijmen, omdat deze de temperatuurlimieten van de lijm hebben.