De huiskamer wordt steeds meer het mediacentrum van de bevolking. Dankzij de moderne technologie vervangt het gemakkelijk de bioscoop of een concertzaal en biedt het ook spelletjes en vele andere vormen van amusement. Maar voor de best mogelijke ervaring heb je meer nodig dan alleen een TV en spelers voor allerlei soorten media. Ook de geluidsinstallatie is belangrijk.

Geluidssystemen in vergelijking

Als je je nog niet eerder met het onderwerp geluid in de huiskamer hebt beziggehouden, is het gemakkelijk je overweldigd te voelen door de beschikbare keuzemogelijkheden. Behalve het klassieke systeem met versterker zijn er tegenwoordig ook veel andere mogelijkheden.

Er zijn, bijvoorbeeld, soundbars, die alle toestellen voor geluidsproductie in één behuizing verenigen. Verder kunnen gebruikers kiezen tussen systemen met 5 of 7 luidsprekers en, tenslotte, tussen actieve of passieve subwoofers. Last but not least zijn er ook verschillen in grootte. Van grote vloerstaande luidsprekers tot piepkleine satellietluidsprekers, alles is beschikbaar. De keuzemogelijkheden zijn dus niet zo gemakkelijk bij te houden.

Een klassieke geluidsinstallatie met meerdere luidsprekers, een receiver en een subwoofer overtuigt vaak met zijn uitstekende geluid. In de juiste stand zijn de luidsprekers in staat een kamer volledig met geluid te vullen. Dit maakt het mogelijk om films en spelletjes nog intenser te beleven.

Grote vloerstaande luidsprekers slaan een goed figuur, vooral bij muziek, en weten de vele subtiliteiten in de midden- en hoge tonen duidelijk naar voren te brengen. Anderzijds, als je toch alleen films wilt kijken, zijn kleine luidsprekers geen slechte keuze. Soundbars, van de andere kant, zijn interessant voor al wie zijn woonkamer graag opgeruimd houdt en niet te veel apparaten wil hebben. Met gesofisticeerde technologieën kunnen deze luidsprekers ook surround geluid produceren, al haalt het niet helemaal de kwaliteit van een echt surround systeem.

Is het geluid van de TV niet genoeg?

Sommige mensen kunnen zich afvragen of de aanschaf van een geluidsinstallatie überhaupt wel nodig is. Elke TV heeft immers ingebouwde luidsprekers. Het antwoord op deze vraag hangt af van je eigen verwachtingen. Als je echt maar heel lage eisen stelt aan het geluid, kun je best tevreden zijn met het geluid van de TV.

Maar vooral met moderne platte beeldschermen zijn de mogelijkheden gewoon snel uitgeput. Door het kleine volume is het fysiek onmogelijk om enig noemenswaardig geluid op te bouwen. Dit treft vooral de lage tonen, die in veel sets vrijwel niet aanwezig zijn. Maar ook hoge en middentonen hebben te lijden onder het ontwerp en hebben de neiging het geluid te vervormen, vooral bij hoge volumes.

Naar muziek luisteren is maar in heel weinig gevallen een genoegen, en zelfs films brengen gewoon niet hetzelfde gevoel over als met een goed systeem. Dus als je waarde hecht aan goed geluid, moet je nadenken over de aanschaf van een geluidsinstallatie.

Moet een goede geluidsinstallatie duur zijn?

Voordat je een geluidssysteem koopt, rijst natuurlijk de vraag naar de prijs. Er zijn hier enorme verschillen: van goedkope instap-apparatuur vanaf 100 euro tot professionele apparatuur in de zes-cijferige prijsklasse, alles is te vinden. Een algemene aanbeveling is op dit moment niet mogelijk.

Wel moet gezegd worden dat een iets hogere investering in de meeste gevallen de moeite waard is. De meeste goedkope geluidssystemen kopen hun prijs niet alleen met verhoudingsgewijs mager geluid, maar ook met inferieure componenten. Het gevolg is dat de goedkope systemen het vaak na korte tijd begeven. Als je hier te veel bespaart, loop je het risico dat je uiteindelijk twee keer zo veel betaalt.

Beginners met lage verwachtingen kunnen geschikte systemen of een soundbar krijgen voor ongeveer 300 euro. In deze reeks zijn er al toestellen van hoge kwaliteit, die de onderdompeling in films en spelletjes merkbaar kunnen verbeteren ten opzichte van TV-geluid.

De middenklasse varieert van 500 tot ongeveer 2.000 euro. In dit segment zijn er systemen die gemakkelijk aan zelfs hoge eisen voldoen en ook kunnen overtuigen met muziek in bijna elke categorie. Voor audiofielen, daarentegen, is er geen bovengrens.

Sommige afzonderlijke luidsprekers kosten vijf-cijferige bedragen, evenals dure versterkers en andere componenten. Maar deze zijn eigenlijk alleen de moeite waard voor professionals of echt gepassioneerde liefhebbers van geluid. Zo’n aankoop is niet echt nodig en zonder een geoefend oor zijn de verschillen met een goed middenbereik systeem nauwelijks merkbaar.

Het juiste systeem vinden

Hoewel de prijs een ruwe leidraad is, helpt hij niet om het juiste systeem te vinden. Het assortiment producten is te groot en te gevarieerd. Leken moeten niet te snel een aankoopbeslissing nemen, maar zich vóór de aankoop zo uitvoerig mogelijk informeren. Behalve het geluid is ook de tijdigheid van een systeem van belang.

Vragen als de versie van de HDMI verbinding of de vraag of een geïntegreerd loopwerk alleen DVD of ook Blu-Ray ondersteunt, staan op de voorgrond. Als je de markt goed kent, kun je met een beetje geduld gemakkelijk verrassend betaalbare en toch krachtige componenten vinden.

Er valt wat te besparen door tweedehands toestellen te kopen, die qua functie vaak niet onderdoen voor nieuwe modellen. Als je echter geen moeite wilt doen om zelf alle details over de constructie en werking van apparatuur te leren kennen, kun je gerust om hulp vragen. Ervaren technici helpen je het optimale systeem te vinden, rekening houdend met je eigen wensen en eisen.

Hoofdtelefoons als alternatief

Hoofdtelefoons zijn vaak een legitiem alternatief voor een volwaardige stereo-installatie. Hoewel er natuurlijk alleen van audio genoten kan worden, hebben geen buren er last van, zelfs niet bij extreme volumes. Bovendien kunnen de gebruikers de kamerakoestiek volledig negeren.

Hoofdtelefoons klinken altijd hetzelfde in grote en kleine kamers, en de plaatsing van meubels en tapijten heeft geen invloed op de geluidservaring. Dus als je in een eenpersoonshuishouden woont en op dit moment geen geluidsinstallatie nodig hebt, kun je voorlopig voor een goede hoofdtelefoon gaan.

Ook hier kan een deskundige je helpen de juiste uitrusting te kiezen. Het is gemakkelijk om uit honderden toestellen de juiste hoofdtelefoon te vinden. Als het mogelijk is, is het echter zeer aan te bevelen ze uit te proberen voor je ze koopt, want iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over het beste geluid en het is niet zo gemakkelijk om het geluid van een koptelefoon met een equalizer af te stellen als met een stereo-installatie.

Conclusie: Zoek je eigen geluid

Het geluid in je eigen huiskamer is een uiterst complex onderwerp, en daarom zijn universele uitspraken nauwelijks mogelijk. Goedkope systemen hoeven niet per se slecht te zijn, maar zelfs met matige eisen bereiken ze al snel hun grenzen.

Het heeft echter geen zin om te veel uit te geven als de apparatuur niet ten volle gebruikt wordt. Daarom moet iedereen een systeem vinden dat bij zijn eigen luistergewoonten en huis past. Behalve de technische aspecten speelt ook de akoestiek een rol.

Een vakman met veel ervaring op precies deze gebieden zal je graag helpen bij het kiezen van het juiste systeem of de juiste soundbar. Dit is vooral nuttig voor leken die gewoon geen overzicht meer hebben in het oerwoud van aanbiedingen. Maar ook meer ervaren gebruikers kunnen nog het een en ander leren. Maar uiteindelijk is een investering in een goed systeem de moeite waard, want vergeleken met het geluid van een TV-toestel is het totale geluid van films en muziek veel rijker en expressiever. Geen home cinema is compleet zonder de juiste audiocomponenten.