• Parketvloeren van hardhoutsoorten zoals eik, esdoorn of kastanje zijn bijzonder hoogwaardig en bestendig.
  • Een onbehandelde parketvloer biedt geen bescherming tegen vocht, vuil en fysieke schade. U moet dus kiezen voor een geoliede of gelakte parketvloer.
  • Hoe fijner en uniformer de structuur van het hout, hoe duurder het parket. Indien gewenst kan parket op vele manieren individueel worden aangepast.

Een parketvloer overtuigt door zijn onberispelijke authentieke houtlook, aangenaam gevoel en enorme duurzaamheid bij ongecompliceerd onderhoud. Als u op zoek gaat naar de juiste vloer, zult u snel merken dat vloeren van echt hout in verschillende kwaliteiten, kleuren en legmogelijkheden verkrijgbaar zijn bij tal van fabrikanten. De prijzen kunnen variëren van 30 euro tot ruim 100 euro per vierkante meter. In dit artikel informeren wij u over waar u op moet letten bij de aankoop van uw parketvloer en wat een goede kwaliteit is.

1. plank of scheepsvloer – hoe groter de plank, hoe hoger de kwaliteit van de parketvloer

Het is zeker het uiterlijk waar je eerst op moet letten als je voor de keuze staat tussen honderden parketvloeren. In het volgende willen we twee klassiekers aanbevelen: de scheepsvloer en de plank.

De plank wordt beschouwd als de traditionele vorm en is echt tijdloos. Dit type parket bestaat uit grote houten planken, die 15 tot 20 cm breed en tot 2,5 m of, in het geval van het plankformaat, zelfs langer kunnen zijn. Omdat dit soort parketvloeren een dwarsdoorsnede van de boomstam heeft, is het karakteristieke uiterlijk van het hout bijzonder effectief.

Een parketvloer in het landhuisplankdesign breidt elke ruimte visueel uit en geeft hem veel vrijheid, vrijgevigheid en een majestueuze uitstraling. Als u een plankenparket wilt kopen, moet u er rekening mee houden dat het duurder is dan kleine parketformaten vanwege de productie en de doorlopende vorm, waarbij minder delen van een boom in aanmerking worden genomen. Afhankelijk van het type verbinding van het product kan de plankenvloer zwevend worden geïnstalleerd met een kliksysteem of kan deze over het gehele oppervlak worden verlijmd.

Een andere zeer populaire parketvariant is de zogenaamde scheepsvloer. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit planken die doen denken aan de traditionele uitstraling van een scheepsdek. Deze houten vloer bestaat uit meerdere bar-elementen van verschillende lengtes en offset naast elkaar, die het individuele karakter van dit ontwerp creëren.

Info: In tegenstelling tot de plank bestaat het scheepsdek niet uit één doorlopende houten strook, maar uit twee of drie stroken – daarom worden dergelijke vloeren ook wel 2-strooks of 3-strooks parket genoemd. De verspringende opstelling zorgt voor een visuele onregelmatigheid waardoor de toplaag er natuurlijk en levendig uitziet. De vloer kan worden gelegd als een zwevende vloer of als een volvlakkige lijm.

2. de houtsoort als doorslaggevend criterium bij de aankoop van uw nieuwe parketvloer

Bij de aankoop van parket speelt de houtsoort een doorslaggevende rol in de kwaliteit van het product. Natuurlijk is de klassieker – eiken parket – bijzonder bekend en populair. De markt biedt echter tal van alternatieven, variërend van even robuuste houtsoorten zoals beuken of essen, tot elegante fruitbomen zoals kersen en peren, en opvallende exotische houtsoorten zoals bamboe (geen hout, maar een snelgroeiend gras).

Elk hout heeft zijn eigen specifieke kenmerken, die op verschillende manieren worden weerspiegeld in de afgewerkte parketvloer. Over het algemeen hebben hardere houtsoorten zoals eik een betere weerstand tegen de dagelijkse slijtage en dus een langere levensduur. Met hardhout zoals esdoorn, kastanje en beuk kan het dus ook niet misgaan. Deze bomen zijn robuust, drukbestendig en toch elastisch genoeg om niet te breken onder alledaagse stress. Bovendien hebben ze opvallende structuren en kleuren die er binnenshuis natuurlijk en elegant uitzien.

Naaldhout daarentegen is relatief zacht en mag niet worden gebruikt in ruimten die vaak worden gebruikt, terwijl het zeer geschikt is voor normaal toegankelijke woonruimten. Welk parket u kiest, hangt uiteindelijk af van uw smaak, budget en de wensen van de ruimte.

3. oppervlaktebehandeling: geoliede versus gelakte parketvloer

Als u een parketvloer wilt kopen, wordt u vroeg of laat geconfronteerd met de vraag welk oppervlak deze moet hebben. Er zijn drie opties: onbehandeld, geolied en gelakt. Elke oppervlakteafwerking heeft andere eigenschappen.

Zo is er met een volledig natuurlijke toplaag geen bescherming tegen vocht, vuil en krassen. Dit vergroot de kans dat het mooie oppervlak snel verandert of beschadigd raakt door verkleuring. Daarom is een coating van het oppervlak altijd noodzakelijk.

Bij een geoliede versie wordt het parketoppervlak behandeld met natuurlijke oliën, bijv. op basis van walnoten of lijnzaad, die in het hout worden opgenomen. Hierdoor krijgt de vloer een matte uitstraling en blijft de oorspronkelijke houtstructuur op een prettig voelbare manier behouden. In termen van onderhoud is een geolied oppervlak echter duurder.

Het geoliede parket mag niet nat worden en het gebruik van een pH-neutrale houten vloerzeep wordt aanbevolen voor regelmatig onderhoud. Bij geolied parket is het ook raadzaam om de vloer opnieuw te oliën, afhankelijk van de slijtage, om de natuurlijke afwerking te behouden.

Gelakt parket is de tweede optie voor een afwerking van het oppervlak. In dit geval wordt het houtoppervlak verzegeld met een lak. Naast een gladde en bijzonder onderhoudsvriendelijke uitstraling biedt dit extra bescherming tegen krassen en vocht.

Het optische resultaat kan variëren afhankelijk van de fabrikant en de lak.

4. de sortering bepaalt de kwaliteit – spint en knoopsgaten

Hout is een levend materiaal met unieke structuren en reliëf. Deze vormen de individuele en natuurlijke uitstraling van de parketvloer en bepalen de sfeer van de ruimte.

Als u een parketvloer wilt kopen, wordt u, afhankelijk van de fabrikant, geconfronteerd met verschillende termen die een sortering van het hout beschrijven. Het volgende geldt: hoe fijner de selectie, hoe “zuiverder” (minder knoopsgaten, minder spinthout) en hoe uniformer het totaalbeeld en hoe duurder het product.

Veel fabrikanten maken bijvoorbeeld een exacte en duidelijke onderverdeling van de sortering en onderscheidt vier niveaus:

  1. Rustige sortering met uniforme kleuren en geen zichtbare knopen, behalve de minimale speldenknopen.
  2. Uitgebalanceerde sortering met fijne knoesten en weinig spinthoutdelen.
  3. Expressieve sortering met contrasterende, opvallende knoesten en wat spinthout voor een levendige uitstraling.
  4. Impulsieve sortering met grote knopen, veel contrasten, gevulde scheuren en zichtbaar spinthout.

Verdere oppervlakteveredeling mogelijk

Om de unieke houtkenmerken en de karakteristieke parkethaptiek nog beter tot zijn recht te laten komen, worden de planken op verschillende manieren verfijnd. Dit is geen functionele verbetering, maar een maatregel die uitsluitend van toepassing is op de individualisering van elke afzonderlijke plank. Borstelen, schaven, roken – er zijn vele manieren waarop uw parketvloer zijn unieke design kan krijgen en een haptische ervaring kan worden.

Planken uit de manuele productie zijn bijzonder waardevol, want met dit parket koopt u unieke stukken. Het originele houtkarakter wordt met de hand geschaafd en de geschaafde golvende lijnen zien er niet alleen chique uit, maar voelen ook prettig aan. Met een handgemaakte takverfijning worden de natuurlijke kenmerken van de planken ook visueel benadrukt. Dit geeft elke parketplank de trendy “used look”.

Spanningsscheuren behoren ook tot de natuurlijke verandering van hout als levend materiaal. Afhankelijk van de leverancier kunnen deze op verzoek ook bewust worden toegevoegd om een zo natuurlijk en authentiek mogelijke uitstraling te benadrukken.