Scheuren in het metselwerk of in het buitenpleister komen inderdaad voor in veel oudere gebouwen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten scheuren in de muur. Gevaarlijk zijn de zogenaamde zettingsscheuren, die een symptoom zijn van dieper liggende problemen. We laten je zien hoe je scheuren in metselwerk in de juiste categorie kunt indelen.

Als je een scheur in het metselwerk van je huis ontdekt, zul je nerveus zijn. Maar niet elke scheur in de muur is een aanwijzing voor problemen met de fundering. Scheuren in het metselwerk kunnen ontstaan door weersinvloeden, overgangen tussen twee bouwdelen of bouwwerkzaamheden, bijvoorbeeld. Maar alle scheuren in de muur laten vocht binnen en kunnen tot schimmelgroei leiden. Fijne scheuren kun je gemakkelijk zelf repareren, maar zettingsscheuren leiden tot problemen in de statica. In dat geval moet een vakman ze behandelen. Wat doe je dus als je een scheur in het metselwerk ontdekt? En hoe kun je zien of het een gevaarlijke zettingsscheur is?

Let op scheuren in het metselwerk

Als je een scheur in het metselwerk ontdekt, observeer die dan eerst. Ga als volgt te werk:

  1. Je markeert het beginpunt en het eindpunt van de scheur in de muur met een dikke potloodlijn.
  2. Markeer ook de dikte van de scheur met de lijn.
  3. Maak een foto van de scheur.
  4. Maak gedurende 28 dagen om de zeven dagen een foto.
    Vergelijk de foto’s en de ontwikkeling van de scheur. Een gevaarlijke scheur wordt in deze periode meestal langer en/of breder. Als er een verandering is, is het een structurele scheur die in de handen van een vakman thuishoort.

 

Zet gipsteken

Als je kleinere veranderingen in de scheur preciezer wilt zien, kun je het beste een gipsstreep zetten. Alles wat je hoeft te doen is pleister van ongeveer een centimeter dik over de scheur aan te brengen. Zorg ervoor dat het pleister niet in de scheur dringt en dat het oppervlak goed hecht. De bepleisterde markering moet ruwweg de vorm hebben van een figuur acht, met de dunnere staaf over de scheur. Zodra de scheurwijdte toeneemt, scheurt ook de pleistertekening.

Welke soorten scheuren zijn er?

In de technische literatuur wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten scheuren.

Classificatie
van de scheur
Type scheur Voorbeelden
Scheur a Scheuren in het gips, maar
Niet van het gipsbasis
verouderd
Haar en veterschoenen
netwerk-
Scheur B Scheuren in het gips
En van het gipsbasis
verouderd
Scheuren op shock- en lagergewrichten,
vaak identiek aan metselwerkverbindingen,
Barst door temperatuur
en vochtinvloed
(Krimpen of consumptie tranen)
Scheur c Bouw dynamiek
Scheur
Plaats scheuren of plannen
Horizontaal of verticaal rennen,
komen vaak voor op de plafondaansluiting, in
Vloerhoogte, op hoeken of
Ramen en deuren

Wat te doen in geval van barst type A?

Als je een pleisterscheur op je muur hebt, kan een schilder die in een mum van tijd repareren. Met een beetje handigheid kun je het werk ook zelf doen, want deze categorie scheuren is vooral een visueel probleem. Vooral aan de zuidkant van een gebouw ontstaan snel veterscheuren en haarscheuren door weersschommelingen.

Als je pleisterscheuren herstelt, breng dan renovatiepleister aan. Let op: De onderste pleisterlaag moet draagkrachtig zijn. Als je merkt dat de hele pleisterlaag niet meer draagkrachtig is, verwijder dan de brokkelige pleister en breng dan de nieuwe laag aan.

Je hebt nodig:

Veiligheidsbril
Beton slijpmachine
Hamer
Beitel
Hamerboor
Gips
Vuller

Tip: Scheuren ontstaan ook als de lagen niet voldoende gedroogd zijn. Reken dienovereenkomstig tijd tussen de afzonderlijke stappen als je verschillende lagen aanbrengt.

Procedure voor scheurtype B

Je kunt een scheur in categorie B zelf repareren als hij niet dieper gaat. Voor veel scheuren van categorie B is het raadzaam de scheur door een vakman te laten repareren. Scheuren van categorie B zijn ook vooral een visueel probleem. Maar als ze niet vakkundig gerepareerd worden, laten ze vocht door in het metselwerk.

Methode 1: Herstellen van de afzonderlijke vlekken

Als het alleen een scheurtje of kleine barstjes in de binnenmuur zijn, kun je ze royaal opvullen met plamuur. Gevelvuller of rubberen mortel zijn hiervoor geschikt. Zorg ervoor dat het mengsel voldoende droogt en vul een tweede keer dun in plaats van één keer dik.

Je hebt nodig:

  • Vulmiddel of rubberen mortel
  • Vuller
  • Kleurpasta indien nodig

Methode 2: Vul de scheuren en bepleister de hele muur opnieuw.

Als de scheur dieper en langer is, is gewoon vullen niet voldoende. Hier moet je eerst het oude pleister verwijderen. Je kunt hiervoor een betonslijper, een pleisterfrees of een hamerboor gebruiken.

Verwijderen van de pleisterlaag Bij het verwijderen van de hele pleisterlaag kun je het beste een betonslijper, een pleisterfrees en een hamerboor gebruiken. Wees voorzichtig bij het hanteren! Anders zou je blijvende schade kunnen aanrichten.
Scheuren vergroten Maak eerst een V-vorm rond de bestaande scheuren. Gebruik een hamer en beitel of een slijpmachine om dit te doen. De V-vorm geeft de randen een groter hechtoppervlak.
Breng een royale laag grondverf aan op de V-vormige scheuren.
Leg verstevigingsweefsel Leg geschikte stroken verstevigingsweefsel langs de scheuren. Dit verhoogt de weerstand tegen trekkrachten.
Breng de pleister aan Breng de pleister aan als grondlaag en afdeklaag. Werk voorzichtig en geef voldoende tijd om te drogen.

Je hebt nodig:

  • Betonslijper, pleistersnijder of hamerboor.
  • Hamer en beitel of slijpmachine
  • Diepe grondverf
  • Versterkende stof
  • Gips
  • Vuller

Opmerking: Als er uitgesproken scheurvorming is, zul je meer dan 10 procent van je gevel moeten vernieuwen. Dit betekent dat de Energiebesparingsverordening van 2014 voor jou in werking treedt. Bijgevolg moet je uitgebreid scheurherstel altijd combineren met gevelrenovatie.

Wat te doen met scheur type C

Zettingsscheuren wijzen altijd op een dieper liggend probleem, kunnen het gevolg zijn van een bouwfout en horen altijd in handen van een specialist. Hij zal de statica van het gebouw controleren en de precieze oorzaak van de zettingsscheur of -scheuren vinden. Om het eigendom te stutten, is de eerste optie het gebruik van een spiraalanker. Het spiraalanker dient als brug tussen de gescheiden bouwdelen. Het gebruik van spiraalankers is bijzonder geschikt voor ouder metselwerk. De belangrijkste maatregel bij het structurele herstel is echter de versterking van de fundering, d.w.z. het wegnemen van de oorzaak van de zettingsscheur. Bij deze procedure worden schuine en oneffen gedeelten van de bouwgrond geëgaliseerd en wordt de bouwgrond daarna verstevigd. Verdere stappen betreffen de voorgevel en het herstel ervan en zijn dus een zaak voor een metselaar en een schilder.

Hoe ontstaan klassieke zettingsscheuren?

Zettingsscheuren ontstaan wanneer de grond onder een gebouw door het gewicht wordt verdicht en de ondergrond iets zakt. Afhankelijk van de aard van de bodem duurt de inklinking enkele maanden (zand of grind) of enkele jaren (klei). Zelfs vestiging is onopvallend en geeft geen problemen. Als er echter onregelmatigheden in de sterkte van de grond zijn, kunnen er statische moeilijkheden ontstaan door de resulterende hellingen.

Oorzaken van scheuren in metselwerk

Als er dynamische scheuren ontstaan, is het van essentieel belang de oorzaak van de schade te vinden en die blijvend te herstellen.

Redenen voor dynamische zettingsscheuren:

  1. Ongelijkmatig verdichte bouwgrond
  2. Trillingen, bijvoorbeeld door zwaar vrachtverkeer
  3. Waterschade of defecte funderingsbuizen
  4. Uitdroging en daaruit voortvloeiende inkrimping van de grond (bijvoorbeeld door veeleisende beplanting)
  5. Verlaging van het grondwaterpeil
  6. Bouwwerkzaamheden in de omgeving
  7. Veranderde ondergrond veroorzaakt spanningen
  8. Verkeerd geplaatste voegen tussen muur en plafond

Waarschuwing: Ook als de oorzaak van de zettingsscheur niet blijvend is, is versteviging van de bouwgrond nodig om verdere schade uit te sluiten.

Conclusie: Expertise belangrijk voor de meeste scheuren in metselwerk

Scheuren in metselwerk kunnen een visueel probleem zijn, zoals bij scheuren in categorie A. Scheuren van categorie B, die nog steeds fijn zijn maar iets dieper, veroorzaken niet onmiddellijk blijvende schade aan het gebouw. Maar als ze niet vakkundig gerepareerd worden, dringt vocht op deze plaatsen het metselwerk binnen. Dit kan ergere schade veroorzaken. Structurele scheuren van categorie C vereisen altijd de tussenkomst van een specialist. Alleen wie snel handelt kan verdere schade aan zijn gebouw voorkomen.