• Terwijl de meeste geprefabriceerde huizen houten constructies zijn, worden massieve huizen steen op steen gebouwd op de traditionele manier.
  • Door de gestandaardiseerde bouwwijze is er weinig speelruimte in het ontwerp van een prefab huis. Een stevig huis kan individueel naar je eigen wensen ontworpen worden.
  • Een goede middenweg is een prefab huis in massieve bouw, dat meer stabiliteit heeft dan een prefab huis en minder ingewikkeld te bouwen is dan een zuiver massief huis.

De droom om een huis op het platteland te bezitten is actueler dan ooit, gezien de stijgende huurprijzen en de lage bouwrente. Maar voor je ook maar met de bouw van een huis kunt beginnen, moet je een heleboel beslissingen nemen. De Gretchenfrage met de bouw van huizen, die veel toekomstige eigenaars om de tuin drijft, betreft de bouwwijze: Prefab huis of massief huis?

Wij van klusvakman.nl hebben de kosten van het bouwen van een huis behandeld, en ook de voor- en nadelen van de twee bouwmethoden, om je met deze gids een beslissingshulp te kunnen geven. Leer nu, op welke criteria bij de beslissing voor de soort constructie absoluut gelet moet worden.

1. geprefabriceerd huis of massief huis: welke bouwvorm is beter?

Voor we ingaan op de kenmerken en verschillen tussen de twee bouwwijzen, willen we benadrukken dat er geen “betere” bouwwijze is.

Zowel prefab huis als massief huis hebben hun voor- en nadelen, maar wat stabiliteit en woonkwaliteit betreft verschillen ze nauwelijks van elkaar.

1.1 Welke factoren beïnvloeden de beslissing?

Om uit te zoeken of een prefab huis of een massief huis de juiste keuze is voor jou en je gezin, moet je eerst nadenken over de 4 vragen die hieronder staan:

Hoe snel wil je dat het huis klaar is voor bewoning?
Hoe belangrijk zijn individuele ontwerpideeën en energiebesparingsmogelijkheden?
Moet het huis in de nabije toekomst met winst verkocht worden?
Welk financieel kader mag de huizenbouw niet overschrijden?

1.2 Is een geprefabriceerd huis goedkoper dan een massief huis?

Hoe duur de huizenbouw zal zijn, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, de uitbreidingsfase, de uitrusting en de gebruikte bouwmaterialen. Niet te vergeten zijn de bijkomende bouwkosten.

De huidige prijzen voor een geprefabriceerd huis liggen tussen 1.000 en 2.600 euro per vierkante meter. Voor een degelijk huis moet je meestal rekenen op een prijs van 2.000 euro per vierkante meter.

Opmerking: In principe kan de veronderstelling dat een geprefabriceerd huis goedkoper is dan een huis in massieve bouw door de gestandaardiseerde constructie niet bevestigd worden. Afhankelijk van je persoonlijke individualiseringswensen, de vervulling van de huidige energienormen en het gebruik van hoogwaardige materialen, beweegt de bouw van een prefab huis zich in een vergelijkbaar financieel kader als de bouw van een massief huis.

2. het prefab huis: kant-en-klaar huis uit de catalogus

Een prefab huis is een geprefabriceerd huis uit de catalogus van een prefab huizenfirma, dat gewoonlijk klaar voor bewoning wordt opgeleverd.

“Turnkey” betekent dat het hele bouwproces de verantwoordelijkheid is van de aanbieder en dat de volgende bewoners niet aan hun lot worden overgelaten bij moeilijkheden. Als de keuze valt op een kit- en afbouwhuis, wordt de afwerking door de eigenaar gedaan.

In de regel zijn prefab huizen houten constructies, die perfect isoleren door de weer- en brandwerende bekleding.

De geprefabriceerde onderdelen (o.a. muurelementen, plafond- en dakelementen) worden uiteindelijk op de voorbereide onderconstructie op de bouwplaats in elkaar gezet. Omdat geprefabriceerde huizen, in tegenstelling tot massieve huizen, onafhankelijk van het weer in elkaar gezet kunnen worden, is de bouwtijd meestal korter.

Je moet bezuinigen op individualiteit als je voor een geprefabriceerd huis kiest: De productie van de huizen is gestandaardiseerd, wat betekent dat je minder ontwerpvrijheid hebt. Verdere voordelen en nadelen van een geprefabriceerd huis zie je in de volgende lijst:

Voordelen
kan goedkoper zijn dan een massief huis, vanwege de gestandaardiseerde bouwmethode
korte bouwtijd
wordt geproduceerd als een energiebesparend huis
weersonafhankelijk bouwen mogelijk

Nadelen
lagere waarde stabiliteit
lagere geluidsisolatie en thermische isolatie
minder ruimte voor ontwerp

3. het stevige huis: de beproefde baksteen-op-steen bouwmethode

Stevige bouwmaterialen zoals steen, hout, baksteen, mortel en beton worden gebruikt bij de bouw van een stevig huis. In de regel wordt de traditionele baksteen-op-steen bouwwijze gebruikt.

Het kan echter acht maanden of langer duren voor het huis klaar is om bewoond te worden. Anderzijds is de levensduur van een stevig stevig huis 100 tot 120 jaar, wat erg lang is en meerdere generaties meegaat.

Het massieve huis wordt ontworpen door een architect die in zijn plannen rekening houdt met de individuele wensen van de toekomstige bewoners, waarbij er geen grenzen zijn aan de ontwerp-ideeën.

Bij de bouw van een stevig huis zijn veel ambachten betrokken, zoals metselaars en betonbouwers, dakdekkers, loodgieters, steigerbouwers, timmerlieden en ramenbouwers. Het coördineren van deze veelheid aan ambachtslieden en bedrijven ter plaatse vergt enig organisatietalent en stressbestendigheid.

We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van massief bouwen hier voor je op een rijtje gezet:

Voordelen
bijzonder duurzaam met een levensduur van ca. 120 jaar
hoge doorverkoopwaarde
hogere individualiteit in ontwerp
goede geluidsisolatie

Nadelen
De bouw duurt aanzienlijk langer
stress en coördinatieproblemen door de vele ambachten
Conclusie: Of je voor een prefab huis of een massief huis kiest, hangt uiteindelijk af van welke voordelen voor jou voorrang hebben en met welke nadelen je je kunt verzoenen. Wie het huis binnen afzienbare tijd winstgevend wil verkopen, kiest in de regel voor de massieve bouwmethode en stoort zich niet aan de lange bouwtijd. Wie zo snel mogelijk in zijn eigen huis wil trekken, bespaart zich de stress met de vele ambachten, waarvoor echter het afgebouwde huis de juiste keuze is.

4. de middenweg: het geprefabriceerde degelijke huis voor onbesliste mensen

Een geprefabriceerd massief huis combineert de beste eigenschappen van beide bouwmethoden: Je kunt het toekomstige huis in een catalogus kiezen en een projectontwikkelaar laten bouwen – maar dan wel met stevige materialen en meestal steen op steen.

Daarom is de stabiliteit groter dan bij gewone prefab-huizen van houten constructies. Bovendien wordt het hele proces door één aanbieder uitgevoerd en wordt men gespaard voor de verwarring van de vele ambachten die bij zuiver massief bouwen betrokken zijn.

Wat bouwtijd en prijs betreft, staat het geprefabriceerde huis in massieve bouw echter eerder op het niveau van massieve huizen.