Van een oud huis naar een droomhuis? Het renoveren en opknappen van gebouwen betekent stress. We laten je zien wat je moet weten, inclusief geschikte checklists.
Huizen op de juiste manier renoveren of opknappen
In tijden van lage rente wordt het steeds moeilijker om een geschikte woning te vinden. Hoe meer mensen kijken, hoe beter ze moeten kijken. Oude huizen kunnen een ruwe diamant blijken te zijn, maar ze kunnen de koper ook ruïneren. Wij laten zien wat belangrijk is bij het kopen van huizen die gerenoveerd moeten worden.
Gebruik je fantasie om de ideale woning te vinden!
Toekomstige potentiële kopers hebben baat bij een goede verbeelding. Het talent om het potentieel van een oud pand, zelfs in slechte staat, te kunnen herkennen loont. Laat je bij het bekijken van een oud gebouw dus niet afschrikken door oppervlakkige aspecten. Gebruik je fantasie en verplaats mentaal muren, creëer nieuwe lichtbronnen en renoveer eenvoudigweg individuele kamers op een fantasierijke manier. Alles wat je bevalt – en voldoet aan de Duitse bouw- en monumentenvoorschriften – is altijd toegestaan.
Vind je het modern? Wat dacht je van een samenspel van traditionele en moderne elementen? Vind je rustiek gezellig? Neem dan een voorbeeld aan de oorspronkelijke constructie en maak een nieuwe versie. Overigens bieden verplichte veilingen met uitgebreide informatie een goede gelegenheid om gebouwen en hun charme beter te leren kennen. Als je vertrouwt op je ogen en je eigen fantasie, kun je ook geduldig de onroerendgoedmarkt in de gaten houden.
Heb je een koopje gevonden en wil je het grijpen? Informeer je dan goed, want vaak wordt de goedkope woning al snel een bodemloze put.
Renovatie, herinrichting of modernisering?
Onervaren kopers weten vaak niet zeker, vooral bij oudere woningen, welke maatregelen ze (mogelijk) moeten nemen. Of zou je meteen precies weten wat het verschil is tussen renovatie, opknappen en moderniseren? Dat dachten we al. En juist daarom hebben we het volgende overzicht voor je samengesteld.
Renovatie: verfraaien wat er al is
Hier is de visuele verbetering het verklaarde doel en hoef je alleen kleine gebreken te verhelpen. Bij een verbouwing wijd je je dus vooral aan de zogenaamde cosmetische reparaties. Ze zijn misschien niet absoluut noodzakelijk, maar ze vergroten wel het gevoel van welzijn in je toekomstige eigen vier muren. Afhankelijk van je talent en moed kun je al het bijbehorende werk zelf doen – en niet alleen jezelf de spreekwoordelijke werkman besparen.
Typische renovatieklussen zijn
Vernieuw behang
het opnieuw schilderen van muren en, indien nodig, de gevel
Vloerbedekking vernieuwen
Renovatie: nu zijn er herstelwerkzaamheden nodig
Men spreekt van renovatie als een ernstig gebrek aan het gebouw hersteld moet worden. Zo kan de oorspronkelijke kwaliteit van leven worden hersteld. Helaas kun je moeilijk om de diensten van een vakman heen, want het werk is tijdrovend en vereist meestal deskundige handen.
Onder renovatiemaatregelen worden de volgende werkzaamheden verstaan:
Verwijderen van schimmel
Drainage van vochtige of zelfs natte kelders
Reparaties aan lekkende daken of gevels
Modernisering: van oud naar nieuw
Modernisering houdt in dat het droomhuis volledig wordt bijgewerkt en verbouwd. Het verklaarde doel is vaak de energie- en waterkosten op lange termijn te verlagen. Ook aanpassingen aan wettelijk voorgeschreven brandbeveiligingsvoorschriften maken deel uit van het proces. Met behulp van modernisering kun je het wooncomfort en de waarde van het gebouw verhogen. Met andere woorden: als je je huis moderniseert, kun je meestal een (aanzienlijk) hogere prijs krijgen als je het later verkoopt.
Moderniseringsmaatregelen in één oogopslag:
- Isolatie van het dak of afzonderlijke buitenmuren voor maximale energie-efficiëntie
- Ramen van isolerend glas installeren voor thermische isolatie
- Nieuwe vloeren leggen
Installatie van moderne verwarmingssystemen en gebouwinstallaties
Licht erin, muren eruit: neem de juiste, eigentijdse maatregelen!
Vooral oude huizen lijken naar onze maatstaven vaak donker en krap. Ramen zijn te klein, plafonds te laag en kamerindelingen onpraktisch. Geplande raamvlakken, lichtintensieve LED panelen, offset wanden en nieuw getekende plafonds zijn dan de maatregelen bij uitstek. Voordat je begint, moet je echter nagaan welk gereedschap je nodig hebt. We hebben een checklist met de basisgereedschappen die in geen enkele gereedschapsriem mogen ontbreken:
Het kleine gereedschap 1×1:
Hamer
Schroevendraaiers in verschillende uitvoeringen
een set steeksleutels
diverse inbussleutels (ja, zo wordt het gespeld!)
Duimstok, meetlint en dergelijke
tapijtmes of stanleymes
spanningstester
klein assortiment tangen (grijptangen, pijptangen en combinatietangen)
Waterpas
Ratel
Contactdozen
Goede raad is het halve werk: Kostenplanning en uitsluiting van risico’s
Naast alle creatieve fantasie moet een realistische kostenplanning een gegeven zijn, want het renoveren van een oud huis kan snel een bodemloze put worden. Daarom is het voor bouwers bijna altijd de moeite waard om voor de aankoop een ervaren bouwkundig expert te raadplegen, zodat er geen schade of kosten over het hoofd worden gezien.
In het ergste geval kan een huis volledig onbewoonbaar zijn door bijvoorbeeld asbest of schimmelaantasting – zonder dat de leek er iets van merkt. Je moet ook (laten) controleren op schade door bewegingen in de grond – of dat het huis gevaar loopt door mijnschachten.
Daarnaast is het essentieel dat alle leidingen worden gecontroleerd en zo mogelijk vervangen. De modernisering van een oud en inefficiënt verwarmingssysteem en de daaropvolgende isolatie draagt bij tot kostenbesparingen op lange termijn en kan mogelijk zelfs door de staat worden gesubsidieerd.
Een tip: Laat je niet afschrikken door lange lijsten met grote getallen, maar gebruik gewoon een van de vele renovatiecalculators voor je project. Zo kun je de noodzakelijke werkzaamheden bepalen en heb je snel een betrouwbaar overzicht van alle kosten.
De volgende criteria zijn bepalend voor de komende kosten:
- Leeftijd van het pand
- Toestand van de woning
- Leefruimte
- Keuze van de te gebruiken materialen
- Bedrag aan arbeidskosten van vakman en landmeter
- Je persoonlijke verwachtingen van het eindresultaat
Overzicht van renovatie- en verbouwingskosten
Herdaken: ongeveer 100 – 140 euro per m²
Herdaken inclusief isolatie: ca. 150 – 200 euro per m²
Installatie van nieuwe ramen: minstens 500 euro – de prijzen hangen af van het ontwerp en de grootte van het raamoppervlak
Isolatie van verdiepingsplafonds: ca. 300 – 400 euro per m² plafondoppervlak
Installatie van een nieuw verwarmingssysteem: 10.000 – 25.000 euro, afhankelijk van het type verwarmingssysteem.
Volledige vernieuwing van elektrische installaties: ca. 70 euro per m² woonoppervlak
Pleisterwerk van de gevel: ca. 50 euro per m² geveloppervlak
Thermische isolatie van de gevel: ca. 140 euro per m²
Renovatie van rioolbuizen: meestal vanaf ca. 1.000 euro per verdieping
Kelderrenovatie: ca. 500 euro per m²
Met goed timemanagement je nieuwe huis in: plan ruim!
Afgezien van de financiële aspecten is het renoveren van een oud huis meestal ook erg tijdrovend. Bekwame kopers kunnen kosten besparen door veel van het werk zelf te doen. Je moet hiervoor echter wel voldoende tijd beschikbaar hebben.
Het is essentieel om er rekening mee te houden dat er vaak onvoorziene extra bouwplaatsen kunnen ontstaan, vooral bij renovatie of (vooral) bij panden die gerenoveerd moeten worden. De tijd tot de verhuizing moet daarom flexibel worden gepland – een huurwoning die al is opgezegd creëert onnodige druk en stress. Je moet ook rekening houden met de vervolgkosten die voortvloeien uit het onderhoud van het pand. Zoals we hierboven al aangaven, moet een goede kostenplanning al ontworpen zijn met het oog op de toekomst.
Veelgestelde vraag: Is energiezuinig renoveren de moeite waard?
Energiezuinig opknappen staat bij huiseigenaren op ieders lippen. Energieprestatiecertificaten en energieconsultaties moeten evenzeer in aanmerking worden genomen als de omvang van het werk. Immers, energiezuinig opknappen is omvangrijk en heeft, naast dakrenovaties en andere renovatiewerkzaamheden, ook gevolgen voor alle buitenvoorzieningen die op het terrein worden gebruikt. Het doel is het energieverbruik van verwarming, ventilatie en warm water te verminderen door gerichte structurele maatregelen. Lagere energiekosten door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zijn het gewenste resultaat en minder CO2-uitstoot het aangename neveneffect.
Huiseigenaren hebben de volgende opties:
- Thermische isolatiemaatregelen (vooral buitenmuren, dakisolatie, isolatie van het kelderplafond).
- vervangen van oude leidingen en herstellen van scheuren in de gevel
- het vervangen van oude en lekkende ramen en buitendeuren
- installeren van nieuwe, moderne radiatoren
de integratie van ventilatiesystemen met warmteterugwinning
Goed om te weten: Je kunt rekenen op overheidssteun voor energiezuinige renovatie. De overheid biedt bijvoorbeeld verschillende financieringsmogelijkheden met laagrentende leningen en investeringssubsidies.