De prijzen voor gas, olie en elektriciteit zijn dramatisch gestegen. Deze winter doet dat echt pijn, want 73 procent van het energieverbruik van een huishouden komt voor rekening van de verwarming. Goed verwarmen is daarom de ideale manier om te besparen op stookkosten en de CO2-uitstoot te verminderen. Klusvakman.nl heeft 15 tips om je de winter door te helpen.

We weten nog niet hoe koud het in de winter zal zijn, of de energiecrisis echt tot echte tekorten of zelfs uitval zal leiden, en voor hoeveel mensen het vooral de rekening is die maakt dat ze minder verwarmen.

Maar één ding weten we wel: Ruimteverwarming is goed voor ongeveer driekwart van het totale energieverbruik in huishoudens, en in tijden van hoge energieprijzen ook voor driekwart van de energiekosten. Een goede verwarming kan hier helpen geld te besparen. De mogelijkheden om geld en het klimaat te besparen zijn nog groter dan het besparen van elektriciteit (zolang je niet verwarmt met elektriciteit).

Zelfs eenvoudige dingen kunnen helpen om goed te verwarmen: laat de jaloezieën zakken, sluit de ramen af, isoleer de radiatoren, ventileer de kamers, stel de verwarming juist in … Dit kan veel energie en geld besparen bij het verwarmen – en tegelijkertijd een gezond binnenklimaat scheppen.

1. ’s nachts verwarmingsenergie besparen

Ramen hebben niet dezelfde isolerende werking als muren. Je kunt goed verwarmen en geld besparen door eenvoudigweg zo weinig mogelijk warmte te laten ontsnappen – vooral in de winter.

Daarom is het zinvol om luiken en jaloezieën na zonsondergang (of zelfs overdag als kamers niet in gebruik zijn) helemaal te laten zakken. Dit kan het warmteverlies bij de ramen tot 20 procent verminderen en je stookkosten besparen.

2. goed verwarmen betekent: bewuster verwarmen

Goed verwarmen en geld besparen betekent vaak gewoon minder verwarmen en de verwarming bewuster gebruiken. Geen enkele flat hoeft in de winter 25 graden te zijn. Elke graad minder bespaart verwarmingsenergie en dus kosten. Afhankelijk van de schatting kun je tot zes procent energie en geld per graad besparen.

De optimale kamertemperatuur in de woonkamer is ongeveer 20 graden.
In de badkamer kan het 22 graden worden, maar dat is ook een kwestie van smaak en een vloermatje helpt tegen koude voeten.
In de keuken geven de oven en de koelkast warmte af, zodat er vaak helemaal niet verwarmd hoeft te worden.
In de slaapkamer zorgt 17 tot 18 graden voor een goede nachtrust, sommigen geven de voorkeur aan nog minder.
Overigens, als je het ’s nachts koud krijgt, is het verstandiger om een warmwaterkruik te gebruiken dan een zwaar verwarmde slaapkamer. Het kost minder energie en dus ook geld. (Extra tip: gebruik in plaats daarvan een waterkoker!) Hier vind je 10 dingen die je ook met minder verwarming warm houden:

→ Belangrijk: Het gaat niet om bevriezing binnen je eigen vier muren! Maar vaak bevries je niet ondanks de verwarming, maar juist daardoor. Als je in de winter T-shirts draagt, doe je iets verkeerd. Het lichaam past zich aan de hogere temperatuur in de kamer aan en merkt niet meer dat de kamer al lang oververhit is. Lees ook: Maakt bevriezing je ziek of verhardt het je?

→ Overigens hebben ongebruikte kamers weinig of geen verwarming nodig. Maar: Het mag in de winter niet veel kouder worden dan 15 graden als de buitentemperatuur onder nul is. Anders is er kans op schimmel. Dit geldt vooral voor vochtbronnen in huis (douche, keuken) en vooral in de koele kamers. 3.

3. ventileer het huis op gezette tijden in plaats van voortdurend de ramen te sluiten.

Goede verwarming is alleen mogelijk met goede ventilatie: Permanent gekantelde ramen zorgen nauwelijks voor luchtuitwisseling, ze koelen alleen de muren af. Goede intermitterende ventilatie daarentegen bespaart veel energie en is ook goed voor je gezondheid. Details in het artikel Goed ventileren: 10 tips tegen schimmel in huis.

Te weinig vocht in de kamer droogt de slijmvliezen uit, te veel bevordert schimmel, vooral op koude muren. Zet dus meerdere keren per dag de ramen een paar minuten volledig open, zodat er een volledige uitwisseling van lucht is – maar draai eerst de thermostaatkraan omlaag.

4. radiatoren blootleggen

Zorg ervoor dat je radiatoren niet afgedekt worden, bijvoorbeeld door meubels of gordijnen. Thermostaten mogen ook niet bedekt worden. Anders kan de warmte zich niet goed in de kamer verdelen en werkt je verwarming harder dan nodig – dit verspilt alleen maar energie en kost geld.

5 Zet de verwarming eerder uit

Als je naar bed gaat, zet je graag vooraf de verwarming uit in de winter (of lager). Maar nu staat de verwarming nog even aan, en die warmte heeft eigenlijk geen nut voor de bewoners.

Het is dus slimmer voor wie ’s nachts niet of minder wil verwarmen: Zet de verwarming een half uur of een uur voor het slapen gaan lager. Dit bespaart ook een beetje energie.

6 Wanneer moeten we beginnen met verwarmen – pas in het holst van de winter?

Veel mensen vragen zich af wanneer goede verwarming überhaupt zin heeft, of wanneer verhuurders verwarming in principe moeten toestaan.

  • Gewoonlijk begint de verwarming op zijn vroegst in oktober. Vorig jaar was oktober relatief zacht, zodat verwarming op veel plaatsen pas later nodig was. Dat kan in 2022 anders zijn. We zullen ook moeten zien welke regelgeving ons nog te wachten staat als gevolg van de energiecrisis.
  • Vanaf half/eind april is verwarming meestal niet meer nodig. Dit hangt natuurlijk ook af van je regio en het plaatselijke weer in de winter.
  • Voor verhuurders: verwarming is mogelijk van 1 oktober tot 30 april. Als de temperatuur in de gehuurde ruimten gedurende langere tijd onder de 16 graden of onder de 18 graden zakt, moet ook buiten de stookperiode voor verwarming worden gezorgd! Als verhuurders daar niet voor zorgen, is er sprake van een materieel gebrek en kunnen huurders de huur verlagen. (Belangrijk: sommige voorschriften kunnen in 2022 veranderen vanwege de energiecrisis).
    Omgekeerd betekent dit dat het grootste deel van ons energieverbruik voor verwarming plaatsvindt tussen december en maart: Goed verwarmen en geld besparen betekent ook later beginnen en eerder stoppen, indien mogelijk.

→ Overigens: verwarming is een van de dingen met de grootste invloed op het klimaat. Het verkleinen van het vloeroppervlak van je huis is daarom een van de meest effectieve dingen die je kunt doen om het klimaat te beschermen en geld te besparen. Helaas is het ook een van de moeilijkste dingen om te doen – lees hierover meer in het artikel CO2-uitstoot in huisvesting, voedsel en vervoer,

7. juiste verwarming: houd ramen en deuren dicht

Een goede verwarming helpt weinig als een deel van de warmte ontsnapt via koudebruggen of door lekkende ramen en deuren. Na verloop van tijd worden afdichtingen in raam- en deurkozijnen poreus en dus lek. In de winter kan dit echt duur zijn.

Je kunt de kieren gemakkelijk opvullen met schuim of rubber afdichtingsband (ook wel profielafdichtingsband genoemd). Je kunt deze in verschillende uitvoeringen krijgen bij elke bouwmarkt.

8. stel de verwarming correct in

De getallen op veel verwarmingsthermostaten zijn niet willekeurig. Ze geven heel precies aan hoe warm de kamer zal zijn – maar niet de temperatuur zelf. Tegelijkertijd vertellen ze je ook hoeveel energie je kunt besparen. Voor meer over het onderwerp van het instellen van de verwarming, zie het artikel Radiatorthermostaat: wat de cijfers betekenen.

Je kunt misschien ook energie en geld besparen met zogenaamde “slimme thermostaten”. Hier vind je een overzicht van de test-winnende modellen van Stiftung Warentest en verdere tips.

9. De verwarming controleren

Als er lucht in de radiator zit, moet je de verwarming ontluchten. Anders kan het warme water niet in de radiator stijgen en blijft de verwarming koud. Onze instructies zullen je helpen:

10. Het is beter je warmer te kleden dan meer te verwarmen.

Klinkt heel banaal, maar het is ook waar: als je het echt warm wilt hebben, moet je niet per se meer verwarmen (T-shirt in de winter: een duidelijk teken van te veel verwarmen), maar je warmer kleden. Houd vooral je voeten warm – dan is de kans kleiner dat je bevriest!

Wollen sokken en warme truien helpen. Een eenvoudige sjaal zorgt er ook voor dat je het subjectief minder koud hebt, een sjaal meer natuurlijk. Petten in het thuiskantoor kunnen stijlvol zijn… Op de lange termijn blijf je gezonder als je niet de hele tijd in oververhitte kamers zit.

Hier volgen tips voor warme kleding:

  • Eerlijke jassen en winterjassen voor de winter.
  • Warme winterschoenen: eerlijk, duurzaam of veganistisch
  • Warme mutsen, sjaals en handschoenen in de winter

11. nachtverlaging: aanpassing van de verwarming overdag en ’s nachts

Hoe moet je de verwarming ’s nachts en overdag instellen?

  • Kies overdag meestal stand 2 tot 3 voor ongeveer 18 tot 20 graden.
  • Kies ’s nachts in de slaapkamer de stand 1 tot 2 voor 14 graden (vaak aangegeven).
  • In kamers die voornamelijk ongebruikt zijn, stel je 1 in op 12 graden.

Er is veel discussie over het verlagen van de temperatuur ’s nachts. Overdag wil je het warm hebben, ’s nachts zou je theoretisch de verwarming helemaal uit kunnen zetten. Maar ’s morgens moet je het weer opwarmen om een warme flat te hebben – en dat kost ook verwarmingsenergie.

Het is discutabel of het opnieuw opwarmen van de koude flat verstandiger is dan het doorwarmen met een “nachtverlaging”, d.w.z. een lagere maar niet lage temperatuur. Het antwoord hangt van veel factoren af, vooral van de bouwmassa en de gebouwisolatie, en alleen een deskundige kan dit voor de specifieke toepassing bepalen.

Maar om zelf een vuistregel te hebben, ga je als volgt te werk: Op een nacht dat de buitentemperatuur nul graden is, zet je de verwarming helemaal uit. Controleer de temperatuur de volgende ochtend: hoe lager de temperatuur ’s nachts daalde, hoe minder energie het gebouw of de flat heeft kunnen opslaan, hoe verstandiger het is om de temperatuur weer te verlagen, d.w.z. ’s nachts op een lagere temperatuur te verwarmen.

→ Overigens: niet alleen ’s nachts, maar ook overdag kun je de verwarmingstemperatuur verlagen als er overdag niemand thuis is – en zo tot 15 procent verwarmingsenergie besparen in gebouwen met een hoog verbruik.

12. goed verwarmen: als je verwarmt met elektriciteit, dan met groene stroom

Verwarmen met elektriciteit is vaak niet erg effectief en ook vrij duur. Gebruik luchtverhitters zeer spaarzaam of helemaal niet. Infraroodkachels verwarmen ook met elektriciteit. Om dezelfde reden hebben de verspillende nachtopslagkachels geen plaats in moderne flats, tenminste zolang je geen groene stroom hebt.

In de loop van de energietransitie zullen we waarschijnlijk meer en beter verwarmen met elektriciteit. Dit heeft echter alleen zin als deze daadwerkelijk afkomstig is uit hernieuwbare bronnen, dus groene stroom, en de gekozen verwarmingsmethode voldoende efficiënt is, d.w.z. een hoog rendement heeft.

In huurwoningen heb je natuurlijk zelden de mogelijkheid om iets aan de verwarmingsmethode te veranderen. Als je nog nachtopslagverwarming hebt en daarmee goed wilt verwarmen, kun je hier tips vinden over hoe je energie kunt besparen: Nachtopslagverwarming: Hoe je kunt besparen op stookkosten.

In veel gevallen zijn huiseigenaren het beste geholpen met warmtepompen. Er zijn nu speciale warmtepomp elektriciteitstarieven voor hen.

13. regel je eigen energieverbruik

De kosten voor elektriciteit en verwarming worden elke maand rechtstreeks van de rekening afgeschreven – huurders betalen meestal een met de verhuurder of de elektriciteitsleverancier overeengekomen termijn; de jaarlijkse rekening volgt vaak ergens in het volgende jaar. Dat is handig, maar helaas betekent het ook dat je de hoeveelheid verbruikte energie snel uit het oog verliest.

Daarom, en natuurlijk vanwege de hoge energieprijzen, moet je goed op je verbruik letten. Voor stookkosten kun je bij benadering vergelijkende waarden vinden in de “Heizspiegel”. Voor elektriciteitsverbruik bieden sommige nutsbedrijven apps aan waarmee je je eigen verbruik in de gaten kunt houden. Elektriciteitsverbruiksmeters zijn al verkrijgbaar vanaf 20 euro, en sommige consumentencentra lenen ze gratis uit – ze laten zien hoeveel elektriciteit een apparaat verbruikt.

14. Goed verwarmen met automatische radiatorregeling

Met programmeerbare thermostaten op de radiatoren kun je de verwarmingscyclus in elke kamer optimaal instellen en zo veel energie besparen. Handig is dat hij ook radiografisch bediend kan worden vanaf een ruimteregelaar. Zo worden de kamers alleen verwarmd op de momenten dat ze werkelijk gebruikt worden. Je hebt altijd een aangename kamertemperatuur en bespaart tegelijkertijd energiekosten.

De installatie van programmeerbare thermostaten is eenvoudig: alleen de thermostaatkop moet worden vervangen. De thermostaten zijn onder andere verkrijgbaar** bij Amazon. Meer informatie kun je vinden op co2online.de of het consumentenadviescentrum.

15. Isoleer de muur achter de verwarming

Goed verwarmen betekent ook de warmte zoveel mogelijk in de flat houden. Een isolatielaag direct achter de radiator vermindert het directe warmteverlies door de buitenmuur. Je vindt isolatiematten in verschillende diktes en met of zonder aluminium coating in bouwmarkten. (Aluminium reflecteert warmtestraling).

→ Belangrijk: isoleren is een wetenschap op zich, dus kun je het beste advies inwinnen. Maar met goede isolatie kan de warmtebehoefte aanzienlijk worden verminderd en kun je energie en dus ook geld besparen. Lees ook: Isolatiefolie achter de radiator – hoeveel bespaart het?

Verwarming: deze twee tips besparen het meest

Twee uiterst belangrijke tips worden hier apart gepresenteerd. Ze zijn het meest effectief – maar ook uiterst moeilijk uit te voeren:

  • Verhuizen
    Als je verhuist naar een flat met een kleinere woonruimte, bespaar je energie en kosten. Dit komt omdat je verwarmingskosten toenemen of afnemen met de grootte van je woonruimte. Zo bespaar je huur en stookkosten. Als alternatief kun je een flat betrekken in een passiefhuis of een huis met weinig energie.
    Om eerlijk te zijn is dit niet voor iedereen een optie. Dat weten we. Maar als je een verhuizing plant, kun je met deze factor rekening houden.
  • Schakel over op hernieuwbare energie.
    Bijna elk tweede huishouden verwarmt met gas. Het is dus goed om te weten welk gas niet uit Rusland komt. Op middellange termijn moeten we echter af van gas- en olieverwarming.
    Huurders kunnen dit meestal niet zelf beïnvloeden. Dat weten we. Maar als je zelf verhuurder of eigenaar bent: pelletverwarmingssystemen hebben meer dan alleen voordelen, en warmtepompen zijn momenteel een van de interessante alternatieven, die idealiter werken met tarieven voor warmtepompstroom met de beste groene stroom.

Verwarming correct – FAQ

Hoe verwarm je goed?

Hier zijn de belangrijkste tips:
1. verwarm bewuster en verlaag de temperatuur – een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden is voldoende. 2. verwarm op het juiste moment – idealiter met een groen stroomtarief.
2. verwarmen op het juiste moment – vanaf buitentemperaturen tussen ca. 10 en 14 graden (zie hieronder). 3. Verhuurders moeten verwarming toestaan tussen 1 oktober en 30 april.
3. ’s nachts slimmer verwarmen – indien mogelijk de jaloezieën neerlaten, de verwarmingstemperatuur (iets) verlagen. 4.
4. regelmatig kort ventileren.
5. isoleren.
6. ramen en deuren afdichten. 7.
8. Zorg ervoor dat radiatoren niet worden afgedekt.
8. stel de verwarming correct in.
9. als je verwarmt met elektriciteit, gebruik dan groene stroom. 10.
11. Pas zo nodig het verwarmingssysteem aan (b.v. met programmeerbare thermostaten).
11. ontlucht het verwarmingssysteem indien nodig.

Wat is het juiste verwarmingsniveau?

Niveau 3 is voldoende voor de meeste radiatorthermostaten, maar dit hangt ook af van de omstandigheden (grootte van kamer en verwarmingssysteem, isolatie, buitentemperatuur). De doeltemperatuur moet maximaal 19 tot 20 graden zijn, in de slaapkamer maximaal 17 tot 18 graden.

Wanneer moet je beginnen met verwarmen?

Gewoonlijk van oktober/november tot half april, afhankelijk van het weer. Voor verhuurders: Als de temperatuur in de gehuurde ruimten gedurende meerdere dagen kouder is dan 16 graden of niet warmer dan 18 graden, is verwarming nodig. Details: Wanneer moet ik beginnen met verwarmen? Belangrijk: Als je te weinig verwarmt, riskeer je schimmel en latere kosten.

Bij welke buitentemperatuur moet de verwarming beginnen?

Hoe ouder het gebouw, hoe eerder: In oude gebouwen is verwarming al raadzaam bij buitentemperaturen van 14 graden. In energiezuinige en passiefhuizen kan het ook kouder zijn, zo’n 10 graden.

Waarom worden kachels vaak onder het raam geplaatst?

Vroeger waren ramen vaak slecht afgedicht en was het gebied rond het raam altijd bijzonder koud, vandaar dat er vaak kachels onder het raam worden geplaatst. De stroming van warme lucht langs het raam zorgt ook voor luchtbeweging in de kamer – en het voorkomt condensvorming op het raam.

Moet de verwarming ’s nachts aan of uit?

Afhankelijk van het gebouw moet je ervoor zorgen dat de flat of het huis ’s nachts niet zo sterk afkoelt dat het duurder is om het de volgende dag op te warmen dan om het ’s nachts (op laag vuur) te verwarmen. Detail: Nachtelijke tegenslag

Hoe verwarm je om schimmel te voorkomen?

Schimmel ontwikkelt zich waar vocht condenseert, en dat zijn meestal de grensvlakken (buitenmuren) tussen binnen (warm) en buiten (koud). Dit treft vooral kamers waar veel vocht ontsnapt (badkamer, keuken, slaapkamer). Het is belangrijk de temperatuurgradiënt hier laag te houden. Het belangrijkste daar is echter een goede ventilatie – d.w.z. meerdere keren per dag luchten.

Wanneer moet je de verwarming ontluchten?

Als je verwarming slechts gedeeltelijk of helemaal niet opwarmt, is lucht in de verwarming bijna altijd de oorzaak. In dit geval kan het ontluchten van de verwarming helpen.

Deze tips kunnen slechts van algemene aard zijn! Want: verwarming en isolatie zijn ingewikkelde onderwerpen waar zelfs deskundigen graag over twisten.