De wasmachine is in veel huishoudens continu in gebruik. Om het zo lang mogelijk te laten werken, moet het regelmatig worden ontkalkt. Hoe dit werkt en welke middelen geschikt zijn voor het werk vindt u in onze gids.

In een wasmachine en zijn slangen stapelt zich in de loop van de tijd kalk op, wat op lange termijn kan leiden tot echte technische problemen en een verhoogd elektriciteitsverbruik. De reden hiervoor is dat de kalk zich afzet op de verwarmingselementen van de wasmachine, wat betekent dat er aanzienlijk meer energie moet worden gebruikt om ze te verwarmen. Maar met onze instructies en tips kunt u zich van uw machine ontdoen.

Waarom is het nodig om de wasmachine te ontkalken?

Naast het verhoogde stroomverbruik, dat al begint met vijf millimeter kalk, zijn er nog andere redenen waarom u uw wasmachine zeker moet ontkalken. Een verkalkte wasmachine kan niet meer goed reinigen. Bovendien veroorzaken de afzettingen vaker defecten en kunnen ze in het ergste geval de machine volledig verlammen.

Hoe vaak moet u de wasmachine ontkalken?

Hoe vaak u een ontkalker moet gebruiken hangt af van verschillende factoren. Zo varieert de hoeveelheid kalk in het water in Duitsland sterk van regio tot regio. De hardheidsgraad is hiervoor een meetwaarde. Om te weten te komen hoe zacht of hard het water in uw omgeving is, kunt u de informatie van uw waterleverancier online opvragen. Hoe hoger de waarde, hoe meer kalk er in het water zit en hoe vaker u uw wasmachine moet ontkalken. Ook de gebruiksfrequentie speelt een rol. Een gezin van vier personen met een wasmachine in continubedrijf zou veel vaker moeten ontkalken.

Het is over het algemeen aan te raden om uw wasmachine ongeveer drie keer per jaar te ontkalken als het water hard is.
Met zacht water is deze procedure ook één keer per jaar voldoende.

Goed om te weten: Hoewel het ontkalkingsmiddel zich in het waspoeder bevindt, kan het niet worden gebruikt in een wasmachine die reeds
bestaande kalk op te lossen. Het zorgt er alleen voor dat er geen extra kalkafzettingen ontstaan.

Overzicht van de hardheidsgraden

Sinds 2007 heeft de Wet reinigingsmiddelen en schoonmaakmiddelen de waterhardheid in de volgende drie graden verdeeld:

  • Hardheidsbereik zacht = tot 8,4 °dH
  • Hardheidsbereik medium = 8,4 tot 14 °dH
  • Hardheidsbereik hard = meer dan 14 °dH

De wasmachine ontkalken: huishoudelijk middel of chemische ontkalker?

Er zijn veel verschillende chemische ontkalkers op de markt, meestal in de vorm van tabbladen, als poeder of in vloeibare vorm. Ze zijn meestal duurder dan huishoudelijke middelen, maar hebben het voordeel dat ze veel gemakkelijker en preciezer te gebruiken zijn. In de gebruiksaanwijzing wordt meestal precies uitgelegd hoe en waar het product gebruikt moet worden – u hoeft het hier niet in te schatten en uit te proberen. Iedereen die besluit om chemische ontkalkingsmiddelen te gebruiken, moet zich er echter van bewust zijn dat deze veel minder milieuvriendelijk en gezondheidsvriendelijk zijn dan huishoudelijke middelen.

Ontkalk de wasmachine goed met huishoudelijke producten

De milieuvriendelijkere optie is huishoudelijke middelen zoals azijn of citroenzuur. Maar wees voorzichtig! Beide zijn zeer agressieve zuren die correct gedoseerd moeten worden, anders kunnen ze zowel kleine onderdelen van de machine als afdichtingen aantasten. Meestal wordt ofwel azijn ofwel citroenzuur gebruikt.

  • Azijn: Is alleen geschikt voor koude ontkalking, omdat verwarming bijtende dampen kan produceren die schadelijk zijn voor de ogen en de slijmvliezen.
  • Citroenzuur: Dit huishoudmiddel is niet zo agressief als chemische producten, maar verwijdert desondanks betrouwbaar kalk en produceert geen bijtende dampen bij gebruik.

Tip: Hoewel azijn een sterk ontkalkend effect heeft, kunt u toch beter citroenzuur gebruiken. Azijn geeft ook een penetrante geur af die kan worden overgebracht naar vers gewassen wasgoed. Bovendien is het gevaar dat rubber of siliconen worden aangetast door citroenzuur veel kleiner.

Om citroenzuur toe te passen

Voeg ongeveer 7 tot 10 eetlepels van het citroenzuur direct in de wastrommel toe. Stel vervolgens de wasmachine in op de hoogste wastemperatuur en laat deze draaien voor een volledige wascyclus zonder wassen. Wasmachines met een pauzefunctie moeten ten minste één, bij voorkeur twee uur in de stand-bystand blijven staan om het citroenzuur te laten werken.

Alternatief vaatwasmachinetabblad

Als u geen citroenzuur bij de hand heeft, kunt u indien nodig twee vaatwasmachinetabletten in de trommel doen. Vul de machine in dit geval ook niet. Stel vervolgens de hoogste watertemperatuur in en begin met stationair draaien. De wasmachine moet dan vrij zijn van kalk.