Het rookgassysteem bestaat uit buizen of schachten die de tijdens de verbranding ontstane rookgassen veilig naar de buitenlucht leiden. Om betrouwbaar te kunnen werken, moet het gehele systeem qua afmetingen en eigenschappen overeenstemmen met de warmtebron. Wij presenteren verschillende oplossingen en laten zien wanneer deze kunnen worden gebruikt.

Een rookgassysteem leidt rookgassen uit het huis

Bij de verbranding van gasvormige, vloeibare of vaste energiebronnen ontstaan rookgassen die uit de woning naar de omgeving moeten ontsnappen. Dit is mogelijk via een rookgassysteem dat de warmteopwekker met de buitenwereld verbindt. Het bestaat in wezen uit een aansluiting op de ketel of de schoorsteen, een verticale pijp of kanaal en een eindstuk op het dak. Bovendien kan dit systeem ook een rookgasklep omvatten. Deze kan worden gebruikt om de trek af te sluiten, zodat de verwarmde lucht niet uit het huis verdwijnt wanneer de ketel uit staat.

Systemen combineren verschillende functies

Schoorsteenkanalen hebben twee hoofdfuncties: Zij leiden de rookgassen naar buiten en zorgen voor een voldoende hoge trek. De zogenaamde schoorsteentrek komt overeen met de kracht waarmee kachels zonder eigen ventilator verbrandingslucht aanzuigen. Aangezien moderne kachels en boilers meestal zijn uitgerust met een eigen ventilator, is de belangrijkste functie ervan het afvoeren van de rookgassen.

Eisen voor de verschillende systemen

Aan moderne rookgassystemen worden tal van eisen gesteld. Naast een optimale dimensionering zijn ook de samenstelling en de duurzaamheid van de gebruikte materialen van primordiaal belang. Wij geven hieronder een overzicht:

  • Dimensionering: de juiste dimensionering zorgt ervoor dat de rookgassen niet afkoelen en zich onderweg ophopen. Hij maakt een optimale trek mogelijk en moet passen bij de warmteopwekker. Doorsnede en hoogte zijn hier belangrijk – vooral voor kachels met natuurlijke trek, zoals open haarden. Deze hebben zelf geen rookgasventilator en zijn afhankelijk van gunstige stromingsomstandigheden in de schoorsteen.
  • Rookgastemperatuur: Terwijl warme lucht opstijgt, daalt koelere lucht naarmate de dichtheid toeneemt. Als dit gebeurt met de rookgassen van het verwarmingssysteem, kunnen deze zich ophopen of zelfs in de tegenovergestelde richting stromen. Te lage rookgastemperaturen kunnen worden voorkomen door de juiste dimensionering en optimale isolatie van het rookgassysteem.
  • Ongevoeligheid voor vocht: Moderne verwarmingstoestellen, zoals condensatieketels, werken bij zeer lage temperaturen. Zij koelen de rookgassen ook aanzienlijk af om er zoveel mogelijk energie uit te halen. Hoewel dit efficiënt is, leidt het er ook toe dat restvocht condenseert op het rookgastraject. Als deze niet bestand is tegen het water, bestaat het risico op schade zoals roetaanslag.

Gespecialiseerde ontwerpers en vaklui controleren de haard en kiezen het geschikte rookgassysteem. Schoorsteenvegers controleren dit als onderdeel van de acceptatieprocedure alvorens het systeem goed te keuren.

Typen en toepassingen van rookgassystemen

Naast de gemetselde schoorsteen zijn er tegenwoordig talrijke rookgassystemen waaruit u kunt kiezen. Zij verschillen in hun kenmerken en zijn elk geschikt voor bepaalde toepassingsgebieden. In het volgende overzicht wordt aangegeven wat de systemen onderscheidt en wanneer zij worden gebruikt:

  • De gemetselde schoorsteen is de klassieker. Het wordt vooral gebruikt in oude gebouwen en slaat de warmte op van de langsstromende uitlaatgassen. Als de schoorsteen door een vakman van een binnenpijp wordt voorzien, kan hij voor bijna elk verwarmingssysteem worden gebruikt. Zonder een binnenpijp is het ruwe oppervlak echter een van de grootste nadelen. Hier hoopt zich namelijk roet op, wat naast roetvorming (met vocht) ook kan leiden tot een schoorsteenbrand. Schoorstenen zijn geschikt voor open haarden, tegelkachels en oudere verwarmingstoestellen. Ze worden niet gebruikt in nieuwe gebouwen.
  • De keramische schoorsteen lijkt erg op de klassieke. Dit komt omdat de buis niet alleen uit keramiek bestaat, maar ook uit een isolatielaag en een massieve buitenmantel. Het rookgassysteem voert de rookgassen veilig en zonder veel roet naar buiten en zorgt ervoor dat ze niet te veel afkoelen. Het is echter gevoelig voor vocht en daarom niet geschikt voor lage-temperatuur- of condensatieketels. Het kan echter worden gebruikt voor open haarden, tegelkachels en houtverwarmingssystemen.
  • De roestvrij stalen schoorsteen is een echte allrounder. Het is hittebestendig en ongevoelig voor vocht. Het heeft een gladde binnenzijde en voorkomt afkoeling van de rookgassen door middel van isolatie. Als u een schoorsteen achteraf wilt aanbrengen, kunt u de roestvrij stalen schoorsteen in de bestaande schoorsteen laten lopen, vrij in het huis (let op: brandbeveiliging) of buiten aan de gevel tot op het dak. Het is geschikt voor alle gangbare verwarmingssystemen.
  • De kunststof schoorsteenpijp is bijzonder goedkoop en gemakkelijk te installeren. Het rookgassysteem is echter niet temperatuurbestendig en is daarom alleen geschikt voor condensatieketels. Deze kunnen echter zonder problemen in oude schoorstenen worden geplaatst of via het dak naar buiten worden geleid.
  • Het lucht-rookgassysteem (LAS) combineert twee essentiële functies en zorgt zo voor een hoog rendement. Dit komt omdat het bestaat uit twee plastic buizen die in elkaar overlopen. Terwijl de binnenste pijp de rookgassen naar buiten transporteert, stroomt de verbrandingslucht van buitenaf door de spleet tussen de pijpen naar het verwarmingssysteem. De lucht absorbeert warmte van de rookgassen en bereikt zo voorverwarmd het verbrandingssysteem. Hierdoor verloopt de verbranding efficiënter en is er minder brandstof nodig. Bovendien maken luchtkanalen het mogelijk een verwarmingssysteem onafhankelijk van de kamerlucht te laten werken. Ze zijn echter alleen geschikt voor condensatieketels met lage rookgastemperaturen.

Conclusie

Het overzicht toont: Voor elk verwarmingssysteem is er een geschikt rookgassysteem. Naast het type is echter meestal ook de dimensionering van belang. Een verwarmingsmonteur in uw regio kan u helpen het juiste systeem te vinden.