Wanneer het extreem koud of warm wordt, kan het interieur van je huis eronder lijden als de thermische schil van de constructie zijn werk niet doet. Kou en warmte kunnen via allerlei wegen je huis binnendringen. Voordat je naar grote oppervlakken zoals muren, plafond en vloerbekleding kijkt, denk dan eerst aan kleinere binnendringingspunten die de meest waarschijnlijke boosdoeners zijn: ramen. Extreme temperaturen kunnen zowel door als rond ramen je woning binnendringen, zelfs met kwaliteitsramen die in goede staat verkeren. Niet alleen is de vensteropening (hoe je ramen zijn geconfigureerd) een belangrijk gebied van warmteverlies, maar het is ook een van de gemakkelijker te repareren gebieden.

Zwarte schimmel op vensterbank: oorzaak, oplossing en voorkomen.

Het isoleren van ramen, een eenvoudig en goedkoop project, kan enorme voordelen opleveren voor je comfortniveau en je maandelijkse energierekening en gaat schimmel raamkozijn tegen. Hoewel isolatie een slecht raam niet kan veranderen in een hoogrendementsraam, kan het een marginaal verschil maken om je een seizoen of twee door te helpen. Voor nieuwere ramen van topkwaliteit zijn misschien alleen isolerende gordijnen nodig, maar waarschijnlijk niet de uitgebreide reeks isolerende maatregelen die hieronder worden voorgesteld.

Wanneer moet je je ramen isoleren?

Idealiter isoleer je je ramen vóór het koude weer begint. Maar omdat het moeilijk is het isolerend vermogen van je ramen te beoordelen als de temperatuur binnen en buiten bijna gelijk is, kun je beter wachten tot het tijd is om de verwarming of de airconditioner aan te zetten.

De meeste van deze raamisolerende maatregelen zijn goedkoop. Krimpfolie-isolatie, breeuwen, weerstrippen en sproeischuim zijn zo goedkoop dat je de kosten ervan in één of twee seizoenen in energiebesparing kunt terugverdienen. Van alle stappen is het aanbrengen van energiezuinige raambekleding het duurst; ze kosten tot 25% meer dan gewone, niet-thermische raamgordijnen.

Raamisolerende materialen

Het kan helpen om te begrijpen hoe en waarom een isolerend product of materiaal rond een raam werkt. Zorg dat je de bijzonderheden van het voorwerp dat je van plan bent te gebruiken begrijpt voordat je begint met het isoleren van je ramen.

Isolatie met raamfolie

Transparante raamfolie werkt het best om in de zomermaanden de zonnewarmte die door het glas komt te verminderen, en sommige folies houden in de wintermaanden de kamerwarmte vast. Folies komen in grote delen die bij de installatie op de raammaat worden gesneden. De folie wordt met dubbelzijdige tape aan de buitenkant van het binnenraamkozijn bevestigd. Door met een föhn lichtjes warme lucht over de folie te blazen, wordt de folie strakgetrokken. Net als het argon of krypton gas dat de ruimte tussen ruiten met dubbele beglazing vult, belemmert de dode luchtzak die tussen de folie en het raam ontstaat lucht- en warmte-infiltratie.

Raamfolie isolatie is iets anders dan reflecterende raamfolie (of folie met lage emissiviteit). De reflecterende folie kleeft direct op het glas, terwijl raamfolie-isolatie van het glas af moet blijven.

Caulk

Caulk is goedkoop en gemakkelijk aan te brengen. Al het breeuwwerk moet periodiek opnieuw aangebracht worden, vooral als het raamoppervlak onderhevig is aan uitzetten en inkrimpen. Reken erop dat je deze plekken waarschijnlijk al na een jaar of twee zult moeten weghalen en opnieuw moet kitten.

Er zijn drie soorten breeuwmiddel voor verschillende oppervlakken. Gebruik latex breeuwmiddel op waterbasis voor scheuren in de raamvleugel of rond het raam die 1/4 inch breed of minder zijn. Breeuwmiddel op siliconenbasis is het beste voor metalen en glazen oppervlakken en is niet overschilderbaar. Voor delen die je van plan bent te schilderen gebruik je verf-kwaliteit breeuwkrijt.

Weerstrippen

Weerstrippen zijn eenvoudig aan te brengen en laten geen resten of rommel achter als ze verwijderd worden. Als het op beweegbare raamdelen wordt aangebracht, kan het raam niet geopend of gesloten worden. Als je het raam toch wilt openen, moet de striping verwijderd worden. Vaak is dit een aanvaardbare oplossing omdat ramen in de winter toch meestal gesloten blijven.

Openingen rond stilstaande delen in of rond ramen kunnen opgevuld worden met EPDM, schuim, of vilten weerstrips. De spleet tussen de vleugel en het raamkozijn kan ook tijdelijk opgevuld worden met tochtstrippen. Vergeet niet om plekken waar gemakkelijk koude lucht binnensijpelt, zoals je garage, te weervlechten.

Spuit schuim

Alleen bestaande grote en toegankelijke kieren rond het raamkozijn kun je opvullen met uitzetbaar sproeischuim. Geholpen door een lange spuitmond kan sproeischuim op plaatsen komen waar je niet bij kunt door er met de hand glasvezelisolatie in te steken. Spuitschuim is moeilijk onder controle te houden en kan snel uitzetten uit de muurspouw en op de muur of vloer terechtkomen, dus koop voor gebruik als raamisolatie zeker schuim met een lage uitzettingscoëfficiënt en zorg ervoor dat je de plaatsen waar je niet wilt dat het schuim blijft plakken goed afschermt.

Energie-efficiënte raambekleding

Isolerende raambekleding die extra isolatie biedt, komt meestal in twee vormen voor: dikke zijwaarts getrokken gordijnen of verticaal getrokken cellulaire gordijnen. Isolerende draperieën en rolgordijnen werken alleen als ze gesloten zijn.

Gordijnen zijn veel dikker dan gewone gordijnen en hebben bindbandjes om ze tegen de muur te houden, zodat ze de luchtinfiltratie verder tegenhouden. Tijdens warme maanden kunnen gordijnen met een witte plastic achterkant de warmte in huis aanzienlijk verminderen.

De plisségordijnen die verticaal geopend en gesloten worden, lijken op het eerste gezicht op mini-jaloezieën als ze open staan. Maar als ze omlaag en dicht zijn, zie je dat hun cellulaire constructie luchtzakken vormt die helpen de binnentemperatuur op peil te houden.

Tochtstoppers

Vaak gebruikt om de spleten onder deuren te dichten, kunnen stoffen tochtstoppers, ook wel tochtslangen genoemd, de spleet tussen de onderkant van de raamvleugel en het raamkozijn dichten. Tochtslangen hebben maar weinig nadelen omdat ze zo goedkoop zijn en gemakkelijk te maken of te kopen. Begrijp alleen dat ze slechts een van de vier potentiële tochtpunten langs de omtrek van een raamvleugel blokkeren. Ze zijn ook goed voor geluidsisolatie.

Wat je nodig hebt:

  1. Uitrusting / Gereedschap
  2. Verfkrabber
  3. Caulkpistool
  4. Verfroerstaaf
  5. plamuurmes
  6. Schroevendraaier (optioneel)
  7. Thermische gordijnen
  8. Tochtstopper of tochtslang
  9. Naald en draad of naaimachine (optioneel)
  10. Materialen
  11. Raamfolie isolatieset
  12. Caulk
  13. Weerstrippen
  14. Spuitschuim
  15. Vulling voor tochtstopper (optioneel)
  16. Sokken of stof (optioneel)

Instructies

1. Raamfolie isolatie aanbrengen

Bereid je raam voor op de folie door het grondig schoon te maken en te drogen. Gebruik een verfkrabber om stukjes verf en vuil van het glas te schrapen. Veeg het raam schoon en droog het daarna met een pluisvrije doek. Volg de aanwijzingen van de fabrikant om raamfolie aan te brengen.

2. Breeuw rond kieren en barsten

Kies het juiste breeuwmiddel voor de binnenkant en buitenkant van je ramen voor maximale isolatie. Doe geen breeuwwerk over de kleine ronde of rechthoekige ontlastgaatjes aan de buitenkant die er voor de afwatering zijn. Je gebruikt waarschijnlijk ongeveer een 1/2 van een patroon breeuwmiddel voor een kant van een dubbel draaiend raam.

Verwijder eventueel oud en gebarsten breeuwwerk met een plamuurmes of schroevendraaier. Zorg ervoor dat de plek kurkdroog is voordat je gaat breeuwen. Snijd de punt van de breeuwbuis in een hoek van 45 graden af, steek de buis in het breeuwpistool, en haal de trekker over om het materiaal in de scheur aan te brengen. Breeuw in één beweging in plaats van met starts en stops; zo ontstaat een nette, doorlopende baan isolatiemateriaal. Als het breeuwmiddel uit de scheur lijkt te lopen, gebruik dan een plamuurmes om het weer naar binnen te duwen. Laat het breeuwwerk 24 uur uitharden.

Als je nieuw bent met breeuwen, oefen de techniek dan op een papieren handdoek voordat je je ramen isoleert. Het zal je helpen de trekkende beweging te ontwikkelen die je nodig hebt om het breeuwkrijt in de kier te verspreiden als het uit de tube komt.

3. Breng tochtstrippen rond het raam aan

Rol de weatherstripping uit en begin hem rond het raam op zijn plaats te forceren met je vingers. Als je de weerkerende bekleding wat meer naar binnen moet forceren, gebruik dan een stomp voorwerp zoals een verfroerstaaf. Een scherper voorwerp zoals een plamuurmes kan in de weerstrips snijden, maar kan het materiaal ook effectief in nauwe ruimten drukken. Ga langzaam en methodisch te werk om er zeker van te zijn dat de weerstrips goed in de spleet zitten.

4. Spray Foam in openingen aanbrengen

Oudere huizen hebben meer isolatie rond de binnenramen nodig. Expanderend sproeischuim kan gemakkelijker te gebruiken zijn dan met de hand glasvezelmatten in te brengen.

Begin met het verwijderen van de sierlijst rond je raam door een plamuurmes achter de lijst te plaatsen om hem voorzichtig los te trekken en de grote spleten rond het kozijn bloot te leggen. Steek de spuitmond van de spuitbus schuim diep in de spleet (die is waarschijnlijk een paar centimeter diep) voor je spuit. Het schuim zal meteen beginnen uit te zetten, maar het kan uren duren voor het volledig is uitgezet. Als het schuim helemaal opgedroogd en uitgezet is, plaats je het lijstwerk rond het raam terug.

5. Hang energiezuinige raambekleding (thermische gordijnen)

Het maakt verschil hoe je gordijnen ophangt als het energiezuinige raambehandelingen zijn. Gordijnen moeten zo dicht mogelijk bij het raam gehangen worden en de vensterbank of de vloer vegen. Voor een maximale doeltreffendheid installeer je de gordijnen zo ver mogelijk tot aan het plafond.

Dicht de gordijnen aan beide kanten af om de warmte-uitwisseling verder te minimaliseren. Door magnetische of lusband te gebruiken om de zijkanten van de gordijnen tegen de muur af te dichten en de panelen in het midden aan de zijkanten te laten overlappen, kan het warmteverlies met wel 25 procent worden beperkt. Als cellulaire gordijnen strak tegen het raam aanliggen, kunnen ook zij het warmteverlies door de ramen met 40 procent verminderen en ongewenste zonnewarmte met tot 80 procent tegengaan.1

6. Plaats horizontale tochtstoppers

Tochtstoppers zijn voorgemaakt te vinden in huishoudelijke artikelen of woonwinkels. Maak je eigen tochtstopper met lange sokken of door stof tot lange buizen te naaien over de lengte van een raam (of deur) dat je wilt blokkeren. Vul de sok of stoffen buis met rijst, popcornkorrels, of gedroogde bonen. Sluit het uiteinde van de buis na het vullen met de hand of de machine.

Sluit je raam en leg de tochtstopper stevig over de plaats waar de vensterbank en de onderkant van het raam elkaar raken. Deze afdichting kan voorkomen dat koude of warme lucht door kieren en spleten naar binnen of naar buiten sijpelt.

Als je een dubbel draaiend raam hebt, kun je ook een tochtstopper op de bovenste rail over het schuifslot leggen als het raam gesloten is om nog meer tocht te elimineren.